Poboljšaj kvalitet vazduha u svom domu – Sjajni saveti za svako domaćinstvo

  0

Svi smo već nekoliko godina unazad svesni uzajamne povezanosti zdravlja i vazduha koji udišemo. Šetnje u prirodi, planinarenje, boravak u šumi, samo su neki od načina kojima pokušavamo da anuliramo posledice zagađenja vazduha.

Ipak, o štetnim česticama u vazduhu češće razgovaramo zimi, ali treba imati na umu da je ova tema aktuelna tokom cele godine. O tome konstantno treba voditi računa da ne bismo došli u situaciju da se to odrazi na naše zdravlje.

U produžetku saznaj na koje sve načine možeš uticati na to da poboljšaš kvalitet vazduha koji udišeš svakodnevno.

Kakav je u stvari kvalitet vazduha u stanovima?

Mnogima je prva spontana reakcija, kada je zagađenje vazduha u pitanju, duži boravak u stanovima., zatvaranje prozora, čekanje da vetar sve pročisti. Ipak, pravo pitanje je kakav je kvalitet vazduha u stanu ili kući?

Nažalost, i vazduh u tvom ugodnom domu može biti pun štetnih materija. Unutrašnji vazduh može da sadrži sva spoljna zagađenja plus unutrašnja isparenja. U kućnoj prašini može biti čestica olova, formaldehida, dok u sredstvima za higijenu koje koristite mogu biti isparljive hemikalije koje su takođe štetne za zdravlje.

Devojka u sobi briše nos maramicom

Neke od njih stižu i iz spoljašnje sredine putem predmeta koje unosiš u stan. Prašina, nečistoće, vlaga, buđ, isparavanje od sušenja veša ili kuvanja, razni toksini iz farbi, lepkova za nameštaj, tepiha, polen koji unosimo na odeći, dlake kućnih ljubimaca, grinje, nečistoće iz raznih grejnih tela, posebno onih na čvrsto gorivo, ali i klima uređaja… Tu su i virusi i bakterije.

Dobra strana svega toga je da na ovo možeš da utičeš i da popraviš kvalitet vazduha u stanu.

Kvalitet vazduha zavisi od redovnog održavanja uređaja za hlađenje i grejanje

Bitna olakšavajuća okolnost je da postoje određene mere predostrožnosti koje možeš preduzeti kako bi se poboljšao kvalitet vazduha u tvom domu. Evo nekoliko predloga:

1. Očisti ili promeni filter na klimi i drugim uređajima

Klima služi da u tvom domu održava idealnu temperaturu tokom određenih perioda godine, a kod nekih i tokom čitave godine.

Tokom cirkulacije vazduha kroz klima-uređaje u filterima se zadržavaju i neki zagađivači vazduha. Ako to zanemariš, klima uređaj može da postane leglo štetnih čestica u stanu i zbog toga je neophodno da redovno zameniš filtere ili ih bar redovno čistiš. Da li ćeš ti to uraditi ili zvati neku od firmi čija je to delatnost, zavisi od tebe. U svakom slučaju, ako je duže ne održavaš, klima će ti trajati kraće, a u stanu će ti biti još više zagađen vazduh.

Za sigurnost i čist vazduh bez štetnih čestica potrebno je da očistiš i druge filtere u stanu. Počni od onog na usisivaču – to je veoma važno jer se prilikom čišćenja stana dosta nečistoća i mikročestica zadrži upravo na ovom uređaju. Ne treba zanemariti ni filter na aspiratoru i mašini za sušenje veša ako je imate.

2. Radijatori i drugi uređaji za grejanje i hlađenje

Iako radijatori nisu otvoreno grejno telo, prašina i buđ mogu vremenom da se nakupe između rebara i da znatno doprinesu zagađenju vazduh u tvom domu. Zato bi trebalo i njih redovno održavati prema uputstvu proizvođača.

