Odakle potiče omiljeni domaći delikates, i kako da najbrže napravite najukusniji ajvar?
Sa njim nema zime, a bez njega je zimska trpeza nezamisliva! Ajvar je omiljeni namaz miliona ljudi u Srbiji i na Balkanu, i sa njim je svaki obrok ukusniji: može se jesti za doručak, ali i kao prilog uz ručak ili večeru, često se koristi kao dodatak za neki međuobrok, a služi se i kao salata…i sve to – u svakoj prilici, od doručka s nogu do praznične trpeze!
U Srbiji volimo da kažemo da je ajvar srpski proizvod, mada ga svojataju i druge zemlje Balkana. Naziv potiče od turske reči havyar odnosno kavijar, pa zato ne čudi što ga mnogi nazivaju „domaćim kavijarom“, a smatra se da je današnji ajvar, ovakav kakvog ga jedemo u Srbiji, nastao u beogradskim restoranima krajem 19. veka.
Osim ljubavi koja je neophodan sastojak u pripremanju svakog obroka, i naravno – strpljenja za ljuštenje paprika, za ukusni ajvar presudni su dobra seckalica i rerna.
Sa VOX seckalicom svaka kuhinja dobija veštog pomoćnika kome seckanje nikad ne dosadi.
Seckajte brzo, bezbedno i čisto dok VOX seckalica štedi vaše vreme i trud!
Prijatno!
Ostavite komentar