Huawei telefoni – modeli za svačiji džep i ukus

  2

Kada danas u svetu tehničkih proizvoda pitate: „a koji je brend bolji“ ili „a koji je brend dobar“, odgovor malo upućenijih osoba će uglavnom biti da stvari nisu tako jednostavne.

Većina proizvođača se sada fokusira na širok raspon tržišta i ponude – te imaju svoje jeftinije, skuplje ali i modele srednjeg ranga. Slična priča je i kada su marke telefona u pitanju.

Huawei

Huawei je skoro došao do drugog mesta na listi proizvođača smartfonova – tako da je očigledno da nešto rade dobro, te da prave kvalitetne telefone za dat novac u različitim segmentima.

Njihova paleta pametnih telefona je šarolika i rasprostire se od pristupačnih, jednostavnih modela do telefona „zveri“, koji poseduju najmodernije mogućnosti i performanse.

Prođimo sada kroz kratko putovanje Huawei ponudom, izdvojivši neke zanimljive modele:

Huawei P9 Lite Mini

 

Zagrevanje počinjemo sa Huawei P9 Lite Mini.

Ekran dijagonale 5 inča je IPS tipa. Boje su prikazane toplo i precizno, a rezolucija iznosi 720 x 1280 piksela. Osvetljenost je kompetentna, a uglovi gledanja odlični.

Izrada je vrlo kvalitetna za ovaj cenovni rang – aluminijumsko kućište pružiće izdržljivost, zgodno korišćenje i prijatan spoljašni utisak.

Što se tiče performansi uređaja – procesor je 1.4 GHz Cortex-A53 sa četiri jezgra, a kapacitet RAM memorije iznosi 2 GB. Čeka vas Android 7.0, odnosno Nougat verzija, a grafički čip je Adreno 308.

Specifikacije koje nisu osmišljene da pomeraju granice, ali koje će prosečnom korisniku obezbediti više nego pristojan nivo funkcionisanja, a posebna priča je cena aparata, koja kada se uzme u obzir čini da specifikacije ovog telefona predstavljaju veoma dobru vrednost za novac.

Zadnja kamera se može pohvaliti sa 13 megapiksela. Poseduje blic, autofokus, a klipove može da snima u 1080p rezoluciji, u 30 frejmova po sekundi. Prednja, ili selfi kamera, raspolaže rezolucijom od 5 megapiksela.

Na samom telefonu imate mesta za 16 GB podataka. Opet, ovo može samo po sebi biti dovoljno velikom broju ljudi, međutim kategorije korisnika variraju, te postoje oni koji čuvaju više materijala na telefonu. Za njih postoji mogućnost proširenja memorije karticom – do 128 GB.

Baterija je reon gde se Huawei P9 Lite Mini ističe – neskidajuća litijum-jonska baterija od 3020 mAh pružiće vrlo dobro osnovu po pitanju energije potrebne za rad. Koliko će trajati baterija je nezahvalno pitanje, pošto odgovor veoma varira u zavisnosti od korišćenja – ali ova baterija može realno da bude dovoljna čak i korisnicima koji aktivno koriste telefon čitavog dana. Čitač otiska prsta je lep dodatak sa kojim stvari postaju lakše, a prisutna je i Dual SIM podrška (hibridni sistem). Uređaj teži 145 grama.

Huawei P9 Lite Mini

 

Huawei P Smart

 

Život u nižoj srednjoj klasi smartfon tržišta nikad nije lak – ali Huawei P Smart model  ga suvereno vodi kroz te uzburkane vode.

Veličina ekrana je prvo što većina korisnika primeti na mobilnom telefonu – ovde se radi o 5.65 inča dijagonale, u modernoj 18:9 razmeri.

Rezolucija iznosi 1080 x 2160 piksela, što uračunavajući veličinu ekrana daje veoma pristojnu gustinu piksela – odnosno, detaljnu i oštru sliku.

18:9 razmera, aluminijumsko kućište i sjajan finiš garantuju dobar vizuelni utisak. Uređaj dobro leži u ruci, a korišćenje je neometano.

Ispod haube čeka osam jezgara procesora – 4 rade na frekvenciji od 2.36 GHz i namenjena su ozbiljnijim zadacima, a 4 su na 1.7 GHz i predviđena su da preuzmu laganije poslove. RAM memorija ima kapacitet od 3 GB, a interna 32 GB. Operativni sistem je Android 8.0, iliti Android Oreo.

Grafika je malo slabija zona ovog pametnog telefona – moći ćete da se upustite u gejming, ali jači naslovi ipak neće funkcionisati baš savršeno. Drugi zadaci, a pogotovu neko regularno korišćenje poput surfovanja ili rada u aplikacijama – biće odlično i glatko iskustvo.

Sposobna i vrlo upotrebljiva zadnja kamera od 13 megapiksela, uz nekoliko modova poput HDR, Portret ili Panorama, omogućiće slikanje kvalitetnih fotografija. Prisutna su dva senzora – jedan glavni, i jedan od 2 Mpix koji se bavi dubinom slike. Prednja kamera ima 8 Mpix rezolucije i takođe poseduje Portret mod.

