Koju web kameru kupiti za video pozive, online sastanke i predavanja?

  0

Nekada je bilo nezamislivo da zaposleni rade od kuće. Prisustvo u firmi je bilo obavezno i o tome nije bilo mnogo diskusije. Međutim, vremena se menjaju. Tehnologija je napredovala i sve više poslova može da se obavlja online. Sticajem okolnosti na rad od kuće prešli su mnogi. Škola se odvija online, studenti predavanja slušaju putem raznih platformi, obavljaju se video-pozivi, online sastanci… Nekima se to dopalo, nekima ne, ali mnogi se slažu da jeste efikasno.

Naravno, ne mogu se svi poslovi obavljati online, ali za one za koje je to moguće jedini uslovi su dobar internet i dobra oprema u okviru koje se poseban značaj pridaje web kameri. Zato se i postavljaju pitanja koju web kameru kupiti i kako odabrati odgovarajuću?

Sada se više nego ikada koriste video-pozivi i kamere na laptopu ili kompjuteru

U današnje vreme web kamera za kompjuter je postala neizostavni dodatak u različitim situacijama kada radite, učite i komunicirate online. Činjenica je da laptopovi već imaju ugrađenu kameru, ali problem predstavlja to što su one uglavnom lošijih performansi i sve zavisi od modela laptopa koji imate.

Ono što je sigurno jeste da za prezentacije, za koje je veoma bitno da vas dobro vide i čuju, mnogo je bolje imati eksternu kameru za laptop. Ako nemate dobru kameru vaši pretpostavljeni, kolege, poslovni partneri i klijenti neće moći dobro da razumeju vaše izlaganje, a samim tim neće moći ni da shvate vaše ideje.

Momak u plavoj košulji prisustvuje video konferenciji sa 9 članova. Za video poziv koristi monitor na čijem je vrhu prikačena web kamera
Foto: Shutterstock

Neadekvatna oprema može da upropasti predavanje, izlaganje, pa i sastanak. Studenti, učenici, sagovornici mogu da izgube interesovanje za ono što izlažete jer slika ili ton nisu dobri. Niko neće moći da bude fokusiran na vašu temu, vi ćete izgubiti mnogo vremena trudeći se da sve objasnite, a u stvari to vreme će biti proćerdano jer niste ispunili cilj. Osim toga, vaši sagovornici vas mogu smatrati neprofesionalnim jer ste dozvolili da uzaludno potrošite njihovo i vaše vreme.

Dobra slika i čist zvuk su preduslov za uspešne online sastanke i predavanja

Mnoge firme danas kolegijume održavaju online. Veoma važne odluke donose se na tim sastancima. Zamislite da menadžeri, poslodavci i kolege ne čuju dobro jedni druge. Za takav način rada potrebna im je dobra web kamera sa mikrofonom. Ako neko od njih treba da prezentuje projekat, neophodna je HD-web kamera. To je potrebno i nastavnicima i profesorima koji nastavu drže preko neke od platformi. Profesor matematike koji predaje neku lekciju iz geometrije, na primer, teško da će svoj čas smatrati uspešnim ako đaci ne vide dobro zadatak, geometrijske figure i sve linije.

Isti slučaj je i sa profesorima stranih jezika. Njima je dobra web kamera preko potrebna. Učenje jezika bez zvučnog i vizuelnog kontakta nije uspešno.

Žena u plavoj košulji sedi u radnoj sobi okruženoj policama sa knjigama. Obavlja video poziv koristeći laptop, slušalice sa mikrofonom i externu web kameru
Foto: Shutterstock

Bez kvalitetne web kamere ne mogu da rade ni treneri. Ako njihovi klijenti ne vide dobro način na koji se rade vežbe, trud trenera i klijenata je uzaludan. Da ne spominjemo opasnost od eventualnih povreda, u slučaju da neko nije dobro video kako se izvodi određena vežba.

Volite da se snimate i imate talenat koji želite da pokažete – prvi korak je kupovina Full HD web kamere

Mladi su još jedna grupa koja često koristi web kamere. Oni snimaju sve vezano za njihov život i snimke odmah objavljuju na društvenim mrežama. Vrlo su aktivni i na YouTubu na kome otvaraju svoj kanal i počinju da stiču svoje prve pratioce među vršnjacima. Iako oni iskusniji koriste profesionalnije kamere, za početnike će dobra web kamera biti sasvim dovoljna. Bez obzira na to da li na vlogu govore o situacijama iz svog života, modi, šminkanju, vežbama za oblikovanje tela, za dobar snimak idealna bi bila neka od kvalitetnijih Wi-Fi web kamera jer ona omogućava snimanje svakog pokreta, čak i tokom kretanja.

