Štapni usisivač na baterije predstavlja revoluciju u čišćenju doma

  2

Usisavanje je sasvim sigurno jedan od najomraženijih kućnih poslova. Srećom, danas postoji mnogo uređaja koji taj posao mogu olakšati, kao što je štapni usisivač na baterije – manja, ali podjednako efikasna verzija klasičnih usisivača na koje smo navikli.

Usisavanje – radnja koju niko ne voli

Zašto usisavanje uvek svima tako teško pada, pogotovo kada su u pitanju veliki stanovi ili kuće? Da biste usisali svu prašinu i prljavštinu potrebno je pomerati nameštaj, dohvatiti plafon ili usisati ispod fotelje. Pri tom, sve to potrebno je ponoviti nekoliko dana kasnije. Tome dodajte i čišćenje kese usisivača ili zapušene cevi. Jasno je zbog čega u usisavanju apsolutno niko ne može da uživa.

Mlada devojka se umorila od usisavanja, sedi na kauču i drži štapni usisivač
Foto: Shutterstock

 

Istovremeno, usisavanje je ključno da bismo naše okruženje učinili zdravijim.

Prašina je jedan od najčešćih alergena, ali čak i kod osoba koje nemaju problema sa alergijama mogu izazvati hronične probleme sa disajnim putevima. Razlog je to što je prašina po svom sastavu jako raznolika. Čine je čestice iz vazduha, sa tla ili tkanine, mikročestice metala koje unosimo u kuću preko obuće, pa čak i mrtve ćelije naše kože. Sve te čestice su mikro dimenzija, zbog čega ih lako unosimo u pluća – praktično svakim udisajem.

Redovno usisavanje najbolji je način da smanjimo rizik po zdravlje.

Žena u kariranoj suknji usisava tepih štapnim usisivačem
Foto: Shutterstock

 

Izbor usisivača danas je veći nego ikada. U zavisnosti od površine i tipa podloge koju usisavate, tehničkih karakteristika uređaja i novca koji ste spremni da izdvojite, možete izabrati standardni ili štapni usisvač, bežični usisivač, usisivač na baterije ili modele koji imaju opciju suvog i/ili mokrog usisavanja, kao i one koji imaju kesu, posudu ili vodeni filter.

Prilikom kupovne trebalo bi da obratite pažnju na nekoliko karakteristika – snagu motora, usisnu moć, tip papučice. Većina modenih uređaja ima i različite nastavke – od onih klasičnih za usisavanje parketa ili pločica, do onih prilagođenih za čišćenje tepiha, meblova i tkanina, odnosno tapaciranog nameštaja.

Još jedna karakteristika ima važnu ulogu u odabiru najboljeg modela – filter. Stariji modeli nemaju filtere, što znači da veliki deo prašine i prljavštine koju ste usisali zapravo izlazi iz usisvača zajedno sa izduvnim vazduhom i vraća se u prostor. To znači da ćete usisavati mnogo češće, ali i da štetne čestice ostaju u prostoru u kojem i vi boravite.

Štapni usisivači su inovacija u čišćenju doma

Poslednjih godina sve češći izbor je štapni usisivač iz tri razloga. Ovi modeli su:

  • praktični
  • jednostavni
  • ekonomični

Iako se često smatraju slabijim od standardnih usisivača, to nije slučaj. Moderni aparati ovog tipa mogu imati jači motor od klasičnih i glomaznih usisvača, kao i jaču usisnu moć.

Mlada žena u belim pantalonama usisava pločice štapnim usisivačem na baterije
Foto: Shutterstock

 

Dimenzije su jedna od njihovih glavnih prednosti. Uz dugačku uspravnu cev upakovani su filter, motor i posuda za prašinu, što kretanje kroz prostor čini lakim, jer nema velike baze koju vučete za sobom. Samim tim nećete morati da brinete oko zapinjanja usisvača o nameštaj. Ukoliko izaberete štapni usisivač na baterije nećete morati da brinete ni da li je kabel dovoljno dugačak. Uz sve to, štapni usisivač uglavnom je lagan uređaj koji lako možete podići i usisati plafone ili zavese.

Kada završite sa usisavanjem, odlaganje usisivača je najmanji problem jer zauzima toliko malo mesta da ga možete staviti u ormar.

I kod štapnih usisvača postoji mnogo varijacija u karakteristikama, pa ako razmišljate koji je najbolji štapni usisivač i koji kupiti, ova dva modela su naša preporuka.

