Kako da izabereš najbolji prečišćivač vazduha za svoj dom?

  0

Da li znaš da vazduh u unutrašnjosti prostorija može biti i višestruko više zagađen od onog koji se nalazi spolja?

Ipak, zahvaljujući sjajnim uređajima kao što su prečišćivači vazduha danas imamo mogućnost da svoje okruženje učinimo zdravijim, a vazduh koji udišemo u svom domu čistijim i boljim.

Iako su oni pre samo nekoliko godina mnogima bili nepoznanica, poslednjih godina se situacija u potpunosti promenila – postali su neophodni u gotovo svakom domu.

Saznaj kako da odlučiš koji je najbolji prečišćivač vazduha za tvoje potrebe, na šta bi trebalo posebno da obratiš pažnju pri izboru i pronađi idealan model koji će biti u skladu sa svim tvojim zahtevima.

Koje sve zagađujuće materije mogu eliminisati prečišćivači vazduha?

Ukoliko pričamo o štetnim materijama koje doprinose zagađenju vazduha u zatvorenom prostoru, njihov spisak može biti zaista veliki. Neke od njih nastaju unutar samog prostora, dok neke tu dospevaju spolja.

Pri izboru odgovarajućeg prečišćivača vazduha, upoznavanju njihovih karakteristika i filtera koje koriste u svom radu, bićeš u prilici da pročitaš i koje sve zagađujuće materije ovi uređaji mogu da eliminišu iz vazduha, pa se tu mogu naći sledeće:

  • Prašina, grinje, buđ
  • Različiti alergeni i bakterije
  • Životinjske dlake
  • Duvanski dim, isparenja, i drugi neprijatni mirisi
  • PM2.5 i PM10 čestice
  • Formaldehidi

I mada je veliki broj ovih zagađivača svima poznat, tu su i različite čestice i gasovi za koje mnogi nisu sigurni šta zapravo predstavljaju i kakve opasnosti po zdravlje mogu nositi. Tako neke od njih imaju i posebne oznake koje, takođe, mnogima predstavljaju nepoznanicu.

Kako onda sa sigurnošću znati da li je neki od prečišćivača odgovarajući za tvoj dom?

U prvom planu se vidi prečišćivač vazduha, a u pozadini mama, tata i njihova ćerkica sede na sofi u dnevnoj sobi

Pre nego što kreneš u potragu za odgovarajućim uređajem za prečišćavanje vazduha, donosimo ti objašnjenja i informacije koja će ti pomoći da lakše proceniš koji modeli će ti najviše odgovarati.

Šta su PM2.5 i PM10 čestice?

PM2.5 i PM10 su veoma sićušne čestice koje predstavljaju mešavinu sitnih kapljica, tj. isparenja i čvrstih materija. One se nalaze u vazduhu i tako su male da se ne mogu primetiti golim okom.

Zahvaljujući njihovoj izrazito maloj veličini ponašaju se kao gas. PM2.5 čestice nazivaju se i fine čestice, imaju prečnik 2,5 mikrona i uglavnom nastaju sagorevanjem fosilnih goriva – auspusi automobila, grejanje na drva i ugalj, itd. Za razliku od njih PM10 čestice su nešto veće i imaju prečnik 10 mikrona.

U onim trenucima kada količina ovih čestica u vazduhu dostigne veliki stepen zasićenja, mogu dovesti do kašlja, napada astme i izazvati širok dijapazon ozbiljnih oboljenja.

Formaldehidi – šta su i kako ih prepoznati?

Ovi gasovi su bezbojni, imaju jak miris i jedan su od vrlo čestih zagađivača vazduha u zatvorenom prostoru. Možemo ih pronaći u brojnim sredstvima za dezinfekciju prostora, različitim hemikalijama i lepkovima koji se koriste u proizvodnji nameštaja i stolarije.

Tragovi ovog gasa su prisutni i u određenim preparatima kao što su šamponi, paste za zube i druga sredstva koja svakodnevno koristimo za održavanje lične higijene. Nalaze se i u duvanu, tapetama i enterijeru automobila.