I mnogi kuvari su „prešli” na YouTube. Ako žele da njihovi pratioci dobro vide kako pripremaju hranu, kako ukrašavaju ili serviraju to što su spremili, preporuka je da imaju dobru web kameru.

Danas sve više zanatlija svoj posao „seli” na YouTube. To je dobro mesto za reklamiranje njihovih usluga. Da bi ubedili pratioce da baš oni nešto rade najbolje, moraju da snime svoj rad. Full HD web kamera će im pomoći u tome. Njihovi pratioci imaće kompletan „prenos” izrade nekog dela nameštaja, na primer. Moći će da prate svaki korak, od obrade drveta do finalnog ukrašavanja proizvoda. Od pilane do radionice i to sve zahvaljujući bežičnoj web kameri koju poseduje majstor.

Kako odabrati web kameru koja će zadovoljiti sve vaše potrebe?

Kupovina web kamere nije problem, ovih kamera ima na svakom koraku. Problem predstavlja za koju se odlučiti jer je izbor zaista veliki. Prvi korak je odrediti njenu namenu. Verovatno nećete želeti da plaćate kamere koje imaju funkcije koje nećete koristiti, pa je dobra ideja da razmislite za šta vam sve treba kamera. U zavisnosti od toga da li ćete je koristiti za poslovne video-sastanke, treninge, za video-podcaste ili video-ćaskanje, takvu kameru ćete i kupiti. U svakom slučaju, neke vrlo važne karakteristike vaša kamera mora da poseduje, bez obzira za šta ćete je koristiti. Najbolje web kamere treba da imaju:

visoku rezoluciju – čuli ste za HD? To je rezolucija 1280 x 720 px, a obeležava se i sa 720p. S druge strane Full HD je 1920 x 1080 px ili 1080p. Tu je i 4K rezolucija koja je 4096 x 2160 px, ali ona nije neophodna za većinu video konferencija. Ta rezolucija je primamljiva za gejmere koji žele da snime svaki pokret, a kasnije mogu dodatno da uređuju te snimke.

veliku brzinu kadrova – ovo se odnosi na broj kadrova koje kamera snima u sekundi. Web kamere bez visokih frejmova stvaraju slike koje se periodično zamrzavaju. Trebalo bi ostati iznad 15 kadrova u sekundi za streaming video, a još bolje je 30 kadrova u sekundi ili više.

Devojka rukom podešava postolje web kamere crno-sive boje sa USB kablom
Foto: Shutterstock

Na odluku koju ćete web kameru kupiti i kakav ćete kvalitet snimka imati utiču još neke performanse:

objektiv – najbolje je odlučiti se za onaj sa staklenim sočivom. Za razliku od objektiva sa plastičnim sočivom stakleni ima znatno poboljšane performanse, istovremeno bez značajnog povećanja cene.

auto-fokusiranje i automatske tehnologije prilagođavanja svetlosti – veoma koristan deo za web kameru, posebno ako je koristite u mračnoj sobi.

ugrađeni mikrofon i mogućnost snimanja fotografija – sve češće postaje deo standardnih funkcija. Potražite web kameru kod koje je fotografija najmanje 2 MP. Već postojeće web kamere mogu snimati mnogo više – snimanje od 15 MP je uobičajeno.

Neki modeli web kamera imaju i dodatne funkcije. Jedna od njih je senzor pokreta. On može pretvoriti vašu web kameru u pravi sigurnosni sistem. U zavisnosti od vrste video-ćaskanja koji želite, možda će vam biti potrebni specijalni efekti. Kod mnogih web kamera ova funkcija dolazi u već predviđenom paketu.

Posvetite se svom talentu i idejama, a vaša web kamera će se pobrinuti da vas svi vide i čuju jasno i glasno

Ako imate laptop sa ugrađenom kamerom i još uvek se pitate da li vam treba dodatna kamera, prednosti koje imaju web kamere sigurno će vas ubediti u njihovu neophodnost. Njihova glavna prednost je kvalitet slike i zvuka. Bez preteranih troškova možete dobiti kameru koja će lako nadmašiti onu ugrađenu u vaš laptop, obezbeđujući vam bolju rezoluciju, bolji zvuk i neke dodatne funkcije poput većeg broja sličica u sekundi i praćenja lica.

To je posebno važno za one koji svoj talenat i ideje žele da prezentuju putem interneta. Da biste se pobrinuli da se za vas čuje i da vas vidi veliki broj ljudi neophodna vam je dobra web kamera koja će omogućiti jasnu sliku i ton. Uz vaše dobre ideje uspeh je onda zagarantovan.



Ostavite komentar