Kako da spremanje zimnice bude lakše i brže uz praktične savete i sjajne uređaje?

  0

Da li ste počeli sa pripremom zimnice? Ako ovih dana iz komšiluka osetite miris pečene paprike, kuvanog paradajza ili onu sladunjavu aromu pekmeza od šljiva koji se krčka na šporetu, vreme je da se bacite na posao.

Priznaćete, nema ništa lepše od domaćih ukusa na trpezi tokom svih onih hladnih zimskih dana. Zato, verujemo da svi volimo da u ostavi imamo svoje omiljene salatice i ajvare koji će začiniti jelo, ali i kompote i pekmeze koji će poslastice učiniti još slađim.

Ipak, nije uvek tako jednostavno spremiti sve ove đakonije, a da biste kroz proceduru pripreme namirnica, seckanje, mlevenje, kuvanje lakše prošli, potrebni su vam i uređaji koji će vam sve ovo pojednostaviti.

Bilo da ste već odlučili šta sve spremate ili još uvek razmišljate šta će to biti na meniju ove sezone, podelićemo sa vama brojne korisne savete i predstaviti odlične uređaje koji vam mogu biti od pomoći tokom pripreme.

Šta je sve potrebno pre nego što počnete da spremate zimnicu?

Mnogi zimnicom počinju da se bave već tokom leta, jer tada već počinju da stižu različiti plodovi, kao što su višnje koje spremamo za zamrzivač, kajsije od kojih pravimo marmelade i pekmeze.

Ipak, početak jeseni jeste vreme kada se ovim poslom intenzivno bavimo i kada počinje da pristiže sve ono povrće i voće koje najviše koristimo za domaću zimnicu.

Na kuhinjskom pultu, ženske ruke sipaju džem od šljiva u teglice

Danas je mnogo recepata i ideja kako i šta sve možemo spremati, ali da biste bili efikasni i na vreme nabavili sve što vam treba, biće potrebno da:

  1. Napravite plan šta želite da spremate – Nije svejedno da li pravite ajvar od pečene ili barene paprike ili možda pinđur. U skladu sa ukusima vaše porodice imajte u planu koju zimnicu želite, kako biste u odgovarajuće vreme kupili voće/povrće koje ostavljate. Za određene recepte će biti potrebno da nabavite neku posebnu vrstu paprike, šljive, koja stiže u određeno vreme.
  2. Odvojite recepte za željene specijalitete – Poznato je da ima različitih recepata za ista jela – kada znate po kom receptu pravite, na vreme ćete moći da planirate šta vam je sve potrebno od sastojaka, koliko šećera, soli, konzervansa, sirćeta, kako biste sve to kupili i imali spremno.
  3. Pripremite flaše, tegle, poklopce – Sve ovo je najbolje detaljno oprati i sterilisati kako biste bili sigurni da zimnicu čuvate na adekvatan način, po najvišim higijenskim standardima kada su kućni uslovi u pitanju.
  4. Obezbedite odgovarajuće uređaje da spremanje bude lakše i efikasnije – Iako znamo da, na primer, seckanje možemo obaviti i ručno, zašto bismo trošili dragoceno vreme ukoliko sve to možemo završiti mnogo brže pomoću nekog od kuhinjskih uređaja. Sigurno je da ima i onih „specijalnih” seckanja koja ćemo najbolje obaviti svojom rukom, ali ne moramo sve.

Porodična priprema zimnice - majka i ćerka gledaju kako muškarac secka povrće

Pored svega navedenog, verujemo da će svi složiti i da malo pomoći od strane najbližih neće biti na odmet, ali ovaj deo prepuštamo vama.

Koji uređaji mogu doprineti efikasnijem i lakšem pripremanju zimnice?

Slaganje krastavčića u tegle, pakovanje turšije u odgovarajuće posude, priprema kupusa za kiseljenje, sipanje domaćih sokova u flaše, mnogo je poslova koje moramo odraditi sami, ručno, i tu teško da možemo nešto pojednostaviti. Ali kada su u pitanju mlevenje, seckanje, adekvatno pakovanje namirnica za odlaganje, tu nam umnogome mogu pomoći brojni savremeni uređaji sa kojima će sve ovo biti brže završeno.

Mnogi kuhinjski aparati su neizostavni deo našeg života, pa tako bez nekih od njih ne možemo zamisliti ni spremanje zimnice.

Zato ćemo vam predstaviti uređaje koji vam mogu uštedeti dragocene sate i koji će vam omogućiti pravilno i kvalitetno pakovanje i sigurno čuvanje namirnica. Ono što je sjajno je što mnogi upravo ove aparate koriste tokom čitave godine, korisni su u kuhinji tokom svakodnevnog spremanja hrane, tj. ne kupuju se samo radi zimnice.

