Filteri za prečišćivače vazduha – vrste, karakteristike i koji je najbolji za vas

  0

Ukoliko posedujete prečišćivač vazduha ili razmišljate o kupovini istog, jedno od važnih pitanja jeste kakav filter bi trebalo ovaj uređaj da poseduje i kada ga je potrebno zameniti.

U nastavku rešavamo vaše nedoumice, predstavljamo najčešće vrste filtera za prečišćivače vazduha i njihove prednosti i mane. Saznajte koji je najbolji za koju vrstu zagađenja, na šta bi trebalo da obratite pažnju, kao i koje su preporuke za njihovo održavanje i zamenu kako biste obezbedili maksimalnu čistoću i svežinu vazduha u vašem domu.

Koje vrste filtera se koriste za prečišćavanje vazduha?

Postoje različiti načini filtracije koje prečišćivači vazduha koriste, ali ćemo detaljnije objasniti one sa kojima se najčešće susrećemo na našem tržištu:

  • HEPA filteri
  • Filteri sa aktivnim ugljem, poznati i kao karbonski filteri
  • Filteri sa UV svetlošću
  • Prečišćivači vazduha sa jonizatorima
  • Prečišćivači vazduha sa vodenim filterom

Saznajte koje su karakteristike svakog od njih i u skladu sa vašim potrebama, odaberite prečišćivač vazduha sa filterom koji će najbolje ukloniti baš onu vrstu zagađujućih materija koje vama predstavljaju najveću smetnju ili koje su karakteristične za vaše okruženje.

Efikasni i pouzdani HEPA filteri

Ovo je možda najpoznatija, ali i jedna od najučinkovitijih vrsta ovih proizvoda kada je uklanjanje čestica različitih zagađivača u pitanju.

HEPA (High Eficiency Particulate Air) filteri veoma su efikasni kada je u pitanju prečišćavanje vazduha od čestica veličine od 0,3 mikrona. Poređenja radi, mikron je milioniti deo metra, pa tako u jednom centimetru ima 10,000 mikrona. Sada možete lakše da zamislite koliko su male čestice koje će ovaj filter zadržati sprečavajući ih da dopru do vaših disajnih organa. Veličina od 0,3 mikrona se uzima kao parametar za testiranje, ali HEPA filtera mogu zadržati i čestice višestruko manje od 0,3 mikrona, ali i veće.

Takođe su odlični u čišćenju vazduha od peruti, polena, dlaka kućnih ljubimaca i slično, te su siguran izbor ukoliko vi ili neko od vaših ukućana pati od alergija, astme i respiratornih tegoba.

Međutim, nisu svi HEPA filteri za prečišćavanje vazduha isti.

Mačka i prečišćivač vazduha na svetlom laminatu

Vrste HEPA filtera

Kako biste osigurali najbolji kvalitet vazduha i maksimalnu učinkovitost koju ova vrsta filtracije može da pruži, bitno je da znate da postoje različite vrste HEPA filtera.

Prema evropskom standardu EN 1822, u skladu sa procentom efikasnosti u filtriranju čestica veličine od 0,3 mikrona, ovi proizvodi mogu imati i određeni broj pored slova H u svom nazivu. Tako možete pronaći modele koji imaju oznake, na primer H13 ili H14. Oni koji imaju niže brojeve – H11, H12 ili H13 mogu se nazivati i EPA (Efficinecy Particulate Air) filteri, dok su oni sa oznakama višim od 14 poznati kao ULPA (Ultra Low Penetration Air). Što je veći broj pored slova H, bolja je moć filtracije.

Ukoliko živite u okruženju sa izuzetno zagađenim vazduhom ili jednostavno želite da osigurate maksimalnu efikasnost, odaberite prečišćivač vazduha sa HEPA filterom koji nosi oznaku „True HEPA”. Ovo je najbolja garancija da je prošao stroga testiranja i ispunio najviše standarde kada je uklanjanje alergena i zagađivača u pitanju.

HEPA filter u plavoj boji

Određeni filteri mogu koristiti akronim HEPA, ali im efikasnost može biti na nižem nivou, pa zbog toga ne nose oznaku „True HEPA” već mogu biti bez oznake ili označeni kao „HEPA-like” ili „HEPA-type”. Iako lošijih performansi u odnosu na one sa oznakom „True HEPA”, imajte na umu da ovi modeli i dalje imaju relativno visok procenat uklanjanja zagađujućih materija.

