Koji su najbolji usisivači za kuću i zašto snaga usisivača zbunjuje kupce?

  25

Spisak kućnih poslova može da bude zaista veliki. Mnogi od njih nam nisu omiljeni, a jedan od onih koje sigurno ne možemo da izbegnemo jeste usisavanje. Gotovo je nemoguće zamisliti domaćinstvo bez usisivača jer je postao potreba koja nam olakšava život.

Danas se može naći mnogo različitih modela, izbor je ogroman, a kupci su večitoj dilemi kako izabrati pravi i koji od njih je najbolji usisivač za kuću.

Ono što nam dodatno stvara probleme poslednjih godina oko izbora je snaga usisivača.

Kako odabrati najbolji usisivač?

Konačan odgovor na ovo pitanje je teško dati. Mnogo je činilaca koji utiču na to koji usisivač je najbolje kupiti.

Često su to cena, brend, nekad će to biti i snaga usisivača, ali vrlo često su to i ostale karakteristike koje mogu biti značajne u različitim situacijama.

Ukoliko imate kućnog ljubimca, sigurno je važnije uzeti u obzir funkcionalnosti koje će vam pomoći u efikasnom čišćenju doma u ovim okolnostima. Usisivač za dlake kućnih ljubimaca je sigurno pravo rešenje za to.

Usisavanje ležaja na kome se proteže mačka

U skladu sa različitim specifičnostima, potrebama i namenama, biramo uređaj koji će u najvećoj meri odgovarati svemu navedenom.

Zašto je snaga usisivača toliko važna?

Poznato je da postoji više stvari na koje treba obratiti pažnju kada kupujemo usisivač. Ono što sigurno pogledamo su snaga usisivača, koje filtere poseduje, koliki je kapacitet posude za prašinu ili kakva se kesa koristi za određeni model uređaja.

Mada su sve ove informacije važne, ono što kupcima kao podatak najviše znači jeste snaga usisivača. Upravo ta stavka budi i određene nejasnoće kod mnogih od njih. Hajde da ih razjasnimo.

Razlika između snage motora usisivača i njegove usisne snage

Velika polemika se povede uvek kada se spomene snaga motora usisivača. Često se ne zna tačno na šta se zapravo odnosi ova karakteristika.

Snaga motora označava priključnu snagu uređaja. Sa većom priključnom snagom veća je i potrošnja električne energije. Ali velika snaga motora ne znači i bolje usisavanje.

Za razliku od snage motora, usisna snaga uređaja je uvek manja. Ona vrlo često zavisi od sistema filtracije, pa usisivači sa više filtera gube na usisnoj snazi. Bez obzira na to, oni donose neke druge benefite, kao što su:

  • manje prašine i neprijatnih mirisa
  • efikasno uklanjanje prljavštine i alergena

Kako bi se iskoristio pun potencijal usisne snage, preporučuje se korišćenje odgovarajućih nastavaka za različite površine i prostore.

Usisavanje ležaja sa posebnim nastavkom za nameštaj

Da li manja snaga usisivača znači i lošije čišćenje?

Dugo vlada zabrinutost da će manja snaga motora uticati na efikasnost usisavanja. Razlog za to su brojna pogrešna ubeđenja potrošača da usisivači sa jakim motorima bolje usisavaju.

Ali bez brige, mnoga testiranja su ovu tvrdnju odbacila. Dokazano je da jačina motora nije presudna za efikasnost usisavanja.

Usisavanje braon tepiha

Da li ste znali da je snaga motora usisivača smanjena prema zakonskim propisima?

Ako ste se u skorije vreme interesovali za usisivače i njihove karakteristike, sigurno ste primetili velike i neshvatljive razlike u snazi motora. Verovatno ste se i zapitali zašto neki od njih imaju oznake i preko 2000 W, a neki drugi do 900 W i koji od njih su bolji?

Mnogo je pitanja i nedoumica, a evo i objašnjenja. Evropska unija je u septembru 2014. godine uvela novi zakon za snagu motora usisivača. On podrazumeva zabranu proizvodnje i prodaje usisivača sa motorima iznad 1600 W.

Nešto kasnije, u septembru 2017. godine, to ograničenje je spušteno na 900 W.

Zašto je došlo do promene zakona o snazi usisivača?

