Kako da izaberete idealnu ugradnu ploču za vašu kuhinju?

  4

Opremate svoju kuhinju novim uređajima i želite da pronađete ugradnu ploču koja će se savršeno uklopiti u vaš ambijent? Čuli ste da postoje i indukcione ploče, ali niste sigurni po čemu se one razlikuju od ostalih i zašto su tako posebne?

U slučaju da vas muče sva ova pitanja, pokušaćemo da rešimo vaše nedoumice i pomognemo vam da napravite pravi izbor. Saznajte šta je sve važno kada birate ploču za svoju kuhinju i na šta treba posebno obratiti pažnju.

Koji su značajni faktori pri izboru ugradnih ploča?

Ukoliko želite da uštedite prostor u svojoj kuhinji, ploče za kuvanje su sjajan izbor. One će doprineti da vaše mesto za kulinarske specijalitete izgleda modernije i lepše, a omogućiće vam i da prostor u kuhinji, ma koliki on bio, lepo iskoristite. Možete ih kupiti nezavisno od rerne i tako sve prilagoditi svojim potrebama.

Bez obzira na to koju vrstu ploče želite da kupite, potrebno je voditi računa o sledećim važnim stavkama:

  • dimenzije ploče,
  • veličina, tj. broj polja za kuvanje,
  • način upravljanja,
  • dodatne funkcionalnosti koje se razlikuju od modela do modela i
  • boja.

Iako su ugradne dimenzije uglavnom standardne, dešava se da ima manjih odstupanja, pa je dobro znati koje mere vama dolaze u obzir. To uglavnom zavisi od veličine prostora sa kojim raspolažete na radnoj površini gde planirate da postavite ploču za kuvanje.

Osim toga, u skladu sa vašim potrebama možete se odlučiti i za različite veličine same ploče. Na raspolaganju su manji modeli koji imaju samo dve zone za kuvanje, tj. ugradne ploče sa dve ringle, kao i veće ploče. One uglavnom poseduju četiri grejne zone i idealne su za veća domaćinstva i porodice ili jednostavno omogućavaju kuvanje više različitih jela istovremeno. Ređi su modeli koji mogu imati i tri ili čak 4+1 zone za kuvanje.

Crna ugradna ploča na beloj radnoj površini u kuhinji

Ako pričamo o načinu upravljanja, važno je spomenuti da postoji više mogućnosti za to. Kod određenih modela rukovanje pločom se vrši mehanički, dok je kod drugih senzorsko upravljanje, na dodir. Verujemo da nekima ova stavka nije od presudnog značaja, ali smo takođe uvereni da ima i onih koji vole da svi detalji budu po njihovom ukusu.

Nešto važniji kriterijum pri izboru odgovarajuće ploče za kuvanje mogu biti dodatne funkcije koje neke od ploča mogu posedovati. Bilo koju od ploča da odaberete sigurno je da će vam obezbediti osnovne uslove za kuvanje i spremanje hrane. Ipak, svaka od njih može imati i neke dodatne karakteristike koje vam mogu biti od pomoći pri kuvanju. Zato je dobro pre konačne odluke detaljnije se informisati o njima ukoliko vam je to značajno. Neke od njih mogu biti: polje za kuvanje koje se može proširiti za veće posude, posedovanje tajmera, integrisanog aspiratora, opcija koja omogućava automatsko održavanje ključanja i mnoge druge.

Što se boje tiče, zanimljivo je da, iako u ovom velikom izboru dominiraju modeli crne boje ili inox, u zavisnosti od modela do modela, neke od ploča se mogu naći i sa belom bojom stakla, što daje dodatne mogućnosti kada je u pitanju uklapanje u enterijer vaše kuhinje.

Koje vrste ploča za kuvanje možete pronaći?