EMUI, skin koji kineska kompanija stavlja preko Androida, pouzdan i brz čitač otiska prsta i pristojna baterija zaokružuju krajnje pozitivan utisak koji ovaj pametni telefon ostavlja. Izuzetan paket u okviru svoje cene. Možete se odlučiti za modele crne, plave ili zelene boje.

Huawei P Smart

Huawei P20 Lite

Huawei P20 Lite nas uvodi u svet telefona sa vrlo malim izrezima, ili bezelima kako se još nazivaju – jednostavnije, telefoni gde ekran zauzima gotovo celu prednju stranu uređaja.

Ekran izgleda dobro ne samo sam po sebi – već i kad se telefon upali. Uživajte u detaljnoj rezoluciji (1080 x 2280) i sjajnom kontrastu na 5.84 inča dijagonale. Vrhunska slika veliki je adut ovog modela.

P20 lite poseduje isti čipset kao prethodnik, ali za razliku od njega diže i RAM memoriju i internu memoriju – 4 GB, odnosno 64 GB.

Kamera je takođe doživela napredak – dual kamera pozadi ima glavnu kameru od 16 Mpix i pomoćnu od 2 Mpix koja se stara o dubini. Prisutan je veliki broj modova, kao i manualnih kontrola, za one koji hoće da se sami igraju i postignu što savršeniji rezultat. Selfi kamera je takođe upečatljiva – sa 16 megapiksela rezolucije.

Kao i P Smart, i P20 Lite ima EMUI 8.0 skin koji ide preko Androida, koji je ovde takođe 8.0 verzija (Oreo). Ovo izdanje EMUI skina donosi veliki napredak u tome koliko efikasno iskorišćava RAM ali i bateriju, a tu su naravno i različita poboljšanja u vidu korisničkog interfejsa.

Huawei P20 Lite je ozbiljan telefon, koji nas vodi još jedan korak napred na ovom putovanju, koje ćemo završiti sa…

Huawei P20 Pro

 

Huawei P20 Pro je flagship model proizvođača iz Šenžena – izuzetan telefon sa nizom fantastičnih opcija i mogućnosti.

Velik ekran dijagonale 6.1 inča i rezolucije 1080 x 2240 pruža živu sliku, opskrbljenu detaljima. On je AMOLED tipa – što znači vrhunski kontrast i više nivoa crne.

Ekran ima zavidno osvetljenje i ne morate se bojati od sunčevog svetla i spoljašnosti – moći ćete da pročitate i pogledate sve što treba i u takvim uslovima.

Potentan čipset pokreće ceo uređaj. Procesor ima osam jezgara (4×2.4 GHz Cortex-A73 & 4×1.8 GHz Cortex-A53). Grafički čip je unapređen, a sve odlično prati 6 GB RAM memorije. Što se tiče internog kapaciteta, on iznosi 128 GB, bez slota za memorijsku karticu.

Kamera je polje gde ovaj pametni telefon apsolutno dominira – pozadi ćete naći čak tri kamere, glavnu od 40 Mpix, monohromatsku od 20 Mpix i telefoto kameru od 8 megapiksela i 3x optičkim zumom.

Slike koje se dobijaju na ovaj način i u njihovoj saradnji oduzimaju dah, a možete da birate da li će telefon da pomaže u kreiranju istih, ili da Vam prepusti uzde u Pro modu – gde sami podešavate različite parametre.

Noćne performanse, u posebnom režimu – pomeriće Vaše shvatanje noćne fotografije.

Video klipovi u 4K rezoluciji takođe nisu na odmet, a u manjim rezolucijama imaju još više stabilnosti i moguće je snimati ih u povećanom broju frejmova po sekundi, tako da ni manje rezolucije nisu neprimamljiva opcija za snimanje.

Ceo posao oko kamere urađen je u sadejstvu sa čuvenom nemačkom firmom Leica.

Ne bi bilo na mestu da telefon koji ima ovakve performanse izgleda loše – pa se Huawei potrudio da napravi kvalitetan i estetski primamljiv uređaj, u kombinaciji metala i stakla.

Tu je podrška za brzo punjenje, a baterija se drži više nego dobro. Kada je u pitanju softver, Android 8.1 biva ukombinovan sa EMUI 8.1 interfejsom.

Stereo zvučnici će obradovati audiofile, a robusnost i izuzetna otpornost na vodu i prašinu obradovaće sve. One nepažljivije malo više, ali svakako sve.

Huawei P20 Pro

 

Ovo naravno nije cela ponuda Huawei smart telefona. Na primer, samo Huawei P20 bez dodatne odrednice, koji se smešta između Lite i Pro modela. Tu su i modeli njihovog podbrenda Honor, ali i različiti drugi koje možete pronaći kod nas.

Celokupnu ponudu pametnih telefona možete videti ovde, a celokupnu ponudu Huawei proizvoda, koja uključuje i tablete, pametne narukvice i različitu opremu za mobilne telefone, na ovom linku.




  1. Oćete li nabavljati huawei honor 10 note pozdrav hvala

    • Digital Tehnomanija


      Zdravo, nažalost nemamo tu informaciju. Svakako u slučaju da bude u ponudi pojaviće se na sajtu pored postojeće Huawei ponude telefona. Pozdrav.

Ostavite komentar