Vodič za kupovinu pegle za veš: Kako da izabereš najbolji model za sebe?

  0

Većina nas svakodnevno ili bar nekoliko puta nedeljno pegla odeću, zbog toga je neophodno imati pouzdanu peglu u svom domu koja će ti pomoći da uvek imaš besprekorno ispeglanu odevnu kombinaciju.

Peglanje ume da bude jedna od onih obaveza koju bi većina nas vrlo rado izbegla jer oduzima puno vremena. Međutim, ako kraj sebe imaš peglu koja koristi paru i prati je niz modernih funkcija proces peglanja odeće biće lakši i brži.

Ako se odlučiš da ideš u kupovinu nove pegle jer ti se pokvarila stara ili jednostavno želiš da je kupiš nekome za poklon bitno je da detaljnije upoznaš karakteristike i vrste pegli za veš.

Podela pegli za veš prema tehnologiji rada

Pegle za veš mogu se podeliti prema vrsti tehnologije koju koriste na – standardne pegle, pegle na paru, parne stanice, pegle za vertikalno peglanje.

Standardne pegle predstavljaju najosnovnije pegle koje se nazivaju još i suve pegle. One ne sadrže rezervoar za vodu i u slučaju da tokom peglanja imaš upornijih nabora moraćeš da taj deo ručno poprskaš vodom. Nalaze se i na listi najpovoljnijih pegli za veš.

Pegle na paru zahvaljujući rezervoaru za vodu koji proizvodi paru pomoćiće ti da ukloniš duboke nabore na pamučnim, lanenim i drugim tkaninama. Zbog korišćenja pare one dodatno i osvežavaju odeću. Pegla na paru je zbog svoje funkcije izbacivanja pare nešto skuplja od standardne pegle, ali sasvim opravdano.

Žena u plavoj bluzi sa plavim noktima pegla odeću na dasci za peglanje koristeći ljubičastu peglu

Parne stanice si ranije mogla da vidiš najčešće u krojačkim radnjama, međutim sve više postaju zastupljene u našim domovima usled pristupačnosti njihovih cena. Parna stanica obično ima keramičku grejnu ploču koja joj omogućava da vrlo lako klizi po tkanini rezultirajući brzim peglanjem.

Zahvaljujući sistemu visokog pritiska ukloniće najtvrđe nabore na košuljama i farmerkama, dok će lakše tkanine savladati očas posla.

Pegle za vertikalno peglanje jedne su od inovativnijih vrsta pegli koje proces peglanja podižu na znatno viši nivo. Pegla za vertikalno peglanje ne zahteva ni korišćenje daske za peglanje, kako uz pomoć nje možeš peglati košulju, odelo, haljinu direktno na ofingeru ili nosaču za peglu koji obično dobijaš prilikom njene kupovine.

Dodatno olakšava peglanje već okačenih zavesa, ali i osvežavanje odeću nakon dolaska sa neke svečanosti ili iz zadimljenog kafića.

Devojka oristi vertikalnu peglu da ispegla košulju na ofingeru

Tip grejne ploče utiče na brzinu i kvalitet peglanja

Grejna ploča je od ključne važnosti za efikasnost i pouzdanost pri peglanju. Pegla može imati inox ploču, keramičku ploču ili teflonsku grejnu ploču. A svaka od njih ponaosob ima najbolje dejstvo kod određene vrste tkanina.

Inox grejna ploča odlična je za peglanje pamuka i svile. Takođe, grejna ploča od inoksa je na dobrom glasu po svojoj izdržljivosti i lakoći peglanja najtežih mogućih nabora. Jedina mana im je što se mogu češće lepiti za odeću u slučaju neprilagođene temeprature. Ali ako pažljivo biraš temperaturu prema tipu tkanine, ovu manu nećeš ni primetiti.

Keramička grejna ploča pogodna je i za peglanje sintetičkih materijala kako kod nje statički elektricitet izostaje. Vrlo lako klizi po tkanini dok se ploča ravnomerno zagreva, ne moraš brinuti o lepljenju materijala jer toga sa ovom grejnom pločom neće biti.

