Vodič za kupovinu auto guma – dodatni saveti za odlaganje letnjih guma i odabir zimskih guma

  0

Kupovina auto guma ne predstavlja ni malo naivnu odluku kako su tu na prvi pogled komplikovane oznake na gumama koje često mogu napraviti pravu pometnju prilikom odabira.

Ali ne samo to, tu je i vođenje računa o trenutku kada je postojeće gume potrebno zameniti novim zbog njihove istrošenosti ili smene guma u pogledu sezone.

Potrudićemo se da ti sa našim savetima pomognemo da savladaš oznake na gumama, kako da pravilno odložiš letnje gume i kako da izabereš adkevatne zimske gume.

Kako čitati oznake na gumama?

Prilikom kupovine auto guma bitno je obratiti pažnju na oznake koje se nalaze na bočnom zidu gume. Ukoliko nisi siguran šta one znače, objasnićemo ti kako se čitaju oznake na pneumaticima kroz jedan primer – 185/75 R 14 82 S.

  • 185 – širina gume izražena u mm (gazeća površina)
  • 75 – odnos između širine gazeće površine i visine bočnog zida izražen u procentima
  • R – radijalna konstrukcija pneumatika
  • 14 – prečnik felne u inčima (1 inč = 2,54 cm)
  • 82 – indeks nosivosti (max. opterećenje gume, pogledati tabelu indeksa nosivosti)
  • S – indeks brzine (max. brzina pri dozvoljenom opterećenju, pogledati tabelu indeksa brzine)

Grafički prikaz označavanja guma. Prikazani su prečnik felne, visina i širina gume. Objašnjene su dodatne oznake gume (indeks nosivosti, indeks brzine, konstrukcija) na primeru 185/75 R 4 82 S

Indeks nosivosti guma

Kod odabira auto guma vrlo važna stavka jeste nosivost guma. Indeks nosivosti gume predstavlja maksimalno opterećenje koje je jedna guma spremna da podnese.

U našem primeru za označavanje guma video si da je indeks nosivosti 82, to znači da jednu gumu možeš opteretiti najviše sa 475 kg. A da bi izračunao indeks nosivosti za vozilo sa četiri gume, pomnoži taj broj sa 4 i dobićeš ukupnu nosivost od 1.900 kg.

U okviru tabele prikazan je indeks nosivosti guma izražen u kilogramima

Indeks brzine guma

Pored indeksa nosivosti guma tu je i još jedan vrlo važan faktor pri kupovini guma – indeks brzine gume. On predstavlja najveće opterećenje koje auto guma može da izdrži pri maksimalnoj brzini.

Na prethodnom primeru indeks brzine ima slovnu oznaku S, gledajući tabelu sa indeksom brzine dobićeš podatak da auto koji poseduje te gume zbog bezbednosti ne sme da pređe brzinu od 180 km/h.

U tabeli je prikazan indeks brzine izražen u km/h

M+S oznaka na auto gumama – da li su to gume za sve sezone?

Ukoliko nisi siguran u značenje oznake M+S, sada ćeš taj podatak otkriti. Ova oznaka ne mora da znači da je to savršena guma za sve sezone kako one ukazuju samo na geometrijske šare, a njihovo značenje je sledeće:

  • M na engleskom znači „mud“ odnosno blato
  • S na engleskom znači „snow“ odnosno sneg

Ako se najčešće voziš po gradu, gde su ulice obično uredno očišćene od snega, zima je relativno blaga, možeš koristiti klasične univerzalne gume sa oznakom M+S.

Dok ako prelaziš veliku kilometražu, suočavaš se sa neočišćenim putevima i oštrom zimom, baš često voziš po snegu, onda bez razmišljanja ipak treba da kupiš prave zimske gume koje pored M+S oznake imaju i snežnu pahuljicu oivičenu planinom sa tri vrha.

TWI oznaka na gumama

TWI (Tread Wear Indicator) oznaka predstavlja indikator istrošenosti gume. Prema zakonu, TWI za letnje gume iznosi minimalno 1.6 mm, a za zimske TWI minimalno iznosi 4 mm.

TWI marker nalazi se u kanalima šare i poprečno preseca kanal, izgleda kao pravougaono ili trapezasto ispupčenje od 1.6 mm ili 4 mm.

Bez obzira što na većini guma postoji fabrički TWI marker koji vidno pokazuje da li je guma istrošena, indikator habanja ipak treba i ručno redovno proveravati.

Ukoliko želiš da pokušaš da ručno utvrdiš da li je dubina šare na tvojim auto gumama u skladu sa zakonom i bezbednošću, možeš to učiniti uz pomoć igle šublera ili merača dubine šare koji se kupuje u radnjama auto opreme.

Muškarac koristi merač dubine šare gume, kako bi proverio da li odgovara zakonskim propisima i da li poseduje propisan TWI

Ne zaboravi, uz propisan TWI vozićeš sigurno u svim vremenskim uslovima.

