Najbolje PS4 igre – Koje žanrove igrate i zašto?

  0

Neko ih zove igre, neko igrice. Neko se ljuti kada se upotrebi termin igrice, nekom ne smeta toliko. U svakom slučaju svi znamo o čemu se radi – vrhunskoj zabavi, ali i više od toga, uživanju u savladavanju prepreka i problema dobrim razmišljanjem, preciznošću i refleksima.

 

Mnoge studije su tokom vremena pokazale da igre mogu dovesti do poboljšanja percepcije, koncetracije i kreativnosti. Igrice već dugo nisu prokazane kao gubljenje vremena, već prijatan i potencijalno koristan vid korišćenja slobodnog vremena.

Kada sednete pred svoju konzolu, šta ćete upaliti da igrate? To može zavisiti od Vašeg raspoloženja, ukusa, ali i društva u kojom se nalazite. Pogledajmo sada pregled najpoznatijih žanrova.

 

PS4 slika konzole

 

Sport – Večiti derbi: FIFA vs PES

 

Fudbal je trenutno u fokusu sveta, a sportske igre dele jednu osobinu sa njim – nikada neće izaći iz mode.

Vreme provedeno sa 3,4 prijatelja uz turnir u fudbalu, pivo, grickalice i drugarsko peckanje oko primljenih ili datih golova – uvek će biti dobro provedeno vreme. Bilo da ste Fifa ili PES tip osobe.

Naravno, kada prijatelji odu, sportske igre otvaraju svoju drugu dimenziju – sedite sami i na miru prelazite sezonu, turnir, plej-of. Kreirate svoje timove, igrače, pravite sami sebe i bestidno se častite ocenama koje od Vas prave nerešiv izazov za najbolje svetske igrače.

 

Otključavaju se specijalna dostignuća i sadržaji, bruse se veštine. Kada prijatelji kasnije dođu ponovo, dominirate nad njima, na šta sležete ramenima i naivno konstatujete: „Ma ja ne igram uopšte previše kad sam sam“.

 

U poslednje vreme, sve je dobilo dodatnu notu sa internetom. Sada možete ukrstiti koplja sa ljudima iz celog sveta, u bilo kom trenutku.

 

Tehnomanija nudi večiti derbi fudbalskih igara – Fifa 18 vs PES 18. Fifa kao i uvek donosi svoj suptilni stil igre, blizak realnosti. Igra zahteva dosta veštine, ali i taktičkog elementa. Igrač će biti oduševljen licencama, komentatorima i generalno svim pratećim sadržajem.

 

Posebna priča su modovi – proverite recimo zašto ceo svet hvali Ultimate Team gde dobijate 11 prosečnih igrača za početak i odatle gradite svoj tim. Dobrim igrama, pobedama i ispunjavanjem izazova, zarađujete virtuelni novac koji onda možete trošiti na tržištu igrača ili za poboljšanje aspekata svoje ekipe.

 

Fifa 18 igra

 

PES sa druge strane igračima donosi arkadnije iskustvo. Konami uvek zna kako da napravi tečnu igru, gde svaki meč ima potencijal da pruži pregršt neverovatnih golova i momenata. Prateći režimi i sadržaji nikada nisu bili toliki adut japanskom proizvođaču kao rivalima iz EA Sports, ali vredi spomenuti staru dobru Master Ligu.

 

PES 18 igra

 

Obe igre su različite na svoje načine, i dugi niz godina dele igrače u dva tabora, često i ljuto suprotstavljena. Pridružićemo se glasovima koji zauzimaju srednje stanovište – da su obe igre odlične na svoj način, te da trebate odabrati u skladu sa svojim ukusom.

Za ljubitelje basketa, tu je NBA 2K18. Probajte da savladate supertim Golden Stejta sa nekim od izazivača, uživajte u Career modu gde vodite jednog igrača kroz karijeru, kako na terenu tako i van njega, ili se oprobajte kao generalni menadžer.

 

To su samo neke od mogućnosti, a mečeve komentarišu Kobi Brajant i Kevin Garnet. Ono što je najbitnije – fizika, realnost igre i opšti doživljaj, ponovo je na vrhunskom nivou, baš kao i grafika.