Bosch štapni usisivač će vas iznenaditi svojom snagom

Akumulatorski štapni usisivač brenda Bosch je mali, ali izuzetno efikasan uređaj što duguje kombinaciji motora bez četki i specijalne motorizovane podne papučice.

Iako je lagan po težini, ovaj Bosch štapni usisivač je jak i izdržljiv. Ima bateriju od 18 V, što omogućava 30 minuta rada u normalnom režimu, odnosno 25 minuta sa električnom podnom papučicom ili 8 minuta rada u turbo režimu. Ako vam to deluje kao malo vremena za usisavanje, ne brinite. Baterija je zamenljiva, pa možete računati na duplo duži period rada.

Devojka Bosch BCS612KA2 štapnim usisivačem usisava prašinu sa polica, stepenica i parketa
Foto: Bosch

 

Ovaj model idealan je izbor za čišćenje tapaciranog nameštaja, zahvaljujući nastavcima koji idu uz njega. Tu su 2-u-1 četka za nameštaj i tapacirung i XXL četka za brže i kvalitetnije čišćenje tapaciranog nameštaja.

Bitna prednost koju ima ovaj Bosch usisivač na baterije su filteri. U pitanju su filter sa umetkom sa membranom Pure Air i higijenski filter za čist izlazni vazduh. Ova stavka posebno je važna za sve one koji imaju problem sa astmom ili nekim tipom alergije.

Kao i svi Bosch aparati estetski je daleko ispred konkurencije. Model BCS612KA2 je elegantan, u vanvremenskoj aluminijum beloj boji sa crnim detaljima.

Lakoća usisavanja uz Rowenta štapni usisivač

Lagan i izuzetno efikasan usisivač koji se samo jednim klikom pretvara u savršeno sredstvo za čišćenje teško dostupnih mesta.

Motorizovana usisna glava sa čak 6500 obrtaja u minuti omogućava da se svaka čestica prašine usisa bez obzira na tip površine.

Mlada žena plave kose usisava paučinu i prašinu sa plafona Rowenta RH9051WO štapnim usisivačem
Foto: Rowenta

 

Ovaj Rowenta štapni usisivač težak je samo 2,8 kilograma, što omogućava lako podizanje, a samim tim i lakše čišćenje plafona ili zavesa. Usisavanje mračnih površina olakšava LED osvetljenje koje se nalazi na Power Slim Vision glavi uređaja.

Pored toga, ovaj model ima i čitav niz dodataka – 2 integrisane četke, zidni punjač sa prostorom za odlaganje, dodatak za uske otvore i četku za tapcirung.

Devojka usisava tepih u dnevnoj sobi Rowenta RH9051WO štapnim usisivačem
Foto: Rowenta

 

Rowenta RH9051WO, kao i Bosch, radi na baterije. Ima litijum-jonsku bateriju od 21,9 V što omogućava 20 minuta neprekidnog rada. Vreme potrebno da se baterija napuni je tri sata.

Za kraj, ovaj štapni usisivač može da se pohvali i još jednom karakteristikom – buka koju proizvodi je samo 85 decibela, što znači da je tek nešto glasniji od ljudskog govora.

Kvalitetan usisivač kao investicija i u zdravlje i u higijenu

Kupovinom štapnog usisivača „ubijate dve muve jednim udarcem”. Dobijate mali, ali efikasan i ekonomičan uređaj, a istovremeno svoje okruženje činite zdravijim.

Zahvaljujući dimenzijama odlaganje štapnog usisivača nije problem, pa vam uvek mogu biti pri ruci ukoliko treba, na primer, da usisate mrvice sa poda kuhinje. Podjednako su korisni i efikasni i za velika spremanja, kada sređujete ceo dom i usisavate velike površine.

Ovi uređaji imaju jake filtere, pa osim što će vam kuća zablistati biće i mnogo zdravija jer će sva prašina i čestice potencijalno opasne po zdravlje ostati u samom usisivaču.



  1. Aleksandra


    Interesuje me cena štapnog usisivača Bosch.
    Hvala. Pozdrav.

    • Tehnomanija


      Zdravo Aleksandra, ukoliko vas zanima cena Bosch štapnog usisivača koji se spominje u tekstu, kliknite na link (plavo obojena slova). Otvoriće vam se stranica proizvoda gde ćete moći kompletno da se informišete kako o ceni, tako i o svim karakteristikama ovog modela štapnog usisivača.

Ostavite komentar