DOT – oznaka za datum proizvodnje

Na auto gumi pronaćićeš još jednu slovnu oznaku – DOT (Department of Transportation), koja označava datum proizvodnje. Datum se ispisuje u formatu od 4 broja (npr. 30 19).

Prva dva broja označavaju nedelju proizvodnje, dok su druge dve cifre oznake za godinu proizvodnje. Guma iz našeg primera napravljena je u 30. nedelji 2019. godine.

Mišljenje stručnjaka je da je guma nova u periodu od oko 5 godina od datuma proizvodnje. Naravno, ni nakon toga guma neće gubiti kvalitet, ako je čuvana u dobrim uslovima.

5 saveta za pravilno odlaganje letnjih auto guma

Kako bi letnje gume koristio i naredne sezone, potrebno je odložiti ih tokom zimskog perioda. U nastavku možeš pročitati savete za čuvanje letnjih guma.

  1. Obeleži pozicije na letnjim gumama pre nego što ih odložiš na čuvanje, kako bi ih sledećeg leta ponovo vratio na isto mesto. Ne želiš da staviš prednje gume na zadnju osovinu i obratno, kako se gume drugačije troše u zavisnosti od osovine.
  2. Očisti letnje gume kako bi uklonio svu prljavštinu između šara – blato ili male kamenčiće. Sve to verovao ili ne utiče na njihovo naredno korišćenje.
  3. Nakon što se uveriš da su u potpunosti čiste upakuj letnje gume u tamne kese ili plastičnu foliju. Pokušaj da izvučeš što više vazduha iz pakovanja i dodatno ga uz pomoć selotejpa hermetički zatvori.
  4. S obzirom da gume lošije podnose velike fluktuacije u temperaturama, najbolje je da ih ukoliko imaš mogućnosti odložiš u podrum jer je u njemu temperatura relativno konstantna. Ukoliko bi ih stavio u garažu ili radionicu, usled promene temperature dolazilo bi do kondenzacije, a to ne želiš da prirediš tvojim letnjim gumama.
  5. Ukoliko nemaš gde da ih odložiš, možeš ih odneti svom vulkanizeru na skladištenje uz propisanu naknadu.
  6. Ako planiraš da odložiš letnje gume sa felnama, najbolje je da ih okačiš na određenu visinu, kako gume ne bi bile izložene dodatnom pritisku. Ukoliko nemaš opciju da ih okačiš poređaj ih jednu na drugu sa sve felnama. S vremena na vreme ih obavezno rotiraj kako se usled težine felne između njih ne bi stvorio neujednačen pritisak. Ako si prethodno skinuo felne sa gume, onda ih ređaj jednu pored druge. Kada se odlažu gume bez felne nema potrebe za njihovom rotacijom.

pravilno-odlaganje-auto-guma-graficki-prikaz-gume-sa-felnom-bez-felne

Razlike između letnjih i zimskih guma

Ako misliš da letnje gume možeš voziti zimi, nisi na pravom putu. Ali zašto? Naravno zbog bezbednosti, zato što svake od ovih guma namenjene su sa razlogom za određenu sezonu.

A kako bi i sam uvideo zašto je to tako nabrojaćemo tri osnovne razlike između letnjih i zimskih guma – struktura, šara i smesa.

Letnje gume:

  • imaju mnogo manje „zareza“ u odnosu na zimske gume, ali umesto toga tu su posebno dizajnirani branici gazećeg sloja koji akvaplaning minimalizuju;
  • minimalna dubina šare iznosi 1,6 mm, a zahvaljuljući jednostavnim šarama letnja guma pruža odlične performanse u toplim mesecima;
  • napravljene su od tvrđe smese, odnosno imaju manje prirodne gume, tako da se pri temperaturama ispod 7°C stvrdnjavaju i postaju krte, što nije dobro za zimske uslove i za bezbednost u saobraćaju.

Poređenje letnjih i zimskih guma. Razlika u dubini i vrsti šare

Zimske gume:

  • imaju brojne „zareze“ na gazećem sloju koji raspršuju vodu i sprečavaju akvaplaning;
  • poseduju dublje šare, od 4 mm ka naviše, zbog čega mnogo bolje prijanjaju uz tlo tokom leda, poledice ili snega;
  • sadrže veću količinu prirodne gume pa su fleksibilnije tokom zime što im omogućava izvanredno prijanjanje uz put.

Kada treba letnje gume zameniti zimskim gumama?

Vreme kada trebaš da zameniš letnje gume zimskim se brzo približava. Prema zakonu, u periodu od 1. novembra do 1. aprila, tokom vožnje na tvom četvorotočkašu moraš imati zimske pneumatike u slučaju da su na putu prisutni sneg, led ili poledica.

Prema mišljenjima stručnjaka, a na osnovu različitih testiranja na koja smo naišli, takođe, kada temperatura padne ispod 7°C trebalo bi definitivno letnje gume zameniti zimskim. Jer prilikom tako niskih temperatura letnje gume slabije prijanjaju za tlo kako se njihova smeša stvrdnjava, što dalje utiče na bezbednost na putu.

