Da li će novi DualSense džojstik za PlayStation 5 opravdati sva očekivanja?

  0

Ne sumnjamo da je neizvesnost na maksimumu kada spomenemo PlayStation 5 i novi džojstik za koji se smatra da će porušiti sve standarde kada su u pitanju prethodne verzije PS kontrolera.

Poznati DualShock 4 će uskoro postati prošlost jer stiže DualSense. Fanovi PlayStationa su verovatno videli sve najave, predviđanja i okvirne skice kako bi novi džojstik trebalo da izgleda. Svakako, finalnu verziju novog bežičnog kontrolera ćemo još malo sačekati.

 

Kratki osvrt na DualShock 4
Šta smo sve saznali o DualSense džojstiku?
Dvobojni dizajn, prvi put u istoriji PlayStationa
Ćaskanje sa saigračima? DualSense omogućava i to
Bolji doživljaj igre i efektniji osećaj pod prstima
Share postaje Create dugme
Zbog čega će PS DualSense kontroler biti poseban?
Da li će DualSense biti kompatibilan sa PS4?
Doživite igre na najbolji način uz DualSense kontroler

 

Kratki osvrt na DualShock 4

Podsetimo se na kratko 2013. godine kada su lansirani PS4 konzola i DualShock 4. Usledili su izuzetno pozitivne reakcije sa svih strana, a dugo nakon toga DualShock je ostao najbolji bežični džojstik do tada.

Ruke koje drže djojstik, dok je u pozadini ekran televizora na kome se vidi scena iz igrice

Na osnovu takvog iskustva postavljalo se pitanje kakav bi trebalo da bude novi uređaj i kakvo iskustvo gejminga treba omogućiti, a da obezbediti jednako dobre reakcije i utiske igrača.

Šta smo sve saznali o DualSense džojstiku?

Kako Sony navodi, glavni cilj je bio sačuvati sve ono što se igračima posebno svidelo, sve ono što je uticalo na to da doživljaj igranja bude najbolji. Pored toga, dodate su nove funkcionalnosti, a dizajn je nešto promenjen i modernizovan.

Još uvek kruži dosta neproverenih informacija o novim funkcionalnostima i mogućnostima koje se spremaju. Ali, Sony je neke od noviteta nedavno i predstavio.

Dvobojni dizajn, prvi put u istoriji PlayStationa

Teško da je bilo ko očekivao promene u ovom smislu. Svi su navikli na „standardni“ PS dizajn kako konzole, tako i PS kontrolera, sa eventualnim sitnim izmenama iz izdanja u izdanje. Ali ovoga puta je prva promena koja se primećuje zapravo njegov izgled.

Za razliku od svih jednobojnih prethodnika, DualSense sada ima dvotonski dizajn. Iskorak u ovom smislu je zanimljiv i za L1/2 i R1/2 tastere koji se sada i vizuelno ističu.

Pored toga, promene u dizajnu su prisutne i kada je u pitanju karakteristična PlayStation svetlosna traka. Za razliku od DualShocka 4 na kome je ona smeštena na njegovom vrhu, kod DualSense kontrolera je sada pozicionirana sa obe strane touch pada pružajući joj tako malo veći izgled i novi šmek.

DualSense džojstik novog dizajna u dve boje

Veoma je značajna i promena u ergonomiji kontrolera. Ručke su zaobljene ka unutra i mnogima neće promaći sličnost sa Xbox džojstikom.

Ćaskanje sa saigračima? DualSense omogućava i to

Velika novina kod džojstika za PS5, koja će obradovati igrače multiplejer igrica, je mogućnost razgovora sa drugim igračima tokom igre i to bez potrebe za slušalicama. Ovo se posebno odnosi na kratke razgovore kada kvalitet zvuka i glasa nije toliko bitan.

DualSense dobija ugrađeni niz mikrofona koji će igračima omogućiti lako ćaskanje sa saigračima. Naravno, ako planirate dužu i ozbiljniju komunikaciju, dobro je imati i slušalice pri ruci.

Ovde se odmah nameće i novo pitanje. Da li je ovo znak da bi konzola mogla biti kompatibilna sa glasovnim asistentima kao što su Alexa ili Google Assistant? Da ne bismo nagađali, odgovor na ovo pitanje ćemo dobiti kada za to dođe vreme.

Bolji doživljaj igre i efektniji osećaj pod prstima

Haptičke povratne informacije su jedna od glavnih karakteristika PS džojstika. Kako bi gejmeri osetili sve detalje iz uzbudljive atmosfere različitih igara, DualSense će igračima pružiti opipljive povratne informacije. Pored običnog „drmusanja“ džojstika doživljaj će sada biti obogaćen i zvučnom komponentom.

Takođe, sa DualSensom, igrači će imati priliku da pod prstima osete različite snažne senzacije kao što je npr. spora vožnja automobila kroz blato.

Dvobojni DualSense PS5 kontroler u krupnom planu

Uz sve to, tu su uključeni sada i adaptivni okidači za L2 i R2 tastere kako bi se osetila napetost svih akcija. Oni takođe uvode povratne informacije vezane za sadržaj i finiju kontrolu, na primer, kada se povuče okidač pištolja na ekranu ili se povuče luk da bi se ispalila strela.

Share postaje Create dugme

Ovo je jedna od funkcionalnosti koja je nadograđena na postojeću, veoma popularnu, sa određenim izmenama i novinama.

Zahvaljujući redizajniranom Create tasteru postavljaju se novi načini na koje igrači mogu kreirati epske sadržaje za igranje koje će moći da podele sa PlayStation svetom. S obzirom da nisu objavljeni svi detalji i specifičnosti ove opcije, više informacija će sigurno biti u predstojećem periodu.

Zbog čega će PS DualSense kontroler biti poseban?

Sve izmene i nadograđivanje postojećih performansi kod DualSensa džojstika su rezultat ozbiljnih istraživanja. DualSense je testiran od strane velikog broja gejmera različitih uzrasta i godina. Pored toga, da bi se obezbedilo postizanje vrhunskog komfora uz sjajnu ergonomiju, vršena su čak ispitivanja i u odnosu na različite veličine šake igrača.

Osnovni imperativ nove verzije kontrolera je bio da omogući igračima što bolji osećaj prenošenja, tj. udubljivanja u svet igara. Cilj je da igrači imaju osećaj da je kontroler njihov produžetak kada igraju, da potpuno zaborave da je u njihovim rukama.

Da li će DualSense biti kompatibilan sa PS4?

Iako se sa velikom verovatnoćom zna da će u igricama iz PS4 edicije (ili bar velikoj većini njih) moći da se uživa i na PlayStation 5 konzoli, za DualSense još uvek ne postoji zvanična i potvrđena informacija.

Doživite igre na najbolji način uz DualSense kontroler

Verujemo da gejmeri širom sveta sa nestrpljenjem iščekuju da isprobaju sve nove performanse koje Sony najavljuje sa DualSense džojstikom. Naravno da su igračko iskustvo i funkcionalnosti vezane za doživljaj igranja bez sumnje na prvom mestu, ali oblik i ergonomija svakako doprinose ukupnom utisku.
Mogućnosti Tempest 3D AudioTech PS5 tehnologije koja igračima pruža i novi osećaj tokom igre jeste ono o čemu se mnogo priča, a da li će opravdati očekivanja, saznaćemo krajem godine.



Ostavite komentar