Zašto je ceo svet poludeo za Xiaomi telefonima – REDMI 5 recenzija

  11

Ako Vas zanimaju mobilni telefoni, vrlo verovatno ste dosad čuli za Xiaomi, a ako niste – gotovo je izvesno da hoćete uskoro.

 

Xiaomi je mlada kineska kompanija koja se bavi proizvodnjom elektronike, a najpoznatiji su po svojim smartfonima.

 

Osnovani su 2010-e, prvi telefon izbacili 2011-e, a u 2018-oj su došli do četvrtog mesta na svetu po isporučenim mobilnim telefonima. Ušli su čak i u Ginisovu knjigu rekorda sa nezapamćenom prodajom 2.1 miliona smartfon-a za samo 12 sati.

 

Vrhunski odnos cene i kvaliteta, moderan pristup marketingu, spremno uho ne samo za želje, već i ideje korisnika. Xiaomi je otelotvorenje vitalnosti moderne kineske privrede i pristupa poslovanju.

 

Zašto cena opravdava kvalitet?

 

Za sasvim razumnu cenu za prosečnog potrošača, dobijate odličan aparat, softverski i hardverski sposoban za ozbiljna dostignuća.

Kombinacija kvalitetnih procesora i zavidne količine RAM memorije, čini da Xiaomi telefoni rade glatko, fleksibilno i pouzdano, sa posebnim akcentom na performanse baterije.

 

Kupci neće biti razočarani ni ostalim specifikacijama, naprotiv – ekrani su odlično izrađeni, kamere više nego pristojne. Xiaomi pametni telefoni koriste Android platformu, ali sa svojom nadogradnjom – MIUI. MIUI je poseban korisnički interfejs na koji se dodaju različite aplikacije i funkcionalnosti. Ona još više olakšava korišćenje telefona, otvarajući prostor za individualna prilagođavanja i nudeći veliki broj korisnih interfejs rešenja. Sve je spakovano u čvrsto, moderno dizajnirano kućište.

 

Otvorenost ka korisnicima – Aktivna Xiaomi zajednica

 

Trenutno su u vrhu među najboljim kompanijama u svetu, ne samo u domenu pametnih telefona već i šire, koja je toliko spremna da čuje inpute korisnika, njihove predloge, želje i kritike.

 

Xiaomi ima veoma živ forum, gde postoji cela sekcija posvećena predlozima, sugestijama, mišljenjima. Posebna grupa zaposlenih zadužena je da tu sekciju prečešljava i da potencijalno dobre predloge šalje inženjerima.

 

U izuzetnim situacijama dešavalo se da prođe nedelju dana od predloga do primene rešenja. Inače, na forumu se takođe objavljuju i mnoga bitna saopštenja, informacije, organizuju se diskusije, nagradne igre i događaji, prijavljuju potencijalni bagovi. Postoji živ osećaj zajednice i dostupnosti kompanije.

 

Lei Jun, osnivač i CEO, inače radničko dete i kompjuterski inženjer, kaže da mu se u firmama gde je radio kao mlađi, dešavalo da naleti na zid kada predloži nešto. Saslušali bi ga, klimnuli glavom i ništa se ne bi desilo. Tada je odlučio da će on jednog dana biti sreman da čuje i primeni sve pametno i korisno što neko iznese, i ostao je veran svojoj reči.

 

 

Predložite promenu – možda se i usvoji…

 

Ovakav pristup iznedrio je mnoge zanimljive i netipične priče za veliku kompaniju.

Čovek prijavljuje da je bio toliko pijan da nije uspevao da upali baterijsku lampu na telefonu, kako bi pronašao ključeve – stoga predlaže da lampa može da se upali dugim pritiskom na senzor otiska prsta. Ideja nalazi na podršku mnogih korisnika, pretpostavićemo muških, te Xiaomi inkorporira dat predlog u svoj operativni sistem za taj model.

 

Postoji mnogo priča o mladim, kreativnim i vrednim ljudima koji su se preko ovih kanala zaposlili u kineskoj kompaniji, a tu je i mogućnost da postanete beta tester njihovih uređaja.

 

Xiaomi na društvenim mrežama – ali pre svega Word of Mouth

 

Xiaomi svoj marketing bazira na dve stvari – jedna je veoma moderna i zove se drustvene mreže, druga je veoma drevna i zove se dobra reč se brzo širi – popularno rečeno word of mouth.

 

Obe ove varijante su vrlo efikasne, a takođe i vrlo jeftine – posebno u odnosu na klasičan marketing.

 

Upečatljive reklame i kampanje izgledaju sjajno i imaju uticaj, nema sumnje. Ali Vaš drugar koji ne može da prestane da dosađuje sa time koliko je dobar telefon kupio, ima barem jednak, ako ne i veći.

 

Xiaomi telefoni iskustva korisnika koriste kao svoj alat, ali to nisu mogli da urade tek tako. Za to su morali da naprave već spomenutu kombinaciju kvaliteta i dobre cene. Marketing je dobar, ali prost sistem “budi kvalitetan i pričaće se o tebi” nikada neće zamreti. A malo Fejsbuka, Instagrama ili Tvitera sigurno neće škoditi.

