Odaberite najbolji štampač i prepustite se bezbrižnom radu od kuće ili kancelarije

  0

Moderno doba nezamislivo je bez upotrebe računara, a uz računar često ide i kupovina štampača. Iako znamo da za ovim uređajem sigurno neće posegnuti svi, verujemo da je danas mnogo veća potreba da imate štampač na dohvat ruke, nego što je to bilo ranije.

Bez obzira da li radite od kuće, studirate ili samo želite da u svom domu imate uređaj koji će vam omogućiti jednostavno štampanje papirologije koja vam povremeno zatreba, nikad nije kasno za kupovinu ovog uređaja.

Svakako, pre nego što krenete u potragu za odgovarajućim modelom, dobro je da se upoznate sa vrstama štampača i njihovim karakteristikama, kako biste odabrali onaj koji najviše odgovara vašim potrebama.

Sve što treba da znate o kupovini štampača

​​Kupovina štampača zahteva pažljiv odabir jer u startu morate znati šta od uređaja očekujete, a šta možete dobiti. To je posebno važno ako znate da ćete ga koristiti često, posebno kada je u pitanju posao.

Potrebe štampanja, kao i količina odštampanog materijala najviše određuju koju ćete vrstu štampača kupiti. Postoji razlika između kućnih potreba i potreba firme i posla, a razlika je uglavnom u brzini i količini štampane dokumentacije. Velike firme iz sektora bankarstva, računovodstva, knjigovodstva, svakodnevno zahtevaju veliki broj odštampanih stranica, te je za njih predviđen izdržljiviji i brži uređaj. S druge strane, za kućne ili kancelarijske poslove služe aparati manjeg gabarita.

Sve u svemu, potrebe diktiraju izbor, a vaše je da se dobro informišete kakve mogućnosti pružaju različiti uređaji i odaberete odgovarajući.

Devojka sedi za laptopom dok pored nje iz štampača izlazi odštampani materijal u boji
Foto: Shutterstock

Koje vrste štampača postoje i kako da ih najlakše izaberemo?

U zavisnosti od toga koju tehnologiju štampe koriste, razlikujemo nekoliko vrsta štampača.

  • Inkjet štampači – ukoliko želite štampač kojim je jednostavno rukovati, a ipak ima kvalitetnu rezoluciju, za vas je ova vrsta štampača
  • Laserski štampači – takođe jednostavni za rukovanje, ali za razliku od prethodnih rade mnogo brže i kvalitetnije
  • Matrični štampači – gabaritniji su i najčešće se koriste za višeslojno štampanje dokumenata u bankarstvu, finansijama, knjigovodstvu
  • Multifunkcijski štampači – kao što i njihovo ime kaže, u pitanju su višenamenski uređaji koji omogućavaju kopiranje, skeniranje i štampanje. Ovakva vrsta štampača najčešće se koristi u velikim poslovnim sistemima, međutim sve više je primera korišćenja i kod kuće. Razlog za kupovinu ovakvog uređaja je uglavnom taj jer je po jačini i izdržljivosti neprikosnoven.

U zavisnosti od potreba koje imate, odabraćete i vrstu štampača koja će vam najviše odgovarati.

Inkjet štampači, za brzo i lako korišćenje od kuće

Pored laserskih, kada govorimo o najboljim štampačima za kućnu upotrebu, tu su i inkjet štampači. U pitanju je tehnologija koja štampa u živim i toplim bojama, ali je svakako na raspolaganju i opcija rada u crno-belom režimu.

Inkjet štampači koriste kertridže sa mastilom. Većina današnjih komercijalnih inkjet štampača koristi mastilo na bazi boje. Ovo mastilo je ekonomičnije, a dobijene fotografije su lepše i živopisnije. Mnogi modeli imaju mogućnost da štampaju fotografije što je dodatni benefit. Inkjet štampači su takvi da nam nude: ekonomičnost, kvalitet i dobru rezoluciju boja. Za vaš dom inkjet štampač je pouzdan izbor.

Laserski štampači, brzina i efikasnost koja će vas oduševiti

Ako želite brzo i kvalitetno štampanje, skoro bez buke, laserski štampač je pravi izbor za vas. Njega odlikuje brzina kao i rezolucija visokog nivoa. U ponudi se nalaze modeli koji štampaju i do 22 stranice u minuti u normalnom režimu rada.

Laserski štampači su stekli veliku popularnost među korisnicima zahvaljujući visokom kvalitetu štampe i relativno malim troškovima pri korišćenju. Uz ovaj način štampanja dobijaju se rezultati slični ili bolji od klasičnih 1200 dpi printera (dpi dots per inch – broj tačaka po inču). Sa ovim modelima zamena tonera je vrlo laka i brza, a jednostavnost i ekonomičnost su dve glavne karakteristike ovih modela.

Laserski štampač garantuje izuzetnu brzinu štampe, kvalitet i visoku rezoluciju uz nizak nivo buke. Pogodni su i za kuću, ali i za firmu. Kupovina laserskog štampača pravi je potez.

