Top 12 besplatnih programa koje svi gejming kompjuteri moraju imati

  1

Gejmer si, ili igraš igre na kompjuteru rekreativno. Imaš zver u kućištu ili normalnu konfiguraciju sa kojom uživaš u igranju. Bilo kako bilo, uvek ti treba još. Još memorije, frejmova i snage. Prirodno rešenje za to bilo bi: “Trkni do prve radnje koja prodaje PC opremu i kupi novu grafičku kartu”. Ipak, svoje gejming iskustvo možeš poboljšati i na drugi način. Instalacijom par zanimljivih programa možeš iz korena promeniti ono što ti pruža tvoj računar. Na ovoj listi naći ćeš 12 programa koji će ti pomoći na tvom gejming putu. E, da, i potpuno su besplatni!

#12 KeyTweak

 

Jedna od stavki koju većina proizvođača igara omogućava u svojim igrama, i na kojoj smo im veoma zahvalni, jeste menjanje rasporeda komandi. Morate priznati da ne leže svakom igraču kontrole određene od strane proizvođača. I to je okej. Uđeš u opcije i podesiš sve onako kako odgovara tebi. Ali, šta se dešava kada igra ne dozvoljava promenu komandi?

 

Tu na snagu stupa svemoćni KeyTweak putem koga svaka tastatura postaje prirodno okruženje za onog ko je koristi. Sasvim jednostavno možeš konfigurisati raspored dugmića onako kako tebi odgovara bez dugih “kopanja” po programskim fajlovima igre. A kada završiš sa igranjem, dovoljan je samo jedan klik koji će vratiti tastaturu na pređašnja podešavanja.

 

Jednostavan, brz i veoma koristan, KeyTweak će postati tvoj gejming partner u mnogim okršajima.

Evo još nekoliko tastatura koje su se pokazale kao pravi junaci u mnogim PC bitkama: GENIUS SCORPION K 215 otporna na vodu i sa gomilom različitih boja pozadinskog svetla. MS SNIPER PRO sa 6 linija različitog osvetljenja i 12 multimedijalnih tastera. REDRAGON ASURA K501 stvorena za pravo uživanje, sa osloncem za dlanove, i neverovatna 32 anti ghost tastera.    

#11 F.lux

 

Svakome od nas se često desi da dočeka kasne večernje, pa čak i rane jutarnje časove uz monitor svog računara. Mrak u sobi i blještavo svetlo monitora tada su naš najveći neprijatelj. Oči počinju da se suše i postaje sve teže gledati u tako jak izvor svetlosti.

 

Ako si i ti noćni igrač, onda je F.lux program koji je bukvalno osmišljen za tebe. Sinhronizovan sa časovnikom i vremenskom zonom, ovaj softver prilagođava jačinu svetlosti tvog monitora količini dnevnog svetla. Samim tim stvara topliju i za oko prijatniju sliku koja nas spašava svog onog peckanja i trljanja očiju.

 

F.lux će ti pružiti mogućnost da igre igraš duže, ali će i tvoje vreme provedeno pred monitorom učiniti znatno zdravijim za tvoje oči.

#10 Piriform CCleaner

 

ccleaner

 

Možda to niste znali, ali samim korišćenjem vaši računari bivaju bombardovani gomilom nepotrebnih fajlova. Bilo da su to “temporary” fajlovi, repovi koji ostaju nakon deinstalacije programa i igara, ili bilo koja druga vrsta “junk” fajlova, svi oni zauzimaju određenu količinu memorije. Ovo može dovesti do usporavanja vaše mašine, a to je poslednja stvar koju želite, zar ne?

 

Piriform CCleaner je napravljen da lovi i uništava sve vrste nepotrebnih fajlova na hard disku. Takođe je sposoban da prepozna progrme koje ne koristimo i koji nam nusu potrebni i ukloni ih. Ovime dobijamo dodatni prostor za korišćenje i samim tim poboljšavamo performanse svog gejming ljubimca.

 

Ipak, obratite pažnju na podešavanja ovog programa. Ukoliko mu ne zadate dobra ograničenja, može se desiti da obriše i neki od potrebnih fajlova.

#9 UltraMon

 

U poslednje vreme sve češća pojava u gejmerskom svetu je upotreba dva monitora. Ako i ti spadaš u ovu grupu igrača, tvoji monitori prosto vape za ovim programom. UltraMon nudi mnoštvo podešavanja, od rezolucije, screensaver-a i wallpaper-a do sinhronizacije, dupliranja slike, pa čak i prevazilaženja Windows-ovog limita od 10 povezanih monitora.