Na tržištu je dostupno nekoliko vrsta ugradnih ploča, pa vaš izbor sigurno neće biti lak. Njihove razlike naizgled nisu velike, ali funkcionalnosti koje pružaju će i te kako uticati na vašu konačnu odluku. Tako razlikujemo:

  1. Staklo-keramičke ploče – Klasične ravne ploče za kuvanje koje imaju staklo-keramičke grejne zone.
  2. Indukcione ploče – Grejne zone ovih ploča su takođe od staklo-keramike, ali one omogućavaju značajno efikasnije kuvanje uz uštedu električne energije.
  3. Ugradne ploče sa ringlama – Električne ploče za kuvanje koje imaju ringle.
  4. Kombinovane ugradne ploče – Ovakve ploče poseduju kombinaciju grejnih zona na plin i na struju.
  5. Ugradne plinske ploče – Sve grejne zone ovih ploča su na plin.

Svaka od ovih vrsta ploča za kuvanje ima svoje specifičnosti, pa se u produžetku možete upoznati sa njihovim značajnim karakteristikama koje vam mogu biti od pomoći pri finalnom odabiru.

Staklo-keramičke ugradne ploče – Da spremanje hrane bude još jednostavnije

Nema lepšeg osećaja od onoga kada u kuhinju ulazite sa osmehom jer vas tu čekaju uređaji koji će vam olakšati pripremanje svih onih omiljenih obroka za vaše najdraže.

Žena u kuhinji sipa sastojke u tiganj koji se nalazi na ugradnoj ploci

Jedan od takvih aparata je bez sumnje staklo-keramička ploča. Sa njom možete zaboraviti na mukotrpno ribanje ringli i nečistoća koje se nagomilavaju oko njih. Grejne zone brže dostižu željenu temperaturu, što dodatno štedi vaše vreme i omogućavaju vam više komfora.
Što se sigurnosti tiče, kod ovih ploča je sjajno što poseduju indikator preostale toplote, pa uvek možete znati kada ploča nije bezbedna za dodirivanje.

Koje dodatne funkcionalnosti mogu da imaju staklo-keramičke ploče?

Izbor ovakvih ploča za kuvanje je zaista veliki, pa se u ponudi mogu naći najrazličitiji brendovi i modeli ovih uređaja, od standardnijih do naprednijih. Neki od njih imaju izuzetne karakteristike koje pružaju maksimalni komfor tokom kuvanja: prilagodljive grejne zone za veće ili manje sudove, podešavanje tajmera i vremena kuvanja, pamćenje prethodnih postavki, pauziranje procesa kuvanja, automatsko isključivanje kada nešto prekipi i slično.

Spektar ovih funkcionalnosti može biti i širi, pa u zavisnosti od vaših potreba u jednoj staklo-keramičkoj ploči možete pronaći sve ono što vam je važno za jednostavno i efikasno kuvanje.

Po čemu se indukcione ploče razlikuje od drugih vrsta?

Sa indukcionom pločom vaši obroci će biti spremni brže, uz manju potrošnju električne energije. I ne samo to. Najznačajnije prednosti ovih ploča u odnosu na ostale vrste su:

  • brzina rada,
  • veća sigurnost i
  • ušteda vremena i električne energije, kao ključne karakteristike ove vrste ugradnih ploča.

Teško da će vam bilo koja druga ploča omogućiti da skuvate kafu za par minuta. Za nekoliko trenutaka ćete moći da uživate u omiljenom napitku bez gubljenja vremena. Isto toliko je potrebno i da bi proključala voda ili da bi se podgrejala hrana. Neka istraživanja su pokazala da 2 l vode može da proključa dva puta brže na indukcionoj u odnosu na istu količinu vode na keramičkoj ploči, što nesumnjivo dokazuje koliko vam vremena mogu uštedeti.

Dve šerpe u kojima se kuva hrana na ploči za kuvanje

Pored toga, savremena tehnologija rada ovih ploča za kuvanje vam pruža veću bezbednost. Indukciona ploča zagreva samo dno posude i sa njom nema rasipanja energije. Što je još važnije, ona prestaje da radi čim se sa nje skloni posuda i automatski se isključuje čak i ako ste vi zaboravili da je isključite. Sve prethodno za rezultat ima veću ekonomičnost i smanjenu potrošnju struje.

