Tablet računari: Za šta sve možete koristiti ovaj portable uređaj

  1

Tableti su uređaji koji izazivaju kontroverze od momenta kada su se pojavili na tržištu.

Uglavnom su prisutna dva tabora – oni koji ih vole i koriste za različite stvari i oni koji smatraju da tablet računari pored mobilnih telefona nemaju smisla i konkretne primene.

 

Uz poštovanje za svačije mišljenje, volumen prisustva tableta na tržištu ipak govori u prilog tome da oni imaju smisla, kao i svoje mesto u paleti tehnoloških proizvoda.

Tačno je da neki ljudi kupuju određene proizvode imidža i trenda radi, ali to je uglavnom malo prenaglašena pojava. Proizvod ne može biti besmislen a da svetom kruže stotine milione njegovih jedinica, pa i više od milijardu po nekim procenama.

 

No, pređimo na konkretnu priču i prikaz vrednosti i upotreba tableta.

 

Veći od telefona, pokretljiviji od računara

 

Smart mobilni telefoni s vremenom imaju sve veće ekrane. Ipak i dalje ne mogu da se mere sa tablet ekranima – posebno onih većih varijanti. Ekrani tableta su uglavnom u rasponu od 7 do 10 inča.

 

Sa druge strane, čak i spomenuti veći tableti su i dalje maksimalno portabilni uređaji, koje bez po muke prenosite i odlažete.

Tablet je sjajan kućni uređaj za opuštenije zadatke – gledanje klipova i fotografija, strimovanje, prelistavanje vesti, čitanje raznoraznih tekstova, proveru mejla i uopšte rečeno laganije surfovanje internetom.

 

Tablet racunar

 

Veliki ekran će značajno doprineti komforu obavljanja svih tih radnji, uz nedirnutu mobilnost i fleksibilnost. Takođe, i kod tableta Vas čeka ogroman svet aplikacija – odaberite sebi omiljene i korisne i uživajte.

 

Osim za po kući, tablet se sjajno pokazuje i u nekim drugim scenarijima.

 

Tableti i putovanja

 

Ako na svom putu ne morate da preduzimate neke ozbiljnije poslove, tablet može biti sjajno rešenje.

 

Kao što je već rečeno maksimalno je zahvalan za prenošenje, u rancu ili torbi jedva da ćete ga i osetiti. A kada Vam zatreba odmor od odmora, možete posegnuti za njegovim velikim ekranom i pogledati ono što želite, ostati u toku sa društvenim mrežama, tekućim dešavanjima, odgovoriti na mejl ili obaviti neku drugu aktivnost.

 

Sve to sa performansama baterije o kojima mogu da sanjaju samo najizdržljiviji laptopovi.

 

Ukoliko u Vašem transportnom sredstvu nema Wi-Fi konekcije, zanimljivi mogu biti modeli sa SIM karticom i dostupnošću za mobilni internet, poput Prestigio Grace modela od 10 i 7 inča, ili ozbiljnog aparata Huawei Tablet M3 LTE.

 

Tableti za određene profesije

 

Za neke poslove tablet predstavlja izvrsnog pomoćnika.

Radi se uglavnom, ali ne isključivo, o profesijama gde stvari trebate često da podelite i pogledate zajedno sa nekim – slike, dijagrame, izveštaje, planove…

 

Profesionalci koji mogu upotrebiti tablet u korisne svrhe su terenski prodavci, agenti nekretnina, menadžeri, a upotrebu nalazi i na neočekivanim mestima poput gradilišta, pošto se poslednjih godina pojavljuje sve veći broj aplikacija koje odgovaraju na project management zahteve poslovnog okruženja.

Teško je sistematizovati listu svih zanimanja kod kojih tablet može biti od pomoći – stoga sami razmislite, da li bi Vam na radnom mestu od koristi bilo nešto velikog i jasnog ekrana, lako prenosivo i uvek pri ruci, sposobno da obavi širok nivo srednjih i jednostavnih naredbi?

