Kupovina laptopa – Ultimativni vodič za odabir pravog modela

  2

Da li ste ikada došli u situaciju da pitate komšiju ili rođaka za savet koji laptop računar da kupite jer se ne razumete dovoljno? Prilično samozadovoljno uđete u konverzaciju misleći da baratate sa dovoljno tehnoloških termina i činjenica i da vas već posle nekoliko minuta preplave nekim stručnim specifikacijama i informacijama od kojih posle budete još više zbunjeni, jer mnogo brendova laptopova postoji a modela još više.

Kupovina laptopa predstavlja ozbiljnu investiciju, te ne treba biti obavljena olako.

Veština kupovine je uzeti ono što je vama potrebno. Zato smo tu da vam približimo značajne karakteristike, kao i nekoliko tipova laptopova kako biste uspešno odabrali model koji je baš za vas.

Kako odabrati laptop koji će vam najviše odgovarati?

Možda je najbolji odgovor na ovo pitanje zapravo i najjednostavniji i ono što donekle i sami znamo – onaj koji će odgovoriti našim potrebama. U skladu sa namenom za koju vam je potreban laptop, možete pronaći sledeće tipove ovih uređaja:

1. Laptop za svakodnevnu upotrebu
2. Poslovni laptop
3. Laptop za kreativce
4. Gaming laptop
5. Mini laptop
6. Apple laptop (na koje ćemo se ukratko osvrnuti nezavisno od navedene kategorizacije, kako je dosta fanova ovog brenda)

Ne morate gledati bezbroj modela i gubiti se u svim specifikacijama iz kojih nećete moći da izvučete ono što vam je najvažnije za odabir odgovarajućeg modela za sebe.

Razmislite šta želite od vaše nove mašine i pročitajte neke od najvažnijih smernica koje će vam pomoći da okvirno steknete utisak šta je to važno da odabir bude što lakši.

Laptop za svakodnevnu upotrebu

Svakodnevni laptop se često susreće u domovima. Na njemu surfujete internetom, gledate filmove, slušate muziku, obavljate neke laganije zadatke u Office paketu, i konačno – čuvate raznorazan materijal. Ukoliko je sve ovo ili nešto od navedenog ono za šta je vama potreban laptop, onda ste na pravom mestu. Za obavljanje svih ovih operacija nije potrebno da imate neku neverovatnu mašinu, već uređaj koji će vam omogućiti da lako iskucate tekst, proverite mejlove, odgledate seriju i slično.

Što se tiče procesora, srca računara koje utiče manje ili više na sve procese i to koliko se oni brzo i efikasno obavljaju, odlična mera ovde bi bila AMD 3020e, Intel Core i3 serija. i3 procesori predstavljaju vrlo fin balans između performansi i cene. Dobijate kvalitetan, brz i dugovečan procesor, uz koji će vaš kućni laptop sa lakoćom obavljati zadatke pred sobom.

Intel ima još dve serije procesora koje vam mogu biti interesantne ukoliko kupujete ovaj tip laptopa. To su Celeron i Pentium. Oni takođe mogu biti sasvim korektno i ekonomično rešenje ukoliko ste prosečan korisnik koji svom računaru ne ispostavlja posebno komplikovane zahteve.

Laptop za svaki dan

 

Kada je u pitanju RAM, odnosno kratkoročna memorija, 4 GB bi trebalo da bude dovoljno u ovom slučaju. RAM omogućava kompjuteru da barata sa velikim brojem informacija u istom trenutku, te na taj način predstavlja vrlo bitnu komponentu za brzinu i glatko funkcionisanje. 4 GB odgovara sasvim pristojno na potrebe svakodnevnog laptopa, a sve preko toga je dobrodošli bonus.

Što se tiče dugoročne memorije, klasičan HDD (hard disk drive) će predstavljati dobru opciju za čuvanje slika, filmova, serija i drugog materijala. Varijanta od 1 TB daje izuzetno zavidnu količinu prostora sa kojom ćete mnogo manje brinuti o tome da li će biti mesta za nešto na računaru. Iako ovaj kapacitet HDD-a predstavlja neko i više nego dobro rešenje, za svakodnevne laptopove su sasvim korektni i modeli koji nude kapacitet 256 GB i 512 GB.