Zato gledajući prethodne podatke treba razmišljati o pravovremenoj zameni zimskih guma, koje imaju mekšu smesu, dublje šare spremne da savladaju niske temperature i snežne padavine.

Pronađi najbolje zimske gume za svoj automobil

Ako planiraš da kupiš zimske gume, najlakša opcija je da pronađeš identične gume od prethodne sezone ukoliko si njima bio zadovoljan. Međutim, ako to nije slučaj osvrnućemo se još jednom na šta bi trebalo da obratiš pažnju prilikom njihovog odabira.

Najvažnije je da dimenzije zimskih guma budu kompatibilne sa tvojim autom, da je tip gume odgovarajući, dok sa proizvođačem možeš praviti i kompromise.

Pored dimenzija, tipa guma i favorizovanog brenda neophodno je da odabereš odgovarajući indeks nosivosti i indeks brzine, o čemu je više reči bilo na samom početku teksta, gde te čeka i praktična tabela koja će ti pomoći da utvrdiš adekvatne indekse.

Na zimskih gumama neophodno je da se nalazi oznaka M + S (koju može da sadrži i all season guma), kao i snežnu pahuljicu oivičenu sa planinom od tri vrha koja će te potpuno uveriti da je u pitanju prava zimska guma.

M+S oznaka na zimskim gumama. Pahuljica ovičena planinom od tri vrha

Ukoliko usled brojnosti faktora koji mogu uticati na odluku nisi siguran koje su gume adekvatne za tvoj auto, trebalo bi da uz auto imaš i prateću knjižicu gde imaš specifikaciju vozila sa preporukom guma.

A na kraju ti preostaje mogućnost i da napraviš listu sa predlozima modela zimskih guma koju ćeš podeliti sa svojim vulkanizerom od koga možeš dobiti najiskusniji savet.

Koliko zimskih guma treba da kupiš?

Ako menjaš samo jednu gumu jer je šara na njoj malo istrošena ali je pretrpela određena oštećenja, obavezno je zameni novom. Važno je da izabereš istog proizvođaća, identičnu šaru, dimenzije kao i indeks brzine, nosivosti jer gume na istoj osovini moraju biti identične zbog bezbednosti u saobraćaju.

Kada imaš na šoping listi dve gume usled njihove istrošenosti, poželjno je da ih zameniš identičnim. Ali takođe, ako su na istoj osovini, imaš mogućnost i da uzmeš zimske gume drugog brenda, naravno istih dimenzija, tipa, indeksa nosivosti i brzine.

U slučaju da su ipak sve četiri gume istrošene u istoj meri najbolje je zameniti ih odjednom, a pravilnim čuvanjem korstićeš ih više sezona. Ako si zadovoljan prethodnim gumama, što da ne kupi identične, a ako želiš da isprobaš novog proizvođača i to je u redu, samo ne zaboravi da ispratiš tip, dimenzije guma, indekse brzine i nosivosti.

Montaža guma i zakazivanje kod vulkanizera

Nemoj da čekaš zadnji čas za kupovinu zimskih guma, jer čak i da ih kupiš nekoliko dana pre zakonskog roka možeš naići na drugi problem – zakazivanje termina za montažu guma kod vulkanizera.

U periodu oko zakonskog datuma za zamenu guma gužve kod vulkanizera biće sigurno ogromne. Zato je važno zimske gume kupiti na vreme, zakazati unapred termin kod vulkanizera i spasiti sebe stresa koji može nastati usled škripca sa vremenom oko zamena guma.

Vulkanizer menja gumu na autu

Zimske gume i lanci za sneg – zimski tandem

Lanci za sneg neophodni su u slučaju da krećeš na zimovanje ili planiraš da putuješ u zavejane delove van grada. Montažom lanaca za sneg izbećićeš tzv. „šlajfovanje“ jer ćeš imati adekvatnu opremu za zimu i sneg. Ali kako montirati lance za sneg na auto gume?

Ako si u situaciji da lance za sneg moraš upotrebiti, postavićeš ih na prednje točkove kod vozila sa prednjim pogonom. Međutim, ukoliko je tvoj auto sa zadnjim pogonom, montiraćeš ih na zadnje ili sve točkove. Ukoliko je pogon na sva 4 točka, računica je vrlo jasna, postavićeš lance na sva četiri točka.

Sada kada si dodatno upoznao oznake na auto gumama, odloži letnje gume i zameni ih zimskim na vreme!

Nadamo se da si uspešno savladao poznavanje oznaka na gumama i pravila odlaganja guma do naredne sezone, a ako si u potrazi za zimskim gumama da ćeš lako pronaći one najbolje.

U Tehnomaniji te očekuje veliki izbor zimskih guma različitih dimenzija, indeksa i brendova poput Continental, NEXEN, Michelin, Goodyear, Tigar, Sava.

I ne zaboravi ono najbitnije, zimske gume su ti potrebne zbog tvoje bezbednosti, tvojih saputnika ali i drugih učesnika u saobraćaju.



Ostavite komentar