Glavni razlozi za donošenje zakona o smanjenoj snazi motora kod usisivača omogućavaju:

  • Uštedu električne energije
  • Smanjenje proizvodnje ugljen-dioksida
  • Smanjenje buke na maksimum 80 dB
  • Stimulaciju prodaje aparata koji su energetski efikasniji

Stručnjaci za životnu sredinu i energetiku smatraju da će potrošači izborom novih, efikasnijih usisivača smanjiti potrošnju struje, a samim tim i smanjiti i ukupne račune.

Ovakvo pravilo u proizvodnji motora usisivača nije bilo ništa novo, jer se isto već godinama primenjuje kod frižidera, sudomašina, televizora, kompjutera.

Nama su možda najbliži i najbolji primer sijalice. Evropska unija je još 2009. godine izbacila iz upotrebe tradicionalne sijalice i zamenila ih LED tehnologijom koja danas štedi 80% energije. Iako u Srbiji ovo pravilo nije zakonski regulisano, primećujemo da se mnogi trude da obične zamene LED sijalicama, kako bi smanjili svoje račune.

Šta možemo da očekujemo od usisivača u Srbiji?

Iako se brojne evropske zemlje godinama pridržavaju propisa o proizvodnji i prodaji energetski efikasnih usisivača, u našoj zemlji je malo drugačija situacija. Srbija još uvek nije članica Evropske unije i iz tog razloga je naše tržište raznoliko.

Dečko i devojka razgledaju i biraju koji usisivač da kupe

U prodaji se mogu naći usisivači sa 2000 W pa i više, ali i usisivači koji se proizvode u zemljama Evropske unije i štede električnu energiju. Ovakve modele ćete lako prepoznati jer imaju naznačenu snagu motora usisivača do maksimalno 900 W.

Koje usisivače možete kupiti u Tehnomaniji?

Složićete se da je kupovina dobrog usisivača u stvari i više od investicije u jedan kućni aparat. Odabir pravog usisivača predstavlja ulaganje na duže staze, ulaganje u zdravlje vaše porodice.

Zato će vaš najbolji izbor biti uređaj koji odgovara vašim potrebama, kao i potrebama vaše porodice. Uzmite u obzir prostor koji ćete održavati, veličinu porodice, da li imate kućne ljubimce i da li neko od članova porodice ima probleme sa alergijom ili astmom.

Otac sedi na podu dnevne sobe i pakuje stvari, dok sin u rukama drži usisivač

Pored celokupne ponude, Tehnomanija vam pruža i odličan izbor usisivača do 900 W. Karakterišu ih odličan kvalitet, super funkcionalnosti i moderna tehnologija motora.

Da bi vaš dom bio prijatna i zdrava sredina za život vaših najdražih, izaberite kvalitetan usisivač koji će vam omogućiti brzo i efikasno čišćenje i održavanje higijene prostora.




  1. Znači, snaga motora je jedno a usisna snaga, drugo. Zasto onda na usisivacu ne stoji kolika mu je usisna snaga. Kako ja da odaberem usisivac koji ima veliku usisnu snagu?

    • Tehnomanija


      Poštovana Rado, tako je. Kada je takva informacija dostupna uvek je možete naći u široj specifikaciji proizvoda.


      • Znaci ovako. Samsung,nov model snaga motora 750w a usisna snaga 200w.
        Samsung, stari model, snaga motora 1600w, usisna snaga 350w. Pa vi procenite sami.

        • Tehnomanija


          Zdravo Željko, hvala Vam na komentaru.

          Evropska unija je u septembru 2014. godine uvela novi zakon za snagu motora usisivača koji podrazumeva zabranu proizvodnje i prodaje usisivača sa motorima iznad 1600W, što je par godina kasnije spušteno na 900W.

          Više detalja o razlozima takve odluke možete pročitati u našem tekstu.

          Srdačno Vas pozdraljamo!

  2. Mihalj Sabo


    Korektan, neutralan i koristan članak.
    Pozdrav

  3. Vesna gajic


    Svidja mi se


  4. Poštovani.
    Zanima me usisivač Gorenje G-force pro od 2300W na tač crveni. Da li će još biti snižen? . Kupac sam samo Vaše tehnike.
    Pozdrav

    • Tehnomanija


      Poštovana Rado, hvala na poverenju.
      Na sledećoj stranici https://www.tehnomanija.rs/akcija/usisivaci možete pratiti i pogledati sve modele usisivača koji su na nekoj od akcija. Model koji tražite jeste među njima u ovom momentu.
      Stranica se redovno ažurira, pa možete uvek biti u toku sa trenutnim akcijama i pogodnostima na izabrane modele.