Njihovo održavanje je veoma lako, a neki od modela imaju i napredne funkcionalnosti kao što su Turbo Boost funkcija, za još brže zagrevanje pri maksimalnoj snazi, ili mogućnost spajanja više zona za kuvanje. To je izuzetno korisno kada su u pitanju velike posude i pripremanje veće količine hrane.

Da li vam je poznato da indukcione ploče zahtevaju drugačije posuđe?

Ne smemo propusti da spomenemo i ovu važnu stavku. Iako je nekada ovo bilo dodatna investicija, pored one koju ćete izdvojiti za kupovinu ove ploče, danas je situacija nešto drugačija.

Većina modernog i novijeg posuđa im odgovara. Preporučujemo da najpre proverite da li posuđe koje već imate možda odgovara ovoj ploči za kuvanje. Ukoliko je potrebno da svoj kuhinjski pribor ipak obnovite, danas je izbor zaista veliki, pa sigurno nećete imati problema da pronađete ono što vam treba. Lako ćete prepoznati sve one sudove koji su namenjeni indukcionim pločama jer na ambalaži, ili samom dnu posude, imaju natpis ili oznaku nalik na petlju.

Oznaka za posuđe kojie može da se koristi na indukcionoj ploči

Za sve one koji žele da zadrže bar nešto od posuđa koje ne odgovara spomenutoj vrsti ploče, danas postoji sjajna indukciona plotna za nemagnetno posuđe. Ona predstavlja odlično rešenje za sve one šerpe, tiganje, lonce od aluminijuma ili nerđajućeg čelika koje ne biste mogli da koristite na pločama sa indukcijom. Ne samo da je zgodna, već je i veoma sigurna za korišćenje jer ima izolovanu dršku koja sprečava opasnost od opekotina.

Kakve su cene indukcionih ploča?

Ovo je sigurno jedan od ključnih faktora koji će mnogima biti od velikog značaja pri finalnoj odluci. U skladu sa značajnim prednostima koje smo spomenuli ide i nešto viša cena indukcionih ploča.

Ipak, pogodnosti koje one nude će se sigurno dugoročno isplatiti, pa ovakvo ulaganje sigurno ima smisla.

Ugradne ploče sa ringlama za klasiku koja ne prolazi

Za sve one koji vole da spoje praktično i ekonomično, električne ploče sa ringlama su pravi izbor. Mogu se naći po nešto nižim cenama u odnosu na druge vrste, a svojim dizajnom upotpuniće vašu kuhinju baš onako kako treba ukoliko volite takav stil. Iako nekima manje moderne, drugima je prosto važno da uz najpovoljnije uslove svoju kuhinju obogate novim uređajem koji će ih lepo služiti.

Kao i kod svih drugih vrsta ploča za kuvanje i ovde možete birati veličinu i dimenzije, ali ono na šta posebno treba obratiti pažnju jesu same ringle. Kod određenih modela one su standardne, kod nekih drugih su ekspres ringle, a ima modela koji poseduju i jedne i druge.

Prednost ekspres ringli je njihovo brže zagrevanje što doprinosi i nešto bržem kuvanju u odnosu na standardne. Ekspres ringle ćete lako uočiti jer su obeležene crvenim krugom, pa odmah na prvi pogled, možete znati kakve ringle ima ploču koju gledate.

Kada su kombinovane ugradne ploče savršen izbor?

Ukoliko želite da imate više mogućnosti kada je način kuvanja u pitanju, kombinovane ploče su pravo rešenje za to. Ukoliko ne želite da trošite struju ili vaši specijaliteti zahtevaju takvu pripremu, tu su plinski gorionici, a kada vam je lakše da spremate na struju, možete i to.

Zanimljivo je da same kombinovane ugradne ploče mogu da se nađu u dve različite varijante. Ono što im je zajedničko jesu plinski gorionici, dok zone koje rade na struju mogu biti različite. Kod nekih modela su to klasične ringle, dok su kod drugih to ravne ploče.

U skladu sa tim se razlikuje i njihov izgled, kao i kompletan dizajn. Tako su kombinovane ploče sa standardnim ringlama od nerđajućeg čelika, dok su modeli sa ravnim grejnim zonama u stvari staklo-keramičke ploče.

