Kako da znate kada je pravo vreme za nove auto gume?

  1

Bliži se ono svima dobro poznato doba godine kada treba letnje gume zameniti za zimske. Kada ste već tu, zašto da ne proverite u kom stanju su vaši pneumatici? I oni koje skidate, kao i oni koje montirate. Ovom prilikom ćemo vam objasniti šta je to na šta treba obratiti pažnju prilikom pregleda guma i kada je zaista pravo vreme da gume zamenite novim.

Rok trajanja guma

Ono što prvo treba da znate jeste da se gumama ni na koji način ne može odrediti rok trajanja. Neki proizvođači nalažu da je 10 godina optimalno vreme za menjanje, neki pak svoje gume ograničavaju na 6 godina, dok neki predlažu i dosta kraće vremenske periode. Kome onda treba verovati? Pa, naša preporuka je da verujete sebi i sa pažnjom pristupite nekolicini faktora koji utiču na životni vek automobilskih guma.

Ono što direktno utiče na očuvanost i trajanje vaših guma jesu vaše navike kao vozača. Nagla kočenja i nagla ubrzavanja, vožnja po oštećenim putevima kao i neoprezna parkiranja mogu znatno skratiti životni vek vaših guma.  

Klimatski uslovi u kojima vozite mogu takođe ostaviti traga na pneumaticima. Nagle promene temperature i brza zamrzavanja vode mogu dovesti do stvaranja sitnih pukotina u površinskom delu gume koje mogu prerasti u ozbiljnija oštećenja vremenom. Takođe, i visoke temperature i konstantna izloženost sunčevim zracima mogu dovesti do sušenja i pucanja površinskog sloja zbog čega treba češće obraćati pažnju na stanje guma.

Kako ne biste morali da idete kod vulkanizera na svakih dva meseca mi ćemo vam pokazati nekoliko načina da utvrdite da li vaš ljubimac zaslužuje nove gume.

 

Auto gume

 

Kako ispitati gume?

 

Šta je ono što prvo treba pogledati kada kontrolišete stanje pneumatika, bilo da su u pitanju letnje ili zimske gume? Pa, to sigurno mora biti stanje šare ili dubina brazdi na gumi. Šare na gumama postoje kako bi između njih prolazila voda koja se nalazi na kolovozu i samim tim klizanje bilo izbegnuto. Kada ove šare nestanu, vaša bezbednost, kao i bezbednost drugih ljudi u saobraćaju, postaje ugrožena.  

Istrošenost šare na gumama može se utvrditi na nekoliko načina. Prvi od njih je jednostavno merenje dubine brazde. Ukoliko je dubina brazde 1.6 mm ili manja, vaše gume su definitivno zrele za menjanje.

 

Za drugi način provere postarali su se i sami proizvođači guma (pogledajte sliku). U crvenom kvadratu možete videti malu izbočinu u brazdi. Ona nije tu slučajno, ostavljena je sa namerom. Kada se šara na vašoj gumi stanji i izjednači sa ovom izbočinom, to je najsigurniji indikator da je vreme za nove gume.  

Merenje dubine brazde na gumi

 

Kao primer iskoristili smo GOODYEAR UltraGrip 8  175/70R13 82T Zimske gume koje služe kao pravi parametar bezbednosti u svetu automobilskih pneumatika. Sa indeksom brzine T – 190km/h i indeksom nosivosti do 475 kg, ove gume su predviđene za duge zimske periode i niske temperature. 3D BIS tehnologija ispreplitanih blokova im pruža neverovatnu stabilnost i pokretljivost, a specijalno dizajnirana smeša same gume se pokazala kao veoma postojana na temperaturama ispod 7 stepeni celzijusa.

GOODYEAR guma

 

Ostali indikatori

 

Pored istrošenosti šare postoji još nekoliko pokazatelja da vaš ljubimac zaslužuje novu “obuću”. Zasigurno, jedan od tih pokazatelja su i razni vidovi izbočina na stranama gume. Ukoliko primetite bilo kakve deformitete ili izbočine uz ivicu felne ili po strani gume, to je siguran znak da je ona oštećena.

 

Obratite pažnju i na pojavu sasušenih ili ispucalih delova koji se lako mrve na dodir. Guma je prirodan materijal i može doći do njenog sušenja prilikom dužeg izlaganja sunčevim zracima. Ovi sasušeni delovi mogu se proširiti i u potpunosti uništiti šare, zato je njihovo rano otkrivanje ključno. Kao jako izdržljive na visokim temperaturama i letnjim vrućinama pokazale su se SAVA INTENSA UHP FP letnje gume, koje mogu podneti brzine i do 300 km/h. Imaju nosivost od 615 kg i mogu podneti veoma visoke temperature puta i okruženja bez ikakvih oštećenja.