 

Čak iako nikada nisi naišao na problem prilikom korišćenja dva ili više monitora, UltraMon će ti pružiti pregršt zanimljivih opija i podešavanja koja mogu učiniti tvoje gejming iskustvo znatno boljim.

 

Ukoliko planiraš da nabaviš dva monitora i unaprediš svoje igračko iskustvo predlažemo ti da pogledaš neki od ovih modela. Pokazali su se kao jedni od najboljih za dual upotrebu. ASUS VZ279Q koji može doći u dve veličine, 23 i 27 inča, pravo je osveženje za oko. Radi u 1920 x 1080 Full HD rezoluciji i ima vreme odziva od 5ms.  SAMSUNG S27F350FHUXEN dostupan je u tri veličine, 27, 23.5 i 21.5 inča. Poseduje gejming podešavanje koje optimizuje boje i kontraste i free sync koji smanjuje iritirajuće seckanje između frejmova, i sve to u Full HD-u.

# 8 SuperF4

 

Šta je ono što te najviše iznervira kada igraš igre? Bag koji ti toliko zablokira računar da ni svi Ctrl+Alt+Del i Alt+F4 ne mogu pomoći. Sigurno ti se desilo da program toliko prestane da reaguje da ni ozloglašeni Alt+F4 ne može da ga isključi. Ako je ovo učestala pojava na tvom računaru, naša topla preporuka je sitan program po imenu SuperF4.

 

Kada dođe do neželjene situacije o kojoj smo govorili sve što je potrebno jeste da u isto vreme pritisneš Ctrl+Alt+F4 i nema tog programa ili igre koji će preživeti taj napad. SuperF4 će ti sačuvati gomilu živaca i pokazaće se kao pravi istrenirani ubica svih onih programa koji odbijaju da se zatvore.

#7 Sharex

 

sharex

 

Naišao si na neko ekstra mesto u igri, ili želiš da imaš sliku kako si ponizio ekipu u multiplejeru? Načina da napraviš screenshot ima bezbroj, ali malo je onih koji pružaju ono što Sharex može da pruži. Pored standardnog slikanja ekrana, ovaj program dolazi sa gomilom drugih opcija i alata koji pomažu u obradi i samom pravljenju slika.

 

Pored opcija uslikavanja određenih delova ekrana, podesivih oblika slike, snimanja video zapisa, Sharex nudi i zanimlivu opciju vodenog žiga. Vodeni žig može biti automatski dodavan na tvoje slike, a slike automatski upload-ovane na željeno online mesto.

 

I pored ovih naizgled komplikovanih opcija, Sharex je iznenađujuće lak za korišćenje i predstavlja program koji bi svi gejmerski kompjuteri trebalo da imaju.

#6 CPU-Z

 

Želiš da overklokuješ svoj računar? Želiš da izvučeš apsolutni maksimum iz mašine koju imaš ali ne znaš odakle da počneš? Prvo što ti treba je precizan i detaljan izveštaj o performansama kompjutera koji koristiš. CPU-Z će ti pružiti najdetaljniji mogući uvid u performanse i trenutno stanje tvog računara.

Izveštaji u realnom vremenu o brzini i iskorišćenosti procesora, grafici, RAM memoriji, samo su mali deo onoga što ovaj program pokriva. Zađi u najdalje i najsitnije delove mašine kako bi pronašao savršen način da je učiniš pravim gejming monstrumom.

Svaki izveštaj koji CPU-Z pruža može biti eksportovan i sačuvan u TXT ili HTML formatu. Samim tim možemo pratiti performanse svog računara kroz duži period vremena.

Optimalna konfiguracija koju možeš za sebe da nabaviš je: GODZILLA DOSE – kao što samo ime kaže, ovaj kompjuter je neukrotiva sila prirode. Sa svojih 8GB DDR4 rama, AMD Ryzen 3 quad core procesorom na 3.5GHz i nVidia grafikom, nema te igre koja mu može stati na put.

#5 Discord

 

Ima li ičeg lepšeg nego povezati se sa društvom i zajedno odigrati neki MMORPG, FPS, ili bilo šta što volite da igrate u multiplayer-u? Od sada će ovo iskustvo biti još lepše i prijatnije.

 

Discord vam omoguđava da veoma lako kreirate privatne chat-ove i grupne audio pozive za svoju ekipu.

 

Akcenat ovog programa stavljen je na jednostavnost i brzinu njegovog korišćenja što je preko noći potisnulo Skype sa svog trona. Čak i ako nemate instaliran Discord na računaru, možete se povezati sa igračima putem online verzije istom lakoćom.  

