Koji laptop kupiti? Upoznajte se sa karakteristikama koje će vam pomoći pri odabiru

  2

Laptop je za većinu ljudi uređaj koji se koristi kako u slobodno vreme tako i u poslovne svrhe. Iako smo u stalnom dodiru sa ovom mašinom, kada treba doneti odluku koji laptop kupiti, nameće se mnogo toga na šta treba obratiti pažnju.

Pri odabiru je najvažnije biti upoznat sa računarskim komponentama, jer u zavisnosti od čega je računar sačinjen, zavisiće i šta može da uradi i s kakvom efikasnošću. Na taj način će svako biti u mogućnosti da kupi model u skladu sa svojim potrebama.

Procesori za laptop – srce računara

Pri kupovini je izuzetno važno obratiti pažnju na procesor, jer se kod laptopova oni ne mogu menjati, niti nadograđivati.

Procesor, odnosno CPU, jeste deo računara koji mu omogućava da radi sa svim programima koji su instalirani. Procesor tumači instrukcije koje dobija od instalirane aplikacije i onda kreira određenu reakciju koju ćete vi videti ili čuti tokom rada na računaru. Praktično, to je mozak vašeg laptopa.

Čovek drži u ruci procesor i ugrađuje ga u laptop.
Foto: Shutterstock

 

Pojam sa kojim ćete se suočiti tokom kupovine bilo kog računara, pa i laptopa, jesu jezgra procesora. U stara vremena, svaki processor je imao jedno jezgro koje je moglo da obavlja jedan zadatak u određenom trenutku. Danas su procesori napredovali i imaju između 2 i 18 jezgara, od kojih svako može da radi na posebnom zadatku. Samim tim, načelno je pravilo da što više jezgara, to više muzike, ali i to zavisi od uklopljenosti sa ostalim delovima vašeg laptopa.

Postoje različiti procesori za laptop, ali trenutno najpopularniji je Intel.

Intel je uveo pojam jezgro – Core – u svoju najvažniju i veoma popularnu seriju Core procesora. Ona zadovoljava potrebe i najzahtevnijih korisnika.

Danas u laptopovima često viđamo Intelove Core i5 i Core i7 procesore, s tim što treba napomenuti da brojevi 5 i 7 u nazivima ne označavaju da taj procesor ima 5 ili 7 jezgara.

S druge strane, veći broj u načelu označava moćniji model. Tako je Core i7 pre svega rezervisan za programere i gejmere, a neće izneveriti ni one najzahtevnije korisnike. Core i5 ima malo uzdržanije performanse. Ipak, za prosečne korisnike, laptop koji koristi ovaj procesor biće i više nego odlična mašina.

Kod Intelovih procesora ćete se u nazivima susresti i sa brojem generacije kojoj taj CPU pripada, na primer „9th generation” – deveta generacija. Što je veći broj generacije, to će procesor imati bolje karakteristike u odnosu na modele iz prethodnih, starijih generacija.

I opet da napomenemo: naziv i5 ili i7 ne označava ni broj generacije.

RAM memorija za fluidan multitasking

RAM je, u najkraćem, kratkoročna memorija latopa. U njoj se skladište podaci koji programi i aplikacije vašeg računara neprestano koriste. Ovu komponentu možemo okarakterisati kao ključnog igrača od kojeg će zavisiti brzina vašeg laptopa. Pravilo koje važi je – što više RAM memorije, to će procesor lakše raditi. Ako nemate dovoljnu količinu RAM memorije, posao procesora se drastično komplikuje, a njegove performanse slabe.

Što je više podataka uskladišteno na RAM memoriju, to će ostali delovi kompjutera brže i lakše obavljati zadatke. Ako na RAM-u nema mesta, ti podaci biće pakovani na hard disk koji je sporiji, pa se i ceo računar usporava.

