HEPA filter za prečišćivače vazduha – Kako radi i zašto je najefikasniji u eliminisanju zagađujućih čestica iz vazduha?

  0

Eliminacija zagađujućih čestica iz vazduha osnovna je funkcija sve popularnijih prečišćivača vazduha, ali nemaju svi istu učinkovitost. Njihova efikasnost u velikoj meri zavisi od filtera koje koriste.

Kao najefikasniji izdvojili su se HEPA filteri koji u velikom procentu zaustavljaju zagađujuće čestice i tako ih sprečavaju da cirkulišu u vazduhu čineći ga bezbednijim.

Međutim, nisu svi filteri ove vrste isti. U nastavku saznaj sve o HEPA filterima, kako rade i na koji način neutrališu zagađivače. Donosimo i informacije o vrstama ovih filtera, po čemu se razlikuju i na šta treba da obratiš pažnju prilikom odabira, kao i preporuke koje se odnose na održavanje, čišćenje i zamenu HEPA filtera u prečišćivačima vazduha.

Šta je HEPA filter?

HEPA (High Efficiency Particulate Air) filter je visoko efikasan u zadržavanju štetnih čestica koje se mogu naći u vazduhu – virusa, bakterija, polena, prašine i ostalih zagađivača. Nastao je još u prvoj polovini XX veka i korišćen je od strane Nemaca u njihovim gas-maskama tokom Drugog svetskog rata.

Njegova efikasnost u hvatanju i zadržavanju štetnih čestica, uključujući i radioaktivne, dovela je do njegove primene i van vojnih okvira. Tako su ovi filteri su danas široko rasprostranjeni, pa ih možemo pronaći u zdravstvu, ali i u usisivačima, klima uređajima i u sve potrebnijim prečišćivačima vazduha.

A evo i zbog čega.

Kako radi HEPA filter?

Uređaji koji prečišćavaju vazduh najpre uvlače vazduh iz prostorije, najčešće pomoću ventilatora, i izbacuju ga ponovo kroz filter.

Napravljeni od gusto isprepletanih vlakana i u karakterističnom obliku harmonike, HEPA filteri zadržavaju čestice veoma malog promera koje su ljudskom oku nevidljive. Zadržavanje ovih čestica je izuzetno važno jer one mogu izazvati probleme sa disajnim organima, dovesti do pogoršanja simptoma respiratornih bolesti, astme, alergija, ali i negativno uticati na kvalitet života.

Čestice se na HEPA filteru zadržavaju na jedan od sledećih načina:

  • Direktnim udarom
  • Presretanjem
  • Prosejavanjem
  • Difuzijom

Svaki od ovih načina podrazumeva da se čestica zadrži na filteru, bilo tako što direktno udari u vlakna i zadrži se na zazorima kroz koje ne može da prođe ili tako što se zakači za vlakna i tamo i ostane.

Važna napomena je da ovi filteri ne uništavaju zagađivače, već ih zadržavanjem eliminišu iz vazduha ostavljajući okruženje bezbednijim.

Međutim, nisu svi HEPA filteri isti i nemaju svi isti učinak.

Prikaz načina na koji HEPA filter zaustavlja zagađujuće čestice

Vrste HEPA filtera i njihove oznake

Iako se danas na tržištu mogu pronaći mnogi filteri pod nazivom HEPA, nisu svi podjednako efikasni, a razlike u učinkovitosti prečišćavanja vazduha mogu značajno varirati. Zbog toga je važno da prilikom odabira znaš na šta da obratiš pažnju, kao i koji nivo efikasnosti ćeš dobiti sa određenom vrstom.

Šta je True HEPA filter?

Kako bi filter mogao da se deklariše kao HEPA filter, potrebno je da prođe stroge testove efikasnosti filtracije zagađujućih čestica. Jedino filteri koji su usklađeni sa datim standardima mogu nositi oznaku „True HEPA”.

Važno je znati šta je HEPA filter i koje čestice može da eliminiše. Po standardu koji važi u Americi, HEPA filteri su oni koji mogu zaustaviti 99,97% čestica veličine 0,3 mikrona. Evropski standard je za nijansu niži i zahteva da HEPA filter ukloni 99,95% čestica veličine 0,3 mikrona.

Poređenja radi, u jednom centimetru (cm) ima 10,000 mikrona, pa možeš zaključiti o koliko sićušnim česticama se radi.

