Detaljan vodič za kupovinu zamrzivača – Sve što treba da znaš pre odabira odgovarajućeg modela

  0

Ukoliko voliš da u svom domu uvek imaš veće zalihe namirnica ili skuvane hrane koju možeš brzo da spremiš za neki od obroka, zamrzivač je sjajno rešenje.

Nekima su dovoljni kombinovani frižideri koji u svom sastavu imaju i frižider i zamrzivač, dok će nekima ipak biti potreban neki od samostalnih zamrzivača koji imaju veći kapacitet zamrzavanja.

Saznaj kako da odlučiš koji zamrzivač kupiti, šta je sve važno pri izboru i ostale važne detalje koje donosi naš vodič za kupovinu zamrzivača.

3 ključna kriterijuma za izbor zamrzivača

Nije uvek lako napraviti odgovarajući odabir uređaja koji će se savršeno uklopiti u tvoj prostor, ali postoji nekoliko ključnih stavki koje bi trebalo da uzmeš u obzir i koje će ti sigurno pomoći da lakše doneseš odluku:

  1. Vrsta zamrzivača
  2. Kapacitet zamrzivača
  3. Dodatne funkcionalnosti odabranog modela

Povrće spakovano u kesama u fioci zamrzivaču

Naravno, pored navedenog, možda će nekima biti važni i neki drugi kriterijumi, kao što je boja uređaja, energetsku efikasnost ili neke druge karakteristike.

1. Koje vrste zamrzivača možeš pronaći u ponudi?

Da bi se pronašao model koji će idealno odgovarati tvom prostoru i tvojim potrebama, na raspolaganju ti je više različitih vrsta zamrzivača.

  • Vertikalni zamrzivači
  • Horizontalni zamrzivači
  • Samostalni i ugradni zamrzivači

Bilo koji od njih da je u pitanju, namena im je ista, ali svaka od ovih vrsta ima svoje specifičnosti koje će nekima posebno značiti.

Vertikalni zamrzivači su izuzetno zgodni jer pružaju veliki kapacitet skladištenja namirnica, ali su praktični jer zauzimaju manje prostora. Mogu biti i samostalni i ugradni, te u skladu sa tvojim potrebama možeš odabrati onaj koji ti više dogovara.

Mogu se premeštati, a česta varijanta jesu vertikalni ugradni. Oni na najbolji način objedinjuju sve što ti je potrebno – ekonomičnost kada je u pitanju ušteda prostora, komfor jer obezbeđuju dovoljno mesta za dosta namirnica, i praktičnost jer su ti uvek na dohvat ruke u kuhinji.

Za horizontalne zamrzivače je karakteristično da su uglavnom samostalni, te su pogodni čak i ako želiš da ih smestiš u podrum ili neku sličnu prostoriju – zbog svoje strukture i većih dimenzija najčešće ne stoje u kuhinjama jer zauzimaju nešto više prostora. Zovu ih najčešće i sandučari zbog strukture prostora u unutrašnjosti i nekoliko korpi koje imaju.

Beli horizontalni zamrzivač prikazan iz ptičje perspektive sa otvorenim vratima

Samostalni modeli imaju tu prednost da mogu da se smeste kako u samoj kuhinji, tako i u neke druge prostorije ukoliko ti tako više odgovara. Oni se mogu pomerati i premeštati sa mesta na mesto po potrebi i veoma su zgodni jer pružaju mogućnost izbora modela većeg i manjeg kapaciteta.

Kod ugradnih zamrzivača je karakteristično da su kreirani tako da se uklope u ostale kuhinjske elemente. Oni se ugrađuju i najčešće su vezani za ostatak kuhinje, njihov prednji deo se može obložiti panelima u dezenu kuhinjskih elemenata, te tako u potpunosti odgovaraju ambijentu što se tiče funkcionalnosti i estetike.

Horizontalni ili vertikalni zamrzivač?

Ukoliko imaš manji prostor u koji želiš da smestiš sve što ti je potrebno od uređaja, nema dileme – vertikalni zamrzivač zauzima manje mesta.

Podsećaju na frižider sa zamrzivačem, tj. kombinovani frižider, samo što je njihova celokupna površina namenjena zamrzavanju hrane i namirnica.