Kod ovakvih ploča za kuvanje upravljanje je uglavnom mehaničko, što ne treba posmatrati kao manu već kao praktično rešenje kod ovakvih modela.

Uz ugradnu plinsku ploču kuvajte kao profesionalci

Nekima je spremanje hrane na plinskim pločama istinski doživljaj. Biraju baš neke od ovakvih modela jer ih povezuju sa svim onim slavnim kuvarima sa televizije koje možemo videti kako sa strašću prže, dinstaju, kuvaju i lagano barataju sa svim modernim funkcionalnostima ovih uređaja.

Ruke koje nameštaju rešetku na ugradnoj plinskoj ploči

Ugradne ploče na plin karakteriše veoma jednostavno rukovanje, lako mehaničko podešavanje i regulisanje toplote kako biste našli idealnu temperaturu za pripremu različitih namirnica. I ove ploče mogu biti od staklo-keramike, nerđajućeg čelika i kaljenog stakla. Ima većih i manjih modela, pa je ponuda veoma raznolika.

Ono o čemu uvek treba voditi računa jeste bezbednost. Kada birate, obratite pažnju da li odabrani modeli imaju osigurače koji onemogućavaju ispuštanje gasa, kao i sve ostale detalje: da li se sva polja za kuvanje mogu koristiti u istom trenutku, koja je snaga gorionika, kakvi su nosači sudova, da li su dovoljno stabilni. Sve to može doprineti praktičnijem i bezbednijem pripremanju hrane.

Kuvajte lakše i udobnije uz ugradne ploče

Ako je vaša odluka pala na neku od ploča za kuvanje, sigurno je da ćete uživati u svim njenim prednostima. Njihova praktičnost u odnosu na klasične šporete, zauzimanje manje prostora i mogućnost postavljenja odvojeno od rerne, omogućavaju savršeno uklapanje u svaku kuhinju.

U Tehnomaniji možete pronaći veliki izbor najrazličitijih modela i veličina ugradnih ploča. Savetujemo vam da razmislite koji su vaši prioriteti, šta vam je značajno pri kuvanju, koliko vremena provodite u kuhinji i izaberete onaj model koji vama i vašoj porodici najviše odgovara.

Svaki izbor ima svoje razloge, a ukoliko je vaš možda baš neka od indukcionih ploča, verujemo da će vaši specijaliteti biti spremni mnogo brže nego na bilo kojoj drugoj ploči.




  1. Postovani, posedujemo elektrolux ugradnu plocu koja je pukla i sada nam je potrebna nova. Spoljasne dimenzije trenutne su: 57 cm X50 cm. Gledali smo na vasem sajtu ali ne mozemo da se odlucimo za neku jer nam je potreban savet pre svega po pitanju dimenzija ugradnih . Kako se odluciti sa pravu dimenziju? Unapred hvala

    • Tehnomanija


      Zdravo Marina, hvala na komentaru.

      Kako bismo Vam bliže predstavili aktuelnu ponudu ugradnih ploča i pomogli da pronađete odgovarajuće rešenje za Vas, savetujemo da nas kontaktirate putem chat-a na sajtu, ili pozivom na 011/3-713-713.

      Tu smo za Vas!


  2. Postovani,
    Moje pitanje se odnosi na kupovinu seta ploca-rerna. Plan kuhinje je takav da je na jednoj strani ploca za kuvanje a preko puta ugradna rerna. Da li u tom slucaju mogu da kupim navedeni set pa da ga razdvojim na razlicite strane ili je set zavisan odnosno mora da se ugradi tako da rerna bude ispod ploce? Molim vas za hitan odgovor. Hvala i pozdrav!

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Verice. Hvala Vam na postavlejnom pitanju. Da bismo Vam pružili što preciznije informacije, pozivamo Vas da posetite naše kanale online komunikacije. Tamo ćete moći, u formi četovanja, našim kolegama odgovoriti na eventualna potpitanja, sve u cilju, kako smo već rekli, što preciznijeg odgovora. Potražie nas na Facebook i Instagram kanalima komunikacije.

Ostavite komentar