Recenzija – Samsung Galaxy Note 9

  0

Kada je Samsung izbacio prvi Galaxy Note 2011. godine, bio je predmet velike skepse, pa čak i podsmeha pojedinih.

Tada je još uvek postojala velika sumnja u „phablete“ – velike telefone koji se po svojim karakteristikama svrstavaju između klasičnih smartfonova i tableta. Danas, kada svedočimo popularnosti phableta i njihovom udelu na tržištu, znamo da je taj stav bio pogrešan.

 

Note je jedna od ključnih serija ovog tipa, a Samsung Galaxy Note 9 je njen najnoviji predstavnik. Pogledajmo sada šta ovaj upečatljivi telefon ima da ponudi.

Samsung galaxy note 9

Ekran

 

U okviru istih dimenzija, Samsung je uspeo da još malo poveća ekran u odnosu na Note 8, te je on sada dijagonale 6.4 inča. Ovo je postignuto još većom redukcijom prostora oko ekrana, pa sada displej zauzima gotovo celu prednju stranu uređaja

Taj veliki ekran je popunjen fantastičnom slikom. Rezolucija od 1440 x 2960 piksela, ukombinovana sa AMOLED tehnologijom ekrana, znači sliku punu detalja, oštrine i sjajnih kontrasta.

Galaxy note 9 ekran

 

Performanse i kapacitet

 

Čipset je osvežen u odnosu na prethodnika. Tu je novi procesor – Exynos 9810, kao i novi grafički čip. Samsung Galaxy Note 9 funkcioniše britko i efikasno. Operativni sistem je Android 8.1 Oreo. Posebna novina je optimizacija za igre – koje postaju sve popularnija zabava na Androidu. Note 9, pored određenih softverskih prilagođavanja, ima i poseban sistem vodenog hlađenja koji je osmišljen za igračke seanse, poput onih koje će recimo doneti Fortnite.

 

Što se tiče prostora za skladištenje i RAM memorije, postoje dve varijante. Osnovna ima 128 GB kapaciteta i 6 GB RAM memorije i već je dovoljno impresivna, a druga varijanta ostavlja bez daha: 8 GB RAM memorije i 512 GB kapaciteta. Sa ovom količinom interne memorije korisnik Note 9 je već rame uz rame sa dosta laptopova, a ako doda i SD karticu od 512 GB i ode do jednog terabajta, može i da se izjednači sa gotovo svim prenosnim računarima.

Galaxy note 9

 

Kamera

 

Kamera ima 12 megapiksela. Pored vrhunske optičke izrade sa dva sočiva, na scenu stupa i njena „inteligencija“

 

Sposobna je da prepozna 20 različitih obrazaca, i da optimizuje sliku shodno njima. Recimo, slikate jelo koje ste spremili. Hrana je jedan od tih 20 obrazaca. Kamera zatim obrađuje sliku, usavršavajući kontrast, boje, osvetljenje i slično, za savršen rezultat.

Neki od ostalih obrazaca su drveće, cveće, portreti, tekst, životinje, zalasci sunca, ulične scene…

 

Takođe, kamera može biti i Vaš savetnik. Može da prepozna da je neko trepnuo na slici, da je sočivo zaprljano, da je fotografija zamagljena, te da odmah upozori na to notifikacijom.

 

Prednja kamera ima 8 megapiksela. Detekcija i fokus lica biće veoma bitni za kvalitetne selfije, ali u domenu selfija najveći napredak nije ostvaren u pogledu kamere već u stavci koju ćemo sledeću obraditi.

 

Olovka

 

Od ovog modela, olovka dobija jednu veliku promenu  – postaje Bluetooth uređaj.

Ovo za korisnika znači nove nivoe fleksibilnosti i mogućnosti. Uslikajte selfi dodirom dugmeta na olovci, menjajte pesme, upravljajte prezentacijom i tako dalje. Olovka se puni dok je u telefonu, a za pola sata rada dovoljno je 40 sekundi punjenja.

Naravno, tu su i dalje svi stari načini upotrebe olovke, koja može značajno podići nivo komfora pri upotrebi telefona. Ima 4096 nivoa pritiska, i vrh od 0,7 mm.

 

Baterija

 

Još jedan aspekt gde je Samsung Galaxy Note 9 upečatljiv – impresivna baterija kapaciteta 4000 mAh lagano će izdržati barem ceo jedan dan, a ako niste korisnik koji je žestok prema bateriji, i više od toga.

 

Zašto odabrati Samsung Galaxy Note 9?

 

Note 9 je robustan uređaj – sa IP 68 sertifikatom. To znači da je otporan na prašinu, kao i da može preživeti u 1,5 m dubine oko 30 minuta, mada to naravno nije preporuka da krenete na bazen sa njim.

 

Hvat je odličan, i telefon ne klizi u šaci. U odnosu na Note 8, senzor otiska prsta je na novoj poziciji, sada ispod kamere, što je dosta zgodnija lokacija.

Sve koji poseban akcenat stavljaju na zvuk, oduševiće vrhunski stereo zvučnici, izrađeni u saradnji sa austrijskom firmom AKG.

Još jedna sjajna stvar je značajno pojednostavljen DEX sistem. DEX sistem omogućava da povežete smartfon sa velikim ekranom, TV-om ili monitorom, te da telefon koristite praktično kao kompjuter.

 

Ranije je za ovo bila potrebna posebna doking stanica, a od Note 9 samo jednostavan HDMI adapter. Možete dodati bežični miš ili tastaturu, ili upravljati preko samog telefona. Takođe, desktop rad može funkcionisati uporedo sa radom na telefonu u užem smislu.

 

Samsung Galaxy Note 9 je jednostavno impresivan telefon, bez previše komplikovanja.

 

U nekim domenima donosi ozbiljan napredak u odnosu na prethodnike, u nekima zadržava i još dodatno nadgrađuje već impresivna dostignuća i pozicije Samsunga.

 

Rezultat je zaista ozbiljan proizvod, koji će postaviti standarde u svetu mobilnih telefona.



Ostavite komentar