Poslednja stavka koju bismo istakli je predinstalirani Windows – ovo bi moglo da bude još jedan plus za kućni laptop. Uključite računar nakon kupovine i odmah možete da krenete sa korišćenjem, bez daljih komplikacija i razmišljanja kako, gde i ko da vam instalira željeni operativni sistem.

Kada su u pitanju konkretni modeli, spomenimo ovom prilikom nekoliko predloga koji svojim karakteristikama upravo odgovaraju nekima od prethodno spomenutih:

  • Lenovo IdeaPad 3 15ITL6 – sa SSD-om od 256 GB, RAM-om od 4 GB, Intel Celeron procesorom, ali bez operativnog sistema.
    Laptop Lenovo IdeaPad 3 15ITL6
    Bilo da ste ljubitelj Windowsa ili Linoxa, imate mogućnost da instalirate operativni sistem koji vama najviše odgovara. Iako nekima možda neće odgovarati zbog obaveze naknadnog instaliranja OS-a, ima i onih kojima ovo neće smetati kako bi instalirali OS po svojoj želji.
  • Za razliku od njega, laptop HP 40K62EA je model sličnih performansi kao prethodni, kao i slične cene, ali sa već instaliranim Windowsom 10 Home, što će nekima verovatno biti značajna stavka za kupovinu.
    HP Laptop 15s-eq1114nm
    Glavne karakteristike su gotovo identične, sa razlikom u procesoru, kod ovog modla je AMD 3020e, i nekim manje značajnijim osobinama. Ipak, preporučujemo da obratite pažnju na sve karakteristike kako biste odabrali model po svojim merilima.
  • Lenovo 81W100K1YA je još jedan primer modela tipičnog za ovu vrstu laptopa. Nešto je jeftiniji i ima odličan SSD od 128 GB, te ako niste među onima koji vole da čuvaju hrpu dokumenata, slika i filmova na svom prenosnom računaru, ovaj model može biti sasvim korektno rešenje. Ima predinstalirani Free DOS, te ukoliko želite da imate neki od standardnijih operativnih sistema, potrebno ih je instalirati naknadno.
    Lenovo laptop, prednja strana, otvoren

Ovo su samo neki od modela laptopova za svakodnevnu upotrebu, kako biste bolje stekli osećaj o mogućim varijacijama karakteristika i performansama koje nude. Ono što im je zajedničko jesu njihove relativno slične karakteristike koje zadovoljavaju neke prosečne potrebe svakodnevnog korišćenja, sličnog su cenovnog ranga, sa manjim razlikama i odstupanjima.

Poslovni laptop, za efikasnost i produktivnost svaki dan

Ukoliko ste među kupcima koji traže laptop za posao, za ovu svrhu su obično potrebne jače mašine koje će vam obezbediti efikasno i neometano obavljanje različitih poslovnih zahteva. U produžetku ćemo predstaviti neke od značajnih karakteristika ovih laptopova, ali ne treba zaboraviti da izbor odgovarajućeg uređaja za ovu namenu može zavisiti i od toga kojim se poslom bavite – koja oblast je u pitanju, kakvi su zahtevi koje će biti potrebno da izvršava, koliko zahtevne softvere koristite i slično. Ali, krenimo redom.

Prethodno spomenuta i3 serija je ovde neki minimum, ali je realno da cilj bude Intel Core i5, pa i i7 procesor, u zavisnosti od vrste posla. Poslovni laptop prosto ne trpi nivo tolerancije koji se daje kućnom, on mora biti uvek pouzdan, fleksibilan i dovoljno jak.

Preporučuje se i 8 GB RAM memorije, a sve što je više može biti samo plus – na ovaj način će računar moći da savlada obavljanje konkurentnih ili kompleksnih zadataka znatno efikasnije i brže.

Ako vam je brzina značajna stavka, vredi razmisliti i o SSD disku. SSD je značajno manji od klasičnog hard diska (HDD) i ne funkcioniše na mehaničkom principu. Donosi izuzetan napredak u brzini dizanja sistema, otvaranja programa i aplikacija, svim vrstama manipulacije sa fajlovima (otvaranje, premeštanje i sl.). Kada sednete za laptop koji ima SSD odmah osećate razliku, celokupno iskustvo je glatko i računar funkcioniše laganije.

