Uz najbolje aplikacije za vežbanje kod kuće trenirajte kao profesionalac

  0

Svakodnevno ponavljate sebi: „Moram da počnem da vežbam”, „Od ponedeljka krećem”, „Planiram da odem do teretane i rezervišem termine” i ništa… Iz raznoraznih razloga niste se ni za korak pokrenuli. Izgovora uvek ima na pretek. U stvari, niste baš ljubitelj vežbanja u gužvi, mrzi vas da idete u teretanu, a ne volite ni da vas neko posmatra dok radite vežbe.

To ne mora da vas spreči da se posvetite sebi i svom telu. Idealno rešenje za vas je vežbanje kod kuće. Uz najbolje aplikacije za vežbanje, koje možete imati na vašem pametnom telefonu, mučan odlazak u teretanu zamenićete pravim uživanjem. Vežbanje kod kuće ubrzo će postati rutina koju ćete obavljati s radošću.

Pre svega – kako trening kod kuće pomaže vašem zdravlju?

Rad u zatvorenom, za kancelarijskim stolom ili rad od kuće može loše da utiče na vaš organizam. Jedan isti položaj tela u dužem vremenskom periodu i nepravilno sedenje izazivaju bolove u vratu, ramenima, leđima, lumbalnom delu. Možete da se osećate slomljeno, bez energije, kao da su vam sve lađe potonule, ali za to postoji rešenje, pogotovo ako radite od kuće.

Pokrenite se! Isplanirajte vreme, ukoliko ste u mogućnosti, iskoristite pauzu za trening kod kuće. Nekoliko vežbi urađenih za pola sata omogućiće vam da se oslobodite stresa, „prodrmate” telo i samim tim pojačate koncentraciju. Ni znojenje vam neće biti problem. S obzirom na to da ste kod kuće, imaćete vremena i da se istuširate i „kao novi” sednete da nastavite rad.

Iz ogromne ponude izdvojili smo najbolje aplikacije za vežbanje

Pre nego što odlučite da trenirate kod kuće trebalo bi da odredite u koju grupu vežbača spadate. Da li ste početnici, ili ste možda došli do srednjeg ili naprednog nivoa. U odnosu na to izabraćete i aplikaciju koju možete skinuti u Google Play prodavnici ili na App Store-u. Veliki broj njih nalazi se u sekciji Fitness&Health, a mi vam predlažemo neke od najboljih besplatnih aplikacija za vežbanje:

Sworkit – za početnike – puni naziv ove aplikacije je Simply Work It. Kako joj samo ime kaže, vrlo je jednostavna za vežbanje. Pogodna je za početnike jer iz koraka u korak pokazuje kako neku vežbu treba raditi. Pruža mogućnost da sami izaberete vežbe koje želite da radite, pa tako možete da se odlučite za kardio, vežbe snage, za mršavljenje, istezanje ili pak neku mešavinu svega toga.

Sworkit aplikacija za vežbanje na mobilnom telefonu. Oko telefona nalazi se nekoliko različitih tegova za vežbanje
Foto: Shutterstock

Sworkit vam omogućava da sami napravite set za vežbanje koji vam najviše odgovara. American College of Sports Medicine 2015. proglasio je Sworkit najuspešnijom u kategoriji aplikacija sa najviše preporuka.

Nike+ Training Club (NTC) – specijalno za vas kreira plan treninga. Prati vaš napredak, a kako vi napredujete, tako program vežbe prilagođava vašoj formi. Vi možete da odaberete set vežbi i dok ih radite, pratite uputstva najpoznatijih trenera, ali i savete popularnih sportista. Tako možete vežbati „u društvu” čuvenog Kristijana Ronalda.

Mogućnosti su velike, možete izabrati neku od 180 vežbi uz koje ćete svoje telo dovesti u odličnu formu. Među vežbama su i one za snagu i izdržljivost, ali i vežbe pokretljivosti i one za ljubitelje joge. I to nije sve. Ova besplatna aplikacija za vežbanje omogućava vam da se povežete sa drugim korisnicima i tako bodrite i motivišete jedni druge.

7 FIT – 7 Minute Workout – ako spadate u one koji nemaju ni 10 minuta vremena za vežbanje, onda je 7 FIT pravi izbor za vas. Vežbanje uz nju trajaće tačno 7 minuta, a biće efikasno. Sjajno je i što će vam ona napraviti program vežbi, i to tako što ćete početi da trenirate prvo određene delove tela, a onda i celo telo.
7 FIT će isplanirati treninge za vas, a vi samo treba da izdvojite sedam minuta za vežbanje i tako uradite nešto dobro za vaše telo.

● HIIT & Cardio Workout By Fitify – ako želite intenzivan i efikasan trening, onda je ovo najbolja opcija. Više od 90 vežbi za brz i delotvoran trening podeljeno je u četiri jedinstvena programa, a efekat sagorevanja kalorija i masti je veliki jer ovim vežbama aktivirate sve grupe mišića.
Trening obično traje dvadeset minuta i u kratkom vremenskom periodu daje odlične rezultate.