Ilustracija koja prikazuje PM2.5 i PM10 čestice na HEPA filteru

Važno je razumeti da je veličina čestica od 0,3 mikrona uzeta kao referentna jer su zapravo čestice tih dimenzija one koje je najteže zadržati. Zbog toga, često možeš naići i na prečišćivače vazduha sa HEPA filterom kod kojih je navedeno da hvataju čestice manje od 0,3 mikrona, kao npr. 0,01, ali takođe su efikasni i u zadržavanju većih čestica.

Ostali filteri koji imaju osobine HEPA filtera, ali ne zadovoljavaju pomenute standarde efikasnosti često se deklarišu kao „HEPA like”, „HEPA type”, „HEPA style” ili samo HEPA filteri. Oni imaju manju efikasnost od True HEPA filera, ali takođe zadržavaju čestice u visokom procentu. Pored toga, i koštaju manje, pa možeš procenti koji tip se najbolje uklapa u tvoje potrebe.

Šta znače oznake poput H13, H14 na HEPA filterima?

Po evropskom standardu EN 1822, zavisno od procenta efikasnosti u filtriranju čestica veličine 0,3 mikrona, HEPA filteri pripadaju različitim klasama.

Tako u okviru naziva ovih filtera često možeš naići i na oznake kao što su HEPA filter H13, H14 i slično. Suština je u tome da, po ovom standardu, veći broj označava veću efikasnost određenog filtera u filtriranju čestica navedene veličine.

U tabeli u nastavku pogledaj kako se označavaju filteri po pomenutom standardu, zavisno od procenta efikasnosti.

Tabela sa vrednostima efikasnosti različitih vrsta HEPA filtera.

Po čemu se razlikuju EPA i HEPA filteri?

Ove dve vrste filtera su slične, a razlika je u efikasnosti – EPA (Efficiency Particulate Air) filteri nemaju slovo H na početku koje označava High, odnosno visoku efikasnost.

U odnosu na HEPA filtere, EPA su u suštini manje efikasni. Odnosno, filteri koji po gorenavedenom evropskom standardu nose oznake E10 do E12 nazivaju se EPA filteri. Dok se oni sa oznakama U16 i U17 nazivaju i ULPA filterima.

Međutim, imaj na umu da postoji više standarda za klasifikaciju i označavanje ovih filtera, tako da kod pojedinih proizvoda možeš naići na drugačije vrednosti i oznake.

Važno je da odabereš efikasan filter za eliminaciju štetnih čestica iz vazduha u skladu sa svojim potrebama. Ukoliko je zagađenje u tvojoj okolini izraženo, ukoliko patiš od alergija, imaš malu decu ili kućne ljubimce – radije se odluči za HEPA filter sa većim procentom efikasnosti za najbolje rezultate kada je tvoj uređaj za prečišćavanje vazduha u pitanju.

Da li HEPA filter može da očisti vazduh od virusa i bakterija?

Delimično svakako da, ali to zavisi od vrste filtera kao i od veličine, tj. promera prisutnih mikroorganizma. U skladu sa klasifikacijom i podelom u odnosu na procenat čestica koje mogu da zadrže u svojoj mreži, različite vrste ovih filtera imaju različite nivoe efikasnosti.

Svakako, ovaj filter sam po sebi nije idealno rešenje za eliminaciju bioloških zagađivača iz vazduha jer ih ne uništava već samo fizički zadržava. Zbog toga je prilikom odabira uređaja za prečišćavanje vazduha dobro da uzmeš u obzir i neki od sjajnih modela prečišćivača vazduha sa HEPA filterom koji u sebi imaju i dodatne filtere, poput antibakterijskih ili onih sa UV svetlošću. Oni će eliminisati bakterije i viruse i sprečiti njihovo razmnožavanje, obezbeđujući ti dodatnu sigurnost i komfor.

Prečišćivač vazduha u udobno uređenoj sobi

Kako očistiti HEPA filter?

Kada je u pitanju održavanje HEPA filtera, jedna od najboljih stvari je baš ta što ne moraš skoro ništa da radiš. Zbog specifične strukture ovih filtera, pranje i usisavanje ili čišćenje na neki drugi način nije preporučljivo.

Svakako, obrati pažnju i postupaj po savetima proizvođača za svaki konkretan model, ali generalna preporuka i odgovor na pitanje da li je HEPA filter moguće oprati i upotrebiti ponovo je kratko i jasno – ne.

