Razlozi zbog kojih šporet na drva može biti tvoj idealan izbor za grejanje

  0

Svaki oktobar i miris pečenih paprika vrati te u detinjstvo i skoro da možeš da osetiš ukus bakinog ajvara, zar ne? Možda je vreme da se odlučiš za jedan od ekonomičnijih načina grejanja, da opremiš svoj dom šporetom na drva i da oživiš uspomene.

Napravi prostora za tradiciju u užurbanom tempu svakodnevnog života i savršeno je uklopi u moderno okruženje. Uz odlične modele šporeta na drva imaš priliku da spojiš lepo i korisno.

U nastavku ti donosimo 3 razloga zašto da odabereš šporet na drva koji će savršeno odgovoriti na tvoje potrebe, ali i odgovore na neka od najčešćih pitanja koja se mogu pojaviti kada razmišljaš o kupovini ovog uređaja.

Beli šporet na drva u prostranoj beloj kuhinji, smešten pored prozora sa predivnim pogledom na brda i prirodu

1. Nestanak struje ti više neće biti problem – grejanje i topao obrok su tu

Koliko puta ti se dogodilo da te neprijatno iznenadi nestanak struje? Kada dođeš s posla ili iz zimske šetnje, činjenica da ne možeš sebi da podgreješ ručak ili skuvaš okrepljujuću kafu može biti dovoljna da ti pokvari dan.

Uz šporet na drva, pored idelano zagrejanog prostora, tokom celog dana imaš i vruću rernu i ringle. Možeš da uživaš u kulinarskim čarolijama kad god ti padne na pamet.

Čak i ako se ne setiš da uključiš bojler ili nema struje, možeš ugrejati na svom šporetu vodu za toplu penušavu kupku i opustiti se uz svetlost sveća dok napolju veje sneg.

Pored velike uštede električne energije, šporet na drva će uneti novu dimenziju topline u tvoj dom.

2. Uživaj u kulinarskim čarolijama na potpuno nov način

Zamisli samo uživanje u slasnim zalogajima dok jedeš hrskavo pile sa sočnim kropmirićima pečeno u rerni šporeta na drva. Retko šta može da se poredi sa punim ukusom obroka pripremljenog na autentičan način, prožetog snagom vatre i suptilnom aromom punog drveta.

Uz šporet na drva, pripremaj obroke koji će ti otkriti nove ukuse i probudi svoj apetit zalogajima u kojima se oseća savršeni balans sočnosti i neodoljive hrskavosti.

Ako voliš domaći hleb i peciva, rerna ovog šporeta daje posebnu notu ovim specijalitetima. A i ustajanje iz toplog kreveta biće daleko lakše uz miris vrućeg domaćeg hleba u sanjiva zimska jutra.

Velika grejna ploča šporeta na drva kao stvorena je za pečenje paprika. Spremi vrhunsku zimnicu po receptu naših baka i obogati porodične obroke novim ukusima.

Pored toga, ukoliko imaš veliku porodicu ili voliš da ugostiš svoje rođake i prijatelje, sigurno ti se dogodilo da ti četiri ringle na standardnom šporetu jednostavno nisu dovoljne. Ili možda imaš previše obaveza u toku radne nedelje i koristiš vikend za pripremu obroka za sledeću nedelju?

Prostrana grejna ploča na šporetu, na čiju celu površinu možeš postaviti posuđe, je baš ono što ti je potrebno. Pripremi bogat obrok sa više jela koja će biti topla i savršena za posluživanje u istom trenutku. Upotpuni večernja druženja sa prijateljima domaćom picom ispečenom u rerni šporeta na drva. Koristi rernu kad god to poželiš, čak i kada je struja u višoj tarifi ili je nema uopšte.

Da ne pominjemo da nikada više nećeš razmišljati da li ti je ostala uključena ringla nakon što izađeš iz kuće.

3. Šporet na drva je idealan izbor za tvoju oazu za beg od svakodnevnice

Ovi šporeti su kao stvoreni vikendice, kuće na selu, čak i za rustične planinske kućice udaljene od civilizacije. Ukoliko želiš istinski mir i odmor od svakodnevnih obaveza, ušuškaj se uz omiljenu knjigu i romantično pucketanje vatre.

Ako nemaš potrebne uslove da svoj dom opremiš praktičnim šporetom na drva, možda postoji alternativa u koju će se ovaj uređaj savršeno uklopiti.