RAM memorija za laptop ne bi trebalo da bude manja od 4 GB (gigabajta) ako želite uređaj koji radi lako i brzo. Uostalom, ako pogledate ponudu na tržištu videćete da je 4 GB uveliko standard.

Momak u ruci drži RAM memoriju i ugrađuje je u laptop.
Foto: Shutterstock

 

Ipak, ta veličina RAM-a nije dovoljna za sve. Na primer, gejmerima 4 GB ne odgovara jer sa tom količinom memorije većina zahtevnih igara ne bi radila kako treba. Zato oni biraju laptopove sa 8 GB ili 16 GB. S druge strane, za zabavu, učenje ili gledanje filmova 4 GB će biti sasvim dovoljno, dok bi za poslovnu upotrebu preporuka bila da RAM ipak bude veličine 8 GB.

RAM memorija se, kao i druge komponente računara, usavršava sa vremenom. Danas se u laptop računare ugrađuju moderne RAM memorije tipa DDR SDRAM, koje su u suštini duplo veće brzine u odnosu na starije modele SDR SDRAM (otud i razlika u prvom slovu skraćenice – Double Data Rate u DDR u odnosu na Single Data Rate).

Postoje i podvrste DDR SDRAM memorije koje se označavaju dodatnim brojevima: DDR2, DDR3 i DDR4, a što veći broj, to bolje performanse. Uz oznaku DDR4 može stajati još jedan broj koji označava frekvenciju memorije u megahercima (MHz), na primer DDR4 2666. I ovde važi pravilo, što veći broj, to bolje performanse.

Hard disk – brzina i prostor za skladištenje

Hard disk ima važnu funkciju, pa zbog toga zaslužuje i poseban osvrt pri kupovini laptopa. Ova komponenta čuva sve vaše dugoročne podatke – od slika i muzike, pa do operativnog sistema i programa.

Hard disk za laptop dolazi u dve varijante: HDD (hard disk drive) i SSD (solid-state drive).

HDD je starija varijanta diskova koji u sebi imaju pokretne delove i zbog toga su sporiji i bučniji od SSD diskova i troše više električne energije. Dobra strana im je što su pouzdani i stabilni.

SSD za laptop je sasvim drugačija priča. Ovi moderni uređaji koriste čipove i nemaju pokretne elemente, pa su manji, rade bešumno i troše manje električne energije. Da bi laptop radio brže, preporuka je da pri kupovini obratite pažnju da li uređaj ima SSD hard disk ili mehanički.

Momak stoji iznad laptopa i u jednoj ruci drži standardni HDD, a u drugoj SSD hard disk.
Foto: Shutterstock

 

Zahvaljujući SSD hard disku dobijate brz laptop, a razlika se vidi već kod uključivanja laptopa. Tačnije, vreme neophodno da se operativni sistem podigne je upola kraće kod SSD laptopova.

Uz oznaku vrste hard diska, SSD ili HDD, ide i jedna brojka koja označava njegov kapacitet u gigabajtima (GB) ili terabajtima (TB, 1 TB = 1.000 GB). Što veća brojka, to više možete da smestite na hard disk. Ako želite da čuvate veliki broj pesama, fotografija, klipova ili filmova na vašem laptopu, obratite pažnju na kapacitet.

Grafičke kartice – brz i tečan prikaz

Kada je reč o grafičkim karticama (GPU – Graphics Processing Unit), laptopovi mogu imati integrisanu ili potpuno odvojenu grafičku karticu u odnosu na procesor, što automatski znači da će vam i grafičke performanse laptopa biti bolje.

Ovo je posebno bitno za zahtevnije korisnike i gejmere. Kome je igranje video-igara jedna od glavnih aktivnosti na laptopu definitivno mora da obrati pažnju na grafičke kartice za laptop pri odabiru. Za njih je pogodnija odvojena grafika, baš kao i za one koji koriste programe za obradu fotografija i video-materijala.