Takođe, često se dešava da se veš suši na radijatorima, što je pogrešno. Deterdženti i omekšivači koje koristiš prilikom pranja na taj način isparavaju i utiču na kvalitet vazduha u prostorijama.

I to nije sve. Predlažemo ti još nekoliko korisnih saveta koji su mnogo jednostavniji od dosad navedenih.

3. Nabavi sobne biljke za čistiji vazduh

Kvalitet vazduh u svom domu možeš poboljšati i ako uneseš neku od biljaka koje prečišćavaju vazduh. Poznato je da su one prirodni prečišćivači vazduha.

Velika svetla dnevna soba u kojoj je mnogo cveća

Nekoliko posebno odabranih sobnih biljaka može da napravi pravo malo čudo u stanu. Poboljšaće vazduh u prostoru, a pritom će ti stan izgledati mnogo lepše i prijatnije. Pri odabiru biljaka dobro se raspitaj koje od njih imaju filtrirajuće dejstvo jer ih nemaju sve. Predlažemo ti neke od njih:

  • Zlatna puzavica – Pomaže u uklanjanju isparenja organskih jedinjenja iz sintetičkih boja i tepiha, a pritom se i lako uzgaja
  • Palma areka – Poznata je kao jedna od najboljih u prečišćavanju vazduha u prostorijama
  • Sanseverija – Biljka koja upija ugljen-dioksid tokom noći i pomaže pri uklanjanju formaldehida
  • Drecena – Odlična za smanjenje toksičnih isparavanja organskih jedinjenja, kao što su kiselina i benzin

Ako se odlučiš za ovo rešenje, ne zaboravi da one imaju to dejstvo samo ako su potpuno zdrave. Zato ih treba redovno održavati i one će pružiti sve što od njih očekuješ – imaćeš lep kutak u domu i istovremeno prečišćen vazduh.

Važno je napomenuti i da biljke ne treba držati u spavaćoj sobi jer one prečišćavaju vazduh samo danju, a noću „dišu” kao i mi.

4. Redovno čisti i provetravaj stan i kuću

Činjenica je da zavese, tepisi, jastučići, prostirke čine tvoj dom toplijim i udobnijim. Pored toga, svi oni mogu da budu neka vrsta vazdušnih filtera jer u svojim vlaknima zadržavaju brojne čestice i prašinu. Zato ih je potrebno redovno održavati, kako se zagađujuće čestice ne bi taložile i širile po prostoru.

Iz svega prethodnog se može zaključiti da je za zdrav životni prostor od izuzetne važnosti redovno čišćenje, usisavanje i održavanje tepiha i sličnih tkanina, kako bi se eliminisale štetne čestice i ostali zagađivači poput prašine i grinja.

Imaj na umu i da više hemikalija ne znači i čistiji dom i kvalitetniji vazduh u njemu. To će ti osigurati redovno održavanje svih tkanina u kući.

Prečišćivači vazduha kao najefikasnije rešenje za tvoj dom

Ukoliko živiš u gradu, velika je verovatnoća da ćeš od luftiranja prostorija često imati više štete nego koristi. Možda ništa ne možeš da promeniš kada je spoljašnji vazduh u pitanju, ali sigurno možeš uticati na to da ti u kući bude zdravija sredina.

To nekad nije lako, pa je neophodno mnogo truda, a rezultati će biti mali pomak ka čistijem vazduhu. Ipak, i za to postoji rešenje – prečišćivači vazduha su tvoj najbolji saveznik. Oni će olakšati tvoju borbu sa zagađenim mikročesticama, a tvoj dom učiniti prijatnom oazom.

Danas se na tržištu mogu naći prečišćivači vazduha različitih brendova i različitih funkcija. Pre nego se opredeliš za određeni prečišćivač vazduha, trebalo bi da znaš šta njime želiš da postignete, da li ti je primarna zaštita od alergena, eliminisanje buđi, zaštita od čestica prašine, eliminacija dima i isparenja ili dlaka i mirisa kućnih ljubimaca.

