Zagađenje vazduha: Odlučujući faktori za izbor pravog prečišćivača vazduha

  10

Zagađenje vazduha je jedna od glavnih tema u poslednje vreme. Iako decenijama znamo kakve posledice ima na zdravlje planete, tek odnedavno shvatamo razorne efekte koje može imati na zdravlje pojedinca.

Opšte je poznato da je vazduh u gradu zagađeniji u odnosu na vazduh u seoskim sredinama. Međutim, ono čega pre nekoliko godina nismo bili toliko svesni je činjenica da vazduh u našim kućama i kancelarijama može biti i mnogo više zagađen u odnosu na spoljašnji.

Šta sve utiče na zagađenje vazduha u Srbiji?

Budući da je vazduh u Srbiji zagađen više nego ikad, mnogi su zabrinuti za zdravlje. Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine zagađenje je veliko, a to potvrđuje i Svetska alijansa za zdravlje i zagađenje. Posebno se izdvajaju pojedini gradovi, kao što su Beograd, Užice, Pančevo, Niš, Smederevo.

Pogledajte kakav je kvalitet vazduha u vašem gradu.

Dim iz dimnjaka toplane u Beogradu i grad u izmaglici

Aerozagađenje je razultat više faktora, ne samo jednog. Veliki sistemi grejanja, gradske toplane, brojne fabrike i industrijska postrojenja imaju veliki udeo u zagađenju vazduha. Takođe, tu su i izduvni gasovi automobila koji su posebno prisutni u gradskim sredinama, ali i kuće koje za grejanje koriste čvrsta goriva.

Sve to u kombinaciji sa različitim klimatskim uslovima doprinosi taloženju visokog nivoa zagađujućih čestica u vazduhu koji udišemo.

Koji su činioci unutrašnjeg zagađenja vazduha?

Pored velikog spoljašnjeg zagađenja, nije retka pomisao da je vazduh u zatvorenom prostoru čistiji od onoga koji udišemo napolju. Ipak, to je samo zabluda.

Nedostatak ventilacije, direktne sunčeve svetlosti i izolacija stvaraju upravo suprotni efekat. Taloženje zagađujućih čestica doprinosi tome da njihova koncentracija u nekim zatvorenim prostorijama može biti i nekoliko puta veća od spoljašnje sredine.

Zagađivači vazduha u kući, stanu, kancelariji ili bilo kom drugom zatvorenom prostoru su brojni, a neki od njih su:

 • Virusi – Kubni metar vazduha može sadržati i do 15.000 čestica virusa. S obzirom na to da svi članovi porodice mogu uneti viruse, nema mnogo načina za sprečavanje ove koncentarcije.
 • Prašina i grinje – Prašina je jedan od najrasprostranjenijih zagađivača vazduha u zatvorenim prostorijama, a uz nju tu su i grinje. Svaka grinja dnevno stvara 20 zrna izmeta koja završe u vazduhu i u našim plućima. Grinje predstavljaju veliki problem za one koji su alergični na ove parazite, ali mogu biti i izvor neprijatnosti čak i za one koji nisu alergični.

Činioci unutrašnjeg zagađenja vazduha, kao što su prašina, grinje, virusi, vlaga

 • Životinjska dlaka i ljuspice kože – Svaka životinja, bilo kratkodlaka, dugodlaka ili sa perjem, svakodnevno gubi određenu količinu peruti. Sve to vazduhom dospeva i taloži se na različitim površinama. Može izazvati alergijske reakcije kod onih koji pate od alergija na životinje.
 • Ostali alergeni – Pored grinja i prašine drugi najčešći alergeni koji se nalaze suspendovani u kućnom vazduhu su i polen, vlaga i buđ. Skoro sva čula su pod uticajem alergija: miris, vid, ukus i dodir, pa simptomi alergije mogu biti različiti: curenje iz nosa, iritacija oka, osip na koži ili nepcu.

Posledice udisanja zagađenog vazduha

Jasno je da uz sve te zagađujuće elemente raspršene u kućnom vazduhu, možda čak i ne shvatamo posledice koje disanje „zaprljanog“ vazduha ima na naš život.

Jedna od čestih posledica je osećaj umora. Zagađen vazduh zahteva više rada naših pluća, tako da se može osećati umor čak i bez ikakvog razloga. Takođe, to može biti i razvoj određenih patologija, pa pored alergija, zagađeni vazduh može dovesti do pojave astme i kardiovaskularnih bolesti.

Američka fondacija za astmu i alergije, Asthma and Allergy Foundation of America, navodi da je zagađenje vazduha povezano sa pogoršanjem simptoma astme. O studijama koje potvrđuju ovu tezu govori i sledeći tekst koji se može pročitati na zvaničnom sajtu fondacije: https://www.aafa.org/air-pollution-smog-asthma/.