Uprkos sjajnim rezultatima u zaustavljanju različitih čestica, ukoliko osim zagađivača iz vazduha želite da uklonite i neprijatne mirise poput duvanskog dima ili mirisa kućnih ljubimaca, važno je da znate da vam ova vrsta filtera neće biti od velike pomoći. Ista je situacija sa isparenjima iz različitih izvora.

Filteri sa aktivnim ugljem za svežinu u vašem domu

Odlični su za eliminaciju i neutralisanje duvanskog dima, mirisa kućnih ljubimaca, hemijskih isparenja, isparenja od sredstava za čišćenje, kuvanja i sličnih izvora.

Karakteristično za filtere sa aktivnim ugljem jeste da imaju izuzetno veliku površinu za upijanje mirisa koji se zadržavaju na vlaknima i ne oslobađaju se ponovo u vazduh. Preporučuju se za prostore u kojima se priprema hrana, koristi duvan, razne hemikalije, kao i za korisnike kojima prisustvo određenih mirisa u vazduhu iritira disajne organe.

Uprkos velikoj učinkovitosti u neutralizaciji mirisa, karbonski filteri nemaju zadovoljavajuće performanse kada je u pitanju prečišćavanje vazduha od ostalih čestica. Zbog ovoga ćete ih često naći u kombinaciji sa HEPA filterima. Ovo omogućava da se u jednom uređaju ponudi rešenje za eliminaciju neprijatnih mirisa, ali i zagađujućih čestica.

Prikaz filtera sa aktivnim ugljem

Filter sa Usvetlom za vazduh bez virusa i bakterija

Poznata kao jedna od metoda sterilizacije koja se koristi i u zdravstvenim ustanovama, UV svetlost visoko je efikasna kada je u pitanju eliminacija virusa i bakterija.

Unutar određenih modela prečišćivača vazduha možete pronaći filter koji emituje UV svetlo. Ono direktno utiče na DNK strukturu virusa i bakterija onemogućavajući im da se razvijaju i na taj način ih eliminiše iz vazduha.

Ovaj način filtracije uglavnom nije jedini koji prečišćivači koriste, već je dopuna nekom od filtera koji utiče na ostale zagađivače. Modeli koji koriste UV svetlo kao filter odlični su ukoliko želite da u svom okruženju maksimalno smanjite prisustvo mikroogranizama koji su izazivači različitih bolesti. Ovo je posebno korisno u zimskim mesecima, kada je sezona virusa i dosta vremena provodimo u zatvorenom prostoru.

Prečišćivači vazduha sa jonizatorom

Mnogi prečišćivači u sebi imaju i jonizator koji u vazduh ispušta negativne jone koji privlače i vezuju čestice zagađivača za sebe. Iako jonizatori sami po sebi ne eliminišu čestice, oni omogućavaju da se one lakše zaustave na nekom od drugih filtera ili da „padnu” na neku od čvrstih površina u prostoru i na taj način ih uklanjaju iz vazduha.

Prednost prečišćivača koji vazduh tretiraju isključivo na ovaj način jeste što su uglavnom dosta tihi i ne zahtevaju zamenu filtera. Takođe, doprinose i boljem uspostavljanju ravnoteže organizma zahvaljujući negativno naelektrisanim česticama koje povoljno utiču na budnost, koncentraciju i raspoloženje.

Prečišćivač vazduha koji emituje negativne jone

Prečiščivači vazduha sa vodenim filterom

Ako vam je vazduh u prostoriji suv, a ujedno želite da smanjite količinu prašine, alergena, mikroogranizama i ostalih zagađujućih materija, možete se opredeliti za prečišćivač vazduha sa vodenim filterom.

Ovi uređaji koriste vodu kao sredstvo za eliminaciju neželjenih čestica i ujedno mogu da služe kao ovlaživači. Podizanjem nivoa vlažnosti vazduha u prostoriji, obezbediće vam prijatniji osećaj i smanjenje neprijatnih simptoma koje suv vazduh može da izazove. Takođe se mogu koristiti i za aromaterapiju, ukoliko u vodu dodate određenu količinu eteričnog ulja.

Prečišćivači koji koriste vodeni filter su relativno laki za održavanje i ne morate da brinete o zameni filtera. Sa druge strane, manje su efikasni u eliminaciji malih zagađujućih čestica i neprijatnih mirisa od prečišćivača sa HEPA i karbonskim filterima. Takođe se ne preporučuju za prostore u kojima je vlažnost vazduha povišena ili u okviru propisanih vrednosti.

