Da li se odlučiti za pametni sat ili pametnu narukvicu?

  0

Trudite se da pored svih svakodnevnih obaveza ostanete i fizički aktivni, volite rekreaciju i super gedžete sa kojima ćete ispratiti svoje treninge i aktivnosti tokom dana? Onda su pametni sat i pametna narukvica baš ono što vam je potrebno.

Tu su ne samo da vam pokažu tačno vreme, već i da vam pomognu da uvek ostanete u formi, beleže vaše kretanje, rezultate treninga i uvek su vam „pri ruci”. Ako imate nedoumicu po čemu se razlikuju i kako da izabrate ono što vam treba, spremili smo odgovore na vaša pitanja.

Šta je zajedničko za pametne satove i pametne narukvice?

I pametni satovi, kao i pametne narukvice, imaju funkcije koje omogućavaju da budete u kontaktu, pratite svoje dnevne aktivnosti, beležite vaš napredak u postizanju fitnes ciljeva. Ipak, iako imaju dosta sličnosti, postoje i značajne razlike koje u određenoj meri mogu uticati na vaš konačni izbor.

Ono što se najpre primećuje jeste razlika u veličini, preglednosti ekrana, ali tu su i naprednije funkcije.

Zašto se odlučiti za pametni sat?

Pametni sat je idealan dodatak ukoliko želite da imate mini-telefon na svojoj ruci ili su vam potrebne neke posebene funkcije kada su u pitanju treninzi, sport, vežbanje.

Najveći adut pametnih satova je njihova mogućnost da objedine i povežu sva obaveštenja sa vašeg telefona. To mogu biti:

  • različite vrste poruka
  • pozivi
  • mejlovi
  • kalendar sa vašim obavezama i sastancima
  • vremenska prognoza
  • obaveštenja sa različitih društvenih mreža
Prikaz aplikacija i obaveštenja na pametnom satu
Foto: Shutterstock

 

Oni pružaju mogućnost da ih lako pregledate i odgovarate na njih. Ukoliko ste u žurbi i nemate vremena da pišete duže poruke, možete sa svog sata poslati i neki od „pametnih odgovora” kao što su: Krećem, Stižem, Na putu sam do kuće i slično.

Pored mogućnosti praćenja fizičkih aktivnosti, neki od njih poseduju i napredne senzore za beleženje vaših pokreta kod različitih sportova, kao što su plivanje, biciklizam, trčanje, u zavisnosti od modela do modela. Ipak, u poređenju sa pametnim narukvicama, pametni satovi imaju veći ekran pa ćete na njima sigurno moći da vidite više detalja o svom treningu i vežbanju.

Devojka vežba na spravi za trčanje u teretani i na ruci nosi pametni sat koji prikazuje puls
Foto: Shutterstock

Koje su prednosti pametne narukvice?

U eri kada je biti fit deo svakodnevnog životnog stila leži popularnost ovog gedžeta, koji je pritom i vrlo mobilan i lako se koristi. Može se staviti oko ruke ili vezati za pertle i tako će vam sve informacije bitne za zdrav način života uvek biti dostupne.

Na fitnes narukvice možete da gledate kao na elektronskog čuvara vašeg zdravlja, koji je uvek tu, uz vas. Monitori koji prate rad srca, sate sna, pedometar, pokazaće vam da li vaše svakodnevne aktivnosti doprinose vašem zdravlju. Sve je to smešteno na malom displeju.

Za razliku od pametnog sata, fitnes narukvica je osmišljena tako da joj na prvom mestu bude baš to – fitnes. Zato od nje i ne treba očekivati najbolje iskustvo od nečega mimo praćenja vaših sportskih aktivnosti.

Mlada lepa devojka obučena u sportski komplet trči i na ruci nosi pametnu narukvicu
Foto: Shutterstock

 

Ako se pitate koji od ovih gedžeta je najbolji za vas, preporučujemo da razmislite šta vam je važno od funkcionalnosti i za koju namenu biste ga koristili. Mi smo odlučili da vam preporučimo sledeća dva veoma kvalitetna uređaja.

Zašto se za Huawei Smart Watch GT 2 kaže da je vaš asistent u svakodnevnom životu?

Ukoliko tragate za vrlo praktičnim i intuitivnim pametnim satom za osnovne fitnes treninge i ne želite da ga punite svaki drugi dan, ovaj model je odličan izbor za vas. Ali ne samo to. Sa njim možete komunicirati sa porodicom i prijateljima, ali i uživati u omiljenoj muzici.

Huawei Smart Watch GT 2 ima iznenađujuće jak zvučnik za primanje poziva i odgovaranje na njih, kao i za slušanje muzike. S obzirom na to da zvučnik nije ključna karakteristika pametnih satova, ovo je više nego odlična karakteristika, pa je prihvatanje poziva sa ovog smart sata izuzetno prijatno iskustvo. Zvuk je kristalno jasan, a mikrofon je za svaku pohvalu.

Momak u modernom sportskom odelu nosi na ruci Huawei smart sat GT 2
Foto: Huawei

 

Što se tiče korisničkog interfejsa za vežbanje, on je fenomenalan, bez obzira na to što na prvi pogled više liči na biznis sat. Pritiskom na donje dugme na desnoj strani, otvara se meni sa treninzima, koji uključuje trčanje, šetnju, vožnju bicikla. Poseduje čak 15 modova za vežbanje, a sve to uz pomoć glasa asistenta, koji se po želji možete i isključiti. Sat automatski meri i vaše korake, prati srčanu radnju, kvalitet sna, nivo stresa, sve dok mu to omogućavate kroz aplikacije. Još jedna prednost je to što je ovaj pametni sat vodootporan do 50 metara dubine.