Business laptop

Naravno, uvek ima ali. U ovom slučaju to je kapacitet. SSD diskovi su skuplji za proizvodnju, pa ih proizvođači ne izbacuju u masivnim varijantama. Uobičajene cifre su 256 i 512 GB, a mogu se naći i oni od 128 GB. Ukoliko vam prostor nije ključan, ili možete koristiti eksterni hard disk, toplo preporučujemo model sa SSD-om.

U kontekstu prethodno rečenog, dobro je da znate da postoje i izvesni modeli koji poseduju i kombinaciju HDD-a i SSD-a.

Kod poslovnih laptopova veličina ekrana može postati značajan faktor. Za kućni laptop je dijagonala od 15,6 inča gotovo izvesna, neki će se odlučiti i za 14 inča, ali ovde možda budete želeli više od toga. 15,6 inča daje dobro iskustvo, ali 17,3 može biti prijatnije i komfornije rešenje za posao, posebno ukoliko vaš posao zahteva baratanje detaljima i veći prikaz što će vam veći ekran i obezbediti.

Ako se pak odlučite za veću varijantu, pripazite kod nabavke torbe za laptop – veliki broj njih je dizajniran za modele 15,6 inča, pošto je to dominantna kategorija.

U skladu sa prethodno istaknutim stavkama, izdvajamo nekoliko odličnih modela iz ove grupe:

  • Moćan HP EliteBook x360 1040 G8 predstavlja snažan uređaj, sa svojim Intel Core i5-1135G7 procesorom, čak 16 GB RAM-a i 512 GB prostora na brzom SSD disku, a prisutna je i dobra ponuda USB portova.
    HP laptop, otvoren, levi ugao,
    Ekran je 15,6 inča dijagonale i kvalitetne Full HD rezolucije od 1920 x 1080 piksela. Za ovaj model je karakterističan i odličan audio-sistem Bang & Olufsen sa 4 premium zvučnika, kao i tastatura otporna na polivanje, pa ukoliko vam znače i ovakvi detalji, ova snažna mašina je za vas.
  • Još jedno sjajno rešenje za kupovinu ovog tipa uređaja jeste Lenovo ThinkBook 14 – iako sa nešto manjim ekranom od 14 inča, ovaj laptop poseduje moćan procesor Ryzen 5, 8 GB RAM-a i SSD disk od 256 GB.
    Lenovo laptoop ThinkBook 14 G2 na beloj pozadini
    Ako su navedene karakteristike odgovarajuće i ekran ove dijagonale vam ne predstavlja prepreku, ovo je jedan kompaktni model koji može biti idealan za vaše poslovne potrebe.
  • HP laptop ProBook 445 G8 karakteriše slična konfiguracija kao kod prethodnog modela što se tiče hard diska, tj. SSD diska, RAM memorije i dijagonale ekrana. Ima AMD Ryzen 3 procesor kao odliku odlične mašine za posao.
    HP laptop ProBook 445 G8 na beloj pozadini

Svaki od navedenih modela ima integrisani mikrofon kao bitnom karakteristikom za uređaje ove namene, posebno ukoliko radite online. Dolaze sa predinstaliranim Windows 10 Pro operativnim sistemom, uz koji ćete imati sve što vam je potrebno za poslovnu upotrebu.

Ukoliko želite da saznate više o ovoj temi, pogledajte šta smo vam pripremili u tekstu o najboljim poslovnim laptopovima u 2022. godini.

Za kreativce – Da vaši radovi dođu do izražaja

Ukoliko se bavite dizajnom, fotografijom i uređivanjem slika, animacijama i sličnim poslovima, i5 serija procesora predstavlja mesto od koga bi vaša potraga trebalo da počne, sa potencijalnim prelaskom u i7 zonu kada je u pitanju Intel. Tu su i AMD Ryzen 3, 5, a naravno i oni napredniji sa kojima svakako nema greške.

8 GB RAM-a je minimum, a za kupovinu ovog tipa laptopa vredi razmisliti i o 16 GB, pogotovu ako se bavite zahtevnijom materijom. SSD značajno doprinosi celokupnoj fleksibilnosti i brzini koje će vam značiti u savladavanju vaših kreativnih zahteva.