Pored toga što ne zahteva održavanje, osim povremenog čišćenja kada ga redovno koristiš, šporet na drva će za čas oživeti zimsku idilu, zagrejati prostor i omogućiti pripremu toplog obroka u svakom kutku u koji odlučiš da ga postaviš.

Crveni šporet na drva sa staklom na vratima kroz koje se vidi kako gori vatra, u prostranoj dnevnoj sobi sa pogledom na planinu i četinare prekrivene snegom

Izbor pravog šporeta na drva

Proizvođači šporeta na našem tržištu svojim kvalitetom i inovacijama godinama uspevaju da zadrže interesovanje i poverenje kupaca. Kao uređaj koji ima brojne prednosti i dugu tradiciju na našem podneblju, šporet na drva predstavlja dah prošlih vremena koji se zadržao i prilagodio modernom načinu života.

Prilikom izbora šporeta koji će se uklopiti u tvoje potrebe, potrebno je da obratiš pažnju na stavke kao što su:

  • Kapacitet zagrevanja prostora
  • Vrsta ogreva koju možeš upotrebljavati
  • Položaj otvaranja vrata
  • Dizajn i karakteristike kojima se pojedini modeli ističu

Belo-crni šporet sa staklom na vratima kroz koje se vidi vatra, postavljen u moderno opremljenu, metalik sivu kuhinju

Jedno od najčešćih pitanja – Alfa ili Smederevac?

Alfa Plam i Milan Blagojević Smederevo, proizvođač popularnog „Smederevca”, ističu se svojom ponudom šporeta dizajniranih tako da se uklapaju u svaki prostor bez gubitka tradicionalne note.

Ukoliko se dvoumiš između ova dva proizvođača, glavnu ulogu u izboru imaju svakako tvoje preferencije u pogledu izgleda i boje modela. Karakteristike kao što su kapacitet zagrevanja, vrsta ogreva koji možeš koristiti (većina modela pored drveta, može koristiti i ugalj), funkcionalnost, strana na kojoj se nalaze vrata, veoma su raznovrsne kod oba proizvođača.

Bilo da se odlučiš za Alfa Plam šporet ili Smederevac, ali možda i model nekog drugog proizvođača koji ispunjava tvoje kriterijume, brojne prednosti koje šporet na drva donosi uveriće te da je kupovina ovog uređaja investicija u kojoj ćeš uživati.

Kako se čisti šporet na drva?

Ukoliko se pitaš da li će čišćenje šporeta pokvariti tvoje uživanje u rustičnom ambijentu, zaista nemaš razloga za brigu. Postupak je prilično jednostavan.

Emajlirane delove svog novog generatora zimske idile čisti isključivo kada su hladni, najpre vlažnom, a potom suvom krpom. Za čišćenje grejne ploče (plotne) koristi se vodena šmirgla. Postoje i specijalne paste namenjene održavanju plotni. Dimni kanali i ložište čiste se lopaticom za tu namenu.

Čišćenje dimnjaka prepusti isključivo stručnom licu, odnosno dimničaru.

Da li je šporet na drva idealan uređaj za uštedu struje?

Ako ti zimski meseci prolaze u računanju i podešavanju temperature kako bi se izbegao ulazak u „crvenu zonu” vreme je da ozbiljnije razmisliš o alternativama za grejnu sezonu.

Grejanje prostora u zimskim mesecima svakako predstavlja opterećenje za budžet, a od izbora načina grejanja zavisi i koliki će biti stepen opterećenja. Vođeni potrebom da uštedimo i smanjimo troškove, trudimo se da koristimo uređaje koji štede struju. Često metode uštede značajno utiču na naš komfor.

Ne mora da bude tako. Vrati se tradiciji i prepusti se kompletnom doživljaju grejanja na drva. Uživaj u savršeno zagrejanom domu i ne razmišljaj o poskupljenju struje.

A koji uređaj štedi električnu energiju bolje od onoga koji je uopšte ne koristi? Grejanje na šporet ne samo da je ekonomičnije i lakše za tvoj novčanik, već je savršena opcija za stvaranje zimske idile u tvom domu.

Crni šporet na drva, u prostranoj dnevnoj sobi sa kuhinjom, pored terasnih vrata sa pogledom na zimski pejzaž

Koliko košta grejanje na drva?