Za manje zahtevnu, svakodnevnu upotrebu, i integrisana grafika može da odradi posao.

Iz ekrana laptopa sive boje izleću delići i grafička karta.
Foto: Shutterstock

 

Grafička kartica ima memoriju koja je u suštini slična kao RAM memorija računara, samo je mnogo brža, s obzirom na zadatke kojima treba da se bavi. Zato i nosi sličnu oznaku, sa dodatkom slova G na početku koje označava da se radi o grafičkoj memoriji (GDDR5 ili GDDR6, gde veći broj označava noviji tip memorije).

Uz tip grafičke memorije stoji i njen kapacitet u gigabajtima: 1 GB, 2 GB, 4 GB ili više. Kao i kod standardne RAM memorije i za grafičku važi isto pravilo: što je više ima, to će grafički procesor brže i lakše da radi.

Na grafičkim karticama rade procesori koje proizvode dva igrača – Nvidia i AMD.

Kod Nvidia modela moć procesora se meri brojem jezgara koji ima: od 650 na verziji GeForce GTX 1050 do, na primer, 4.352 na verziji RTX 2080Ti. Broj u nazivu ne znači i broj jezgara, ali veći brojevi u nazivu modela signaliziraju veći broj jezgara i moćnije procesore uparene sa više grafičke memorije.

Kod AMD-a važi isto načelno pravilo: što više jezgara, odnosno „stream processors”, to bolji učinak.

Ekran – šta će se dopasti vašim očima

Veličina je, naravno, bitna. Ukoliko ste ljubitelji većih ekrana to znači veću težinu uređaja i samim tim manju prenosivost. Dobro razmislite o tome – svi laptopovi sa ekranima dijagonale veće od 16 inča se generalno smatraju težim i kabastijim.

Sledeća stavka je rezolucija ekrana, odnosno broj piksela horizontalno i vertikalno preko ekrana. Viša rezolucija – a takvom se smatraju sve od 1920 x 1080 piksela i više (full HD) – znači i više sadržaja na ekranu i kvalitetniji prikaz. Niže rezolucije, tipično 1366 x 768 piksela, su pogodnije kod malih ekrana dijagonala 10 inča i manje.

Momak drži naočare u jednoj ruci, dok drugom koristi tastaturu laptopa i pregleda grafikone na ekranu.
Foto: Shutterstock

 

Dok su veličina i rezolucija dva parametra na koje se najčešće obraća pažnja, bitan je i tip ekrana. Danas se koriste dve vrste LCD panela za laptopove – TN i IPS ekrani.

TN su jeftiniji, imaju manje boja u odnosu na IPS ekrane, ali imaju bolji refresh rate. Ovaj termin odnosi se na osvežavanje slike, tačnije koliko se puta u jednoj sekundi slika na ekranu osvežava. Upravo zbog ove karakteristke TN ekrani bolji su izbor za gejmere jer pokreti deluju dinamičnije i atraktivnije.

IPS ekrani imaju najprecizniji raspon boja, što sliku čini jasnijom, realnijom i oštrijom. Ovi ekrani imaju slabiju frekvenciju osvežavanja od TN ekrana, skuplji su, ali troše manje električne energije.

Ako ćete laptop koristiti i na otvorenom prostoru, a reč je o prenosnim uređajima koji često imaju i tu svrhu, onda je bitno pomenuti i anti-glare ekrane koji neutrališu odsjaj jakog svetla ili sunca. U suprotnom je gledanje u ekran, ukoliko ste izloženi direktnoj sunčevoj svetlosti, na otvorenom suncu veoma naporna misija za vaše oči.

Kad je reč o kvalitetu slike, LED monitori sa pozadinskim osvetljenjem su u skoro svakom slučaju superiorni u odnosu na LCD monitore. I jedan i drugi tip koriste tečni kristal za kreiranje slike, s tim što LCD monitori imaju fluorescentno osvetljenje, a LED ekrani diode koje emituju svetlo, zahvaljući čemu vam garantuju bolji prikaz.