Za kupovinu ovih laptopova grafička kartica može ući u igru kao izuzetno značajna stavka pri izboru i to posebno ako se bavite stvarima kao što su 3D modelovanje i animiranje, ili kompleksnije video-editovanje. U tom slučaju integrisane grafičke karte neće biti dovoljno dobre, pa treba pogledati ponudu laptopova sa diskretnim grafičkim kartama. Ovo su grafičke kartice koje nisu spakovane zajedno sa procesorom i nude značajno bolje performanse.

Laptop za dizajnere

Ekran sa višom rezolucijom može biti kako neophodan, tako i primamljiv za kreativce. Full HD rezolucija od 1920 x 1080 piksela je ono što predstavlja osnovu i o manjim varijantama se danas gotovo i ne priča. Neki modeli imaju čak 2880 x 1800 piksela što je još bolje rešenje, pa u skladu sa svojim potrebama možete pronaći model sa željenim karakteristikama.

Na kraju dana, ukoliko obavljate posao ovog tipa, možda ćete želeti da i sam laptop izgleda lepo i sa stilom, pa i to može biti aspekt za razmatranje.

  • Odličan Lenovo laptop Yoga Slim 7 Pro pruža snagu i5-11300H procesora, ukombinovanu sa 16 GB kratkoročne memorije.
    Lenovo Laptop Yoga Slim 7 Pro 14IHU5, desni ugao
    Poseduje sjajni SSD sa kapacitetom za čuvanje podataka od čak 1 TB, ekran od 14 inča, a prisutna je i grafička kartica nVidia GeForce MX450. Uređaj ima tastaturu sa pozadinskim osvetljenjem, kvalitetne Harman zvučnike i dolazi sa operativnim sistemom Windows 11 Pro.
  • Iako nešto slabijih pojedinih performansi Dell Vostro 3500 karakteriše odličan Intel i7 procesor i dijagonala ekrana od 15,6 inča.
    Dell Vostro laptop 3500 Pro02077 slikan odozgo
    Poseduje nešto manje memorije – 8 GB RAM-a i SSD od 512 GB, kao i relativno sličnu grafičku kartu kao prethodni model – nVidia GeForce MX330. Što se tiče operativnog sistema, ovaj model ima već instalirani Linoxov Ubuntu.
  • Asus ROG G14 GA401QM-K2030T sa ekranom od 14 inča pružiće kreativcima fenomenalne performanse za rešavanje umetničkih izazova na veoma visokom nivou. Ima SSD od 1 TB, 16 GB RAM-a, moćni Ryzen 9 procesor i grafičku nVidia GeFroce RTX 3060.

Gaming laptop, za najbolje partije omiljenih igrica

Ako pričamo o laptopovima za gaming, najčešće mislimo na zahtevnije igre koje imaju zahtevnu grafiku, efekte i ostale detalje za koje su potrebne zavidne performanse kako bi igra bila prikazana onako kako treba i kako bi tekla glatko, bez prekida i seckanja.

Dobru gejming mašinu ne može pokrenuti nešto manje od i5 procesora, a poželjan je i7, ili ako je u pitanju AMD, Ryzen 5 i jači. Zato se za kupovinu laptopa ove namene podrazumeva izbor jačih karakteristika.

Ista situacija je i sa kratkoročnom memorijom – RAM od 8 GB je minimum, a 16 GB visoko preporučljiv.

Gaming laptopovi se takođe ne mogu zamisliti sa integrisanim grafičkim kartama. Potrebno je nešto iz asortimana disketnih grafičkih karti, uglavnom što novije to bolje.

Kao i kod svih drugih laptopova koji neće služiti za opuštenu upotrebu, SSD će biti od pomoći, mada nije toliko krucijalan kao kod računara koji će služiti za poslovno korišćenje. Ipak, možete očekivati osetno brže učitavanje igara, kao i generalno brzo podizanje sistema.

Kada se bira laptop za igre, još više dolazi do izražaja ono pitanje šta želite, i koliko ste spremni da pravite kompromise. Igre imaju svoje nivoe detalja, grafičkog kvaliteta i slično. Takođe, zbog rapidnog napredovanja u ovom segmentu, razlika između najnovije i koju godinu starije igre može biti značajan faktor.

Gaming laptop cena

Tako da, nešto možete pokrenuti na nižem ili srednjem nivou detalja i biti zadovoljni i dalje. Kod nekih drugih igara, rezultat neće biti tako upečatljiv, a možda i nemoguć sa vašom konfiguracijom. Nabavkom najjačih trenutnih postavki na tržištu se obezbeđujete i za budućnost, jer točak progresa ne staje i garantuje sve zahtevnije naslove.