Dehidratori, za sve ljubitelje zdravih grickalica i dodataka hrani

Ponekad se čini da zimi i hladnom vremenu nikako da sagledamo kraj, pa tokom ovih dana valja imati zalihe voća i vitamina koje će potrajati. Iako je u ovom periodu aktuelno najčešće južno voće ili domaće voćke kao što su jabuke, za sve one koji žele da imaju voćne poslastice iz letnje sezone, imamo rešenje.

Sjajni dehidratori omogućavaju jednostavno sušenje namirnica koje u takvom stanju možete čuvati za hladne dane. I mada smo prethodno spomenuli uglavnom voće, u dehidratorima se mogu sušiti i meso, povrće, različito začinsko bilje.

Ženske ruke ređaju voće i povrće u dehidrator

Ono što je najvažnije je da ne morate gubiti vreme na odvojeno sušenje voća, povrća i drugih namirnica. Ovi uređaji su dizajnirani tako da se sastoje iz više „posuda”, tj. tacni, koje su poređane jedna na drugu. Stavite na jedan nivo kriške isečene jabuke, na drugi brokoli, zatim začinsko bilje – zahvaljujući vertikalnom strujanje vazduha koje omogućava da toplota, pomoću ventilatora postepeno ide nagore, svi ovi sastojci će se postepeno sušiti i na kraju biti spremne za teglice i kese.

Sjajno je što na ovaj način možete sušiti različite namirnice, a mirisi se neće mešati.

Aparati za kuvanje na pari – Da namirnice zadrže hranljive sastojke

Pronađite zdravu alternativu kada je u pitanju priprema brojnih namirnica. U praktičnim aparatima za kuvanje na pari možete skuvati pirinač, povrće, ali i različite vrste mesa i ribe.

Kada je u pitanju spremanje zimnice, aparati za kuvanje na pari vam mogu biti značajni za kuvanje, delimično kuvanje ili barenje određenih sastojaka, nekih osetljivih namirnica, koje ćete kasnije začiniti i odložiti u tegle ili možda nastaviti njihovu dalju obradu.

Svima onima koji posebno vode računa o tome šta jedu i kako spremaju hranu, osobama na posebnim režimima ishrane, ovi uređaji predstavljaju idealan način za pripremu zdrave hrane svaki dan. Oni omogućavaju čuvanje hranljivih materija, vitamina i zadržavaju sočnost namirnica.

Razmerite i pripremite sve sastojke za zimnicu brže uz sjajne male kućne aparate

Znamo da spremanje zimnice podrazumeva i mnogo merenja, seckanja, ceđenja, mlevenja. Zato olakšajte sebi sve što možete i pozovite u pomoć neke od brojnih malih kućnih aparata uz koje će sve ići brže.

  • Nezaobilazne kuhinjske vage, jer zimnica ne može da bude savršenog ukusa bez dobro odmerenih sastojaka, začina i drugih dodataka. Zato su one tu da vam merenje bude lakše, a svi sastojci popust šećera, soli i drugih začina u gram tačni.
  • Priprema domaće zimnice ne može da se zamisli ni bez sjajnih mašina za mlevenje mesa. Iako im ime govori da su prvenstveno namenjene za obradu mesa, većina ovih uređaja se koriste i za mlevenje različitih vrsta povrća i voća. Mogu biti savršeno rešenje za mlevenje šljiva za pekmeze ili paradajz koji se ostavlja u flaše. Bilo da ga tako samlevenog kuvate ili samo dodajete so i konzervans i odmah točite u flaše, ništa bez mašine za mlevenje mesa.

Neke od modela ovih mašina imaju i dodatke za seckanje krastavaca na kolutove, šargarepe na tanke male štapiće i slično. Pre nego što se odlučite za neku od njih, preporučujemo da pažljivo proučite karakteristike, pogledate da li imaju neke od ovih dodataka kako biste odabrali odgovarajući model.

Mašina za mlevenje mesa i povrća koje se sprema za zimnicu

  • Kompaktne i praktične seckalice su nezamenljive u svakoj kuhinji gotovo svaki dan, a kad je u pitanju priprema sastojaka za zimnicu, predstavljaju savršene pomoćnike koji će vas poštedeti ručnog seckanja i rendanja. Možda neće baš svaka od njih biti idealna za svaki vaš recept, ali neki od modela će sjajno poslužiti.

Takođe, biće odlične i za mešanje i usitnjavanje različitih sitnijih sastojaka i začina ako spremate posebne marinade ili miksujete začinsko bilje, luk i druge sastojke koji će vašu slanu zimnicu učiniti još ukusnijom.

