Konzole za igrice koje sigurno pružaju vrhunsko uživanje u gejmingu

  0

Video gaming je prešao dug i lep put od vremena Super Marija i Pakmena. Danas, pomoću savremenih konzola za igrice, igramo povoljne, a vrhunske igre sa 3D grafikom iz fotelje u svojoj kući, uzimajući zdravo za gotovo naoko mala poboljšanja koja nam donose nove generacije ovih uređaja.

Oštra konkurencija među kompanijama koje prave konzole donosi nam vrhunski kvalitet igranja igara – brze, kvalitetne i moćne konzole na kojima se mogu igrati najzahtevniji gejmerski naslovi.

Igranje igrica nekada i sad

U poslednjih 50 godina prešli smo sjajni gejmerski put! Možete li da zamislite kako je sve nekada izgledalo? Pre nekoliko decenija, ako želite da odete kod prijatelja i, umesto samo da u kesu spakujete svoj PS4 ili Xbox, vi morate da zovete nekog da vam pomogne da prvo otkačite dvadesetak kablova koji su ubačeni u glomaznu konzolu veličine kutije. Danas to više nije tako.

Istorija evolucije džojstika
Foto: Shutterstock

 

Učitavanje igre je takođe bila svojevrsna agonija koje se sećaju stariji gejmeri i koja je umela da traje i traje. Da ne spominjemo kvalitet slike na televizorima koji su bili ne samo mali, već i sa rezolucijom tako malom za koju današnje generacije ne bi ni verovale da je postojala.

Razvojem televizora koji su polako prešli na HD, Full HD a sada i na vrhunski 4K i konzole su napredovale pružajući neverovatno korisničko iskustvo za sve one kojima je igranje video igara i uživanje i opuštanje.

Konzole za igranje igrica su razonoda za celu porodicu

Priča danas je potpuno drugačija i staro verovanje da su igrice i gejming samo za klince pokazalo se potpuno pogrešnim, posebno u poslednjih nekoliko meseci, kada smo svi više bili sa porodicama u kući. Oni koji imaju samo jednu konzolu za igrice, sigurno znaju kako je čekati na red da se igra omiljena igrica.

Četvoročlana porodica sedi na kauču i igra igrice
Foto: Shutterstock

 

Širenje gejminga na online dovelo je do povezivanja sa ljudima koji sede daleko od nas, za svojim konzolama, i pokušavaju da nas pobede i nadmudre u igri. Nema ništa bolje od partije fudbala sa prijateljima. Dovoljna će vam biti vaša omiljena konzola i zabava je zagarantovana, a ne morate da mrdnete iz udobnosti svoje kuće.

Razvoj igrica prati sve naprednije tehničke mogućnosti konzola

Uz to, one prve generacije gejmera sada su porasle i postale veliki potrošači svih gejming noviteta. A i kako ne bi kada se industrija razvija iz dana u dan, a nove igrice neprekidno stižu. Dve stvari tome doprinose. Jedno je sve raznovrsnija tematika koja nam se nudi u svetu video igara, a druga je to da su konzole toliko tehnički unapređene da su njihove mogućnosti, brzina i autentičnost koju pružaju tokom igranja neverovatne.

Ukoliko se dvoumite koju konzolu kupiti, naš mali vodič bi mogao da vam razreši dilemu koja nimalo nije laka, ali se svodi na izbor između dva najveća imena – Microsoft ili Sony.

Koja konzola za igrice je bolja – Xbox ili PlayStation? U pitanju su nijanse.

Xbox i PlayStation svetleće reklame
Foto: Shutterstock

Microsoft konzola – za najmoćnije gejming iskustvo

Kada je Microsoft predstavio Xbox One X, apgrejdovanu verziju svoje prethodne konzole, nazvali su je najmoćnijom konzolom ikada napravljenom. Vreme je pokazalo da nisu preterali. Xbox One X je fizički 40 odsto manji od originalnog Xbox One, ali neka vas to ne zavara. U svemu je bolji, brži, daje jasnu sliku punu detalja, brži upload i odlično gejmersko iskustvo.

Kutija sa Xbox One X Gears 5 konzolom
Foto: Microsoft

 

Unutra se nalazi:

  • 8 jezgara na 2,3 GHz x86 CPU koji omogućava bolji AI, živopisnije detalje i tečniji gejming
  • specijano napravljeni AMD GPU koji ide do 6 teraflops
  • 12 GB DDR5 RAM-a koji konzoli daje brzinu i snagu i čini je istinski trenutno najmoćnijom gaming konzolom na tržištu

Čak i u poređenju sa najjačom konkurencijom, ovo je jedna neverovatno grafički jaka konzola, koja kao dodatak ima 1 terabajt interne memorije.

Zanimljivo je da su Xbox One X konzole opremljene i naprednim sistemom surround zvuka Dolby Atmos, tako da je ugođaj tokom igranja potpun. Xbox One X sa hard diskom od čak 1 TB je limitirana verzija konzole koja pored bežičnog Xbox kontrolera donosi u pakovanju i svih pet delova igre Gears of War.

