Zašto je važno koristiti projektor u nastavi?

  0

Razmišljaš o kupovini projektora za svoju učionicu, školu, fakultet ili privatnu akademiju? To je pametan potez iz mnogo razloga.

Projektor kao moderno sredstvo komunikacije pomoćiće ti da izlažeš edukativni sadržaj na najbolji mogući način. Takođe, olakšaćeš deci učenje i učiniti ga zanimljivijim.

Pre nego što se odlučiš da ispratiš trendove u obrazovanju i obezbediš svojim učenicima najbolji projektor važno je da se o njima više informišeš.

Zajedno sa nama otkrij koje su specifikacije projektora posebno važne, koje su prednosti korišćenja projektora u nastavi i mnogo toga još.

Učiteljica sedi za stolom u učionici sa zelenom tablom, projektorom

Prednosti korišćenja projektora u školi

Projektori predstavljaju jednu veoma korisnu tehnologiju, koji su u samoj nastavi počeli davno da se koriste, ali ne u svim oblastima, već možda najviše u okviru informatičkih predmeta u školama i nešto više na fakultetima.

Međutim, s obzirom da tehnologija ubrzano napreduje i korišćenje interneta postaje svakodnevna rutina u školstvu, standardni udžbenici iz papirne forme polako prelaze u digitalnu formu.

Za ovu promenu možda su najzaslužniji milenijalnci i nove generacije Z koje sve više zahtevaju da se edukativni način servira u skladu sa tehnološkim napretkom, kako bi oni ispratili sadržaj sa strpljenjem i potom ga lakše usvojili.

Ali nije samo zbog novih zahtevnih generacija projektor potrebno uvesti u nastavu, tu je i niz drugih faktora zbog kojih je projektor bitno koristiti u učenju, otkrivamo neke od njih.

  • Veličina slike

Projektori mogu da isporuče veoma velike slike, znatno veće od onih koje se prikazuju na školskim TV ekranima. Kod određenih modela dimenzija slike može da dostigne čak i do 300 inča, što je za oko 6-7 puta veće od standardnog TV ekrana.

Prikaz slike na velikom platnu posebno će biti koristan kada se edukativni sadržaj predaje većem broju učenika, a pogotovu neophodan u velikim učionicama gde učenici koji sede u zadnjim redovima mogu teže pročitati sadržaj sa male zelene table.

  • Ugao gledanja

Prilikom praćenja sadržaja na klasičnoj zelenoj tabli određeni uglovi gledanja mogu predstavljati problem. Sadržaj može biti nečitljiv, samim tim loše prepisan, a da ne govorimo o tome kako će se nakon toga gradivo usvojiti.

Dok ako u nastavu kao pomoćnika uvedeš projektor, različit ugao gledanja više neće predstavljati problem. Sadržaj će biti prikazan na izrazito velikom ekranu i bez obzira gde učenici sede poteškoća za praćenje gradiva neće biti.

  • Smanjeno naprezanje očiju

Na naprezanje dečjih očiju definitivno može da utiče emitovanje gradiva koristeći TV, a to je ono što definitivno pogotovo u manjem školskom uzrastu, kada se vid razvija, želimo da izbegnemo.

Korišćenjem projektora u nastavi deca će manje naprezati oči, umor neće biti prisutan, a koncentracija će im se duže održati.

Učiteljica predaje đacima predmet koristeći projektor

I ne zaboravi da će učenicima koji nose naočare biti mnogo lakše da sadržaj prate sa velikog projektorskog ekrana nego što bi to bio slučaj sa korišćenjem table ili manjeg TV ekrana.

  • Multimedijalne informacije

Tradicionalne zelene table gotovo postaju prošlost u modernije opremljenim školama, jer ih sve brže zamenjuju projektori. Ali zašto je to tako? Zbog prednosti koje projektor može ponuditi učenicima i ujedno nastavnik ne mora da troši dragoceno vreme pisajući po tabli.

Koristeći projektor nastavnik će dodatno oplemeniti čas koristeći različite multimedijalne izvore – Power Point prezentacije, slike, pa čak i edukativne filmove.

Uvodeći raznolikost u pogledu izvora nastavnog materijala, pogotovo video prezentacije, deci se mogu proširiti vidici i možda ćeš ih i podstaći da samostalno kod kuće istraže nastavnu temu.

Projektor može podstaći interaktivnost i uticati na povećan broj edukativnih đačkih diskusija. Samim tim učenici neće gubiti vreme na vođenje velikih beleški, već će sa razumevanjem moći da prate nastavnikovo izlaganje i eventualno da zapišu kratke teze.