Tablet za koriscenje u gradjevini

 

Zabava i učenje za najmlađe 

 

Jedna od zanimljivih odlika tableta je to što je u pitanju idealan komad tehnologije za decu.

Prava stvar za mališane koje još uvek ne želite da uvedete u svet mobilnih telefona, a koji su mali za neko ozbiljnije korišćenje računara.

 

Sa tabletom mogu da se igraju, uče, gledaju klipove, crtane, filmove. U njihovim malim rukama, on deluje kao neki ultra mobilni računar – sa kojim se mogu šetati po kući, koji mogu poneti kod bake i deke, u krevet, ili kod drugara da mu pokažu nešto.

 

Pri kreaciji tableta to verovatno nije bila ideja, ali se ispostavilo tako – ovo je idealna igračka 21. veka, ali sa mnogo većim potencijalom za korisno provođenje vremena. Naravno, dok god deca kvalitetno balansiraju vreme uz tablet računar sa vremenom provedenim u igri sa vršnjacima, kao i sa svojim obavezama.

 

igranje igrica na tabletu

 

Čitanje elektronskih knjiga

 

Jedna od najpopularnijih upotreba tableta.

Moderne tehnologije ne moraju da označe kraj čitanju – naprotiv, mogu da ga znatno olakšaju i učine pristupačnijim.

 

Zavalite se udobno i odaberite neku e-knjigu – uz recimo elegantni i kvalitetni Samsung tablet Galaxy Tab E, veličine ekrana 9.6 inča. Čitaoci stripova i grafičkih novela posebno cene tablete, zbog toga što ovi uređaji pružaju boju, za razliku od velike većine klasičnih e-čitača.

 

Budite kreativni

 

Tablet kompjuter je tip uređaja koji zove na kreativnost – priroda mu je takva da se može koristiti na veoma zanimljive načine.

 

Recimo, može biti sjajan kuhinjski pomagač. Smartphone je premali da udobno čitate recept sa njega, a laptop sigurno nećete staviti u grotlo kuhinjske radne površine. Tablet je taman veličine koja je potrebna, da ostanete u toku sa receptom za tu tortu, konvertujete mere, proverite broj kalorija i slično.

Na tablet možemo naići i u potpuno drugačijem okruženju – autu. Smestite svoj uređaj na nosač, i koristite kao pomoć pri navigaciji ili muzičkom izboru. Ako niste fan toga kako se nosači uklapaju u enterijer tu je ozbiljnija tjuning opcija – ugradnja tableta u upravljačku ploču. Osim što može biti korisno, daće i sjajan estetski moment automobilu.

 

tablet za kola

 

Možete obaviti online kupovinu na većem ekranu bez da čekate da stignete kući i to obavite na desktop računaru, jer će proizvod koji budete pretraživali biti prikazan u većoj veličini i samim tim uštedećete dosta vremena sebi. Tablet takođe može biti jeftin i  zgodan drugi monitor. Verovatno znate kako rad na dva monitora može masivno povećati produktivnost, a ako ne znate – topla preporuka da isprobate.

 

Ovo su samo neke od mogućnosti. Tu su i pretvaranje u sigurnosnu kameru, kontroler za smart uređaje i neizbežno igranje. Prilagodljivost tableta omogućava da date svojoj kreativnosti na volju, te sami smislite neki novi način upotrebe.

Dakle, tableti iako nisu takozvani “primarni uređaj”, mogu biti itekako korisna stvar koja značajno podiže komfor svakodnevnog funkcionisanja i poslovanja.

A postoje mašine koje u određenim situacijama mogu dovesti i u pitanje to da nisu primarni proizvod. Isprobajte novi iPad 2018, 9.7 inča ekrana, originalni operativni sistem, moćan hardver i živopisan ekran – i osetite proširene mogućnosti na svim frontovima.

 

Ponuda na tržištu je šarolika – sa modelima različitih cena i mogućnosti. Odaberite pravu kombinaciju za sebe, i steknite modernog i pouzdanog saputnika.

 



  1. Драган Павловић


    Tекст коректан и едукстиван за
    најширу популацију.Хвала ….

Ostavite komentar