Najbolji kućni aparat za espresso napraviće vam savršenu šoljicu kafe

  0

Izabrati najbolji kućni aparat za espresso nije baš tako lako kao što se čini, ali srećom, danas na tržištu ima sjajnih aparata koji mogu da zadovolje ukus i najzahtevnijih ljubitelja kafe.

Aparat za kafu

Kako je tehnologija napredovala, a uređaji koje koristimo postajali sve „pametniji”, tako je i aparat za kafu postajao sve jednostavniji za upotrebu. Tačnije, sve više automatizovan.

Stariji kafe aparati za kućnu upotrebu funkcionisali su na principu vodene pare, ali oni imaju jedan veliki nedostatak – ne mogu da proizvedu dovoljno jak pritisak, neophodan za kvalitetan espresso.

Usledila je era aparata sa polugom koji jesu ubrzali proces i podigli kvalitet, ali tek sa modernim aparatima koji funkcionišu po principu izbacivanja vode pod pritiskom kroz samlevena zrna kafe, espresso je postao nešto u čemu ne moramo da uživamo samo u restoranu. Isti kvalitet možemo da dobijemo u sopstvenoj kuhinji.

Aparat za espresso – kutak za savršenu kafu

Dakle, tajna prave espresso kafe zapravo je sam aparat za espresso.

Novije generacije ovih uređaja funkcionišu po principu pumpe. Ovaj mehanizam omogućava dovoljno jak pritisak, što je kako smo već naglasili, ključno za prepoznatljiv ukus.

Gotovo svaki aparat za espresso kafu najnovije generacije radi upravo na ovaj način, bilo da je reč o onima za kućnu upotrebu ili komercijalnim za potrebe restorana, kafića, hotela… Bitno je naglasiti da se ovi aparati još zovu i tradicionalni poluautomatski aparati i upravo to treba da tražite ako se odlučite na kupovinu takvog uređaja.

Dečko i devojka spremaju doručak i espresso kafu.
Foto: Shutterstock

Koji aparat za espresso kupiti?

Na pitanje koji aparat za espresso kupiti najjednostavniji odgovor bio bi – najbolji kućni aparat za espresso. Ali, šta to tačno znači?

Kako je danas na tržištu mnogo kafe aparata različitih karakteristika, prvo što bi trebalo da definišete je kakav espresso želite da pijete. Možda ovo zvuči pomalo neobično, ali zapravo je jako bitno pri kupovini.

Recimo, izbor između jače kafe ili kafe sa više mleka, mogao bi da napravi i razliku prilikom kupovine aparata. Ako je vaš izbor jača kafa, onda bi trebalo da tražite espresso aparat koji ima ugrađen mlin jer sitnije samlevena zrna znače i kafu jačeg ukusa. Ako ste od onih koji kafu ne mogu da zamisle bez mleka, obratite pažnju da aparat koji odaberete sadrži dodatke koji služe u te svrhe.

Svakako preporuka je da tražite aparate koji mogu da proizvedu jači pritisak, što će omogućiti bogatiju penu i ukus.

Na tržištu je moguće pronaći i aparate za jednu odnosno dve šolje za istovremenu pripremu kafe, pa i to treba da bude jedan od kriterijuma za donošenje odluke. Da li vam je potreban aparat sa dve šolje? Ili je dovoljna jedna?

Odluku koji bi aparat mogao biti najbolji izbor za vas pokušaćemo da vam olakšamo našim predlozima.

U nastavku teksta predstavljamo vam dva modela aparata za kafu, koji su ujedno i naša preporuka. Oba predstavljaju spoj sjajnog dizajna i moderne tehnologije kojom se rukuje na jednostavan način, što za rezultat ima najbolje iskustvo za korisnika, ali i savršen ukus.

DeLonghi aparat za kafu EC 685 M – vrhunski užitak kafe

Kućni aparati za espresso kafu iz DeLonghi serije pružiće vam komfor, bogatstvo ukusa i jednostavnu pripremu vašeg omiljenog espressa.

Momak i devojka piju espresso u kuhinji.
Foto: DeLonghi

 

Ovaj aparat za kafu ima snagu od 1300 W, a funkcioniše po principu pumpe čiji je pritisak od 15 bara što je tri puta jači pritisak u odnosu na onaj koji imaju prosečni aparati za kafu. Ova karakteristika garantuje da svaku šoljicu kafe krasi bogata kremasta pena koja podiže ukus na viši nivo.