Ukoliko si među onima koji još uvek nisu sigurni za koji prečišćivač se opredeliti, evo naših predloga.

Zašto da se odlučiš baš za Alpha K2 One prečišćivač vazduha?

U okviru velike ponude ovih uređaja izdvaja se prečišćivač Alpha K2 One koji efikasno eliminiše zagađivače. Savršen je za površine od 14-24 kvadrata, a zahvaljujući svom efikasnom radu uklanja zagađivače vazduha poput gasa, različitih čestica i mikroorganizama. Pri radu je veoma tih i pogodan je i za spavaće sobe, a tri filtera mu omogućavaju izuzetnu efikasnost:

  • Primarni filter – posebno značajan za eliminisanje različitih zagađujućih čestica veličine iznad 5 mikrona, uključujući prašinu, polen i atmosferske čestice
  • HEPA filter – efikasan je 99%, a prečišćava čestice dima, bakterija i prašine u vazduhu
  • Filter sa aktivnim ugljem – ima katalizator visoke efikasnosti koji je pričvršćen na površinu aktivnog uglja, što obezbeđuje malu otpornost na protok vazduha, visok kapacitet apsorpcije i dobru filtraciju

Alpha prečišćivač vazduha u dečijoj sobi

Model Alpha K2 One ti omogućava da lako, pomoću tastera, podesiš vreme rada, brzinu motora, isključivanje i ponovno uključivanje uređaja. Idealan je za svaku porodicu.

Ukoliko želiš više, Beurer MK 500, za one koji od prečišćivača vazduha žele više

Ako prethodni model za tebe nije dovoljan i ako želiš više od prečišćivača, uz Beurer MK 500 možeš da imaš svež morski vazduh u svom domu. On ovlažuje, prečišćava, mineralizuje, steriliše i jonizuje vazduh. Ovaj uređaj poseduje sjajne karakteristike poput sledećih:

  • Stvara autentično okruženje sa umirujućim morskim vazduhom
  • Poboljšava disanja i samim tim opšte stanje organizma
  • Raspršuje čestice morske soli u vazduh

Njegove dodatne pogodnosti su:

  • Isparivači – zahvaljujući bloku isparivača vazduh je obogaćen mineralima
  • Dva predfiltera – uklanjaju 70% čestica polena, nečistoća, životinjske dlake, prašine
  • UVC lampa – uklanja 99% virusa, bakterija i mikroorganizama
  • Dodatna jonizacija – pre nego se vazduh obogaćen mineralima vrati u prostoriju, pomoću jonizacionog filtera dodatno se vrši čišćenje

Muškarac i žena leškare na garnituri u dnevnoj sobi, a ispred njih je Beurer prečišćivač vazduha

Uz ovaj sjajan višefunkcionalni uređaj više ne moraš brinuti o zagađenju – on će ti obezbediti da vazduh u tvom domu bude uvek čist i svež, a ti ćeš se definitivno osećati kao da si na moru.

Dodatni saveti za bolji kvalitet vazduha u tvom domu

Da bi se osigurao čist i svež vazduh u tvojoj kući ili stanu, potrebno je da obratiš pažnju na još nekoliko stvari – izbegavaj pušenje, jaka sredstva za higijenu, jake parfeme, kao i preterano zagrevanje jer u pregrejanim prostorijama vazduh postaje suv, što može negativno uticati na disajne puteve.

Najveći učinak u poboljšanju kvaliteta vazduha u tvom životnom prostoru zapravo je kombinacija svih navedenih saveta, a najefikasnije je sve to ukombinovati sa prečišćivačima vazduha. Veliki izbor sjajnih uređaja ove vrste te čeka u Tehnomaniji, gde ćeš sigurno pronaći upravo ono što ti je potrebno za tvoj dom.



Ostavite komentar