Ono što se smatra najvećom opasnošću kod postojanja formaldehida u zatvorenom prostoru jeste to što oni mogu godinama isparavati sa površina u kojima se nalaze iako je miris odavno nestao.

I pored svega navedenog, ukoliko u svom domu imaš prečišćivač vazduha, on može doprineti efikasnom uklanjanju različitih zagađujućih materija i to u velikom procentu.

5 vrsta filtera kod prečišćivača vazduha

U odnosu na to koje sisteme filtracije koriste, tj. koje filtere poseduju, na raspolaganju su ti prečišćivači vazduha koji imaju:

  1. HEPA filter – Jedan od najpoznatijih filtera, izuzetno pouzdan, doprinosi uklanjanju i do 99,97% svih mikroskopskih čestica i supstanci veličine do 0,3 mikrona
  2. Karbonski filter (poznat i kao filter sa aktivnim ugljem) – Efikasan je za uklanjanje formaldehida i drugih vrsta isparenje i gasova
  3. Jonski filter – Pogodan za neutralisanje čestica polena, prašine, neprijatnih mirisa i dima
  4. UV svetlo – Može da eliminiše viruse, bakterije i mikrobe
  5. Vodeni filter – Otklanja alergene, prašinu, spore, dim

Neki modeli prečišćivača vazduha imaju samo jedan filter, a neki od modela poseduju više različitih filtera, ili višeslojne filtere, što doprinosi i njihovoj dodatnoj efikasnosti. Njihov značaj se ogleda u njihovom kombinovanom delovanju čime se postižu bolji rezultati u prečišćavanju vazduha, pa je i sam efekat bolji.

Nekoliko vrsta filtera kod prečišćivača vazduha

Kada su cene u pitanju, za uređaje sa jednostavnijim sistemom filtracije će biti potrebno da odvojiš i nešto manje novca, dok su oni sa višeslojnom filtracijom nešto skuplji.

To sve zavisi i od drugih karakteristika određenih modela, te u skladu sa tvojim potrebama i količinom sredstava koje želiš da uložiš u ovaj uređaj, zaista imaš mogućnost da pronađeš prečišćivač vazduha koji će biti u potpunosti po tvojim merilima.

Najvažnije karakteristike kada biraš prečišćivač vazduha po svojim merilima

Da bi tvoj odabir bio odgovarajući, važno je da uređaj koji izabereš zadovoljava neke od kriterijuma koji su presudni za njegov efikasan rad i dobre rezultate.

Osim toga, dobro je upoznati se i sa njegovim dodatnim opcijama i funkcionalnostima koje mogu doprineti većem komforu i lakšem korišćenju. Neke od najznačajnijih karakteristika su sledeće:

  • Kvadratura prostora za koju je namenjen uređaj – Ovo je jedan od presudnih faktora kada biraš prečišćivač vazduha. Neće biti dobra odluka ako ne obratiš pažnju na ovu stavku i odlučiš se za model koji svojim „kapacitetom” i performansama ne može da pokrije prostoriju u kojoj se nalazi. U takvim slučajevima prečišćivač neće moći da obezbedi kvalitet vazduha za koji je predviđen.

Zato je veoma značajno odabrati model koji će odgovarati prostoru koji imaš. Takav uređaj će ti pružiti efikasne rezultate prečišćavanja vazduha u optimalnom roku i obezbediti ti uslove kakve želiš u svom domu.

  • Senzor zagađenosti vazduha – Ovaj detektor nemaju svi modeli. Predstavlja sjajnu karakteristiku zahvaljujući kojoj uvek možeš imati informacije o tome kakav je kvalitet vazduha u prostoriji u kojoj se uređaj nalazi.

Senzori za detekciju zagađujućih čestica se mogu razlikovati od modela do modela. Neki od njih će nakon uključivanja samo bojom LED diode dati znak da je vazduh zadovoljavajućeg kvaliteta (zelena boja) ili zagađen (crvena boja). Za razliku od njih, neki drugi modeli poseduju i naprednije funkcionalnosti koje ti mogu pružiti konkretnije informacije o vrsti zagađenja.