Najbolja praksa koja će ti obezbediti najveću efikasnost ovih filtera jeste da ih zameniš kada za to dođe vreme.

Kada zameniti HEPA filter?

Zavisno od karakteristika samog filtera, vrste uređaja, načina i učestalosti upotrebe, razlikuje se i period preporučen za zamenu.

Najčešće je to između 6 i 18 meseci, a pojedini uređaji preciznije određuju ovaj period tako što kao parametar uzimaju broj radnih sati ili imaju praktične indikatore koji će ti na vreme signalizirati kada je potrebna zamena HEPA filtera.

HEPA filter i alergije – Kada je ova vrsta filtera nezamenjiva?

Kako su ovo filteri sa najefikasnijom tehnologijom eliminacije neželjenih čestica iz vazduha, najviše benefita direktno osete osobe koje pate od alergija, astme i drugih respiratornih oboljenja.

Kako polen, čestice prašine i drugi alergeni mogu zaista da utiču na zdravlje i kvalitet života osoba sa respiratornim tegobama, oni najbrže osete blagodeti ovih filtera, odnosno prečišćivača vazduha sa HEPA filterom.

Devojka sa alergijom briše nos maramicom

Koje su prednosti HEPA filtera?

Ono što ove filtere izdvaja od ostalih su nesumnjivo:

  • Visoka efikasnost
  • Jednostavno održavanje, odnosno nedostatak potrebe za istim
  • Jednostavna zamena

Ono što posebno izdvaja HEPA filter od ostalih vrsta jeste i efikasnost u eliminaciji PM2.5 i PM10 čestica iz vazduha. PM (Particulate Matter) čestice su mešavina organskih i neorganskih jedinjenja, uključujući i teške metale i višestruko su štetne za organizam.

Karakteristično malih dimenzija, PM10 čestice dospevaju u pluća, a PM2.5 koje su sitnije, mogu dospeti i direktno u krvotok i uzrokovati brojne zdravstvene probleme.

PM2.5 čestice imaju prečnik manji od 2,5 mikrona, a PM10 manji od 10 mikrona – dimenzije su im u okviru onih koje će ova vrsta filtera zadržati i efikasno ukloniti iz vazduha.

Zbog svega navedenog, HEPA filter će nesumnjivo poboljšati kvalitet vazduha u tvom prostoru i obezbediti ti zdravije i komfornije okruženje.

Međutim, ovi filteri imaju i svoje mane.

Koji su nedostaci HEPA filtera?

Uprkos odličnom hvatanju čestica, ma koliko sitne bile, ovi filteri ne eliminišu neprijatne mirise, niti uništavaju bakterije, viruse i ostale mikroorganizme.

Možda bi to ipak bilo malo previše od jednog filtera. Ali rešenje svakako postoji i podrazumeva kombinaciju različitih vrsta filtera u prečišćivačima vazduha kako bi se obezbedio najbolji učinak.

Tako možeš pronaći prečišćivače vazduha sa HEPA filterom koji imaju i karbonski, odnosno filter sa aktivnim ugljem koji neutrališe neprijatne mirise, antibakterijski filter koji ubija viruse i bakterije, pa čak i predfiltere koji hvataju krupnije čestice poput peruti, dlaka kućnih ljubimaca i slično i time povećavaju efikasnost i produžavaju vek trajanja ostalih filtera.

Pojedini proizvođači dodaju aktivni ugalj ovim filterima, pa tako nastaje kombinacija koja pored sitnih čestica eliminiše i neprijatne mirise.

Zašto odabrati prečišćivač vazduha sa HEPA filterom?

Jednostavno, ukoliko ti je cilj da vazduh u tvom domu, kancelariji ili na nekom drugom mestu maksimalno očistiš od zagađujućih čestica, alergena, prašine i slično, prečišćivači vazduha sa HEPA filterom su trenutno među najboljima na tržištu.

Na osnovu pruženih informacija, sada možeš bolje da sagledaš šta je HEPA filter i koje vrste postoje, kako se održava, kako radi i na koji način obezbeđuje čistiji vazduh. Ali i koje su njegove prednosti i mane, kao i zbog čega je odlično rešenje odabrati prečišćivač vazduha sa kombinacijom više filtera za maksimalnu efikasnost.

Ukoliko želiš da prečišćivač savršeno odgovara tvojim potrebama, pročitaj korisne informacije i praktične savete kako da odabereš prečišćivač vazduha za svoj dom.Ostavite komentar