Xbox One X Gears 5 konzola i džojstik sive boje
Foto: Microsoft

 

Microsoft Xbox One X je 40 odsto snažnija u odnosu na sve ostale konzole i bez obzira na iskustvo, igrači će osetiti tu razliku kroz dosta kraće vreme učitavanja i neverovatno fluidan rad svake igrice. Xbox One X karakteriše savršena kompatibilnost sa Xbox One igricama.

Ukoliko igrate uz 4K podršku, tu je 2160p rezolucija koja donosi neverovatne detalje i tečnu animaciju uz pomoć High Dynamic Range.

Sony konzola – pouzdanost i kod najzahtevnijih igrica

Možda već imate Sony konzolu. Više od 30 miliona ljudi širom sveta je poseduje i imaju odličan razlog za to: brza je, jednostavna za korišćenje, daje vam mogućnost da u svetu gejminga radite mnogo cool stvari i ima odličan izbor igara. Možda je bolje reći fenomenalan izbor, jer često za Sony stižu limitirana izdanja i specijalno pravljene igrice, koje su prava poslastica za korisnike.

U isčekivanju novog Sony PlayStation-a, vredi podsetiti se da je Sony svoj prvi PlayStation lansirao 1994, a od tada svaka konzola je dobila značajno tehničko i dizajnersko poboljšanje. Trenutno su aktuelni PS4 i PS4 Pro, koje je najbolje opisati kao konzole pravljene za najzahtevnije igrice.

Sony džojstik postavljen je na PS4 konzolu
Foto: Shutterstock

 

Upravo zato je Sony nedavno dozvolio developerima pristup sedmom od ukupno osam jezgara u procesoru konzole, što znači da je dodata brzina i prostor za bilo koju zamisao tvoraca igrice. A to znači samo jedno, veća zabava za gejmere.

Tako se zapravo Sony PlayStation 4 i proslavio jer je prvi put pred igrače stavljena konzola koja ima komponente identične onim u PC-ijevima. Zamislite samo tu moć kad pokrećete igricu koja se učitava za manje od minut i spremni ste da krenete da igrate.

Sa PS4 Pro verzijom konzole, stvari su samo brže i pouzdanije, a proizvođači igara ih namenski rade samo za ovu verziju ne bi li izvukli maksimum iz ove mašine.

Neke igre jednostavno zaslužuju bolju prezentaciju i zato ih morate probati na Sony PlayStation 4 Pro konzoli, koja će na najbolji mogući način iskoristiti snagu vašeg 4K HDR televizora. Super jasna 4K rezolucija, bogate i žive boje uz odličan kontrast totalno će vas prebaciti u svet gaminga jer ova konzola za igrice ima veoma moćnu grafiku. Čak iako koristite standardni 1080p televizor, nećete se razočarati kvalitetom.

Sony PlayStation konzola i džojstik crne boje na beloj pozadini
Foto: Sony PlayStation

 

Jedna od najjačih konzola u istoriji gaminga ima:

  • 1 TB hard drive, za 500 GB veći nego onaj kod originalnog PS4
  • „Jaguar” procesor x86-64 AMD sa 8 jezgara i MediaCon procesor koji je tu da pomogne pri obavljanju zadataka koji se izvršavaju u pozadini
  • 8 GB GDDR5 RAM memorije + 1 GB
  • dva Superspeed USB 3.1 porta
  • HDMI 2.0a, Ethernet i portove za optički audio i PlayStation kameru

Ujedno, unapređena je Wi-Fi antena koja pomaže da se igre brže učitaju. Na primer, manje od minuta je dovoljno za download igre od 160 MB. Dodatak je i to što PS4 Sony 1 TB Pro ima podršku za Netflix i YouTube.

Kada su u pitanju kontrolori, Sony je za konzole PS4 Pro upotrebio DualShock, najbolje koje su izbacili do sada. Ugodni su za korišćenje i držanje, precizni su, a okidači vrlo agilno reaguju na komande.

Doživite omiljenu igricu uz najbolje konzole

Samo u prvoj polovini ove godine na gejming je širom sveta potrošeno 37 milijardi dolara i sasvim je jasno zašto je pravo pitanje koje morate postaviti sebi: koju konzolu kupiti?

Obe konzole o kojima smo pisali iznad, izgledaju dosta lepo, ali bilo bi glupo da izbor svedete na dizajn. Važno je znati da i jedna i druga omogućavaju da proširite memoriju, ako je to stavka koja vas brine. Sony PS4 Pro konzole imaju podršku za VR, ali zato Xbox One X može da se poveže sa mišom i tastaturom. Procesori koje ove konzole za igrice koriste su maltene identični, a ponuda igara i za jednu i za drugu je impresivna jer svaki ozbiljan autor želi da se nađe na njihovom spisku.

Kako biste doživeli neverovatno iskustvo koje pružaju najpopularnije igrice, izaberite jedan od ova dva uređaja i bićete sigurni da posedujete poslednju reč tehnike u svetu konzola za igrice.



Ostavite komentar