Bilo da je u pitanju jedna ili druga vrsta senzora, zajedničko im je da predstavljaju jednako dobra rešenja jer će ti pružaju značajne informacije o tome kada je potrebno da aktiviraš svoj uređaj za prečišćavanje.
Indikator zagađenosti vazduha na prečišćivaču vazduha

  • Režimi rada i brzina prečišćavanja – Ako uređaj za koji se opredeliš ima opciju podešavanja različitih brzina rada, ovo predstavlja odlično rešenje jer u skladu sa tvojim potrebama i okolnostima, možeš se odlučiti za brži ili sporiji rad uređaja.

Brzine rada se obično povezuju i sa različitim režimima rada – Odabrani modeli imaju i specijalnu opciju sa automatskim režimom koja je sjajna za sve one situacije kada ne želiš da razmišljaš o tome da li je potrebno pojačati ili smanjiti rad prečišćivača. Zahvaljujući automatskom režimu uređaj će sam prilagoditi svoje delovanje trenutnim uslovima i kvalitetu vazduha.

Tu su i modeli koji imaju poseban tihi režim rada koji najčešće podrazumeva sporiji rad ventilatora, manje angažovanje motora, pa su oni veoma zgodni za noć, kada neće remetiti tvoj san, a pružiće ti kvalitet vazduha kakav želiš.

  • Indikator zamene filtera – Često se postavljaju pitanja u vezi sa tim kada i koliko često treba menjati filtere na ovim uređajima. Iako se preporuke proizvođača uglavnom zasnivaju na tome da je period od 5-6 meseci neki preporučeni i optimalni period nakon koga je potrebno izvršiti zamenu, ovu informaciju uzmi sa rezervom jer ne koriste svi jednako često svoj uređaj. Tako sigurno ima i onih koji će filtere promeniti i nakon dužeg vremenskog perioda pošto svoj uređaj nisu uključivali toliko često.

Da bi se izbeglo stalno razmišljanje o tome koliko dugo smo koristili prečišćivač, kada smo ga sve uključivali, na koliko sati i slično, sjajno je da uređaj ima indikator zamenu filtera. Kod ovakvih modela imaš jednu obavezu manje jer tvoj uređaj prati sve parametre i na vreme ti signalizira kada je potrebno izvršiti zamenu filtera.

  • Opcija Wi-Fi upravljanja – Možda nekome ova stavka nije presudna za odabir, ali verujemo da sigurno ima i onih kojima je ova mogućnost veoma važna.

Najčešće razmišljamo o tome da ćemo prečišćivač uključivati u vreme kada smo kod kuće, ali uz ovu sjajnu funkcionalnost čist i svež vazduh može da te sačeka u tvom domu kada se vratiš sa posla, puta, iz kupovine.

Bežično upravljanje putem neke od aplikacija ti nudi jedan potpuno novi nivo komfora. Potrebno je samo par klikova da putem svog telefona uključiš uređaj iako nisi trenutno kod kuće. Bez obzira na to da li se vraćaš iz šetnje, sa posla ili stižeš sa puta, aktiviraj prečišćavanje vazduha kada tebi odgovara i u tvom domu te čeka osvežen prostor i prijatna atmosfera.
Devojka leži na krevetu za laptopom, a pored se nalazi prečišćivač vazduha

  • Tajmer – Ukoliko voliš komfor, sigurni smo da ćeš birati prečišćivač koji poseduje tajmer. On omogućava da podesiš da se uređaj isključi za sat, dva ili više vremena, a ti bezbrižno da odeš na spavanje ili izađeš iz kuće ukoliko imaš drugih obaveza.
  • Mogućnost daljinskog upravljanja – Možda ti ovo neće pružiti neku specijalnu funkcionalnost, ali će ti i te kako pružiti još jednu dodatnu olakšicu tokom korišćenja uređaja.