Možda na prvi pogled korišćenje projektora nema tako veliku primenu u matematici ili drugim naukama gde se uglavnom uče zadaci i teorija. Ali zamisli kakvu moć projektor ima na časovima biologije, gde se mogu prikazati video snimci životinja sa različitih kontinenata. Dok se na času geografije može koristiti Google Earth za prikaz destinacija na celom svetu i pregršt atraktivnih lokacija u Srbiji.

Profesor stoji ispred zelene table pored projektora uz pomoć kojeg prezentuje edukativni sadržaj

Pokušali smo da ukratko dočaramo kroz par životnih primera kako to projektor može oživeti proces učenja, naravno svaki profesor će bolje naći adekvatan sadržaj za svoje učenike, jer gradivo koje predaje poznaje do savršenstva.

Dodavanjem video sadržaja videćeš da će đaci bolje usvojiti gradivo i iznenaditi te usvojenim znanjem. Jer verovatno, bar delimično, deliš naše mišljenje da serviranje čiste teorije, može biti često monotono i teže za učenje.

  • Efikasnije vođenje beleški

Pošto se na projektoru emituje sadržaj pomoću Power Point prezentacije ili drugog programa za prezentovanje, učeniku preostaje više vremena da zapiše dodatne beleške, koje u velikom broju slučajeva ne bi stigao da ubeleži ako bi uporedo prepisivao sadržaj sa zelene table.

Takođe, pogrešnim prepisivanjem ili izostavljanjem teško čitljivih informacija usled mogućeg nerazumevanja profesorovog rukopisa, učenik neće naučiti najbolje prezentovani sadržaj ili će ga čak naučiti pogrešno, a to svakako želimo da izbegnemo.

U slučaju da neku informaciju učenici nisu zapamtili, u svakom trenutku mogu tražiti nastavniku da vrati i dodatno pojasni željeni slajd, a i naravno da prezentovani materijal nakon časa prosledi odeljenju emailom.

  • Bolja raspodela vremena na času

U tradicionalnoj nastavi profesor obično potroši dosta vremena pisajući beleške na tabli i na uporedo brisanje informacija usled nedostatka prostora za pisanje. Dodatno usled teže čitljivog rukopisa nastavnika, učenici možda neće zapisati sve u tačnoj formi.

Koristeći prezentacije nastavnik može lako unapred da definiše strukturu predavanja, bez da nešto slučajno zaboravi. Dovoljan je samo klik i sledeća nastavna oblast prikazaće se pred učenicima.

Možda će ova priprema prezentacije nastavniku za prvo predavanje oduzeti nešto više vremena, ali će se zato na duže staze sigurno isplatiti, kako će identične prezentacije moći da koristi za svako naredno predavanje i naredne generacije sa eventualnim dopunama.

  • Kvalitetnije učeničke prezentacije

Kada učenici budu dobijali zadatak da samostalno odrade domaći zadatak mogućnost upotrebe projektora prilikom izlaganja sigurno će puno ceniti.

Kroz prezentacije moćiće na unikatnije načine da predstave svoje ideje i da ih na zanimljiv način izlože nastavniku i drugarima iz odeljenja.

U većini slučajeva đaci će imati i manje treme, jer će sadržaj moći da prezentuju kroz same slajdove, bez da domaći zadatak uče napamet. Samim tim bolje će i naučiti temu, jer će im biti interesantnije da na internetu istražuju razne video i foto materijale koje mogu potom da dodaju u svoju prezentaciju čineći je dodatno bogatijom.

Učenik drži prezentaciju pred školskim drugovima koristeći projektor

Učenik će sigurno biti zadovoljan svojim inovativnim načinom obrade domaćeg zadatka, njegovi drugovi će možda dobiti želju da i oni sami probaju taj vid učenja, a ti kao nastavnik uživaćeš u zadovoljnim učenicima i njihovom novo stečenim znanjem.

A što da ne, možda će čak ovaj način prezentovanja, u njima probuditi želju da postanu baš kao ti, moderni profesori u obrazovanju.

Kako izabrati projektor za nastavu?

Zadatak kupovine projektora ne mora da bude toliko težak, ako si siguran šta tačno tražiš. A u toj potrazi će ti pomoći razmatranje bitnijih faktora koje treba uzeti u obzir prilikom odabira projektora za učionicu.

Prvashodno potrebno je da se dobro upoznaš sa ključnim specifikacijama projektora koje mogu da utiču na kvalitet prezentovanja, to su:

  • Tehnologija projekcije
  • Osvetljenost
  • Rezolucija
  • Domet
  • Povezivanje

Naravno pored prethodno navedenih karakteristika koje čine temelj rada projektora, možeš krenuti na istraživanje dodatnih funkcija koje podešavanja i korišćenje projektora mogu olakšati u celosti.

Tehnologija projekcije – LCD ili DLP?

