Vodič za kupovinu ugradne rerne: Šta treba da znaš za izbor modela koji ti najviše odgovara

  0

Kada opremaš svoju kuhinju, važan je svaki detalj. Izbor pravih uređaja koji će se savršeno uklopiti u prostor i ispuniti sve tvoje potrebe kada su praktičnost i funkcionalnost u pitanju jedna je od ključnih stavki.

U nastavku pročitaj šta je potrebno da uzmeš u obzir kada biraš ugradnu rernu. Različite vrste, dimenzije, funkcije i mogućnosti koje ovi uređaji nude otvaraju čitav spektar pitanja na koja nije uvek lako odgovoriti.

Pokušali smo da ti olakšamo proces i pružimo konkretne odgovore koji će ti pomoći da odrediš kakva ugradna rerna ti je potrebna i kako da odabereš najbolji model za sebe.

Koje vrste ugradnih rerni postoje?

Ugradne rerne su, kao posebni uređaji u odnosu na one koje dolaze u sklopu šporeta, svakako donele brojne inovacije i različite mogućnosti koje su olakšale ne samo prostornu organizaciju, već i pripremu jela.

Izbor na tržištu može biti preplavljujući, pa je zato najbolje da se opremiš potrebnim informacijama pre nego što kreneš u potragu za savršenim primerkom ovog uređaja koji će učiniti da iz tvoje kuhinje izlaze samo najbolji specijaliteti.

Zavisno od karakteristika koje posmatramo, postoji nekoliko podela koje možemo pomenuti. Tako, na primer, prema energentu koji koriste postoje rerne koje rade na struju, kao i ugradne rerne na plin.

Prema načinu upravljanja razlikujemo one sa mehaničkim i one sa elektronskim upravljanjem. Dizajn pojedinih modela savršeno uklapa standardne dugmiće koji se okreću na željena podešavanja, dok su druge rerne podešavaju jednostavnim pritiskom na digitalne dugmiće ili senzore. Pojedine poseduju i mogućnost zaključavanja podešavanja, kako ih deca ili kućni ljubimci slučajno ne bi promenili.

Prikaz podešavanja rerne mehaničkim putem

Prema načinu pripreme hrane možeš naići na podelu na parne rerne i na rerne sa funkcijama klasičnog pečenja, ali postoje i kombinovane parne rerne koje objedinjuju različite načine pripreme hrane.

Jedna od podela među rernama generalno, a zatim i među ugradnim modelima, koja verovatno donosi najviše nedoumica jeste podela na konvencionalne i multifunkcionalne rerne.

U nastavku saznaj šta je konvencionalna, a šta multifunkcionalna rerna i po čemu se razlikuju.

Koja je razlika između konvencionalnih i multifunkcionalnih rerni?

Dok konvencionalna rerna ima grejače, multifunkcionalna ili konvekcijska rerna, kako se takođe naziva, pored grejača ima i ventilator koji ravnomerno distribuira vruć vazduh po celoj rerni. Ovo omogućava vrhunske rezultate pečenja, nekada i na više nivoa.

Praktično, ovo znači da u multifunkcionalnim rernama možeš da pečeš i dva ili tri pleha u isto vreme ukoliko njihov kapacitet to dozvoljava. Savršeno za užurbane večeri ili za kompletne zdrave obroke iz rerne. Da ne pominjemo prilike kada ti dolaze gosti i želiš da svako jelo bude toplo prilikom serviranja.

Nasmejani dečko izvlači pleh iz rerne

Takođe, multifunkcionalne rerne zbog bolje distribucije vrućeg vazduha uglavnom se podešavaju na nižu temperaturu nego što je to slučaj sa rernama bez ventilatora. Nepisano pravilo je da za jela koja se u konvencionalnoj rerni peku na 180° C, onu sa ventilatorom je potrebno da podesiš na 160° C.

Naravno, ovo nije univerzalno pravilo i važno je da pratiš uputstva za potrebu konkretnog uređaja i da samostalno pronađeš režime koji daju najbolje rezultate.

U okviru multifunkcionalnih rerni postoje i modeli koji imaju mogućnost dodavanja pare, za savršene rezultate pečenja koji rezultiraju hrskavom koricom i sočnom unutrašnjošću pojedinih specijaliteta.

Različite funkcije ugradnih rerni za vrhunske rezultate

Funkcije ugradne rerne su jedan od važnijih faktora kada je odlučivanje koju ugradnu rernu kupiti u pitanju.

U skladu sa svojim budžetom i željama, možeš odabrati model sa manje ili više funkcija. Važno je da imaš sve što ti je potrebno kako bi tvoji obroci bili spremni onako kako želiš. Funkcije koje će ti dodatno olakšati pripremu hrane i održavanje rerne su svakako korisne, ali pre nego što uložiš nešto više novca u modele sa ovim mogućnostima razmisli koliko su ti one zaista potrebne i koliko ćeš ih koristiti.