Prednost vertikalnih zamrzivača je i mogućnost preglednijeg organizovanja svega što se nalazi u njegovoj unutrašnjosti. Njihove fioke za skladištenje, koje su najčešće od izdržljive providne plastike, ti nude mogućnost podele i organizacije namirnica prema vrsti ili jednostavno prema tome kako tebi najviše odgovara.

Ženska ruka otvara fioku zamrzivača u kojoj suspakovani u kesama brokoli, grašak i karfiol

Kada su u pitanju horizontalni modeli, oni su nešto glomazniji i najčešće zauzimaju više prostora. Nekima mogu biti zgodni jer u unutrašnjosti imaju veće viseće korpe za odlaganje, te su i prostraniji. Međutim, to je samo delimična pomoć jer ako su puni, mogu biti nezgodni za pronalaženje namirnica i dolazak do onih koje se nalaze na samom dnu.

Ipak, kako su potrebe svakog od nas različite, u ponudi možeš pronaći i jedne i druge, te imaš mogućnost da odabereš onaj koji tebi više odgovara.

2. Koji kapacitet zamrzivača odabrati?

Kada razmišljaš o kapacitetu uređaja, imamo nekoliko saveta koji će ti pomoći da lakše odlučiš šta je odgovarajuće za tvoju kuhinju.

Uzmi u obzir tipične navike – da li ideš u velike nabavke nakon kojih ti je potrebno više prostora za skladištenje svega kupljenog ili ti je dovoljno samo par fioka u koje može da stane sve, da li spremaš obroke unapred za nekoliko dana, čitavu sedmici ili ne praktikuješ ovaj način organizacije i slično.

Sve to će uticati na to da znaš koliki zamrzivač će ti biti potreban i šta od dodatnih funkcija može da ti znači.

Kada su u pitanju dimenzije zamrzivača i kako bi izabrani model bio odgovarajuće veličine, potrebno je da:

  • Pravilno izmeriš visinu, širinu i dubinu niše ili prostora gde bi trebalo da smestiš uređaj (u zavisnosti gde će on stajati, da li je ugradni ili ne i slično)
  • Ukoliko menjaš ugradni zamrzivač koji se već nalazi u tvojoj kuhinji, važno je izmeriti dimenzije svog trenutnog uređaja koji će ti poslužiti kao orijentacija i tačna odrednica šta se tačno uklapa u ugradni prostor.

3. Dodatne karakteristike koje su važne pri kupovini zamrzivača

Pri odabiru novog zamrzivača dobro je upoznati se sa njegovim dodatnim funkcionalnostima koje će ti omogućiti lakše i komfornije korišćenje u svakom trenutku.

  • Brzo zamrzavanje – Sjajna funkcija koja služi za brzo zamrzavanje namirnica, posebno pogodna u onim situacijama kada se vratiš iz velike nabavke. Njenim aktiviranjem temperatura se automatski spušta na određeni nivo. Ovde je potrebno posebno naglasiti da se njenom upotrebom ne treba preterivati, te se preporučuje da to bude povremeno, samo onda kada je neophodno. Zahvaljujući ovoj opciji hrana se brzo zamrzava što doprinosi očuvanju njenih hranljivih sastojaka.
  • Alarm za otvorena vrata – U zavisnosti od modela do modela, zvučni i svetlosni signali mogu biti izuzetno korisna karakteristika zahvaljujući kojoj ne moraš brinuti o tome da li su vrata na zamrzivaču dobro zatvorena i da li je temperatura unutar uređaja previsoka.
  • Ručno ili automatsko odmrzavanje – Kao što kod frižidera postoje različite tehnologije hlađenja, tako se i kod zamrzivača koriste neke od njih. U odnosu na to koje tehnologije se koriste zavisiće i na koji način će se odmrzavati. Samootapajuća varijanta jeste jednostavnija, ali neki i danas biraju modele koji omogućavaju ručno odleđivanje. Posebno obrati pažnju ukoliko kupuješ horizontalni zamrzivač, kod ovakvih modela je često zastupljeno ručno odleđivanje, te ako ti je ova stavka važna, obrati pažnju na ovu karakteristiku.