 

Tehnološka dostignuća

 

Xiaomi nije samo firma koja je pronašla efikasan biznis model i dobar pristup marketingu. Oni takođe ostavljaju trajnu vrednost u svetu tehnologije.

 

Pekinška kompanija je među pionirima maksimizacije ekrana – uklanjanja nepotrebnih delova sa prednje strane, kako bi ekran mogao da zauzima što više prostora u okviru istih dimenzija. Pojedini njihovi modeli su gotovo sam ekran, recimo Xiaomi MI MIX 2S.

 

Da bi se ovo postiglo moralo je doći do ozbiljnih modifikacija na zvučniku, senzoru blizine i prednjoj kameri. Na primer, traženje rešenja za zvučnik je trajalo tri godine, dok nije dizajniran pijezoelektrični zvučnik baziran na keramici koji se zapravo nalazi iza ekrana.

 

Takođe, prošle godine su razvili svoj prvi mobilni procesor. Stupanjem u odabrano društvo onih koji prave svoje procesore na najbolji način šalju poruku o svojim ambicijama. Tehnologija je još u povoju, ali se vremenom očekuje sve širi spektar modela i sve veća zastupljenost.

 

Ultrasonični senzor otiska prsta ili četvoroosna optička stabilizacija slike koja donosi fotografije i klipove sa još manje mutnoće usled nesigurnih ruku (primenjena prvo kod Xiaomi MI 5), još su neka od tehnoloških dostignuća kineske kompanije. Takođe, Xiaomi pravi i druge stvari pored pametnih telefona. Najprodavaniji su proizvođač fitnes narukvica na svetu, prave i tablete, televizore, njihove prenosne baterije (Power Bank) su posebno hvaljene, a u zadnje vreme ulaze i na tržište laptopova.

 

Njihova šira vizija je domaćinstvo opremljeno sa različitim Xiaomi uređajima, koji će biti “pametni” i sposobni da razmenjuju podatke između sebe i odgovarajućih aplikacija za kontrolu.

 

To ide do tačke da prave i pametni lonac za pirinač.

 

Redmi 5 Serija

 

Kada je u pitanju Tehnomanija telefoni koji su u fokusu pripadaju Redmi 5 seriji.

 

Predstavimo sada ove konkretne modele.

 

Redmi 5

 

Redmi 5 u užem smislu je osnovni model serije. Ekran je veličine 5.7 inča, 18:9 formata i  rezolucije 720 x 1440 piksela. Reprodukcija boja je odlična, a takođe je otporan i na ogrebotine.

 

Zadnja kamera ima 12 megapiksela, dok prednja može da se pohvali sa 5.

Za procesor je zadužen Qualcomm – i odradio je odličan posao. Qualcomm Snapdragon 450, sa osam jezgara, pogoniće ovaj smartphone efektno i neometano.

Postoji varijanta Redmi 5 od 2 GB RAM memorije i 16 GB kapaciteta, kao i Redmi 5 od 3 GB RAM-a i od 32 GB kapaciteta. Telefoni dolaze u zlatnoj i crnoj varijanti.

 

Generalni kvalitet izrade je izuzetan. Aparat je čvrst, kompaktan, dobro leži u ruci. Pozadi je i čitač otiska prsta, koji radi precizno i brzo.

 

Baterija je još jedna zona gde se Xiaomi Redmi 5 ističe – prosečna potrošnja će značiti da Vaš telefon ne morate puniti jednom u 24h, a izdržaće i nalete zahtevnijeg korišćenja te Vas neće lako izdati.

 

Redmi 5 Plus

 

Najočiglednija nadogradnja u odnosu na Redmi 5 je veličina ekrana – Redmi 5 Plus ima ekran dijagonale 5.99 inča, takođe formata 18:9.

 

Kada se ovaj smartfon pokrene, vidi se još razlika. Prikaz slike je fantastičan – sa Full HD rezolucijom od 1080 x 2160 piksela i živom reprodukcijom boja.

 

Kvalitet izrade i čvrstina su jednaki kao kod svog manjeg brata, ali je zato baterija još impresivnija. Procesor je Qualcomm Snapdragon 625, osam jezgara. Njegova efikasnost je u velikoj meri zaslužna za sjajan život baterije, a prenosi se na i funkcionisanje uopšte.

 

Kamera ima klasičnu kombinaciju od 12 megapiksela pozadi i 5 napred, a prisutan je naravno i senzor otiska prsta. Gorila tip stakla nudi pouzdanu zaštitu, barem dok i Vi razumno baratate telefonom.

 

U ponudi su varijante od Redmi 5 Plus 3 GB RAM-a i 32 GB interne memorije, kao i potentnija verzija Redmi 5 Plus 4 GB odnosno 64 GB.