Kada je reč o tehnologiji projektovanja sadržaja, prisutne su LCD i DLP tehnologije. DLP projektori pri radu upotrebljavaju sistem ogledala uz pomoć kojih usmeravaju svetlost koju dalje reflektuju na sliku. Dok LCD projektori koriste LCD matricu koja isporučuje sliku zavidnog kvaliteta.

U pogledu prenosivosti DLP projektori su lakši, oni pružaju veći kontrast i nešto su pouzdaniji zbog manjka delova. LCD projektori emituju oštriju i kvalitetniju sliku.

Osvetljenost učionice

Projektori u svojim specifikacijama pikazuju raspon osvetljenosti koja se meri u lumenima. Kako bi odabrao projektor sa adekvatnim brojem lumena, važno je obratiti pažnju na osvetljenost učionice.

Za škole koje imaju učionice sa velikim prozorima bez mogućnosti zamračenja (zavesa, venecijanera), preporučujemo projektore sa okvirno 4000 lumena. Sve preko toga verovatno bi moglo proizvesti previše svetla koje može uneti nelagodnost prilikom praćenja edukativnog sadržaja.

Dok ukoliko je učionica bolje opremljena, poseduje roletne, venecijanere onda nije potreban velik broj lumena, projektor sa 1500-2500 lumena biće sasvim pristojan izbor.

Učionica sa stolovima, stolicama, projektorom i projektorskim platnom na izvlačenje

Rezolucija projektora

Jedna od sledećih specifikacija na koju treba da obratiš pažnju je rezolucija projektora. Rezolucija se izražava u pikselima (broju tačaka) koji čine projektovanu sliku. Što je broj tačaka veći, slika je oštrija, a samim tim manji tekst čitljiviji.

Nabrojaćemo nekoliko uobičajnih rezolucija – SVGA (800 × 600 px), XGA (1024 × 768 px), WXGA (1280 × 800 px), Full HD (1920 × 1080 px) i 4K (3840 x 2160 px), od kojih ćeš u skladu sa svojim potrebama izabrati adekvatnu.

Na primer, ako tražiš projektor za manju učionicu biće ti dovoljna i manja rezolucija – XGA, WXGA. Ukoliko ti treba projektor za amfiteatar najbolje je da izabereš projektor sa većom rezolucijom – Full HD, 4K kako bi se čak i najdetaljniji delovi teksta jasno videli i sa velike udaljenosti.

Razlika između Full HD i 4K rezolucije

Udaljenost projektora od platna

Domet projektora u stvari predstavlja poželjno rastojanje između projektora i platna kako bi se dobila najbolja slika. Projektori mogu imati različit domet – ultra short throw, short throw, standardni throw, long throw. A koji ćeš od njih odabrati, uglavnom zavisi od veličine prostorije u kojoj ćeš projektor najviše koristiti.

Ukoliko je u pitanju projektor za manju učionicu, sasvim logičan izbor je projektor kratkog dometa (ultra short throw ili short throw). Glavna prednost kod projektora kratkog dometa je ta što zbog blizine neće biti puno neželjenog ometanja usled prolaska učenika ili nastavnika, pogotovo ako se projektor monitra na plafon.

Udaljenost projektora - short ultra, short standard, long throw ratio

A ako planiraš projektor da postaviš u gabaritnijoj prostoriji, na većoj udaljenosti i to na zid koristeći nosač za projektor standardni ili long throw biće pravi izbor.

Ne zaboravi da pored dometa projektora pri samoj kupovini još uvek moraš da uzmeš u obzir rezoluciju i osvetljenost projektor koje smo prethodno pomenuli.

Kako povezati projektor sa laptopom, računarom ili drugim izvorom?

Projektori u većini slučajeva imaju više izvora ulaza. Međutim, najbolje bi bilo da obratiš pažnju da  projektor ima ulaz kompatibilan sa tvojim izvorom video sadržaja – laptopom, desktop računarom ili mobilnim telefonom.

Na projektoru se najčešće mogu pronaći portovi za HDMI kabl, VGA kabl i USB, a sve više su zastupljeni i ulazi koji uz pomoć malog adaptera omogućavaju bežično povezivanje, čime se otklanja najčešći problem sa ometajućim kablovima.

Priključci na projektoru - HDMI, VGA

Dodatne funkcije projektora

Pored osnovnih karakteristika koje smo prethodno naveli, a koje su posebno važne za školski projektor, tu su i neke od dodatnih funkcija projektora.

