Najbolji DSLR fotoaparati za početnike

  4

 

Da li hoćete da podignete svoje fotografisanje na sledeći nivo? Smatrate da ste prevazišli mobilne telefone i male “uperi i slikaj” fotoaparate, koji su verno služili na različitim putovanjima, obilascima i ekskurzijama?

 

Onda je prava stvar za Vas DSLR fotoaparat. Šta je DSLR fotoaparat? Ukratko, to je aparat koji nudi značajno bolje performanse od prepoznatljivih kompaktnih fotoaparata.

Postoji više razloga za to, pa pogledajmo sada neke od njih.

Veličina senzora

 

Megapikseli i rezolucija su pojmovi sa kojima je upoznat širok krug ljudi.

Međutim, kod upoređivanja fotoaparata bila bi greška predati previše značaja ovoj stavci, iako ona naravno jeste bitna.

 

DSLR fotoaparat

 

Kompaktni fotoaparati koji koštaju manje od 100 evra mogu imati istu, pa možda čak i za nijansu višu rezoluciju od DSLR mašina skupljih šest, sedam puta. Međutim, to im ne pomaže da budu konkurentni u pogledu kvaliteta slike, pre svega zato što imaju manje senzore. DSLR aparati, pa i početnički, imaju mnogo veće senzore od kompaktnih kolega – to omogućava značajno kvalitetnije fotografije, jer takav senzor ima sposobnost da primi mnogo veću količinu svetla.

 

Slike imaju manje šuma i veći dinamički opseg – dobijate čistije fotke, sa lepše sačuvanim detaljima u posebno svetlim i mračnim zonama. Još jedna bitna stvar je što ćete sa DSLR aparatom, u zavisnosti od modela, moći da delujete i u ne baš savršenim svetlosnim uslovima, dok prosečni kompakt trpi mnogo manje odstupanja od idealnih uslova.

 

Menjanje objektiva

 

DSLR fotoaparat omogućava da mu menjate objektiv – te da se tako prilagodite različitim situacijama i maksimalno podignete svoju efikasnost.

Postoji nekoliko vrsta objektiva:

 

  • Standardni, obično fiksne žižne daljine, oko 50 mm.

Ugao koji su sposobni da obuhvate odgovara onome što ljudsko oko može obuhvatiti, te daju fotografije klasičnog, prirodnog osećaja. Kao što im ime nagoveštava, koriste se za širok dijapazon fotografskih radova.

 

  • Makro objektivi, osmišljeni za fotografiju izbliza.

Njihova konstrukcija je posebno usmerena na vrhunsku oštrinu i kontrast. Sa njima dobijate one neverovatne prirodnjačke fotografije skakavaca na vlati trave i slično.

 

  • Telefoto objektivi, za velike daljine.

Omogućavaju slikanje na velikoj udaljenosti. Skakavcu ćete možda prići blizu, ali medveda je preporučljivije fotografisati sa telefoto objektivom. Prepoznatljivo su dugački i veliki, pa su mnogim laicima sinonim za ozbiljnu fotografiju.

 

  • Širokougaoni objektivi, za situacije kada želite da fotografišete mnogo toga u jednom kadru.

Prava stvar za pejzaže, velike grupne slike i slične fotografije. Ekstremno širokougaoni objektivni, kao što su recimo “riblje oko” objektivi, mogu obuhvatati do 180 stepeni, uz vidnu distorziju koja međutim slici može dati poseban umetnički dodir.

 

Ovo su neki od najčešćih objektiva, a postoje mnoge druge vrste u čijem istraživanju ćete sigurno uživati ukoliko se upustite u svet fotografije. Infracrveni, oni mekog fokusa, samo su neki iz dodatne široke palete mogućnosti.

 

Objektivi za fotoaparate

 

Veći nivo podešavanja i ručne kontrole

 

Velika većina kompaktnih fotoaparata se pravi sa idejom da neko ko ide da poseti recimo Prag, može da opušteno šeta ulicama češke prestonice i fotka sve što će kasnije poželeti da podeli sa porodicom i prijateljima.

 

Imperativ je jednostavnost korišćenja, uz sasvim solidne rezultate. To se postiže visokom automatizacijom procesa. Sa druge strane, DSLR daje mogućnost za mnogo više ručnog podešavanja različitih parametara. Automatika obezbeđuje pristojne rezultate uz malo truda, ali prave stvari čekaju kada uzmete stvar u svoje ruke.

 

Ovo kod početnika u svetu malo naprednije fotografije može da stvori i zanimljiv efekat da je slika sa DSLR modela lošija od one uhvaćene na kompaktnom, jer više zavisi od lične veštine i iskustva. Međutim, to je normalan proces učenja i posle nekog vremena bi trebalo da vidite napredak u kvalitetu svojih fotografija.

 

Tražilo

 

Tražilo je prozorčić kroz koji gledate kada fotografišete nešto. Međutim, kod kompaktnog aparata, kada koristite tražilo umesto LCD ekrana, Vi zapravo ne vidite tačno ono što će objektiv videti – ne vidite nužno istu količinu osvetljenosti.

 

Možete da koristite LCD ekran, ali se onda naravno postavljaju pitanja njegove vernosti u baš svim situacijama, njegovog kvaliteta, toga kako se ponaša pod svetlom i na kraju krajeva najvećeg problema – potencijalno fizički nezgodnijeg procesa fotografisanja sa gledanjem u ekran, a ne tražilo.

