Kako odabrati pravi usisivač za pepeo i zbog čega je važan pomoćnik u grejnoj sezoni?

  0

Ukoliko svoj dom greješ na kotao, šporet na drva ili koristiš peć na pelet, sigurni smo da će kupovina usisivača za pepeo biti prava odluka iz više razloga.

Usisivač za pepeo dizajniran je posebno za usisavanje pepela, ali pored svoje osnovne namene može se koristiti i u neke druge svrhe – za čišćenje roštilja, radionice, vikendice, auta.

Upoznajmo se sada zajedno sa njegovom specifičnim karakteristikama, prednostima u čišćenju grejnih tela ali i daleko široj primeni.

Usisivač za pepeo olakšava održavanje ložišta

Sjajni usisivač pepela prvashodno usisava pepeo od drveta, uglja ili peleta. Pomoći će ti da očistiš prljavštinu iz peći, ali i oko nje, bez obzira da li je ona smeštena u dnevnoj sobi, kotlarnici, prizemlju, podrumu ili garaži.

Uz usisivač za pepeo neće ti više biti neophodne dodatne četke, krpe i kante za odlaganje pepela, jer će on sam usisiati pepeo iz pepeljare, ali i delova poput komore za sagorevanje, ložišta i ostalih elemenata grejnih tela.

Muškarac usisava pepeo iz kamina usisivačem pepela

Zašto je važno čistiti pepeo?

Kada je u šporetu, kaminu ili drugom grejnom telu malo pepela to i nije toliko strašno, međutim ne želiš da se nagomila količina pepela iz bar nekoliko razloga.

Prvo, pepeo je veoma kiseo i usled te kiselosti zbog njegovog nagomilavanja može doći do oštećenja grejnog tela. Takođe, pepeo lako može da uvuče vlagu i da samim tim prouzrukuje oštećenje kamina, peći. A ne zaboravimo da je pepeo i alergen, poput kućne prašine, koji se može proširiti u domu ukoliko ostane u ili van grejnog tela.

Zato je najbolje da redovno otklanjaš po malo pepela, kako bi se izbegla situacija da se njegova količina nagomila. Naravno u grejnoj sezoni ne moraš otkloniti svaki komad pepela, možeš ostaviti oko 3 cm pepela koja će ti pomoći u sagorevanju i lakšem paljenju vatre. Dok kada grejna sezona istekne, grejno telo treba detaljno od pepela očistiti.

Za čišćenje pepela nikako ne koristiti kućni usisivač, već usisivač za pepeo

Klasičan kućni usisivač nemoj pokušavati da upotrebljavaš za uklanjanje pepela iz kamina, kako oni nisu dizajnirani za tu svrhu, već za daleko prefinjenije čišćenje.

Korišćenjem običnog usisivača za uklanjanje pepela, možeš oštetiti usisivač i vrlo brzo ostati bez njega. Vruća žar može biti sakrivena u pepelu i samim tim izazvati neželjeni efekat, moguće je čak nehotice usisivač zapaliti.

Takođe, običan usisivač u većini slučajeva nema tip zaštitnog filtera koji se nalazi na usisivačima za pepeo, a koji su sposobni da zadrže i najmanje čestice pepela.

Usisivači za pepeo opremljeni su posebnim filterima koji štite unutrašnjost usisivača od začepljenja i sprečavaju širenje prašine tokom čišćenja, zato su oni pravi izbor za obavljenje ovog posla. Takođe, tu su i creva otporna na toplotu, rezervoari od metala.

Usisivač za pepeo crno narandzast i gomila pepela

Vrste usisivača za pepeo

Usisivači za pepeo možda na prvi pogled deluju jednostavni za kupovinu, međutim kao i kod običnih usisivača tu je nekoliko različitih vrsta pa je bitno dodatno obratiti pažnje na njihove karakteristike.

Standardni usisivači za pepeo – mogu se upotrebljavati za usisavanje pepela iz peći i ložišta, ali takođe i za održavanje roštilja. Važno je naglasiti da njima ne bi smeo da se usisava pepeo koji u sebi sadrži žar, već bi najbolje bilo da se pokupi ohlađen pepeo ili maksimalne temperature do nekih 40 stepeni. Može se koristiti i za pelet ali uz dodatnu zaštitu filtera.

Usisivači za pelet – služe za usisavanje sitnog i finog pepela koji nastaje tokom sagorevanja peleta. Zbog tih najsitnijih čestica pepela ovi usisivači imaju posebno unapređenu zaštitu za filtere, sa praćenim predfilterima koji standardni usisivači za pepeo ne poseduju.

Usisivači za vreo pepeo – se mogu koristiti za usisavanje vrelog pepela koji sadrži i žar, kako ih odlikuje posebno kućište sa vatrootpornim crevom i metalnom zaštitom filtera.

U zavisnosti od vrste ogreva koji ćeš koristiti lako ćeš filtrirati Tehnomanija ponudu, a dodatno u zavisnosti od tvog strpljenja potrebnog za hlađenje pepela donećeš i finalnu odluku u pogledu vrste usisivača za pepeo.