Kao zaključak se ističe da postoji dosta načina da se spreči, ili bar umanji, zagađenje unutrašnjeg vazduha. Najjednostavnije je kupiti prečišćivač vazduha, ali postoje i brojni drugi načini koji mogu biti od pomoći: uklanjanje ili smanjenje alergena, redovno provetravanje prostorija, korišćenje aspiratora (naročito u kuhinji i kupatilu, kako bi se sprečilo stvaranje vlage i buđi), nekonzumiranje duvanskih proizvoda u zatvorenom, izbegavanje korišćenja mirisnih sveća i sličnih proizvoda koji bi prikrili neprijatne mirise vlage ili nekih drugih gasova.

Šta su prečišćivači vazduha?

Budući da pojedinac ne može mnogo toga da uradi i poboljša kvalitet vazduha napolju, kod unutrašnjih prostorija je potpuno drugačija situacija. Ukoliko vam je stalo da vazduh u vašem domu ili poslovnom prostoru bude zdraviji, prečišćivači vazduha su pravo rešenje.

To su uređaji koji su namenjeni prečišćavanju vazduha u kućnom okruženju, odnosno bilo kom zatvorenom prostoru. Oni iz atmosfere određenog prostora uklanjaju sve one čestice koje nisu vidljive golim okom, a koje mogu biti štetne za udisanje. Neke od njih vremenom mogu dovesti i do problema sa disajnim putevima, posebno za već ugrožene ljude.

Prečišćivač vazduha uvlači zagađen vazduh, a izbacuje prečišćen i svež vazduh

Ukoliko u prostoru u kome boravite imate problem i sa suvim vazduhom ili vlagom, postoje uređaji bliski prečišćivačima koji mogu rešiti ove probleme. To su ovlaživači vazduha i odvlaživači.

Ovo je važno napomenuti jer prečišćivači vazduha mogu biti i u kombinaciji sa nekima od njih. Takvi modeli ne samo da prečišćavaju vazduh, već ga i ovlažuju, odnosno odvlažuju. Ukoliko želite najbolji prečišćivač vazduha za svoj dom, imajte na umu sve prethodno.

Zašto se odlučiti za kupovinu prečišćivača vazduha?

Upotreba prečišćivača vazduha je značajna jer sprečava, ili bar ublažava, sve posledice koje koncentracija zagađujućih materija u zatvorenom prostoru može prouzrokovati. Održavanje kućne atmosfere čistom pomaže u sprečavanju nastanka astme, gripa, bronhitisa i alergija. Ublažiće i simptome ovih patologija kod onih koji već pate ili su im posebno podložni.

Zato prečišćivači vazduha za kuću, stan ili poslovni prostor predstavljaju pravo rešenje u borbi protiv zagađivača kao što su:

 • Različiti alergeni
 • Dim cigareta i drugi neprijatni mirisi
 • Isparenja raznih vrsta, ugljen monoksid
 • Brojni spoljni zagađivači

Kako rade prečišćivači?

Prečišćivači vazduha su veoma jednostavni uređaji. Koriste sisteme zasnovane na ventilatoru i filetrima.

Filteri imaju zadatak da apsorbuju zagađujuće čestice, a takođe i čiste vazduh od prašine, uklanjaju neprijatne mirise ili duvanski dim.

Vrste filtera

HEPA filter vazduha (High Efficiency Particulate Air) je najefikasniji filter koji je danas dostupan. Uspeva da zadrži čak 99,97% i najmanjih čestica veličine 0,3 mikrona. Njegov izgled podseća na čvršći papir ispresavijan u harmoniku (cik-cak), ali je zapravo napravljen od staklenih vlakana.

Njegove prednosti su što uklanja mnoge štetne čestice u bilo kom zatvorenom prostoru, kao što su: parašina, grinje, polen, perut, buđ. Posebno je značajno što ne proizvodi ozon, kao i ni druge štetne nusproizvode.

Prst koji dodiruje cik-cak strukturu HEPA filtera

Filter sa aktivnim ugljem je proizveden od ljuski kokosa, drveta ili uglja. Sadrži ogroman broj malih pora između atoma ugljenika koji mogu da zarobe različite mirise, gasove i hemijski zagušiva isparenja.

Izuzetno je značajan jer predstavlja idealno rešenje za neutralisanje različitih mirisa i gasova. Kao ni HEPA filter, ni on ne proizvodi ozon i druge štetne nusproizvode.

Za jonizator vazduha je karakteristična proizvodnja negativnih jona. Negativni joni se vezuju za zagađujuće čestice raspršene u vazduhu i uzrokuju njihovo prijanjanje na najbližu površinu.

Poznato je i pozitivno dejstvo negativnih jona na zdravlje ljudi. Negativni joni povećavaju protok kiseonika u krv, što doprinosi smanjenju pospanosti, bržem oporavku od fizičke iscrpljenosti, osećaju smirenosti, bržem oporavku od bolesti kao što su astma, bronhitis.

Više o vrstama filtera, kao i koji je najbolji za koju vrstu zagađenja, saznajte u našem tekstu o filterima za prečišćivače vazduha.

Koji prečišćivač vazduha kupiti?

Danas je na tržištu mnogo najrazličitijih modela prečišćivača. Neki od njih imaju kombinaciju više filtera i poseduju više naprednih funkcija. Zato je i njihova cena nešto viša u odnosu na jednostavnije modele.