NBA 2K18

 

Akcija/Avantura – Dobra zabava uz God of War

 

Akcije i avanture mnogima predstavljaju prvu asocijaciju na termin igre. Svet igara za Sony Playstation se vremenom značajno razgranao, ali se i dalje zna na šta mislite kada kažete „igra mi se nešto da prelazim“.

 

Ovakve igre nas vraćaju u detinjstvo – čak i kada su maksimalno ozbiljno odrađene, pa i mračne. Jer ovo su igre u užem smislu, ovo su „igrice“.

Ovde gubite živce na prelaženje nekog posebno izazovnog nivoa ili sekvence, uz slatki osećaj trijumfa kada konačno uspete. Ako je igra odlična, bivate uvučeni u priču i saživljavate se sa svojim likom. Neretko moraju da se koriste i vijuge, radije nego čista sila.

U ponudi Tehnomanije postoji više naslova iz ovog žanra, a ovaj put ćemo izdvojiti dva – Uncharted 4: A Thief’s End i novi God of War.

 

Uncharted 4 je deo serije koja je revitalizovala žanr avanture. Ko je voleo Laru Kroft i Tomb Raider, voleće i Nejtana Drejka, pasioniranog lovca na blago.

Igra se iz trećeg lica, sa elementima platforme. Nejtan može da skače, pliva, trči, koristi konopce i kuke, generalno da preduzima niz akrobatskih poteza. Takođe, tu je i različit arsenal oružja kao i vozila. Ako zatreba – na scenu stupaju i stealth elementi, odnosno šunjanje, sakrivanje i slično.

Prisutna su i dva kompanjona, Nejtanova žena Seli i brat Sem, koji mogu asistirati u borbi, ali ih igrač ne može direktno kontrolisati. U društvu sa njima, igrač pokušava da nađe blago Henrija Ejverija, jednog od najozloglašenijih pirata iz stvarnog života, koji je operisao Atlantskim i Indijskim okeanom u 17. veku. Naravno, zabave ne bi bilo bez neprijatelja, pa su tu bogati vlasnici plaćeničkih kompanija sa ne baš najčasnijim namerama, internacionalni dileri droge i drugi.

 

Igru odlikuju velike mape, i napredna veštačka inteligencija protivnika. Skupljanjem bodova u igri mogu se otključati posebni režimi kao što su bullet time sekvence ili stanje sa nultom gravitacijom.

 

Uncharted 4 video igra

 

Kada je u pitanju God of War, ovde idemo u potpuno drugačije okruženje i vreme.

Uzmite džojstik u ruke i povedite Kratosa, poluboga i jednog od mnogih poluljudskih potomaka Zevsa.

Ranija izdanja ove igre bila su locirana u svetu Stare Grčke. Kratos sada ide sa svojim sinom u svet nordijske mitologije, da izvrši poslednju želju svoje žene.

Kamera je iz trećeg lica, ali nije fiksna već takozvana „over the shoulder“ kamera. Borba kombinuje elemente oružja, magije i golih ruku. Posebna opcija je spartanski bes: rezervoar koji se puni vremenom, te kada se aktivira dozvoljava Kratosu da nanese ogromnu štetu neprijateljima.

 

Njegov sin Atreus može biti pasivno kontrolisan, i pomoći u borbi svojim strelama. Kada ne razbijate trolove, vukodlake, valkire i druge likove iz skandinavskog folklora, često ćete morati da rešavate različite zagonetke i glavolomke kako biste nastavili progres. Igra ima i RPG elemente, skupljanje iskustva, učenje novih veština, unapređivanje oklopa i oružja.

Ova igra je dobila posebno pohvalne ocene za svoju priču, atmosferu i vizuelno grafički momenat. U kombinaciji sa sjajnim gameplay-om, pred Vama je naslov koji nikako ne treba propustiti.

 

God of War igra

 

RPG – Fantastično iskustvo uz Dark Souls III

 

Igre za sladokusce. Ove igre se prelaze solo i u tišini, nedeljama pa i mesecima.

Razvijajte svog lika od nule, počev od fizičkog izgleda, preko osobina, veština, stila borbe i rešavanja problema. Želite li moćnog ratnika koji dileme rešava buzdovanom, ili Vam se više dopada koncept elegantnog maga. Možda nešto između, ili pak treća osnovna varijanta koja je često prisutna: lukavo šunjalo.