Bitne karakteristike usisivača za pepeo

Pre kupovine bilo kog uređaja važno je da se upoznaš sa njegovim specifikacijama, kako bi na osnovu njih izabrao proizvod po svojoj meri. Kod usisivača za pepeo najvažniji su:

  • Snaga motora
  • Zapremina rezervoara
  • Zaštitni filteri

Usisna snaga usisivača za pepeo može da varira od 600 W do 1600 W. Ukoliko planiraš da usisavaš manje količine pepela savršeno će ti odgovarati model usisivača sa manjom snagom. Ukoliko poseduješ veću peć ili kotao kojima je potrebno redovnije čišćenje, izabraćeš model sa većom snagom.

Kapacitet posude za pepeo kod usisivača pepela varira od 11 litara ka naviše. Rezervoar za pepeo je uvek hermetički povezan sa poklopcem kako bi se sprečilo širenje prašine iz njega.

Filteri usisivača za pepeo igraju ključnu ulogu u odabiru. U zavisnosti od modela usisivači pepela mogu da poseduju HEPA filter, pamučni ili drugu vrstu filtera. Uglavnom se lako održavaju i većinom su perivi pa ih možeš upotrebljavati bezbroj puta. Filteri zadržavaju pepeo u rezervoaru i ne dopuštaju da bilo kada tokom čišćenja osetiš miris pepela u vazduhu.

Usisivač za pepeo crvene boje sa nekoliko filtera

Široka primena usisivača za pepeo

Ono što je očigledno jeste da je glavni zadatak usisivača za pepeo u stvari čišćenje pepela iz kotlova, kamina, šporeta na drva ili peći na pelet. Međutim, pored njegove osnovne svrhe njegova primena je dosta šira.

Ukoliko voliš da okupljaš društvo, uživaš uz piće i miris roštilja usisivač za pepeo će ti pružiti dodatne pogodnosti. A nakon svakog roštiljanja poželjno je da se oprema očisti i odloži do sledećeg korišćenja. Uz pomoć njega lako ćeš očistiti unutrašnjost roštilja. Naravno prilikom usisavanja veoma je važno sačekati da se ćumur ohladi, ukoliko ne koristiš usisivač za vreo pepeo.

On je savršen pomoćnik majstorima i stolarima, kako može da usisava različite vrste otpadaka poput piljevine ili sitnijih delova tokom bušenja zida.  A u slučaju da je ovaj vid „nereda“ čest u tvojoj profesiji korišćenjem usisivača za pepeo stvorićeš bolju sliku o svom radu pred tvojim klijentima, jer ćeš ih spasiti dodatnog čišćenja prostorija nakon tvog završetka radova.

Majstor uz pomoć usisivača za pepeo usisava prljavštinu na podu nastalu usled bušenja zida

Možeš ga koristiti za čišćenje grube prljavštine iz garaže, podruma, vikendice ili auta. Pojedini usisivači za pepeo poseduju i razne dodatke uz pomoć kojih možeš usisati tepih ili parket.

Zamisli, može ti čak olakšati rad ukoliko si zaposlen u kuhinji picerije ili restorana na kojem se mestu sigurno svakodnevno susrećeš sa čišćenjem peći za pice, hleb ili pogače. Ovaj usisivač ti može pomoći da uštediš vreme neophodno za čišćenje peći i obezbediće ti više slobodnog vremena za ono što je najvažnije u tvom poslu – pripremu ukusnih specijaliteta.

Korišćenje usisivača za pepeo je vrlo jednostavno

Usisivač za pepeo je vrlo lak za upotrebu, a to ćeš vrlo brzo i uvideti prateći predstojeća kratka uputstva.

Pre nego što ga uključiš, prvo se uvek moraš uveriti da je pepeo koji želiš da pokupiš hladna. Nakon što se uveriš da pepeo nije vruća, pokreni usisivač za pepeo na dugme za paljenje i uz pomoć fleksibilnog creva počisti sav pepeo brzo i lako.

Ukoliko poseduješ usisivač za vreo pepeo, prvi korak provere toplote pepela ili mogućnosti pojave žari naravno da možeš preskočiti, već ga jednostavno možeš odmah uključiti i započeti čišćenje.

Izaberi usisivač za pepeo, zakorači spremno u grejnu sezonu!

Za otklanjanje pepela iz grejnih tela savršen uređaj jeste usisivač za pepeo, koji će te spasiti ranijeg mukotrpnog čišćenja metlom, četkom i pratećom kantom.

Usisavanje pepela važno je iz nekoliko razloga – smanjuje alergene u vazduhu, produžava vek grejnih tela, koristan je i u mnogim drugim sferama koje smo prethodno naveli.

Preostaje ti samo da istražiš Tehnomanija ponudu usisivača za pepeo, među kojima su dominantni brendovi Einhell, Fieldmann, Stanley i da odabereš svog favorita.



Ostavite komentar