Preporuka za laptop – za najzahtevnije i one manje zahtevne korisnike

Nakon opisa bitnih komponenti laptopa, u nastavku predstavljamo i konkretne modele laptopova. Svaki od njih se ističe određenim karakteristikama i pogoduje određenoj grupaciji korisnika. Ipak, počećemo sa onim laptopovima kojima zamerke neće naći ni oni najzahtevniji korisnici.

HP Omen laptop 7RY31EA – gaming laptop

Pun sjajnih komponenti, a dizajniran kao da dolazi iz budućnosti – snažne performanse ovog HP laptopa zadovoljiće potrebe najzahtevnijih gejmera.

Za to se stara moćan procesor iz 9. generacije Intelove Core i7 serije, sa šest jezgara, potpomognut sa čak 16 GB DDR4 RAM memorije, a poseduje i SSD od 512 GB. Sve ovo ga čini vrhunskim gaming laptopom. Ako još dodamo i Bang&Olufsen zvuk, uživanje je zagarantovano.

HP omen laptop crne boje
Foto: HP Product Content Browser

 

Da ne biste propustili nijedan detalj tokom igranja i najkomplikovanijih video-igara, HP Omen laptop 7RY31EA ima moćnu Nvidia GeForce RTX 2060 grafičku kartu sa 6 GB GDDR6 memorije, koja se preporučuje za gaming laptopove.

Reč je o veoma sposobnoj grafičkoj kartici za koju je gejming u full HD rezoluciji lagan test tokom kojeg održava osvežavanje i iznad 60 frejmova u sekundi, a bez problema se hvata u koštac i sa 4K zadacima.

Dolazi sa Free DOS operativnim sistemom i anti-glare ekranom od 15,6 inča, koji štiti vaše oči od odsjaja svetla i sunčevih zraka.

Sa ovakvim karakteristikama i ekranom možemo slobodno reći da je ovo i laptop za programiranje. Znamo koliko programeri provode vremena ispred svojih računara i da im je svaka komponenta jako bitna, a ovaj laptop će sigurno ispuniti sva njihova očekivanja.

Lenovo Legion Y700 – 81NS005EYA – brzina i pouzdanost

Atraktivan laptop crne boje sa crveno osvetljenom tastaturom koji ima sjajan dizajn, moćne performanse i odličan displej, a sve to po povoljnoj ceni.

Ovaj Lenovo laptop pokreće i5 Intel Core procesor 9. generacije, podržan sa čak 16 GB DDR4 RAM memorije. Kako i dolikuje uređaju na kojem se mogu igrati i najzahtevnije video-igre, ima i grafičku karticu Nvidia GeForce RTX 2060 sa 6 GB GDDR6 memorije.

Lenovo laptop crne boje sa crvenim osvetljenjem na tastaturi
Foto: Lenovo Srbija

 

Za skladištenje podataka, Lenovo Legion Y700 – 81NS005EYA koristi SSD sa kapacitetom od čak 1TB i ima anti-glare IPS ekran od 15,6 inča u full HD rezoluciji.

Lenovo 81LK0086YA – neće vas izneveriti

Ovaj Lenovo laptop se diči dobrim performansama, moćnim zvukom i snažnom baterijom koja mu omogućava dugotrajan i nezavisan rad.

Lenovo laptop crne boje
Foto: Lenovo

 

Neće izneveriti one koji se odluče za njega. Procesor Intel Core i7 i 8 GB DDR4 RAM memorije su dovoljni za vrhunsko iskustvo prilikom svih zadataka, bilo u kući ili u pokretu, jer baterija ovog Lenovo 81LK0086YA laptopa može da traje i do 9,5 sati!

Lenovo laptop crne boje preklopljen pod oštrim uglom
Foto: Lenovo

 

Podaci se skladište na SSD hard disk od 256 GB, a zvuk je u Dolby Audio tehnologiji.