SAVA guma

 

Jedan od pokazatelja da sa gumama postoji neka vrsta problema jeste pojava vibracija na volanu prilikom vožnje. U većini slučajeva ovo se može rešiti prostim rebalansiranjem guma. Ali, ako i nakon toga ovaj problem nastavi da se pojavljuje, njegov najverovatniji uzročnik su dotrajale gume.

Pravilno održavanje guma

 

Kako biste izbegli navedena oštećenja i znatno produžili radni vek vašim pneumaticima sve što je potrebno je redovna kontrola. Najbitnija stavka pri redovnoj kontroli jeste pritisak u gumama. Svakog meseca guma gubi u proseku 0.13 BAR-a. Ovo može dovesti do neujednačenog pritiska u gumama i izazvati trajna oštećenja. U zavisnosti od vuče vašeg auta, prvo proveravajte, i više pažnje obratite na gume koje su pogonske. Jako je bitno da poštujete dozvoljena ograničenja pritiska u gumama. Kao što je loše da gume budu ispumpane, tako je loše i da pritisak u njima bude iznad dozvoljenog limita.

 

Auto gume

 

Pored ovih, tu je još par ograničenja na koje treba pripaziti. Vožnja iznad dozvoljenog limita brzine može dovesti do oštećenja guma. Na bočnim stranama pneumatika možete pronaći informacije o maksimalnoj dozvoljenoj brzini. Pored ovih oznaka možete naći i oznake o maksimalnoj nosivosti vaših guma. Poštujte i ovo ograničenje jer preopterećenje pneumatika može dovesti do značajnijih oštećenja i ugroziti vašu bezbednost na putu.  A, ako ste ljubitelj brzine, ne morate očajavati. U susret vam izlaze gospoda iz kompanuje Dunlop sa svojom SPORTMAXX RT MFS letnjom gumom. Nosivost ovih guma je 615 kg, a indeks brzine Y seže do neverovatnih 300 km/h. Sa njom nema brige o brzinskom ograničenju tako da možete uživati u vožnji bez razmišljanja brzinskom indeksu pneumatika. Što naravno ne znači da treba zanemariti ograničenja brzine na putevima.

Obavezno poštujte i sezonska ograničenja naznačena na gumama. Korišćenje letnjih guma zimi, i suprotno, dovodi do njihovog oštećenja zbog specivičnosti smese od koje se pneumatici prave. No, ovo ne mora nužno predstavljati brigu. Proizvođaći guma došli su do idealne smese koja odgovara i letnjim i zimskim temperaturama i napravili gume za sve sezone. Primer ovakvog pneumatika je i MICHELIN All Season auto guma 195 65 R15 95V CROSSCLIMATE XL. Uz to što je pogodna za upotrebu u svim vremenskim uslovima ova guma ima indeks brzine V, što omogućava ubrzanja do 240 km/h. Nosivost ovog Michelin pneumatika je 690 kg.

Auto gume baš za zimu

 

Znamo da vas sada najviše muči pitanje “Koje gume izabrati za predstojeću zimu?” i evo našeg odgovora TIGAR Zimska auto guma 225/45 R17 WIN 94V. Ova guma je neprikosnovnen krotitelj zimskih drumova. Sa šarom dizajniranom za nesmetano kretanje u zimskim uslovima, i nosivošću od 670 kg, zimska putovanja više ne predstavljaju problem. A što se tiče toga koliko brzo ćete stići na željeno odredište, ni to ne treba da vas brine jer ove gume imaju indeks brzine V koji dozvoljava kretanje od 240 km/h.

 

Auto gume

 

Sigurnost na prvom mestu

 

Ukoliko primetite bilo koje od navedenih oštećenja ili ustanovite istrošenost šara na vašim gumama, savetujemo vam da se u najkraćem mogućem roku posavetujete sa vulkanizerom. Bilo da je letnja ili zimska sezona, gradska vožnja ili vožnja na otvorenom putu, najveći prijatelj vaše sigurnosti u automobilu su vaše gume. Zbog toga im posvetite par trenutaka svog vremena i pridržavajte se saveta koje smo naveli u tekstu. Ovime ćete učiniti vašu vožnju uživanjem kako za vas tako i za vaš automobil. Nadamo se da su vam saveti koje smo podelili sa vama bili od koristi, zato pravac Tehnomanijina internet prodavnica, kategorija Auto gume, i izaberite pravi poklon za sebe i svog ljubimca.  



Ostavite komentar