  • Ne smemo zaboraviti ni moćne multipraktike koji predstavljaju pravo blago u svakoj kući. Ovi sjajni multi uređaji rešavaju brojne složene zadatke u vašoj kuhinji, poseduju brojne nastavke, pa vam mogu pružiti neprocenjivu pomoć i tokom spremanja zimnice.

Uz sve te dodatke i različita kvalitetna sečiva, seckaće vam na kolutove, rezanca, rendaće i pomoći da spremite raznovrsne ukusne mešavine vitamina u tegli.

Ukoliko već koristite neke od ovih malih kućnih aparata za pripremu zimnice, sigurno znate koliko vam znače i olakšavaju proceduru spremanja, kao i svakodnevne kuhinjske poslove. Ako ih do sada niste isprobali, dajte im priliku, sigurno vas neće razočarati.

Duže čuvanje namirnica uz aparate za vakuumiranje

Možda naizgled proizvodi za koje mislite da vam neće biti često potrebni, ali tako praktični i savršeni za sve one situacije kada želite da sačuvate namirnice na siguran i adekvatan način.

Nekima će u periodu pripreme zimnice oni biti najkorišćeniji, ali su izuzetno praktični i tokom čitave godine. Bilo šta od spremljenih ili sirovih namirnica koje želite da sačuvate u zamrzivaču, možete vakuumirati i obezbediti pouzdano čuvanje, bez mogućnosti ulaska vazduha i mešanja mirisa.

Na raspolaganju vam je raznovrstan izbor proizvoda i aparata za vakuumiranje, te među njima možete pronaći ono što najviše odgovara vašim potrebama. Imate mogućnost da kupite samo aparat za vakuumiranje ili da se odlučite za set koji uključuje: aparat, posude i kese. Naravno, čak i da vaš izbor bude samo aparat, posude i kese za vakuumiranje možete naknadno kupiti kada god vam to bude odgovaralo.

Korišćenje aparata za vakuumiranje - zatvaranje kese sa šargarepama

Upakujte u kese i vakuumirajte narendanu bundevu, očišćene višnje, komade osušene jabuke, grašak, boraniju i spakujte sve u zamrzivač. Možete biti bezbrižni jer će sve namirnice biti sačuvane na adekvatan način.

Dodatni saveti za čuvanje zimnice

Da li vam se dešavalo da ponekad preostane neka tegla bilo slane ili slatke zimnice od prethodne godine? Najčešće sve to može da se konzumira i dalje, ali savetujemo da proverite kako vam se čini sastav, da li je sve u redu, da nije sa neke strane procureo sadržaj tegle ili flaše. Ukoliko ste sigurni da može i dalje da se koristi, dobro je sve to odvojiti od sveže spremljene zimnice i iskoristiti čim se za to ukaže prilika. Samim tim ćete izbeći nagomilavanje starijih namirnica, mogućnost isteka roka njihovog trajanja, a na kraju krajeva i njihovo bacanje.

Devojka sa keceljom ređa tegle sa zimnicom na police

Za lakše snalaženje u ostavi i na policama prepunim šarenih specijaliteta, dobro je da tegle i flaše sa zimnicom imaju nalepnice sa obeleženim datumom ili samo godinom kada je dati proizvod spremljen. Tako ćete izbeći mešenje sa onim što je ostalo od prošle sezone i lako odvojiti od sveže spremljene zimnice.

Ima i onih situacija kada su proizvodi koji ostavljate slične boje i teksture, pa će vam značiti da na flaši piše i naziv, tj. šta se to nalazi unutar nje, jer priznaćete, kuvani sok od paradajza, mleveni paradajz i domaći kečap nas mogu zbuniti.

Uz efikasne uređaje, spremanje zimnice postaje pravo uživanje

Poznato je to da danas nema šta od zimnice što ne možete kupiti u marketima i na pijacama. Međutim, nema ništa lepše od pune ostave domaćih specijaliteta, svih tih boja u teglicama i flašama – takvi ukusi se ne mogu kupiti.

Bez obzira na to što spremanje svih ovih namirnica neosporno zahteva vaše vreme, trud, pa i rad koji ne može zameniti nijedan aparat ni mašina, ipak je to danas mnogo lakše, jer pojedine segmente pravljenja zimnice možete pojednostaviti.

Izaberite uređaje koji će rendanje, seckanje i mlevenje ubrzati, a spremanje zimnice maksimalno olakšati. Dozvolite i najmlađima da pomognu i umešaju svoje prstiće za one lakše poslove – stavljanje gumica na tegle, lepljenje nalepnica su neki od njih – biće oduševljeni.

A kada sve to bude gotovo, spremni ste za još jednu zimu. Ostaje vam da se prepustite omiljenim ukusima i uživate u neodoljivom ajvaru, turšiji, marmeladi, slatkom od dunja i mnogo čemu još. Najlepša zimnica je baš ona iz vaše kuhinje.



Ostavite komentar