Zamisli da se upravo smestiš u udobnu fotelju, pustiš novu epizodu omiljene serije i onda se setiš da je trebalo da uključiš prečišćivač vazduha. Uz daljinski upravljač lako ćeš to obaviti i bez ustajanja. Podešavaj različite parametre prečišćavanja lako i brzo i slobodno se zavali ispred TV-a, uz daljinsko upravljanje sve je lakše.

U okviru priče o značajnim karakteristikama prečišćivača vazduha, u nastavku ćemo spomenuti i CARD i ACH parametre sa kojima se danas možeš susresti tokom čitanja specifikacija nekih modela.

Šta znače CARD i ACH oznake kod aparata za prečišćivanje vazduha?

Oznake CARD i ACH se najčešće spominju kada se govori o veličini prostorije za koju je namenjen neki od prečišćivača vazduha. Najčešće se mogu pronaći u okviru specifikacija novijih modela uređaja i sjajne su jer mogu dosta pomoći u proceni da li određeni prečišćivač odgovara tvojim potrebama ili ne.

Clean Air Delivery Rate ili skraćeno CARD označava kapacitet protoka prečišćenog vazduha. Ova stavka služi tome da te informiše o tome koliko određeni model uređaja može prečistiti vazduha unutar prostorije određene veličine.

Air Changes Per Hour, tj. ACH pokazuje koliko puta prečišćivač vazduha može da cirkuliše zapreminu vazduha u određenoj prostoriji za 60 minuta. Ovde je važno navesti da je ACH oznaka u direktnoj vezi sa maksimalnom površinom prostorije za koju je određeni prečišćivač namenjen.

ACH se obeležava sa 4x, 5x, 6x i slično, što znači da bi 4x oznaka u stvari značila da se ustajali vazduh u prostoru filtrira 4 puta tokom jednog sata. Dakle, što je ovaj broj veći, veća je i efikasnost samog uređaja.

Gde postaviti prečišćivač vazduha kako bi on imao najbolji efekat?

Ako se pitaš koje je najbolje mesto za prećišćivač vazduha u kući ili stanu, gde je najbolje smestiti ga kako bi obezbedio najbolje efekte prečišćavanja, veoma često se pokrene i tema da li je dozvoljeno ove uređaje koristiti i u spavaćoj sobi i da li postoji prostorija gde ih ne bi trebalo koristiti.

Najjednostavnije rečeno, prečišćivač vazduha možeš da držiš u svakoj prostoriji gde želiš da obezbediš čist vazduh, bilo da je u pitanju dnevna, spavaća, dečija soba, kancelarija ili neka druga prostorija.

Prečišćivač vazduha u dečijoj sobi

Ipak, postoje određeni saveti i smernice kako ga pravilno koristiti da bi ti pružio svoj maksimum i omogućio ti najbolje rezultate prečišćavanja.

Tako je jedna od korisnih preporuka da se, u skladu sa mogućnostima i raspoloživim prostorom, prečišćivač treba smestiti tako da bude na sredini sobe – ne u uglu gde može biti okružen drugim stvarima koje mogu smetati ravnomernom cirkulisanju vazduha. Pored toga, ne treba ga prekrivati čime se omogućava optimalno kruženje vazduha i najbolji efekat koji može pružiti određeni model.

Uz najbolji prečišćivač vazduha obezbedi svojim ukućanima čist vazduh bez zagađenja

Kako je kvalitet vazduha kome smo svakodnevno izloženi često ispod zadovoljavajućih kriterijuma, kvalitetan prečišćivač vazduha je postao jedna od poželjnih uređaja u svakom domaćinstvu. On predstavlja dugoročno ulaganje u zdravlje i kvalitet života tvoje porodice, zato ne prepuštaj ništa slučaju.

Za uvek čist i svež vazduh u tvom domu, izaberi neki od sjajnih prečišćivača vazduha koji će odgovarati svim tvojim potrebama i potrebama tvoje porodice – obezbedi zdravije i bolje okruženje za tvoje najdraže lako i brzo.



Ostavite komentar