Aspekt dizajna je spomenut u odeljku za kreativce, ali je zapravo najizraženiji kod gejmerskih laptopova. Njih najčešće odlikuje poseban, vidno agresivniji dizajn, sa oštrijim i specifičnim ivicama. Tu su i posebne i na poseban način osvetljene tastature, koje imaju kako funkcionalan aspekt jer olakšavaju igranje u mraku, tako i estetski.

Uz kupovinu gaming prenosnog računara, vredi razmotriti i posebnu kategoriju dodatne opreme – postolja za laptopove, sa ventilatorima koji mogu pospešiti hlađenje.

Iz naše ponude izdvojićemo sledeće gaming mašine:

  • Asus TUF Gaminng laptop sa Intelovim procesorom i5 serije, 8 GB RAM-a i 512 GB SSD-a. Ovaj model ima dijagonalu od 15,6 inča i IPS ekran koji ima dobru vidljivost iz svih uglova, kao i lepšu sliku od običnih, a tu je i ambijentalno RGB pozadinsko osvetljenje tastature.
    Gaming laptop Asus TUF F15, slikan sa strane
  • Zatim, Lenovo IdeaPad Gaming 3 15ACH6 sa upečatljivim AMD Ryzen 5 5600H procesorom, RAM-om od 8 GB i 512 GB SSD-a PCI varijante. Ima belo osvetljenje tastature i nema instalirani operativni sistem.
    Lenovo Laptop IdeaPad Gaming 3 15ACH6

Oba laptopa poseduju moćnu, modernu nVidia GeForce RTX 3050 grafičku kartu i dizajn kućišta koji će privlačiti poglede.

Mini laptop – Zgodan da ga ponesete sa sobom bilo gde

Ako često putujete, dosta se krećete, a posao ne čeka i važno vam je da uvek pri ruci imate sve što vam može biti potrebno za posao, mini laptop je možda prava stvar za vas. Ovi mali prenosni računari mogu biti savršeni frilenserima i svima onima koji često, pa i svakodnevno, menjaju mesto rada i kojima manji ekran ne pravi neki problem.

Definicija šta je mini laptop varira, ali recimo da se sve manje od klasične 15,6 dijagonale može smatrati manjim laptopom.

Tu su dijagonale od 14 inča, ali još češće 13,3, 12,5 i slično. Nekima od njih su ekrani osetljivi na dodir, a neki su i takozvani 2 u 1 uređaji – funkcionišu i kao tablet i laptop, sa mogućnošću odvajanja ekrana od tastature ili preklapanja, što za nekoga može predstavljati super funkcionalnost.

Ma koja varijanta ovog uređaja da je u pitanju, mini laptopovi su značajno zgodniji i lakši za prenošenje. Svaki laptop je prenosni računar, ali se oseti razlika kada svuda sa sobom nosite računar klasične veličine i kada nosite manju verziju, pogotovu ako to radite svaki dan. Kako su im dimenzije kompaktnije, oni se, takođe, mnogo lakše smeste na sto u kafiću, krilo u prevozu i tako dalje.

Mini laptop

U produžetku ćemo navesti dva modela mini laptopa iz naše ponude, od kojih je jedna ozbiljna zverka po performansama, a drugi klasičnija i pristupačnija verzija ovog malog prenosnog uređaja.

  • Sjajan Lenovo Yoga 6 13ALC6 laptop predstavlja savršeni spoj kompaktnog, ali moćnog uređaja. Ima kvalitetan IPS ekran od 13,3 inča koji je osetljiv na dodir, procesor AMD Ryzen 5, 16 GB RAM-a i veliki SSD disk od 1 TB.
    Lenovo Laptop Yoga 6 13ALC6, preklopljen sa naslonom
    Dolazi sa Windows 10 Pro operativnim sistemom, pa je ovaj mini laptop odmah spreman za korišćenje. Iako manjih dimenzija i težine od samo 1,31 kilogram, možemo reći da svojim fenomenalnim karakteristikama može da parira nekim od gore navedenih poslovnih modela.
  • Nećete mnogo uređaja smestiti i preneti lakše od Asusa W202NA-GJ0077R. Sa svojih 11,6 inča dijagonale i 1,2 kilograma težine, predstavlja vrlo zahvalnog saputnika.
    Mini-laptop Asus Laptop W202NA-GJ0077R
    Odlikuju ga Intel Celeron procesor, RAM od 4 GB i hard disk od 128 GB. Iako naizgled slabijih karakteristika od prethodnog modela, savršen je za učenje i druge svakodnevne potrebe. Rasklopiv je do 180° stepeni i ima dizajn sa ojačanim gumenim ivicama koje ga čuvaju od oštećenja. Njegov ergonomski dizajn i fino podešena tastatura i touchpad pružaju izuzetno iskustvo kucanja, a takođe ima i ekran bez odsjaja koji štiti vaše oči.