Sa druge strane, ukoliko uživaš u kuvanju i različitim načinima pripreme hrane, multifunkcionalne rerne su odlična investicija. Ukus će biti vrhunski, a različite mogućnosti će ti pružiti priliku da eksperimentišeš i dovedeš svaki svoj recept do savršenstva.

Mama i ćerka zadovoljo izvlače pleh pečenih kolačića iz rerne

Neke od funkcija koje ugradne rerne mogu imati su:

  • Priprema na pari

Određene multifunkcionalne rerne poseduju mogućnost dodavanja pare tokom pečenja, za odličnu kombinaciju sočnosti i hrskavosti. Ali za mogućnost kompletne pripreme jela na pari, kombinovana multifunkcionalna rerna je pravi izbor. Ona kombinuje različite mogućnosti pripreme hrane i umesto samo opcije dodavanja pare ima i funkciju kompletne pripreme obroka na pari.

Pripremom na pari namirnice zadržavaju sočnost, punoću ukusa, kao i hranljive materije pa je ovo jedan od zdravijih načina na koji možeš pripremiti svoj obrok. Pritom, pogodna je za različite vrste namirnica, kao što su živinsko meso, povrće, riba…

  • Grilovanje

Ova funkcija ti omogućava da uživaš u savršeno grilovanim namirnicama bez obzira da li je lepo vreme ili da li imaš grill na terasi.

  • Pečenje na više nivoa

Multifunkcionalne rerne omogućavaju pečenje na više nivoa, odnosno dva ili tri pleha istovremeno. Nema više čekanja da se jedna tura kolačića ili mafina ispeče kako bi se ubacila sledeća. Pored toga, ovo znači da u isto vreme možeš pripremiti i glavno jelo i prilog koji će biti topli i savršeni za služenje u isto vreme.

Ovo će ti doneti značajnu ušteda vremena i energije za pripremu obroka što ti zaista može promeniti način na koji doživljavaš kuvanje.

Hrana se peče na dva nivoa u multifunkcionalnoj rerni

  • Odmrzavanje

Pojedine ugradne rerne imaju i praktične funkcije kao što su odmrzavanje ili zagrevanje. Nema veze ukoliko meso iz zamrzivača nije na vreme izvađeno, ukoliko su se pojavili iznenadni gosti ili je u poslednjem trenutku odlučeno šta će biti za večeru. Sve što je potrebno da uradiš kako bi zamrznute namirnice bile spremne za pripremu jeste da uključiš odgovarajući program i ubaciš ih u rernu.

  • Dodatne funkcije za jednostavnije rukovanje i održavanje

Pored pečenja, grilovanja, odmrzavanja i slično, određene ugradne rerne mogu imati i funkcije koje su specijalno namenjene određenim vrstama hrane. Tako možeš odabrati model sa posebnim programom za pečenje hleba, pice, pripremu ribe i slično.

Teleskopske vođice su takođe vrlo korisna stvar koja će ti olakšati vađenje pleha iz rerne. One omogućavaju da pleh samo nežno povučeš prema sebi i ovi klizeći elementi izvlače pleh i drže ga u ravni, za jednostavno izvlačenje.

Neke od korisnih funkcija podrazumevaju i zaključavanje podešavanja, kao i hladna vrata koja štite od opekotina ukoliko se radoznale ručice ili šapice nađu na njima tokom pečenja.

Devojčica u roze haljinici je prislonila šaku na vrata rerne

Posebna kategorije su takozvane pametne rerne koje možeš putem aplikacije kontrolisati čak i kada nisi kod kuće. Zamisli da kada dođeš s posla rerna je već zagrejana na idealnu temperaturu i samo staviš jelo unutra. A možeš proveriti i da li je isključena ukoliko napustiš stan u žurbi.

Takođe, možeš poslati svojoj rerni informaciju šta želiš da pripremaš i ona će automatski prilagoditi postavke pečenja za vrhunske rezultate.

Ugradne rerne sa funkcijom samočišćenja

Osim funkcija kao što su grilovanje, para i ostale koje se odnose na pripremu hrane, pojedine ugradne rerne imaju i funkciju samočišćenja. Neke od ovih opcija zaista će promeniti način na koji doživljavaš ovaj zadatak.

Zapečeni ostaci hrane nisu ni malo zabavni za čišćenje, pa ukoliko želiš sebi da olakšaš, neka od sjajnih rerni sa samočišćenjem su za svaku preporuku.

Žena sa žutim gumenim rukavicama na rukama briše vrata rerne sredstvom za čišćenje

Međutim, nisu sve funkcije samočišćenja jednake. U nastavku saznaj koji načini samočišćenja rerne postoje, po čemu se razlikuju i koliko su efikasni.

  • Program čišćenja parom

Ovo je osnovni način čišćenja koji poseduju određeni modeli. Funkcioniše tako što se se u rernu postavi sud sa vodom i startuje se program namenjen čišćenju. Nakon određenog vremena, potrebno je da isključiš rernu, izvučeš sud sa vodom koja je omekšala naslage masnoće i koje ćeš mnogo lakše skinuti.