Na laserskom štampaču koji štampa grafikone nalazi se nekoliko knjiga, a pored njega tu su peščani sat, posude sa olovkama i cveće
Foto: Shutterstock

Matrični štampači, izdržljivost ovog štampača će vas ostaviti bez daha

Matrični štampač jedan je od onih koje viđamo u sektoru bankarstva, računovodstva, u finansijama. Kao što mu ime kaže, on štampa pomoću iglica koje preko trake ostavljaju otisak matrice, a njegova posebna prednost u spomenutim oblastima se ogleda u mogućnosti štampanja na više slojeva papira i korišćenje „beskonačnog” papira. U pitanju je izdržljiv, ekonomičan i robusniji uređaj koji će svakako ispuniti svoju ulogu jeftine i brze štampe.

Bučniji je, ne pruža visok kvalitet štampe i svoju kulminaciju u korišćenju dostigao je pre deset godina. Sada su ih sustigli moderniji modeli, ali im mnogi i dalje ostaju verni, posebno oni koji ih koriste u poslovne svrhe u prethodno navedenim oblastima.

Multifunkcijski štampači, za kvalitet i brzinu vašeg štampanja, kopiranja i skeniranja

Višenamenski, multifunkcijski štampači poseduju opcije za kopiranje, skeniranje i štampanje. Ukoliko vaše potrebe zahtevaju sve tri opcije, onda je ova vrsta štampača pravi izbor za vas.

Karakteristike multifunkcijskih štampača su izvanredne. Visoka rezolucija, odlična brzina štampanja (pojedini modeli štampaju i 33 stranica u jednom minutu), vrlo su fleksibilni i kompatibilni sa različitim operativnim sistemima.

Kopirajte, skenirajte, štampajte uvek kada vam je to potrebno – tri opcije u jednoj mašini, višenamenska prednost koja olakšava posao u nekoliko koraka. Kupovinom ovog uređaja uvek dobijate više.

Devojka u lila haljini koristi multifunkcionalni štampač za skeniraje dokumenta na poslu
Foto: Shutterstock

Koje karakteristike štampača mogu biti značajne prilikom izbora odgovarajućeg modela?

Kada biramo odgovarajući štampač, važno je da znamo koje su to najvažnije karakteristike i funkcionalnosti koje nam svaki od modela nudi. Upravo zbog toga je korisno i da razumemo njihovo značenje kao i njihovu važnost kako bismo odabrali odgovarajući uređaj za štampanje. Zato ćemo navesti nekoliko najvažnijih karakteristika koje su zajedničke za sve modele i koje će nam pomoći da adekvatno izaberemo.

  • Rezolucija boja – jedinica za označavanje rezulucije je dpi (dots per inch), a pokazuje kakav je kvalitet štampe, da li je ona visokog ili nižeg kvaliteta. Tako na primer, 4800 x 1200 dpi je oznaka za to koliko će detaljna biti vaša slika prilikom ispisa. Što su brojevi veći, bolji je kvalitet štampe.
  • Kapacitet ulaza – oznaka za to koliko listova može da stane u fioku, tj. mesto odakle štampač povlači papire. Za potrebe povremenog štampanja određene dokumentacije i slično, ovaj podatak neće biti od presudnog značaja. Ipak, oni koji imaju potrebu čestog štampanja, kao i štampanje velike količine dokumenata, ovaj podatak će uzeti kao ključan pri izboru.
  • Memorija – što je veća memorija štampača, to je lakše da štampa bude brža. Tako neke zadatke štampač skladišti u svojoj memoriji i ne mora da koristi memoriju računara.
  • Mesečni obim štampe – označava koji je to broj stranica iznad koga ne bi trebalo da štampamo u okviru jednog meseca. Ovo je važno za sve one kojima je potrebno da u svakom trenutku znaju broj odštampanih stranica.
  • Rezolucija štampe – kvalitet svake odštampane stranice meri se na osnovu rezolucije štampača, što je najčešće važno za štampače u boji jer se pri štampanju fotografija u koloru vidi razlika. Ukoliko želite da taj kvalitet bude na nekom posebnom nivou, preporučujemo da odaberete model koji ima bolju rezoluciju štampe i koji će zadovoljiti vaše kriterijume.

Pored navedenih, mnogi štampači danas su modernizovani, pa poseduju i neke napredne opcije. Jedna od njih je Wi-Fi povezivanje. Zahvaljujući ovom načinu povezivanja možete štampati dokumente direktno sa telefona. Na taj način skraćujete proces, ne morate ih prebacivati sa mobilnog telefona na kompjuter, pa onda štampati, već ih direktno sa telefona šaljete na štampanje.

Izaberite štampač prema vašim potrebama

Bilo da tražite štampač za svakodnevne potrebe i povremeno štampanje dokumentacije, za svoj posao ili za firmu, najvažnije je da znate šta vam je potrebno od ovog uređaja. U skladu sa tim, razmotrite sve njihove značajne karakteristike, kako bi odabir bio baš po vašim merilima i kako bi ispunio sva vaša očekivanja.

Uz ovaj uređaj kod kuće uštedećete vreme jer ne morate za svaku sitnicu koju je potrebno da štampate da izlazite napolje i idete do kopirnice i knjižare. U Tehnomaniji vas čeka širok izbor odličnih štampača različitih vrsta, te imate izbor da pronađete pravi model za svoje potrebe.



Ostavite komentar