Pre kupovine je potrebno dobro se informisati i odabrati odgovarajući model u skladu sa vašim potrebama.

Različite funkcije prečišćivača vazduha

Što više funkcija, više i mogućnosti za prilagođavanje upotrebe prečišćivača različitim potrebama. Neke od najčešćih su:

 1. Nivoi rada – Omogućavaju prilagođavanje performansi uređaja u skladu sa vašim potrebama kako bi se izbeglo nepotrebno trošenje energije.
 2. Tajmer – Podešavanje vremena rada unapred, kao i vremena isključivanja.
 3. Kontrola uređaja pomoću aplikacije – Praktičnija upotreba i mogućnost kontrole na daljinu.
 4. Noćni režim rada – Smanjuje rad prečišćivača, kao i buku, kako ne bi ometao san onih koji su u istoj prostoriji. Ovo je posebno značajno kod modela koji su nešto bučniji.
 5. Senzor kvaliteta vazduha – Modeli prečišćivača koji poseduju ovaj senzor prikazuju količinu, odnosno nivo, zagađujućih čestica u vazduhu. Senzor može biti koristan ne samo za podešavanje rada samog uređaja već i za pružanje uvida i praćenje stanja kvaliteta vazduha nakon njegovog aktiviranja.

Na stolu telefon sa otvorenom aplikacijom za prečišćivač vazduha

Gde se postavlja prečišćivač vazduha?

Prečišćivač vazduha se može postaviti bilo gde u kući i kancelariji. Važno je da ne bude prekriven kako bi neometano radio i u što kraćem vremenskom periodu postigao maksimalni efekat.

Podrazumeva se da prozori moraju ostati zatvoreni tokom upotrebe prečišćivača, inače je njegovo delovanje potpuno neutralizovano. Takođe, idealno bi bilo da i vrata prostorije (u kojoj je prečišćivač) ostanu zatvorena.

Zaštita od virusa, bakterija, prašine i alergena

Malo je reći da je prečišćivač vazduha potreban svakom domu i kancelariji. Ako uzmemo u obzir činjenicu da 85-90% vremena svog života provodimo u zatvorenom prostoru, kvalitet vazduha prostorija u kojima svakodnevno boravimo je od velikog značaja.

Uobičajena upotreba prečišćivača vazduha je apsolutno preporučljiva svima koji žive u gradskom okruženju. Posebno se ističe njihov značaj ukoliko u kući postoje deca ili ljudi alergični na polen, prašinu ili dlake kućnih ljubimaca. Značaj prečišćivača važno je napomenuti i kada su u pitanju virusi. Redovnim prečišćavanjem vazduha u prostoriji u kojoj boravite znatno smanjujete mogućnost širenja virusa i bakterija.

Dečko i devojka sa kućnim ljubimcem uživaju u prijatnom i čistom vazduhu svog stana

Dobar prečišćivač vazduha je pravi način da boravak u svom domu ili poslovnom prostoru učinite zdravijim i prijatnijim. Pogledajte odlične modele prečišćivača vazduha u Tehnomaniji i ne propustite priliku da obezbedite čistiji i bolji vazduh svojoj porodici.

Sigurni smo da će upravo neki od njih uticati na to da kvalitet vašeg života bude na višem nivou. 1. Ivana Miljkovic


  Postovani,

  Vec sam kupila kod vas precistac Alpha ali me interesuje koji se filkteri menjaju i na koji rok. Takodje me interesuje gde se mogu kupiti rezervni filteri i po kojoj ceni.

  Hvala unapred. Ivana Miljkovic

  • Tehnomanija


   Zdravo Ivana, u zavisnosti od modela prečišćivača, menja se dva, odnosno četiri filtera. Preporučeno vreme za njihovu zamenu zavisi od toga koliko često koristite prečišćivač, ali je okvirno šest meseci.
   Filteri će biti dostupni za poručivanje krajem januara.

  • Cijena me zanima


   Hvala,unaprijef

   • Tehnomanija


    Zdravo, hvala na interesovanju.

    Našu ponudu prečišćivača vazduha, kao i njihove cene, možete pogledati ovde.

    Za dodatne informacije, možete nas kontaktirati putem chat-a na sajtu, ili pozivom na 011/3-713-713.


 2. Kupila sam kod vas xiaomi 3H, onaj koji vam je na gornjoj slici. Jedan je od jeftinijih precistaca, ima veliki hepa filter, telefonom mogu da kontrolišem sve sto radi, na ekranu u svakom trenutku vidim kolika je zagađenost. Kada se zapali cigareta, haos. Ja sam prezadovoljna. Jedino sto svako hoće da ga nosi u svoju sobu, pa planiramo da kupimo jos jedan.


 3. Mislim da su se Xiaomi prečišćivači najbolje pokazali…


 4. Zanima me cena proizvoda?


 5. Da li su preciscivaci vazduha efikasni i kod brzog uklanjanja mirisa koji dopiru iz kuhinje? (Pecenje, przenje i sl) da li mi mozete reci nesto o tome, kakva su iskustva, jer nisam naisla na takve informacije vec uglavnom samo kod uklanjanja duvanskog dima.

Ostavite komentar