7 saveta za zamrzavanje hrane

  0

Da li ste znali da je 6. mart Dan zamrznute hrane? Zvuči kao čudan praznik, ali ako malo razmislimo, obeležavanje ovog dana i te kako ima smisla.

Tokom čitave istorije, ljudi su oduvek ulagali puno napora da proizvedu i sačuvaju hranu, pa je industrija koja se bavi zamrzavanjem namirnica napravila revoluciju u smislu mogućnosti transporta hrane do udaljenih područja.

Zaleđeno voće, povrće, meso, riba prvi put su u pakovanjima ponuđeni kupcima u Sjedinjenim Američkim Državama 1930. godine, a do 1940. taj način čuvanja hrane postao je široko rasprostranjen.

Američki predsednik Ronald Regan 1984. godine proglasio je 6. mart Danom zamrznute hrane kako bi se prepoznao značaj doprinosa industrije zamrznute hrane dobrobiti društva.

Osim što se zamrzavanjem čuvaju kvalitet i ukus hrane, štedi se dragoceno vreme ali i kućni budžet. To je način da se spreči prezrevanje voća i povrća i da se osigura konzumiranje dok su namirnice još uvek sočne i pune svežih i hranjivih materija.

A kako da pravilno i praktično zamrzavate namirnice? Nudimo vam 7 korisnih saveta:

 

1. Odredite veličine porcija

Zamrzavajte hranu u realnim porcijama. Na taj način izbegavate da odledite celo pile ako, na primer, kuvate samo za sebe.

2. Napravite spisak pod nazivom ”Šta imam u zamrzivaču”

Takav spisak će vam pomoći da ne trošite puno novca i vremena. Možete lako da zaboravite da već imate tri smrznute banane u frižideru i bespotrebno kupite nove.

3. Prethodno ohladite hranu

Zamrzavanje toplih ili vrućih jela doprinosi promeni temperature u zamrzivaču i uzrokuje odmrzavanje ostale hrane.

4. Napravite plan obroka

Planiranje obroka štedi vreme! Nedelja može da bude dan kada ćete spremiti obroke za celu narednu sedmicu i pripremljena jela zamrznuti. Jedino što vam ostaje je da kada dođete kući sa posla izvadite posudu iz zamrzivača i podgrejte je.

5. Nije sve moguće zamrznuti

Da biste postali profesionalac u zamrzavanju, morate znati šta ne treba zamrzavati: kuvana jaja, zelenu salatu, krastavac, jogurt, sir, lekovito bilje, jabuke, lubenicu, prženu hranu, testeninu…

6. Održavajte zamrzivač punim

Da li ste znali da je prazan zamrzivač skuplji za rad nego onaj koji je skoro pun? Zamrznuta hrana pomaže da se ostala hrana što pre zamrzne, i zbog toga pun zamrzivač može pomoći u štednji energije i novca.

7. Zamrzavanje ne uništava bakterije

Niste sigurni koliko dugo je nešto zamrznuto? Da li hrana izgleda čudno kada je odmrznete? Bacite je. Takođe, nemojte zamrzavati hranu koja nije sveža – zamrzavanje neće poboljšati kvalitet ili svežinu hrane.

Za još jednostavnije zamrzavanje hrane probajte Gorenje NoFrost kombinovane frižidere. NoFrost tehnologija sprečava stvaranje inja na namirnicama i leda na zidovima zamrzivača, a hrana zadržava oblik, što olakšava pronalaženje, ali omogućava i da hrana zadrži svoj kvalitet, boju i arome, dok se potpuno iskorišćava raspoloživi zamrzivački prostor. Kombinacija intenzivne cirkulacije vazduha i optimalne vlažnosti oslobađa vas problema odmrzavanja i čišćenja zamrzivača.



Ostavite komentar