 

Redmi 5A

 

Redmi 5 Plus ide korak napred u odnosu na Redmi 5, dok je Redmi 5A bio najprodavaniji Android telefon u prvoj četvrtini 2018. godine

 

Ekran je veličine 5” i rezolucije 720 x 1280. Uređaj takođe nema senzor otiska prsta – pa ćete morati da pribegnete starim načinima otključavanja, obrascima i sličnom.

Grafički čip je takođe starije generacije, kao i procesor – Qualcomm Snapdragon 425 sa četiri jezgra.

 

Standardne Xiaomi jake tačke su prisutne i ovde: pouzdana baterija, dobar kvalitet izrade, generalno glatko i dugovečno funkcionisanje. Zadnja kamera ima 13 Mpix, a prednja 5.

 

Naravno, konačni adut Redmi 5A je cena – ovo je najpristupačniji primerak pristupačne serije.

 

Dolazi u varijanti Redmi 5A od 2 GB RAM-a i 16 GB kapaciteta.

 

Redmi Note 5

 

Za  kraj, najbolje. Redmi Note 5 je naslednik Redmi Note 4, najkvalitetniji telefon u ovoj seriji i aparat koji nudi ozbiljan paket.

 

Ekran je kao kod Redmi 5 Plus, 5.99 inča, 18:9 odnosa, Full HD rezolucije – 1080 x 2160. Kvalitetno je zaštićen Gorila staklom. Slike, klipovi, surfovanje, sve izgleda detaljno i živo.

Ono gde Redmi Note 5 kreće da odmiče jeste za početak procesor – Snapdragon 636 sa osam jezgara donosi još efikasnije funkcionisanje, a ima i najnapredniji grafički čip u seriji – Adreno 509.

Xiaomi Redmi Note 5 ima i kvalitetnu kameru, kao i senzor otiska prsta. Kombinacije RAM memorije i kapaciteta su: 3/32 i  Redmi Note 5 od 4/64 GB.

 

Posebno bitna prednost u odnosu na ostale modele je što ima napredniju verziju Androida – Android Oreo. Ostale varijante imaju nešto stariji Android Nougat. Svi modeli svakako dobijaju spomenutu MIUI nadogradnju operativnog sistema.

 

Najskuplji model serije, ali i najkvalitetniji – čime ostaje nenarušena osnovna Xiaomi maksima, odličan kvalitet za uložen novac.

 




  1. perfect pleasure to have this of phone


  2. Najbolji telefoni ako se upoređuje odnos kvalitet / cena.
    Imam MI MAX 2. Izvanredan telefon.


  3. Imam redmi note 4 4/64 i prezadovoljan sam. Placen oko 20.000,00 din. Pre toga sam imao isključivo htc, 10-tak godina. Poslednji je bio One M9 koji je placen skupo i crkao posle 2 god. i 3 mes. bez mogucnosti popravke? Redmi je bolji.

  4. Svetozar Kujundžić


    Zašto nema cena ovih telefona?

    • Digital Tehnomanija


      Poštovani Svetozare,

      Text koji smo napisali o Xiaomi telefonima je tu da vam detaljnije objasni tenologiju i malo više približi fenomen. Informacije o cenama možete pogledati klikom na link pomenutog modela koji ce vas odvesti direktno na Tehnomanija webshop. Takodje možete i ostale Xiaomi modele pogledati na našem shop-u. https://www.tehnomanija.rs/telefonija/smart-telefoni

      Pozdrav,


  5. MI A1 One – fenomenalan, upravo kupljena 2 komada

    • Imam takav od decembra prošle godine. Prezadovoljan.


      Imam takav od decembra prošle godine. Prezadovoljan.


  6. Iako imam slabiji model redmi note 5a izuzetno sam zadovoljna.


  7. U dilemi sam izmedju Redmi 5 + i Note 5 ? Vidim da je Note 5 skuplji , pa nisam siguran da li njega da izaberem.
    Moze li neko da savete u vezi izbora.. Samo mala komparacija ( prednosti , mane ) ..

    • Digital Tehnomanija


      Zdravo Milane, glavna razlika između ova dva modela je što model Redmi Note 5 ima veću RAM memoriju, veći ekran sa većom rezolucijom kao i jačom baterijom u odnosu na standardne Redmi 5 modele. U principu nije velika razlika, tako da ako izaberete bilo koja od ova dva modela nećete pogrešiti.


  8. EEEeeeee…. a onda dolazi Formula 1…!
    Xiaomi Pocaphone F1 u odnosu na prethodnike otišao je veliki korak napred…sve…sve je tu ono što mi treba i što me čini zadovoljnim, a brzina na prvom mestu. Kupio sam za 290 EUR. POKO 1 RAM 6 UInterna mem. 64 i dokupio Memor. Karticu 64 GB kao i Zaštitno staklo, tako da imam kompletan Mobi-tel. Posebno me raduju 4K i Stereo zvuk, tako da uživam u UH 4K muzičkim Clipsima… OIzbiljno: Hvala Xiaomi.

Ostavite komentar