  • Glasovni asistent – učiniće korišćenje projektora u nastavi zabavnijim. Možeš dopustiti učenicima da koriste Amazon Alexa asistenta da pronađu određene materijale na internetu kao što su edukativni filmovi ili pogodne stranice na društvenim mrežama.
  • Wi-Fi konekcija – olakšaće prikaz sadržaja nastavniku kako ometajućih kablova tokom prezentacije neće biti. Takođe, učenicima će tokom obavljanja domaćeg zadataka olakšati povezivanje sa projektorom direktno preko mobilnog telefona ili privatnog laptop računara.
  • Ozvučenje – može dodatno unaprediti celokupni doživljaj tokom predavanja, zato je poželjno obratiti pažnju na ozvučenje projektora. Ukoliko već imaš dodatne zvučnike, obrati pažnju na audio ulaz projektora, pa ga po potrebi možeš iskoristiti za poboljšanje zvuka.

Sve navedene funkcije nisu neophodne kako bi projektor ispravno radio, ali su definitivno poželjne jer njegovo korišćenje i obrazovanje u celosti podižu na znatno višu lestvicu.

Platno za projektor – sinonim moderne table!

Verovatno razmišljaš kako je dovoljno sliku sa projektora emitovati na zid, pa to je najpovoljnije rešenje, zašto ulagati u projektorsko platno?

Međutim, možda tako deluje na prvi pogled, ali korišćenjem zida umesto projektorskog platna izgubićeš na kvalitetu slike jer zid može biti loše okrečen, emitovati odsjaj ili biti neravan.

Zato kako bi sadržaj koji prezentuješ bio ispravno vidljiv i bez zamućenja, važno je prilikom koristiti platno za projektor, koje uz kupovinu projektora i nije neka specijalna dodatna investicija ako se u ozbir uzmu benefiti njegove upotrebe.

U učionici se nalazi projektor na plafonu i projektorsko platno na izvlačenje

Kada su u pitanju platna za projektor, postoje dve vrste – projektorska platna na izvlačenje i projektorska platna sa postoljem.

Ukoliko se projektorsko platno može trajno postaviti, možeš izabrati projektorsko platno na izvlačenje. Ali ako planiraš projektor da pomeraš, samim tim i projektorsko platno, treba da odabereš projektorsko platno sa postoljem.

Prezenter za projektor

Tokom prezentovanja možeš koristiti jedan vrlo praktičan dodatak – pointer za projektor. On će ti omogućiti da bez odlaska do izvora sadržaja (laptopa ili desktop računara), prelaziš lagano kroz slajdove.

Kako prezenter za svoj rad koristi samo baterije, neće biti dosadnih kablova koji mogu ometati predavanje. Zahvaljujući dometu od 8 m, 15 m, ka naviše možeš se slobodno kretati prateći ponašanje učenika u celoj učionici.

Takođe, tokom predavanja pruži mogućnost i svojim učenicima da isprobaju prezenter kako bi i iskusili prednosti novih tehnlogija, sigurno će im ovaj dodatak u nastavi biti vrlo zanimljiv.

Kako postaviti projektor u učionici?

Nakon što obezbediš školski projektor, neophodno ga je montirati na bezbedan način kako bi deca u učionici bila bezbedna u svakom trenutku.

Ako planiraš da projektor često prenosiš iz učionice u učionicu onda će postavka projektora na klupu ili profesorski sto biti dobra odluka. Međutim, ako projektor možeš okačiti na trajno mesto, dodatno bolji izbor jeste montiranje projektora na nosač za projektor.

Projektor postavljen na plafonski nosač

Montiranjem projektora na plafon uvidećeš brojne prednosti. Nećeš morati svaki put da podešavaš projektorske finese (rezoluciju, zoom, visinu). Takođe, učenici tokom prolaska ispred projektora neće ometati prezentaciju. Bez obzira gde sede, deca će imati savršen ugao gledanja, edukovani sadržaj biti jasniji i trajno usvojeniji.

Ne zaboravimo da ćeš se montažom projektora na zid rešiti nezgodnog stola ili police koja bi ti možda čak i smetala pri prezentovanju, ali i zauzimala nepotreban prostor u učionici.

Postavka projektora na zid je važna je zbog još jednog tehničkog razloga – ventilacije. Minimalno rastojanje između projektora i obližnjih predmeta (stolice, torbe) iznosu 20 cm kako se toplota ne bi zadržavala i kako se projektor usled pregrevanja ne bi nehotice pokvario.

Koračaj zajedno sa tehnologijom, iskoristi prednosti moderne nastave!

Upotreba projektora u obrazovnom okruženju definitivno ima mnoge prednosti. Zašto ne bi te prednosti iskoristio i dodatno modernizovao trenutni način predavanja?

Usudi se, napravi korak napred u nastavi, olakšaj sebi način izlaganja materijala, a učenicima predstavi učenje zabavnijim.

Uvedi Samsung, Epson projektor ili projektor drugog brenda u nastavu, vrlo brzo zapazićeš bolju pažnju učenika, angažman i napredak u učenju.



Ostavite komentar