 

DSLR ima optičko tražilo – poseban sistem ogledala omogućava da ono što vidi objektiv vidite i Vi. Ovako maksimizujete svoju kontrolu – jedan od ključnih aspekata za fotografe koji žele korak dalje.

 

RAW format i još ponešto

 

DSLR je naravno mnogo otporniji na pojave poput kašnjenja.

RAW format je još jedna tačka vredna spomena – ovo je praktično digitalni ekvivalent negativa. Kada uslikate nešto, ta slika prolazi određenu obradu od strane fotoaparata, pre odlaganja na memorijsku karticu. Međutim, kada optirate za RAW, dobijate kao što mu ime na engleskom kaže sirovi format – koji posle sami možete da obrađujete na načine koje želite.

 

DSLR je mnogo robusniji, teži i veći proizvod. Različita foto oprema sa njim takođe ulazi u jednačinu.

 

Profesionalni fotoaparati

 

Za kraj, spomenimo samo ukratko da postoje i visokokvalitetni kompaktni fotoaparati – koji u izuzetnim slučajevima mogu izazvati DSLR u nekim aspektima poput veličine senzora. Ipak, oni su retki i mnogo skuplji od svoje ekonomičnije braće.

 

Preporučujemo

 

Nikon D3400

 

Izvrstan model za one koji ulaze u DSLR segment.

 

Japanski specijalista za optiku je napravio uređaj odlične vrednosti za dat novac, sa APS-C CMOS senzorom i rezolucijom od 24.2 megapiksela.

Kvalitet slike će oduševiti početnike, koji neće žaliti svoju odluku da pređu na ozbiljnije aparate.

 

Video se može snimati u sjajnoj 1080p rezoluciji, a što se tiče sukcesivnog fotografisanja, Nikon D3400 tu postiže 5 frejmova po sekundi.  Uz kvalitetno optičko tražilo možete se poslužiti i LCD ekranom dijagonale 3 inča.

Za opšti komfor korišćenja može da znači još nekoliko faktora: sjajan životni vek baterije, Bluetooth konekcija i SnapBridge aplikacija, kao i vodič kroz funkcije i mogućnosti uređaja.

 

Ovo je takođe veoma lep aparat, izuzetno dizajniran kako u pogledu estetike, tako i u pogledu toga kako leži u rukama, i koliko je zahvalan za upotrebu.

 

NIkon d3400

 

Canon EOS 750D

 

Nikonov japanski rival takođe ima impresivan, potentan uređaj za početnike.

Senzor je kao kod prethodno spomenutog modela APS-C CMOS, baš kao i rezolucija od 24.2 megapiksela. Očekujte fantastične fotografije, pogotovu kada se oslobodite i ovladate svim ručnim podešavanjima.

 

Sukcesivno fotografisanje je moguće u 5 fps, a snimanje video materijala u Full HD 1080p rezoluciji.

 

Canon EOS 750D poseduje izvrstan ekran, dijagonale 3 inča i osetljiv na dodir. Ovo značajno pomaže brzom i jednostavnom upravljanju aparatom. Odlična funkcija je i rotiranje ekrana, što može biti od velike pomoći pri slikanju iz malo čudnijih pozicija.

Što se tiče konekcija, Wi-Fi i NFC su tu da omoguće jednostavno povezivanje sa drugim pametnim uređajima, te brzo i lako deljenje slika. Canon fotoaparati su poznati po svom nivou izrade i pouzdanosti, a ni EOS 750D neće razočarati po tom pitanju.

 

Nikon D5300

 

Još jedan aparat koji će Vas oduševiti kvalitetom slika. APS-C CMOS senzor, rezolucija od 24.2 megapiksela i moćan procesor garantuju odlične rezultate.

 

Uz tražilo tu je i ekran dijagonale 3.2 inča, sa mogućnošću rotiranja.

EXPEED 4 procesor osigurava da se slika dodatno obradi i poboljša, a posebno dobro se pokazuje na redukciji šuma.

 

Ugrađeni Wi-Fi pružiće laku povezanost, a zanimljiv je i GPS – koji daje mogućnost za tagovanje slika sa koordinatama i kasnije kreiranje putnih mapa, preko posebnog Nikonovog softvera.

 

Nikon D5300 snimanje vrši u Full HD rezoluciji, a spomenimo i autofokus sistem od 39 tačaka.

 

Nadamo se da smo Vam ovim tekstom približili zanimljiv svet naprednih fotoaparata, te pomogli u donošenju određenih odluka.

 

Kao i sva tehnika i digitalni fotoaparati prolaze kroz konstantan progres i promene. DSLR aparati doživljajaju dodatna poboljšanja, sve su prisutniji i mirrorless fotoaparati (fotoaparati bez ogledala), a utakmica renomiranih proizvođača nastavlja da traje i donosi sve bolje proizvode.




  1. Koja je cena fotoaparata?

    • Tehnomanija


      Pozdrav Tanja,

      Našu ponudu DSLR aparata i njihove cene možete pogledati na ovom linku: https://bit.ly/3y77V3Q

      Za dodatne informacije i pomoć prilikom izbora, možete se javiti putem chata na našem sajtu ili pozivom na 011 3 713 713. Rado ćemo Vam se posvetiti! 🙂


  2. Gde vam se nalazi online chat

    ?

    • Tehnomanija


      Dobro jutro. Hvala Vam na postavljenom pitanju. Na našoj web stranici Tehnomanija.rs nakon nekoliko sekundi po učitavanju kompletne stranice, u donjem levom uglu web brauzera će se otvoriti prozor za kontakt sa dežurnim operaterom.

Ostavite komentar