#SELFI – kratka istorija popularnog svetskog trenda

  0

Da li ste se ikada zapitali kada je i za koliko vremena nastao prvi selfi, ili kada se u svetu obeležava Dan selfija?

Slefi je više od trenda, a za neke je postao sastavni deo života. Predstvlja fotografiju – autopotret postavljenu na društevnim mrežama. Zanimljiva je činjenica da je ovaj izraz 2013. godine uredništvo Oksfordskog engleskog rečnika proglasilo za reč godine. Tada je „selfi“ pobedio „twerk“ po popularnosti.

Pretpostavlja se da je reč „selfi“ prvi put upotrebljena 2002. godine na jednom forumu u Australiji, ali da je svoju pravu popularnost stekla deceniju kasnije. Svetski Dan selfija se proslavlja 21. juna od 2014., ali ako ste mislili da je selfi nastao u eri pametnih telefona, grdno ste se prevarili!
Prvi selfi ikada, naslikao je uljem na drvetu 1524. godine mladi umetnik Parmiđianino.

Godine 1839. fotograf Robert Kornelijus je fotoaparatom načinio autoportret, ali se poprilčno namučio i načekao kako bi ga napravio. Iako danas jednim klikom pravimo i po nekoliko fotografija u sekundi, Kornelijus je morao da namesti fotoapart, otvori blendu, otrči, sedne naspram aparata i nepomično čeka čak 5 minuta kako bi se uslikao!

Selfomanija nikoga nije zaobišla. Muzičari, glumci, političari prave selfije, a jedan od najegzotičnijih selfija napravili su astronauti NASA dok su bili u svemiru.
I vi možete praviti savršene selfije, a kako bi fotografije ispale baš onako kako želite, najbolje je da koristite selfie stick.

Naravno, kamera na telefonu igra presudnu ulogu u pravljenju selfija, a evo naših preporuka telefona sa odličnim prednjim i zadnjim kamerama:

Najnoviji Samsung Galaxy A8(2018)

Idealni model za sve one koji vole selfije! Postizanje savršenog selfija je upravo jedan od razloga dodatnog unapređenja kamere. Poseduje zadnju kameru od 16 i dvostruku prednju kameru od 16 i 8 megapiksela.

Uz naprednu funkciju Live Focus, Bokeh efekat se lako može podesiti pre ili nakon fotografisanja, za slike visokog kvaliteta. Uz ovakvu naprednu kameru slike su oštre, čak i u uslovima slabog osvetljenja. Takođe, kamera ima tehnologiju stabilizacije video digitalne slike i dodatnu funkciju “hyperlapse” za snimanje video snimaka koji beleže protok vremena za “pričanje” još dužih priča.

Huawei Mate 10 pro

Zahvaljujući monohromatskom senzoru od 20 MP i senzoru u boji od 12 MP, nova Leica Dual Camera proizvodi slike sa više detalja i većeg kvaliteta nego ikada ranije. Ukidanjem vremena između otvaranja zatvarača i nastanka slike, zahvaljujući optičkoj stabilizaciji koja pomaže da slike i video snimci ostanu u fokusu, kao i dvostrukim sočivima sa najvećim otvorom blende od f/1.6, mogućnosti koje imaju profesionalni fotografi sada dospevaju u ruke običnih korisnika.

Opcije Real Time Scan i Object Recognition podržane veštačkom inteligencijom znače da je ovaj model spreman da uslika savršenu fotografiju. Prepoznajući karakter različitih scena i objekata, uređaj automatski menja podešavanja za više uobičajnih scenarija kao što su boravak na plaži tokom odmora, posmatranje zalaska sunca, ili uživanje u prizoru vaše omiljene hrane.

Bokeh efekat podržan veštačkom inteligencijom omogućava umetničko fokusiranje subjekta i zamaglivanje detalja koji su u prvom planu ili u pozadini. Više vam nisu neophodni savršeni uslovi sunčanog dana da biste uslikali savršene fotografije, dvostruka sočiva sa najvećim otvorom blende na svetu od f/1.6 garantuju slike profesionalnog izgleda bez obzira na osvetljenje.

Samsung Galaxy Note8

Opremljen je sa dve zadnje kamere od po 12 MP sa optičkom stabilizacijom slike na širokougaonom i telefoto objektivu. Takođe, širokougaoni objektiv ima Dual Pixel senzor sa brzim automatskim fokusiranjem, tako da korisnicima omogućava snimanje jasnijih i oštrijih fotografija čak i u uslovima slabog osvetljenja.

U programu rada Dual Capture obe zadnje kamere imaju mogućnost da istovremeno fotografišu. Rezultat su dve fotografije, pri čemu je jedna uslikana izbliza sa telefoto objektiva dok je druga širokougaona i prikazuje celu pozadinu. Live Focus služi za kontrolu dubine polja uz mogućnost podešavanja boljeg efekta u pripremnom programu rada, ali i nakon snimljene fotografije.

Takođe, Galaxy Note8 je opremljen i prednjom kamerom od 8 MP, najboljom u ovoj industriji, sa auto-fokusom za oštre selfi fotografije i video razgovore.

 



Ostavite komentar