Takođe, Delonghi aparat za kafu ima dvostruku posudu za kapanje. To znači da je posuda odvojiva, što omogućava da koristite šoljice i do 12 centimetara visine.

Na radnoj ploči u kuhinji nalazi se Delonghi aparat za espresso i šolja sa pripremljenim espressom.
Foto: DeLonghi

 

DeLonghi aparat za kafu EC 685 M se ističe još jednom vrhunskom tehnologijom. Jedinstvena Thermoblok tehnologija omogućava da se voda održi na idealnoj temperaturi za pripremu ovog napitka. Iako je vreme zagrevanja izuzetno kratko, ovaj aparat ima i mogućnost sipanja vrele vode.

Ukoliko ste ljubitelj kafe sa mlekom, ni tu vas ovaj aparat neće izneveriti jer sadrži podesiv sistem sa mlekom koji je idealan i za ljubitelje kapućina.

Dodavanje mleka pomoću Delonghi aparata u već pripremljen espresso.
Foto: DeLonghi

 

I pored svih pomenutih karakteristika, model EC 685 M ima još jednu prednost koja ga ističe – dimenzije. Kućište je tanko, a širina aparata 15 centimetara. Dakle, ne zahteva mnogo prostora za smeštanje u kuhinji.

Svemu tome treba dodati i činjenicu da ovaj aparat štedi i novac i vreme. Za ovo prvo zaslužno je dugme On/Off sa automatskim isključivanjem nakon određenog vremenskog perioda nekorišćenja aparata, što omogućava uštedu energije. Za drugo, tu je sistem samoispiranja, što vreme utrošeno za održavanje čistoće aparata svodi na minimum. Tu je i alarm za uklanjanje kamenca, pa se može reći da se ovaj aparat praktično održava sam.

Mitaca Aparat za espresso M1 – jednostavnost upotrebe

Pred vama su kafe aparati za kućnu upotrebu proizvedeni u postojbini espressa – Italiji. Ovaj brend deo je bogate ponude kompanije Illy.

Ime koje ste sigurno viđali do sada, bar na šoljicama u kafićima, na globalnom nivou važi za najvećeg stručnjaka za ovu vrstu kafe, pa nema sumnje da je Mitaca aparat za espresso pravi izbor ako želite da u udobnosti vašeg doma uživate u voljenom napitku.

Mitaca aparat za espresso crno roze boje.
Foto: Mitaca Italy

 

Model M1 je snažna i moćna mašina, ali ujedno vrlo jednostavna za upotrebu. Jačina pritiska je čak 21 bar, a snaga aparata podjednako je impresivna – 850W.

Ovaj kafe aparat za kućnu upotrebu funkcioniše po sistemu MPS kapsula. Poseduje dva programa sa automatskim zaustavljanjem. Zapremina posude je 0,8 litara, a kapacitet kontejnera iznosi osam potrošenih kapsula. Još jedna karakteristika koju poseduje je podesivi držač čaše ili šoljice, čime je priprema kafe dodatno pojednostavljena.

Mitaca kapsule za espresso raznih boja.
Foto: Mitaca Italy

 

Nije na odmet napomenuti i koliko je proizvođač vodio računa o dizajnu. Ovaj model je izuzetno dizajniran – aparat je elegantan, privlačnih boja, ali nenametljiv u prostoru. Dimenzije su takođe svedene, tako da ne morate da brinete gde ćete ga smestiti i koliko će mesta zauzeti. Širina aparata je tek 12 centimetara, visina 24 cm, a dužina 29 cm. Ukupna težina aparata je 3,5 kilograma.

Sve u svemu, Mitaca Aparat za espresso M1 je idealan izbor za najbolji italijanski espresso koji možete imati kod kuće u bilo koje doba dana.

Umetnost ispijanja espressa nikada nije bila lakša

Danas, espresso nije nešto zbog čega morate da se zaputite u restoran. U omiljenom napitku možete uživati u udobnosti svog doma ili terase, sami ili u društvu… Izbor je na vama.

Prijatelji sede za stolom i uživa u ispijanju kafe.
Foto: Shutterstock

 

Najbolji aparati za kafu dizajnirani su tako da vam obezbede šoljicu espressa baš po vašem ukusu, a ujedno paze i na vaš komfor, štedeći vam vreme, a i novac koji biste ostavili u nekom od lokalnih kafića. Potrebno je samo nekoliko sekundi za savršenu šolju espressa bogate pene, a nakon toga sve što treba da uradite jeste da se prepustite čarobnom ukusu vašeg omiljenog napitka.



Ostavite komentar