  5. Ivana Djordjevic


    Odlične informacije.
    Hvala!

  6. Tatjana Milanovic


    Vrlo koristan clanak, hvala.


  7. Koji su usisivaci bolji oni sa kesom ili oni sa posudom?

    • Tehnomanija


      Zdravo Vera, teško je dati precizan i tačan odgovor na vaše pitanje. Svako od nas ima svoje navike i potrebe, pa se u skladu sa tim i pravi izbor. Verujemo da je nekima lakše da menjaju kese, drugima da isprazne posudu, tako da je pitanje samo želja i potreba. Svakako, veliki je izbor usisivača različitih karakteristika iz obe kategorije, pa smatramo da i one utiče na konačnu odluku.


  8. Koji biste preporučili usisivač sa najvećom usisnom snagom? A da ima dobre filtere. Volela bih neki da “diže tepih”, ali da mi pri tome ne izbaci na drugu stranu većinu prašine koju pokupi.

    • Tehnomanija


      Dobar dan Ana, hvala na komentaru.

      Kako bismo Vam se u potpunosti posvetili i pomogli pri izboru pravog proizvoda za Vas, savetujemo da nas kontaktirate putem chat-a na sajtu, pozivom na broj 011/3-713-713, ili mejlom na prodaja@tehnomanija.rs.

      Na raspolaganju smo Vam za sve potrebne informacije.


  9. Postovanje imala bih molim vas jedno pitanje koji usisivac ima najvecu usisnu snagu.Unapred hvala na odgovoru

    • Tehnomanija


      Pozdrav Rajna, hvala na komentaru.

      Kako bismo Vam bliže predstavili našu aktuelnu ponudu usisivača i pomogli da pronađete odgovarajući uređaj za Vas, savetujemo da nas kontaktirate putem chat-a na sajtu, ili pozivom na 011/3-713-713.

      Tu smo za Vas!


  10. Dobar dan,vrlo koristan ckanak.Znala sam da je razlicito kad ti napisu kolika je snaga motora,i kolika je usisna snaga usisivaca.Ali,npr. pratim Bosh-ove usisivace i svugde im je ta nova oznaka za snagu motora.Nigde nevidim jacinu usisne snage.i ne znam kako da izaberem usisivac.Ali i dalje mi je nejasno,da li je bolje kupiti usisivac sa npr. 600 W ili 900 W motora?

    • Tehnomanija


      Pozdrav Slađana,

      Kao što je objašnjeno u tekstu, veća snaga motora ne znači obavezno i veću usisnu snagu pošto ona zavisi i od filtracije na samom usisivaču. 700W po novim standardima je 2400W po starim. Za opširniju specifikaciju modela za koji ste zainteresovani budite slobodni da nas kontaktirate pozivom na 011 3 713 713.


  11. Molim vas za predlog koji usuisivač kupiti za kućnu upotrebu, gde postoji i mačka.
    POzdrav

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Mirjana. Hvala Vam na postavljenom pitanju. Dobre preporuke modela dobićete na telefon našeg Call centra 011-3-713-713, ili kanalima na društvenim mrežama: Facebook ili Instagram


  12. Dobar dan
    Molim Vas za savet koji usisivač da kupim velike snage motora i VELIKE usisne snage. Zahvaljujem unapred. Pozdrav

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Ljiljana. Hvala Vam na postavljenom pitanju. Na ovom linku se nalazi naša ponuda usisivača. Osim što su nabrojani, iznad spiska se nalaze sortirani prema načinu usisavanja i skladištenja nečistoća. Nakon što odaberete prema ovom kriterijumu verujemo da će izbor modela biti lak. Kao dodatna pomoć, tu je naša online podrška na društvenim mrežama Facebook i Instagram, gde, u direktnoj komunikaciji možete dodatno suziti izbor usisivača i tako pronaći model prema svojim kriterijumima.


    • Uvek kupujem usisivac od najmanje350 usisne snage .Od 500 vec podize tepihe.

      • Tehnomanija


        Dobar dan, Ljiljo. Hvala Vam na komentaru. Usisivač svakako biramo prema podlozi za koju ćemo ga koristiti. Za “mekše” (elastičnije) podloge dovoljne su i manje snage, dok “tvrđe” dozvoljavaju i veću snagu, kojom se, opet, može postići i bolji učinak. Iskustva korisnika, kao što je i ovo Vaše, su dragocena u odabiru modela.

Ostavite komentar