  • Katalitičko čišćenje

Ova vrsta čišćenja podrazumeva da rerna ima katalitičke uloške u svojoj unutrašnjosti koji privlače i oksidiraju masnoće i nečistoće. Ovo održava rernu čistom, ali ovi ulošci imaju vek trajanja koji je kraći od veka trajanja rerne, pa ih je na određene periode potrebno zameniti.

  • Pirolitičko čišćenje

Mnogi nazivaju rerne sa pirolizom jedinim zaista samočistećim rernama. Ovaj proces dovodi do zagrevanja rerne na oko 500° C što sagoreva sve masnoće i nečistoće tako da na kraju od njih ostane samo pepeo. Nakon procesa pirolize, rernu jednostavno prebrišeš i pokupiš pepeo i potpuno je spremna za sledeću upotrebu, bez ribanja i bez upotrebe hemijskih sredstava.

Zbog visoke efikasnosti čišćenja na ovaj način, ugradne rerne sa pirolizom pripadaju trenutno najvišem cenovnom rangu kada su ovi uređaji u pitanju.

Koje su dimenzije ugradnih rerni?

Kada su ugradne rerne u pitanju, jedna od važnih stavki je i da se savršeno uklope u tvoj prostor. Dimenzije ugradne rerne su uglavnom standardne i visina i širina im je 60 cm x 60 cm, ali postoje i određeni modeli koji iskaču iz okvira.

Tako ukoliko imaš manju kuhinju i nije ti potreban veliki kapacitet rerne, možeš odabrati ugradne rerne manjih dimenzija. Manje dimenzije se kod ovih uređaja odnose na visinu ugradne rerne, koja je umesto 60 cm kod ovih modela obično 45 cm. Dodavanje grejne fioke zajedno sa kompaktnijom rernom u prostor predviđen za rernu standardnih dimenzija može biti rešenje ukoliko želiš rernu manjeg kapaciteta, a prostor za ugradnju je prilagođen onoj standardnih dimenzija.

Ugradna rerna sa grejnom fiokom instaliranom ispod nje

Sa druge strane, postoje i takozvane XL ili XXL ugradne rerne koje će zadovoljiti kako estetske, tako i funkcionalne kriterijume. Svojim dizajnom ostavljaju moćan utisak, a kapacitet ti omogućava da spremiš veće količine hrane.

Jedna od nespornih prednosti ugradnih rerni jeste i što je možeš postaviti gde tebi odgovara, uz uvažavanje smernica za ugradnju svakog modela. Tako možeš da je pozicioniraš da ti bude zgodna za korišćenje, uz jasan pregled onoga što se dešava u unutrašnjosti i bez savijanja prilikom izvlačenja jela.

Jednostavni kriterijumi za odabir ugradne rerne za tvoju kuhinju

Nakon upoznavanja vrsta i funkcija ugradnih rerni, vreme je da staviš na papir šta je to što je tebi važno i šta želiš od svoje rerne. Kada utvrdiš sledeće stavke, lako ćeš pronaći model koji je kao stvoren za tvoju kuhinju:

  • Dimenzije

Da li ti odgovaraju standardne dimenzije ugradnih rerni ili je veći kapacitet ono što ti je potrebno. U skladu sa količinom hrane koju planiraš da pripremaš, ali i sa prostorom koji imaš na raspolaganju, odredi da li je standardna, XL ili možda ugradna rerna manjih dimenzija pravi izbor za tebe.

  • Način pripreme hrane

Konvencionalna, multifunkcionalna, parna rerna ili možda kombinovana? Ukoliko ti budžet dozvoljava, a ne planiraš da hranu pripremaš isključivo na pari, multifunkcionalna ugradna rerna je odlično rešenje koje će ti uštedeti vreme i omogućiti savršene rezultate pečenja, ma koje jelo da je u pitanju.

Devojka opasana keceljom nasmejana nosi pleh ispečenih kolača

  • Funkcije

Odaberi model sa funkcijama koje proceniš da ćeš najčešće koristiti. Ako znaš da neke nove mogućnosti jednostavno nećeš isprobati, nemoj ni ulagati u njih.

Za veću udobnost korišćenja, odaberi neki od smart modela za jednostavnije upravljanje i proces maksimalno prilagođen tebi.

  • Budžet

Kada definišeš sve karakteristike koje su ti važne, ostaje da pronađeš najbolji model u okviru budžeta kojim raspolažeš. Odredi okvirno cifru koju planiraš da uložiš u svoju novu rernu i kreni u potragu.

Veliki izbor modela različitih karakteristika, ali i proizvođača donosi ti sjajne mogućnosti kada je prilagođavanje potreba i budžeta u pitanju. Zahvaljujući tome, kada jasno definišeš svoje kriterijume trebalo bi da relativno lako pronađeš odličnu ugradnu rernu za svoju kuhinju.

 



Ostavite komentar