 

Nijedan drugi žanr ne može da se približi RPG-u kada je u pitanju priča i kreiranje sveta. Pozadinske priče boljih naslova podsećaju na Igru Prestola ili Gospodara Prstenova, i u njih bivate usisani, sa punim spektrom emocija.

Upravo takva igra je Dark Souls III.

 

Igra je smeštena u ogroman, živopisan i mračan svet epske fantastike. Plamen sveta se gasi, a da bi se održao potreban je ritual koji je obavljan više puta u istoriji, ali koji zahteva žrtve. Odabrani za taj zadatak odbijaju svoju dužnost, i tu počinje zaplet ovog naslova.

Vi ste Ashen One, jedan od onih koji su nekada pokušali da obave taj posao, ali nisu uspeli. Bivate uzdignuti iz mrtvih, kako bi podsetili na svoje dužnosti one koji su pobegli od njih, i zajedno sa njima sprečili nastanak Doba Tame.

 

RPG-ovi obično nisu lake igre, ali ovaj japanski naslov ide korak dalje u toj filozofiji. Moraćete pažljivo da pristupate svim zadacima i neprijateljima, uz pravu taktiku i visok nivo koncentracije. Težina igre na pravi način dopunjuje njenu atmosferu i priču, i čini potencijalne uspehe zaista sjajnim osećajem.

 

Kolekcija neprijatelja je raznolika, od živih do neživih, a jednako impresivan je i potencijal za istraživanje sveta i stupanje u sporedne kvestove. Šetanjem po svetu i istraživanjem možete naći razne korisne stvari, pa se igrač ohrabruje da funkcioniše na taj način.

 

Dark Souls III

 

Pucačine – Rolerkoster zabave uz Doom ili alternativna istorija uz Wolfenstein?

 

Duboka pozadinska priča, kompleksni kvestovi i rešavanje glavolomki je super – ali nekada želite samo da pucate u horde neprijatelja koje dolaze kao na traci.

 

Daleko od toga da u pucačinama ne morate da uključujete mozak, ali je fokus definitivno na brzim refleksima, dobrom nišanu, odsustvu panike i na kraju krajeva, vrhunskoj zabavi.

 

A koja igra to bolje oslikava nego Doom.

Doom je franšiza nastala pre čitavih 25 godina, i smatra se jednim od najbitnijih naslova za istoriju igara uopšte. Ovde je u pitanju igra iz 2016 godine, verna ideji sa početka, a obučena u moderno ruho – što daje fantastičan rezultat.

 

Ova igra poseduje izuzetan tempo – neprijatelji navaljuju neumorno a vi kosite kroz njih sa širokim arsenalom oružja , od pištolja, preko mašinki pa sve do motorne testere. Zastajkivanje i „štekanje“ nije preporučljivo, a uglavnom ni izvodljivo – sve vreme se ide napred i ne staje.

 

Stvari koje Vam trebaju, poput oružja, oklopa, municije i energije, kupite po mapi, uključujući i ono što neprijatelji ispuste kada ih eliminišete.

 

Vaši dušmani su fascinantna ekipa stvorenja iz Pakla, a u posebnim situacijama moći ćete da izvedete i takozvani „Glory Kill“ gde neprijatelja ubijate ručno, u posebnoj sekvenci.

 

Za one koji traže ozbiljniji izazov, idealan je Ultra-Nightmare nivo težine, koji briše zapamćene igre kada poginete. Dakle na tom nivou nema nazad, krećete i idete sve do kraja sa jednim životom.

 

Doom igra

Ako želite malo realističnije iskustvo – probajte Call of Duty: WWII. Call of Duty se smatra jednom od najboljih ratnih igrica, a franšiza se posle gotovo 10 godina vraća svojim korenima i Drugom Svetskom Ratu.

 

Takođe, posle dugo vremena igračeva energija se ne regeneriše, već mora da se osloni na pomoć lekara u svom timu ili da skuplja medicinske pakete po nivoima. Ostatak jedinice osim medicinske podrške, može dati podršku i vidu municije, napada bombama, pozivanja artiljerije, izviđanja i sličnog.