Kupovina laptopa ovog tipa može biti zaista pun pogodak jer je danas njihova ponuda takva da imate mogućnost izbora između jačih i slabijih modela, pa neke od njih možete koristiti i za poslovne obaveze i zadatke, ne samo za svakodnevnu upotrebu.

Apple laptopovi, za sve fanove Mac-a

Njihov sjajan spoj hardvera, softvera, ali i dizajna kojima mnogi ne mogu odoleti, godinama privlače pažnju i svojim performansama se trude da ispune sve želje kupaca. Izdvajamo tri interesantna modela koje možete pronaći u Tehnomaniji.

  • Ako ste ljubitelj Apple proizvoda MacBook Pro može biti prava stvar za vas. Lagan, a pre svega snažan i elegantan – sa Applovim M1 Octa Core procesorom, 256 GB SSD-a, 8 GB RAM-a i macOS operativnim sistemom.
    Apple laptop MacBook Pro
    Ekran dijagonale 13,3 inča, živih boja i kontrasta udahnuće novi momenat u sve što radite. Ima stereo zvučnike, odličnu kameru i ugrađenu trostruki mikrofon koji će vam olakšati online sastanke, pozive i pružiti zvuk za uživanje. Zanimljivo je što ovaj model ima i moćnu bateriju za koju se tvrdi da može da iznese i 17 sati surfovanja i do čak 20 sati Apple TV reprodukcije.
  • Tu su i nešto pristupačniji Apple MacBook Air u Silver boji, kao i isti laptop u Space Grey boji – ovi modeli nude performanse koje će vam omogućiti udoban rad, kao i obavljanje različitih svakodnevnih operacija. Imaju identičnu dijagonalu kao prethodni model, 13,3 inča, isti RAM, kapacitet SSD-a i procesor. Baterija je za nijansu slabija, a u skladu sa tim i okvirne procene njene izdržljivosti.
    Laptop Apple MacBook Air

Bilo da je vaš izbor za kupovinu Apple ili neki od mnogih drugih brendova, pronađite pravi model za sebe uz koji ćete uživati u korišćenju godinama.

Uz sjajne savete kupovina laptopa nikad nije bila lakša

Nakon ovog kompletnog pregleda nadamo se da smo vam bar donekle približili koje to karakteristike mogu biti značajne za različite vrste laptopova, kao i koje su to njihove vrednosti koje će odgovarati različitim namenama uređaja.

Za kraj, osvrnućemo se i na cenu uređaja – znamo koliko je ona danas važna, a nekima je i presudni faktor za odabir. Ipak, ne zaboravite da najjeftinija varijanta nije uvek i najbolji izbor – sigurno je da ovakve mašine imaju svoju ulogu kada su vaši zahtevi samo kucanje teksta, surfovanje internetom, pregled mejlova, možda i neke casual igrice. Za sve zahtevnije će ipak biti potrebno da razmotrite neke jače varijante.

Imajte na umu da ova kupovina nije nešto što obavljate svaki dan i što možete već sutra da promenite. Pronađite model laptopa koji će odgovoriti vašim potrebama, a samim tim će ova investicija biti pametno rešenje na duže staze.




  1. U vasem tekstu nedostaju laptop racunari sa AMD procesorima, a posebno sa Ryzen procesorima! Ili je cilj ovog teksta da prodate zalihe?

    • Digital Tehnomanija


      Poštovani,

      Hvala na komentaru, spremili smo već text na temu laptop računara sa AMD Ryzen procesorom. Biće uskoro objavljen. Pratite naš blog.

      Veliki pozdrav od Tehnomanija tima

Ostavite komentar