Teflonska grejna ploča kao i keramička spečava stvaranje statičkog elektriciteta, dobra je za peglanje sintetike, lako klizi preko tkanine, materijal se neće lepiti. Posebno je osetljiva na ogrebotine tokom peglanja, tako da sa njom pažljivo trebaš peglati oko rajfešlusa ili metalnih dugmića.

Različite grejne ploče pegli - keramička, teflonska, inox

Snaga pegle za veš

Kada biraš peglu obično veća snaga donosi bolje performanse. To ukratko znači da će se pegla velike snage vrlo brzo zagrejati, olakšati peglanje nabora i proces peglanja generalno ubrzati.

Snaga pegle za veš varira u rasponu od 1800 W, 2000 W do čak 3000 W. Ako na dnevnom nivou nemaš da peglaš veliku količinu odeće, dovoljna će ti biti pegla od 2000 W, dok ako su tvoje gomile veša za peglanja znatno veće, biraćeš i veću snagu.

Regulacija temperature na pegli za veš

Bez obzira za koju se snagu pegle odlučiš, moraš voditi računa da temperaturu peglanja prilagodiš vrsti tkanine kako slučajno ne bi oštetila garderobu.

Veći nivo regulacije temperature ti omogućava preciznost prilikom peglanja. Temperaturni nivoi često se prikažu u brojevima, stepenima ili oznakama tkanine (pamuk, svila, …).

Koji će ti prikaz nivoa temperature odgovarati zavisi najviše od tvog iskustva u peglanju. A za početnike i one manje iskusnije topla preporuka je korišćenje pegli sa oznakama materijala.

Težina i dizajn pegle za veš

Možda se na prvi pogled razlika od nekoliko stotina grama u težini pegle ne čini tako strašnom, ali ako peglaš odjednom više veša i sa njom provedeš u proseku oko sat vremena razlika će biti vidna.

U zavisnosti od vrste pegle i njene tehnologije rada, težina pegle može varirati od 1 kg do 3 kg. Takođe, rezervoar za vodu može dodatno uticati na težinu pegle.

Pored težine pegle treba ujedno ispratiti dizajn drške na pegli, proveriti da li je ergonomski odrađen i da li odgovara tvojoj ruci.

Muškarac elegantno odeven pegla košulju plavom peglom za veš na dasci za peglanje

Dodatne funkcije kod pegli za veš

Korišćenje pegle se svakodnevno unapređuje brojnim inovacijama koje utiču pozitivno na brzinu i efikasnost u procesu peglanja.

Među primarnim tu je funkcija samočišćenja od kamenca koja vek trajanja pegle dodatno produžava. U kojoj će meri ova funkcija dati svoj doprinos zavisi dosta i od vode koju sipaš u rezervoar pegle. Da li će to biti destilovana, mešavana vode sa česme i destilovane u uputstvu će pisati.

Kapanje vode kroz rupice grejne ploče obično može se nekad desiti prilikom korišćenja nižih temperatura na parnim stanicama ili peglama za paru. Tako da korišćenjem pegle koja ima sistem protiv kapanja koji odeću štiti od takvih mrlja možeš biti mirna. Kako bi ovaj sistem što efikasnije radio, bitno je peglu redovno održavati kako se ne bi stvorile naslage kamenca u rupicama na grejnoj ploči.

Automatsko isključivanje je jedna od poželjnijih funkcija današnjice usled brojnih obaveza koje nas okružuju i često učine zaboravnim. Ova funkcija pobrinuće se da nakon detektovanja nekorišćenja peglu automatski isključi.

Funkcija „udara pare“ ili dodatne pare je vrlo korisna pri peglanju materijala sa težim naborima. Takođe, na pegli treba obratiti pažnju da li možda ima kontinuirani ispust pare koji dodatno olakšava celokupan tok peglanja ili pak vertikalnu paru koja pomaže u peglanju osetljivijih materijala (zavesa, haljina).

Pegla na paru ili parna stanica?

Izbor između pegle na paru i parne stanice u velikoj meri se svodi na količinu veša koji peglaš, prostora za skladištenje pegle i raspoloživi budžet.

Ukoliko redovno peglaš veliku količinu odeće usled brojnosti članova tvoje porodice, a pogotovo ako imaš malu decu najbolji izbor za tebe je parna stanica. Uz pomoć parne stanice peglaćeš duplo brže kako ona ispušta mnogo više pare i u većini slučajeva nećeš morati da peglaš odeću sa obe strane.