 

Kakve su ostale karakteristike pametnog sata Huawei GT 2?

Proizvođač se kod ovog modela zaista potrudio oko izgleda. Kožna narukvica, hromirani okvir i krupni brojevi na displeju u duhu su industrijskog dizajna. Ukoliko ste ljubitelji ovog ili sličnih pravaca, sigurno će vam se dopasti. Spoljnih, fizičkih karakteristika nema mnogo. Tu su dva dugmeta na desnoj strani, od kojih je jedno „home” dugme, dok je drugo „health tracker”, čijim pritiskom se pokreću treninzi.

Mladi biznismen na ruci nosi Huawei GT 2 smart sat
Foto: Huawei

 

AMOLED ekran osetljiv na dodir je pregledan i svetao, a jačina njegovog osvetljenja se po potrebi može podešavati, što je veoma praktično u zavisnosti od okruženja u kome se nalazite.

Na zglobu je lagan i neopterećujući, udoban i ispod dugih rukava, nigde ne zapinje.

Podešavanje je brzo i jednostavno i zahteva od vas instaliranje Huawei servisa i Health aplikaciju ovog proizvođača. U ovu aplikaciju se unose osnovni podaci o korisniku, kao što su težina, visina, godine i slično. Što se tiče operativnog sistema, to je Lite OS Huawei.

Sat se izuzetno lako koristi. Swipe na levo i desno vodi vas kroz karusel fitnes opcija i muzički plejer, a kretanje po satu gore-dole otvara panel za podešavanje i obaveštenja. Povezuje se na telefon i druge uređaje preko Bluetooth 5.1 veze i preko aplikacije Health.

Huawei GT 2 je pametni sat sjajnog dizajna sa odličnim trajanjem baterije. Zahvaljujući unapređenom čipu Kirin A1 i inteligentnoj tehnologiji za uštedu energije baterija može trajati i do dve nedelje. Ipak, kao i kod drugih uređaja, trajanje baterije zavisi od toga koliko i kako koristite svoj sat. Svakako, kada god vam je potrebno, baterija se može dopuniti veoma jednostavno, preko konektora za magnetno punjenje.

Uz Honor Band 5 Sport vaš fitnes trener je uvek uz vas

Posle Honor Band 5 narukvice, koja je najčešće prvi izbor kada se ulazi u čudesan svet ovih uređaja, Honor Band 5 Sport ide i korak dalje i pruža niz opcija kada ste već iskusni korisnik fitnes narukvica. Ako vežbate redovno i cilj vam je da poboljšate svoj ukupni sportski performans, Honor Band 5 Sport će vam sigurno biti od velike pomoći.

 

Šta sve može pametna narukvica Honor Band Sport 5?

Ovaj napredniji model narukvice je odličan izbor jer ima dva režima nošenja – oko ruke i oko noge. Integriše pametne i intuitivne funkcije, kao što je mod za trčanje i nadgledanje sportskih aktivnosti u prirodi i planini, na različitim sportskim terenima. Precizno meri pokrete tela pri sportovima sa loptom, detektuje sedam kategorija podataka prilikom trčanja i prati kako spavate.

Honor pametne narukvice Smart Band 5 Sport sive i roze boje
Foto: Honor

 

Profesionalni režim trčanja uključuje se kada zakačite treker za svoju patiku, pri čemu on prati kadencu (koliko koraka u minuti pravite), dužinu koraka, vreme provedeno u dodiru sa tlom, i tako dalje.

Kada je podešen mod za različite sportske terene, narukvica prati mnoštvo različitih rezultata. Neki od njih su: broj koraka, razdaljinu koju ste prešli, koliko kalorija ste potrošili, visinu skoka, broj skokova, eksplozivnost skoka i mnogo toga još.

Prikaz različitih režima rada na Honor smart Band 5 Sport pametnim narukvicama sive i roze boje
Foto: Honor

 

Honor Band 5 Sport narukvica pokazuje neverovatne rezultate na polju trajanja baterije. Moguće ju je nositi čak 14 dana bez punjenja baterije. Otporna je na vodu do 50 metara dubine, a za ekološki svesne korisnike značajan je podatak da je ova pametna narukvica prvi potpuno ekološki proizvod brenda Honor. Kaiš Honor Band 5 Sport narukvice je izrađen od recikliranog materijala.

Pametan sat i pametna narukvica – Ključni faktori pri izboru

Pre nego što donesete konačnu odluku, razmislite dobro šta želite od novog gedžeta i nema sumnje da ćete biti zadovoljni koji god da izaberete.

Ako vam je fokus na sportu, fitnesu i zdravlju, onda će pametna narukvica ispuniti sva vaša očekivanja. Ne košta mnogo, a pruža sve neophodne informacije kada su u pitanju vežbanje i tačno vreme, a tu je i niz dodatnih opcija.

Ukoliko pak želite uređaj koji ćete moći da nosite svakodnevno i nije vam presudna cena, onda je pametni sat idealan izbor za vas. Zgodan je za različite prilike, bez obzira da li ste na treningu, u kancelariji, poslovnom ručku ili sa društvom.

Izaberite vašeg novog omiljenog sportskog asistenta i ostvarite sve zacrtane rezultate.Ostavite komentar