Da li odabrati prečišćivač vazduha sa jednim ili više filtera?

Zavisno od vaših potreba, prečišćivač sa jednom vrstom filtracije može vam biti sasvim dovoljan. Međutim, ovde uglavnom važi krilatica „više je bolje”. Kombinovanjem različitih filtera, proizvođači su uspeli da nadomeste nedostatke svakog pojedinačno i da u jednom uređaju ponude rešenje za zagađujuće čestice, alergene, ali i isparenja, neprijatne mirise, kao i viruse i bakterije.

Tako možete pronaći odlične prečišćivače vazduha, najčešće sa kombinacijom HEPA filtera i onih sa aktivnim ugljem, a često se dodaje i UV svetlost za najbolje rezultate kada je vazduh oslobođen od mikroorganizama u pitanju. Takođe, pojedini proizvođači dodaju i različite antialergijske, antibakterijske filtere i druge dodatne slojeve, kao i posebne patentirane tehnologije koje su usmerene na detekciju i brzu eliminaciju glavnih zagađivača vazduha, za maksimalnu sigurnost i komfor.

Kod pojedinih modela možete pronaći i predfiltere, čija je osnovna funkcija da uhvate sve one krupnije čestice i tako smanje zaprljanost glavnog filtera omogućavajući mu da što duže održi svoju efikasnost.

Prikaz različitih vrsta filtera za prečišćivače vazduha

Održavanje i zamena filtera na prečišćivaču vazduha

Koji god prečišćivač vazduha da odaberete, važno je da ispratite smernice proizvođača i koristite uređaj u skladu sa namenom, ali i da održavate i zamenite filtere kada je to potrebno.

Važno je naglasiti da, osim ukoliko to nije navedeno u uputstvu vašeg uređaja, filtere ne treba prati, usisavati i tome slično jer će svaka navedena radnja smanjiti njihovu učinkovitost što može značajno uticati na čistoću vazduha u vašem prostoru.

Ukoliko se pitate koliko često je potrebno menjati filtere na prečišćivaču vazduha, važno je da znate da univerzalan odgovor ne postoji. Preporučeno vreme zamene zavisi od vrste filtera, ostalih karakteristika uređaja, ali i intenziteta korišćenja, kao i početnog kvaliteta vazduha koji je tretiran.

Grubo rečeno, okviran vremenski period za zamenu može biti od šest meseci do 36 meseci, a postoje i određene vrste koje ne zahtevaju zamenu. Detaljne smernice potražite u sklopu uputstva vašeg uređaja.Prikaz izvlačenja HEPA filtera iz prečišćivača vazduha

Ukoliko ne želite da razmišljate o ovoj stavki, odaberite model prečišćivača vazduha koji u sebi sadrži i indikator koji će vam signalizirati kada je potrebno da zamenite ili očistite filter, ukoliko je to primenljivo. Povedite računa da filter menjate isključivo odgovarajućim modelom namenjenim za vaš prečišćivač kako biste uživali u maksimalnim performansama istog.

Dobar izbor prečišćivača vazduha sa odgovarajućim filterom omogućiće vam da uživate u višestruko boljem kvalitetu vazduha u svom domu

Prilikom odabira prečišćivača vazduha, osim sjajnih funkcija, mogućnosti upravljanja putem aplikacije i dizajna koji će se savršeno uklopiti u vaš prostor, obratite pažnju i da li je način filtracije u skladu sa vašim potrebama.

Ukoliko živite u području sa veoma zagađenim vazduhom, imate tegobe sa respiratornim organima ili alergijama, prečišćivač vazduha sa HEPA filterom je odličan izbor. Model sa UV svetlošću omogućiće vam da budete bezbrižniji i manje izloženi virusima i bakterijama. Ako ste vi ili neko u vašem domu pušač, imate kućne ljubimce ili jednostavno ne volite kada se mirisi hrane šire kroz prostorije, odaberite prečišćivač sa filterom sa aktivnim ugljem koji će značajno uticati na svežinu vazduha u vašem prostoru.

Odaberite neki od sjajnih prečišćivača vazduha sa jednim ili kombinacijom više filtera koji će učiniti da zaista osetite promenu u atmosferi vašeg prostora i uživate u prijatnijem i sigurnijem okruženju.Ostavite komentar