Parne stanice imaju odvojivi rezervoar u koji može stati dosta vode koji je sa peglom povezan parnim kablom, tako da ćeš moći da peglaš kontinuirano bez učestalog odlaska po vodu za rezervoar. Zbog svoje enormne efikasnosti prisutna je i nešto veća cena.

Parna stanica i košulja na dasci za peglanje

Ako ne moraš da peglaš puno odeće, cena ti igra veliku ulogu u kupovini treba da kupiš peglu na paru kako se i ona vrlo uspešno bori sa naborima na odeći jedino što je u odnosu na parnu stanicu u tom rešavanju nešto sporija.

Koja je pegla najbolja za putovanja?

Niko ne želi da na svom putovanju, letovanju ili zimovanju izgeda izgužvano, a nošenje obične pegle od kuće često je zbog transporta neizvodljivo. Srećom tu je praktično i pristupačno rešenje – putna pegla za veš.

Putne pegle odlične su za putovanja, kako se zbog svojih manjih dimenzija i često sklopivog dizajna vrlo lako mogu poneti u koferi, a čak i u omanjoj torbi. Postoje čak i bežične putne pegle koje njihov transport dodatno olakšavaju.

Mini pegla za putovanja se kao i bilo koja druga pegla koristi na tvrdoj podlozi kako bi efekat peglanja bio zadovoljavajući.

Putna pegla na mini dasci za peglanje i bela košulja

Valjak za peglanje podiže nove standarde u procesu peglanja!

Profesionalni valjak za peglanje najčešće ćeš pronaći u krojačkim radnjama, radnjama za hemijsko čišćenje, restoranima ili hotelima gde je učestalost peglanja enormna, a kvalitet ispeglanih materijala izuzetno važan.

Međutim, kako valjak za peglanje postaje cenovno sve pristupačniji, njegov dizajn praktičniji i lako sklopljiv, imati ga u svom domu nije više misaona imenica.

Valjak za peglanje posebno je koristan za porodicu sa malom decom, gde je količina veša daleko učestalija na dnevnom nivou. Pogodan je za peglanje čvršćih ali i osetljivijih tkanina.

Često se zbog energetske efikasnosti ne mora koristiti cela površina valjka već se može uključiti jedna polovina kada je manja odeća u pitanju.

Valjak za peglanje nudi pogodnosti kao što su ušteda radnog vremena, energije i krajnji profesionalni rezultat na poslu, ali i kod kuće.

Kako očistiti peglu za veš?

Na grejnoj ploči pegle za veš često može da se razvije ugljenisana prvljavština koju si možda napravila tokom peglanja osetljivih materijala, a nisi prilagodila temperaturu. Ova prljavština može se čak nakupiti i u otvorima za paru. Takve mrlje ne samo da mogu uticati na performanse pegle, već mogu zaprljati i narednu odeću koju ćeš peglati.

Zato bi peglu trebalo da čistiš bar jednom mesečno ako je koristiš svakodnevno, odnosno na 3-4 meseca ako je koristiš ređe.

Kako bi očistila peglu za veš tu su razni trikovi koje možeš pronaći na internetu. Ali treba biti pažljiv sa njima kako se nehotice ne bi oštetila grejna ploča pegle, pogotovo ako ti je pegla još uvek u garanciji i ne želiš da izgubiš to pravo. Ukoliko ipak nisi sigurna u korišćenje „uradi sam“ trikova možeš peglu uvek odneti u servis na čišćenje.

Devojka čisti grejnu ploču pegle za veš

Koja pegla je najbolja za tebe?

Sada kada si dodatno upoznala karakteristike pegli za veš nadamo se da ćeš lakše moći da odabereš peglu za veš koja će ispuniti sva tvoja očekivanja.

U Tehnomaniji te čeka veliki izbor standardnih pegli, pegli na paru, parnih stanica, pegli za vertikalno peglanje, putnih pegli različitih snaga, težina po povoljnim cenama.

Na raspolaganju su ti Philips, Tefal, Rowenta, Beko, Gorenje, VOX i niz drugih brendova koji proizvode najbolje pegle na tržištu. Istraži ponudu u celosti, pronađi svoju novu peglu za veš.



Ostavite komentar