#4 MSI Afterburner

 

Frejmovi po sekundi, nikada ih nije dovoljno. Gde drugo ih tražiti nego na grafičkoj karti? Oni od vas koji su sami sastavljali svoje gejmerske konfiguracije i koji su u konstantnoj potrazi za frejmom više, MSI Afterburner je program stvoren za vas.

 

On vam omogućava da pristupite svojoj grafičkoj kartici i iz nje izvučete apsolutni maksimum, naravno, uzimajući u obzir limite koje vaša karta može da podnese. Imaćete potpuni uvid u ponašanje svoje grafičke karte, kao i celokupnog sistema. Još jedna od odličnih opcija koju pruža ovaj softver je kontrolisanje preko mobilnog telefona. Ovako ćete bez izlaženja iz igre konfigurisati svoju mašinu i dobiti te frejmove koje svi žarko žele.

 

Za vas koji ne želite da overclock-ujete vaše grafičke karte, iz ponude izdvajamo par čudovišta kojima frejmovi ne predstavljaju nikakav problem: ASUS STRIX GTX1080TI 11 grafičku kartu namenjenu uživaocima igara čija snaga se krije u 11GB memorije. Ova kartica podržava korišćenje virtuelne realnosti, trenutni streaming i može prikazati milione boja kao i 6 različitih efekata. ASUS DUAL-RX580-O4G koja ima dva HDMI izlaza, 4GB memorije, i ventilatore koji su apsolutno nečujni. Takođe poseduje opciju trenutnog streaminga i podržava virtuelnu realnost.

#3 PC Decrapifier

 

pc derapifier

 

Novi kompjuteri često dolaze sa gomilom programa koje prodavci smatraju korisnim. Ono što većina tih programa predstavlja zaista je uzaludno potošen prostor na hard disku. PC Decrapifier je softver koji pronalazi te programe, uklanja ih sa računara oslobađajući prostor na hard disku i samim tim poboljšava perfromanse kompjutera.

 

No, ovaj softver nije samo namenjen onima koji su skoro kupili svoj računar. Ukoliko primetite da vam kompjuter vremenom usporava, to može značiti da ste pokupili previše beskorisnih programa. Samo se obratite PC Decrapifier-u i za tren oka vaš kompjuter će se ponašati kao nov.

#2 LogMeIn Hamachi  

 

Hamachi predstavlja platformu koja obavlja više funkcija, preko slanja fajlova do igranja multiplayer igri u private-u. Potpuno je besplatan i veoma jednostavan za korišćenje što ga postavlja nekoliko pozicija iznad drugih sličnih programa. Suštinski, on predstavlja virtuelnu mrežu koja oponaša LAN povezivanje.

 

Poveži se neverovatnom lakoćom, osigurano VPN-om, sa do 5 računara i uživaj u privatvim igrama, razmeni podataka, čak i bezbednim razgovorima sa prijateljima. Hamachi je zaista program bez kog gejmerski kompjuteri, pa čak i obični desktop računari i laptopovi ne mogu iskusiti draž online igranja u svoj svojoj veličini.

#1 Steam

 

steam

 

Sastavio si novu gejming konfiguraciju, ili si kupio nov računar i planiraš da neko vreme uživaš u igranju omiljenih žanrova, a još uvek nemaš instaliran Steam? Velika greška. Steam je platforma koja pretvara tvoj rčunar u pravi gejmerski raj i okruženje slično konzoli.

 

Preko Steam-a možeš download-ovati gomilu besplatnih igara kao i bezbroj vrhunskih ostvarenja gejming industrije. Podržava džojstik i ima opciju Big Picture tako da možeš da uživaš u igrama zavaljen u fotelju. Za one najbolje i najmarljivije igrače tu su Achievement-i koji se mogu skupljati za skoro svaku igru. I ono što je najbolje, igre se mogu pokretati direktno iz Steam prozora, tako da u svakom trenutku imaš pristup svim svojim igricama na jednom mestu.

 

Počni da igraš!

 

Ostalo je još da se odlučiš koji od ovih programa će naviše odgovarati tvojoj mašini i tvom stilu igranja. Nadamo se da ćeš pronaći nešto što će tvoje igračko iskustvo učiniti prijatnijim, zanimljivijim i znatno kvalitetnijim. Kao što smo već napomenuli, svi ovi programi su apsolutno besplatni i od njih te deli samo dva klika. Tako da, izaberi, klikni Download, i tvoje unapređene gejming avanture mogu početi odmah.

 




  1. Veoma značajne informacije.HVALA

Ostavite komentar