  • Vreme čuvanja namirnica bez električne energije – Ova opcija obezbeđuje da se u slučaju nestanka struje proizvodi u zamrzivaču ne odmrznu određeni vremenski period. To će sprečiti ne samo odmrzavanje svega što se nalazi u zamrzivaču, već i njeno kvarenje, širenje neprijatnih mirisa, te je veoma značajno da znaš koliko dugo zamrzivač može da zadrži podešenu temperaturu u slučajevima nestanka električne energije.
  • Elektronsko upravljanje – Jednostavno upravljanje putem LED displeja sa preglednim i jasnim prikazom odabranih postavki. Kod nekih modela se displej nalazi sa spoljne strane uređaja, pa u svakom trenutku možeš imati uvid na postavke koje su podešene.
  • Eco režim rada – Omogućava da se u slučaju dužeg odsustva podesi da uređaj radi u režimu uštede energije. Ovaj režim uzima u obzir da su vrata zatvorena duže vreme i na taj način održava temperaturu unutar uređaja bez dodatne potrošnje.
  • Tihi rad – Zahvaljujući posebnim kompresorima i ventilatorima, neki od modela zamrzivača tokom rada ne proizvode mnogo buke i ova karakteristika se posebno ističe.
  • Energetska efikasnost uređaja – U zavisnosti od modela do modela, neki zamrzivači zahvaljujući svojoj tehnologiji rada, imaju mogućnost uštede struje. Na taj način je i potrošnja električne energije smanjena, a manji su i računi za struju. Energetske klase svih zamrzivača se označavaju od A do G, gde je A klasa energetski najefikasnija. U našem blogu o energetskim nalepnica uređaja saznaj više detalja o novoj skali energetske efikasnosti.

Koliko je važan klimatski razred zamrzivača

Kada kupujete novi zamrzivač, trebalo bi obratiti pažnju i na njegov klimatski razred – on predstavlja na kakvoj temperaturi uređaj može da radi, tj. koja temperatura treba da bude u okruženju u kome će zamrzivač biti smešten.

SN (subnormalni): 10-32°C
N (normalni): 16-32°C
ST (suptropski): 18-38°C
T (tropski): 18-43°C

Ako razmišljaš o tome šta sve od namirnica možeš smestiti u svoj zamrzivač, pročitaj kako da sačuvaš svežinu namirnica i sve ostale detalje o zamrzavanju hrane i sve ostale detalje.

Ženska ruka vadi zamrznuto meso iz zamrzivača

Prednosti zamrzivača

Bilo da je u pitanju ostavljanje veće količine zimnice, namirnica koje će biti zamrznute duži vremenski period ili svakodnevnih obroka koje spremaš unapred, zamrzivač će ti pružiti dovoljno prostor za čuvanje svega što ti je potrebno od hrane – od hladnih poslastica, različitih sastojaka, namirnica, do gotovih jela koje možeš koristiti naknadno.

Ukoliko imaš običaj da kupuješ namirnice na akciji, sa zamrzivačem možeš uštedeti novac i vreme – tokom trajanja akcija, kada su cene povoljnije, kupovinom veće količine sastojaka snabdećeš se namirnicama koje će trajati nedeljama, te nećeš morati ni u prodavnicu svaki dan jer među svojim zalihama imaš sve što ti je potrebno za kuvanje.

Takođe, tokom jeseni, kada se sprema zimnica, imaš dovoljno mesta za ostavljanje većih količina zalihe namirnica koje će se koristiti tokom ostatka godine.

Pronađi zamrzivač u skladu sa svojim zahtevima i potrebama

Kao što se može zaključiti iz svega prethodnog, odabir najboljeg zamrzivača može biti komplikovan ukoliko ne znaš šta tražiš i šta ti je značajno za ovaj uređaj.

Na raspolaganju je mnogo opcija koje treba uzeti u obzir, te se kao najbolji savet preporučuje da odvojiš malo vremena i razmotriš kakav model ti najviše odgovara i koje karakteristike su ti ključne. Svaki od njih može biti savršen za tvoj prostor ukoliko znaš gde ćeš ga smestiti, sa koliko prostora raspolažeš i koje karakteristike su ti značajne.



Ostavite komentar