Ukoliko se pitaš koliko košta grejanje na drva, ne postoji jedinstven odgovor, ali zavisno od okolnosti, može biti jedna od povoljnijih opcija.

Cena zavisi od vrste i kaloričnosti drveta koje koristiš za ogrev, kao i od veličine površine koju zagrevaš. Svakako je grejanje na drva godinama unazad jedno od ekonomičnijih rešenja koje uz uštedu struje i novca, pruža jedinstven osećaj prave zimske atmosfere.

Ipak, ukoliko se tek upuštaš u čari grejanja na drva, postoji par stvari na koje je potrebno da obratiš pažnju.

Za skadištenje drva potreban je prostor. To ne mora biti ništa veliko, ali je važno da nema povećanu vlažnost. Količina vlage u drvima za loženje ne bi trebalo da bude veća od 25%. Vlažnost u drvetu smanjuje se skladištenjem u adekvatnim uslovima. Zbog toga je poželjno da drva za grejnu sezonu kupuješ i do šest meseci unapred. Takođe, cene su tada povoljnije.

Slaganje drva ti neće oduzeti više od jednog popodneva, a ukoliko okupiš par prijatelja, može da se pretvori u zabavno druženje uz rekreaciju. Ukoliko nisi ljubitelj ovih poslova, možeš iskoristiti deo novca koji ćeš uštedeti na računima i unajmiti nekoga da to obavi za tebe. U svakom slučaju si na dobitku.

Kako se računa kubik drva?

U žargonu se često koristi izraz kubik drva, međutim to nije merna jedinica koja odgovara iskazivanju količine drveta za ogrev.

Kubik drva ili metar kubni (mᶾ), zapravo je mera za zapreminu drveta u oblom stanju, bez obzira na njegovu dužinu. Količina drveta koja se prodaje za ogrev iskazuje se u prostornim metrima (prm). Jedan prostorni metar drva predstavlja kocku koja u svojoj širini, dužini i dubini ima po metar.

Po gruboj proceni, za zagrevanje površine oko 60 m² potrebno je oko osam prostornih metara drva za grejnu sezonu.

Zavisno od vrste drveta i njegove kaloričnosti, može ti biti potrebna nešto manja ili veća količina. Raspitaj se koje vrste drveta su dostupne u tvojoj okolini, koje su njihove karakteristike sagorevanja i u skladu sa tim napravi adekvatan izbor.

Ako uzmeš u obzir površinu koju greješ i vrstu drveta za koju se opredeliš, možeš izračunati tačnu količinu koja ti je potrebna za jednu sezonu.

Posečena debla različitog prečnika naslagana jedno na drugo u četinarskoj šumi

Drvo kao ekološki izbor ogreva

Očuvanje životne sredine i orijentacija na obnovljive izvore energije kako bi se obezbedili resursi za buduće naraštaje definitivno su ciljevi za čije je ostvarenje potreban angažman svakog pojedinca.

Male promene u ponašanju svakoga od nas, u zbiru mogu da proizvedu značajnu razliku koja će na duge staze imati uticaja na bolji kvalitet života naših potomaka.

Jedan od odličnih načina da daš svoj doprinos jeste da izabereš drvo kao odličan obnovljivi izvor energije. Drvo u svom životnom ciklusu, kroz proces fotosinteze, vezuje ugljen-dioksid i oslobađa kiseonik. O značaju ovog procesa ne moramo da govorimo.

Prilikom sagorevanja, drvo oslobađa količinu ugljendioksida koju je apsorbovalo fotosintezom i tu količinu vezuje drugo drveće u svom životnom ciklusu. Ovo kruženje ugljen-dioksida u prirodi čini drvo tzv. neutralnim nosačem energije (Izvor: Prof. Dr Branko Glavonjić, 2011 „Drvna goriva: vrste, karakteristike i pogodnosti za grejanje”, Beograd, Univerzitet u Beogradu Šumarski fakultet).

Spremi se za najromantičniju zimu uz šporet na drva

Bez obzira da li si dugogodišnji korisnik ili tek razmišljaš o kupovini šporeta, sigurni smo da će te ovaj način grejanja navesti da se zaljubiš u zimu.

Stavi stres na pauzu i neka tvoj dom bude oaza u kojoj vreme teče sporije, a sat za struju pravi višestruko manje obrtaja.



Ostavite komentar