Ekran je 15,6 inča full HD IPS anti-glare, dok kamera dolazi sa poklopcem.

Acer Laptop NX.HHTEX.004 – novo iskustvo boja na ekranu

Laptop za čiji opis će vam biti potrebni samo superlativi. Snažan procesor, brz SSD disk, živopisne boje u full HD rezoluciji, atraktivan dizajn, moćna baterija. Treba li još da nabrajamo?

Pokreće ga snažni Intel Core i5 procesor 8. generacije sa četiri jezgra, kojem pomaže 8 GB DDR4 SDRAM memorije. Kao stvoren za sve svakodnevne zadatake pri radu ili učenju, ali i dovoljno jak da se uhvati u koštac sa zahtevnijim testovima poput video-montaže, jer ima odvojenu grafičku karticu Nvidia GeForce MX130 sa 2 GB GDDR 5 grafičke memorije.

Momak drži digitalnu kameru i sedi za radnim stolom na kome se nalazi Acer laptop crvene boje
Foto: Acer

 

Za skladištenje vaših slika, filmova, muzike i video-snimaka, ovaj Acer laptop NX.HHTEX.004 ima brzi SSD disk sa kapacitetom od 256 GB.

LCD LED ekran od 15,6 inča je u full HD rezoluciji sa ComfyView tehnologijom, koja smanjuje odsjaj svetla i daje jasne i živopisne boje.

Baterija maksimalno traje do sedam sati, što vam omogućava više nego komforan rad u pokretu.

Lenovo 81MT001LYA – laptop sa otpornom tastaturom

Odličan Lenovo laptop kojeg krase odlične performanse, odvojena grafička kartica i nekoliko trikova koji ga čine čvršćim i otpornijim.

U sebi ima AMD Dual Core procesor i 8 GB RAM memorije, koji su dovoljni za skoro sve dnevne zadatke – a ako tome dodate i gejming, ni tu nećete imati problema zahvaljujući odvojenoj grafičkoj kartici AMD Radeon 530 sa 2 GB GDDR5 grafičke memorije. Reč je o grafici koja odlično savlađuje sve gejmerske zadatke u full HD rezoluciji.

Lenovo laptop crne boje prikazan iskošen, sa strane
Foto: Lenovo

 

Ovaj Lenovo laptop 81MT001LYA podatke skladišti na Samsungovom SSD hard disku od 256 GB i ima ekran od 15,6 inča u full HD rezoluciji.

Kamera dolazi sa poklopcem, a tastatura je otporna na prosipanje.

Zakoračite u svet novih tehnologija

Zaključak je jasan – svaki od opisanih laptopova pogodovaće određenoj grupaciji korisnika. U zavisnosti od vaših potreba i finansijskih mogućnosti, a možda delom i od samog dizajna ovih mašina, zavisi i vaš izbor.

Pre kupovine je potrebno da dobro preispitate koje su vaše potrebe kad je laptop u pitanju, a zatim da ukrstite to sa komponentama svakog od uređaja – procesorom, memorijom, grafikom, ekranom, baterijom, zvukom – i pronađete pravu mašinu za vas.
  1. Hvala vam na stručnim savetima i upoznavanjem pravim stručnim nazivima uz vas sam se približio samostalnom izboru Lap topa.
    Nije bio moj fah tehnički pa sam slušao predloge bez da prokomentarišem. Hvala vam.
    Dali imate predlog kupovine u N. Sadu.

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Rade. Hvala Vam na vremenu koje ste posvetili čitanju posta. Da biste dobili pravu informaciju, pozivamo Vas da posetite našu podršku na društvenim mrežama Facebook i Instagram. Tu ćete u formi četa moće detaljnije da predočite šta je to što želite od svog laptopa, pa će i izbor biti najbolji.

Ostavite komentar