Da li ste probali Holandske palačinke? Lepi Brka ima recept za vas!

  0

Kada kažemo “palačinke”, uglavnom mislimo na klasični način pripreme ove poslastice. Ali šta su Holandske palačinke? To vam otkriva Lepi Brka iz emisije “Gastronomad”, a najbolji utisak o ovom slatkišu imaćete ukoliko isprobate Brkin recept.

Holandske palačinke – za 4 osobe

Testo
2 kašike maslaca
5 jaja
4 dl mleka
400 g brašna
prašak za pecivo
kašičica soli

Slani fil
200 g kačkavalja
50 g šampinjona
100 g slanine pančete
ljuta papričica
manja glavica crnog luka

Dekoracija
svež bosiljak
čeri paradajz

Slatki fil
jabuka
2 kašike maslaca
2 kašike kristal šećera
kašičica cimeta
50 g crne čokolade
šećer u prahu

Način pripreme

1. U većoj činiji mikserom umutiti jaja, maslac i so. Dodati mleko, pa ponovo sve dobro umutiti. Zatim dodati brašno i prašak za pecivo i nastaviti sa mućenjem sve dok se ne dobije ujednačena masa. Gustina testa treba da je za nijansu gušća od domaćeg testa za palačinke.

2. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i u nju sipati 2/3 pripremljene mase. Ravnomerno je rasporediti. Preko testa staviti rendani kačkavalj, zatim luk isečen na rebarca i papričicu isečenu na kolutove. Isto tako rasporediti slaninu isečenu na tanke režnjeve i šampinjone isečene na listiće.

3. Tepsiju staviti u pećnicu zagrejanu na 200°C na 20 minuta. Pri serviranju slanu palačinku ukrasiti bosiljkom i čeri paradajzom.

4. U manjoj šerpi rastopiti maslac i kristal šećer. Dodati cimet i jabuke isečene na listiće. Sve krčkati par minuta na umerenoj temperaturi tj, sve dok jabuke ne omekšaju.

5. Tepsiju obložiti papirom za pečenje. Sipati u tepsiju preostalo testo pa ga ravnomerno rasporediti. Po njemu poređati listiće jabuke i komadiće čokolade. Peći u pećnici zagrejanoj na 200°C, 20 minuta.

6. Pri serviranju slatku palačinku, po želji, posuti prah šećerom.



Ostavite komentar