 

Uživaćete u sjajnoj kampanji, smeštenoj uglavnom u okviru savezničkog iskrcavanja u Normandiji i sledstvujućih operacija. Postoji i poseban kooperativni mod – Naci Zombiji, gde Nemačka pokušava da preokrene tok rata, na način koji možete zaključiti iz naziva moda.

 

Call of Duty: WWII igra

Trke – Sedite u vozačko sedište uz igre poput Gran Turismo Sporta

 

O trkama nema previše toga da se priča. Većina ljudi su ljubitelji brzine i dobrog trkanja, neko s vremena na vreme, a neko pasionirano. Takođe, ugrubo se dele na one koje streme što vernijoj simulaciji stvarnosti, i na one koje su više usmerene ka zabavi i gde možete da koristite zidove kao legitimno sredstvo skretanja.

Trke mogu biti privlačne protiv prijatelja, ili protiv drugih ljudi na internetu, ali isto tako i samostalno, kada igrate protiv svojih limita i pomerate ih.

 

Za ljubitelje realistične simulacije, Gran Turismo serija nikada ne ostavlja kratkih rukava. Gran Turismo Sport nije izuzetak po tom pitanju.

 

Uživajte u fizici igre koja će od Vas tražiti odgovornu, preciznu i pametnu vožnju da bi se postigao uspeh. Svaki automobil se ponaša drugačije, u skladu sa svojim osobinama, ali i u skladu sa tim kako ste ga podesili.

 

Gran Turismo PS4 igra

 

Oni sa malo više mehaničkog znanja i želje da uče, biće u prednosti. Tjunirajte svoj auto za različite staze i različite strategije.

 

Oprobajte se u nekoliko režima igre: od klasičnih trka, preko maratona, do posebnih tehničkih izazova i misija – ostvarite zadato vreme na specifičnoj stazi i u specifičnom autu, oborite što veći broj čunjeva, postignite rezultat bez dodirivanja zida ili drugih kola i slično.

 

Ukoliko ste pak fan bolida i Formule 1 – F1 2017 predstavlja pravu stvar za Vas.

 

Rekreirajte sezonu u kojoj su bolidi ponovo postali široki i opako izgledajući, i u kojoj je Ferari konačno pošteno izazvao Mercedes.

 

F1 igra

 

Tuče – Izazovite prijatelje uz Tekken 7

 

Još jedna od sjajnih stvari za igranje sa društvom.

 

Za pravu zabavu kada su tuče u pitanju, potrebno je da se ispuni jedan vrlo bitan uslov – oba igrača moraju da budu na približnom nivou. To ne mora da znači da obojica moraju da budu dobri, dovoljno je i da obojica budu loši. Tada će se mlatiti osnovnim udarcima, uz apsolutno jednak nivo zabave. A naravno, prava stvar nastaje kada se sastanu dva rivala koji znaju napredne kombinacije i poteze.

 

Tekken 7 je ime za koje malo ko nije čuo. Serija je dogurala do sedmog izdanja, koje nastavlja proverenim putem prethodnika.

 

Tekken 7 na neki način izgleda isto kao pre 20 godina, ali ne iz loših razloga, već iz dobrih – fluidni, dobro izbalansiran ritam ovog serijala ni ne treba da se menja. Naravno, vremenom se dodaju nove zanimljivosti i mehanizmi.

Tu su recimo Rage Art i Power Crush. Rage Art je poseban tip ubitačnog napada koji se može aktivirati kada ste vrlo slabi sa preostalom energijom, a Power Crush dozvoljava nastavak napada čak i dok neprijatelj udara.

 

Što se tiče priče, u pitanju je standardna epopeja vezana za Mišima familiju, uključujući tri generacije Hejhačija, Kazuje i Đina.

U zavisnosti od konkretne verzije igre koju imate i ekspanzije, možete naići na plejadu starih znanaca: Edi Gordo sa svojim kapoera plesom, Nina, Jošimicu, Pol Finiks i mnogi drugi.

 

Tekken 7 PS4 Igra

 

Ovo je bilo naše viđenje situacije kada su u pitanju igre za PS4. Celu ponudu na Tehnomanija web-shopu možete pogledati na strani PS4 igre takođe ako treba da kupite novu konzolu ili džojstik možete poražiti i neki model na akciji. Šta Vi volite da igrate, sa kim, i zašto? Podelite svoja mišljenja i iskustva u komentarima.



Ostavite komentar