● Freeletics – preporuka za sve koji žele treninge visokog intenziteta u kombinaciji sa vežbama snage i izdržljivosti. Sadrži programe kardio treninga, za sticanje kondicije, programe treninga snage, kao i one za zdravu ishranu. Program vežbi možete prilagoditi sebi, ali pre toga treba da prođete test na osnovu koga će biti predložene vežbe koje su baš za vas. To je kao da imate ličnog trenera na telefonu.

Najbolje aplikacije za merenje koraka i trčanje

Za ljubitelje hodanja aplikacije za merenje koraka i za trčanje su odlično rešenje. Pomoću njih imaćete evidenciju o vašem kretanju, kilometraži koju ste prešli, moći ćete da pratite tempo i da znate koliko dugo trčite ili hodate. I njih možete preuzeti u Google Play prodavnici, kao i na App Store-u i većina ih je besplatna.

Neke od njih funkcionišu na osnovu GPS-a ugrađenog u vašem mobilnom telefonu. One rade kao pedometri i preporuka su za sve, bez obzira na kondiciju. Mnoge od ovih aplikacija za merenje koraka mogu pratiti kilometražu, brojati sagorele kalorije i meriti unos hrane. Za merenje ovih aktivnosti jako su praktični i pametni satovi i pametne narukvice, a ako se dvoumite koji od ovih pametnih uređaja da kupite, možete pročitati tekst koji će vam rešiti nedoumicu da li se odlučiti za pametni sat ili pametnu narukvicu.

Predlažemo vam nekoliko zanimljivih aplikacija za merenje koraka i trčanje:

● Pacer – ona je besplatna i do 2020. godine instaliralo ju je više od 10 miliona ljudi. Sinhronizuje korake i kalorije uz MyFitnessPal i Fitbit. Pomoću nje možete da pratite svoj korak, hodanje, sagorevanje kalorija i mršavljenje.

Pacer aplikacija za vežbanje koja sinhronizuje korake i kalorije. Oko telefona nalazi se nekoliko tegova različitih veličina i oblika
Foto: Shutterstock

● Nike+ Run Club – vrlo jednostavna, pogodna za početnike u svetu trčanja. Potrebno je da postavite svoj cilj, a ona će vam preporučiti kako najbolje da ga postignete. Nije potrebno da proveravate njen rad za vreme treninga, ona će vas zvučnim signalom obavestiti da usporite ili ubrzate, kao i koliko ste pretrčali.

● Strava – kako joj i samo ime kaže, ova aplikacija je „strava”. Preporučuje se za napredni nivo. Osim što meri najbitnije podatke poput pređenog rastojanja, brzine, vremena i potrošnje kalorija, omogućava i da uporedite svoje rezultate sa drugima. A to je odlična motivacija za još bolje rezultate. Osim toga, Strava vam omogućava i da uradite nedeljnu i mesečnu analizu vašeg treninga i tako znate koliko ste napredovali.

● Runkeeper – jedna od najbolje dizajniranih aplikacija. Maksimalna jednostavnost pri korišćenju donela joj je veliku popularnost. Izdvaja se po izrazitoj preciznosti u merenju svih bitnih podataka, mogućnosti personalizovanog treninga, kao i naprednog treninga (10 km, polumaraton, maraton).

● Runtastic – Ono što su Nike i Adidas u svetu sporta, to su Runkeeper i Runtastic među aplikacijama za trčanje.
Runtastic putem GPS-a prati vaš trening, meri udaljenost koju ste prešli, brzinu kojom ste se kretali, potrošnju kalorija i istrčanu rutu. Možete da vodite i dnevnik aktivnosti i na taj način pratite sopstveni napredak. Još jedna vrlo zanimljiva činjenica je da se pomoću nje lakše upravlja muzikom koju slušate za vreme treninga.

● Zombies, run – u slučaju da vam je dosadno da trčite i budete samo sa svojim mislima, ona je za vas. Dosad smo nabrojali aplikacije koje vam omogućavaju da trenirate uz muziku, ali ako tome dodate video-igru, dobićete sasvim drugu dimenziju.

Ne brinite, nećete morati da gledate stalno u svoj mobilni, sva uputstva dobijaćete putem slušalica. Na vama je da se koncentrišete na trčanje i misiju iz igrice jer zombiji su vam za petama i zato morate da pojačate tempo. U besplatnoj verziji dostupne su četiri misije, a svake nedelje otključava se još jedna.

Kakva oprema će vam biti potrebna za što efikasniji trening?

Kada ste odabrali aplikaciju za trening, neophodno je da obezbedite i dobru opremu za vežbanje kod kuće. Za osnovno treniranje potrebni su vam samo strunjača i tegovi za noge i ruke. Za one malo zahtevnije vežbe treba vam raznovrsna fitnes oprema, a za kardio trening i traka za trčanje, eliptični trenažer ili sobni bicikl. Evo nekoliko predloga:

● podloga za vežbanje – udobna strunjača, pogodna za vežbanje na bilo kom mestu, neophodna je za skoro svaku vežbu. Ima ih u više dimenzija i boja.

● elastične gume za vežbanje – odlični rekviziti da upotpunite svoj trening. Obezbeđuju 5 nivoa otpora, od veoma lakog do izuzetno teškog, a napravljene su od otpornog materijala koji izdržava i najintenzivnije treninge. Postoje i one posebne za napredne sportiste, vezbače koji već imaju dovoljno snage, kao i za profesionalne sportiste. Izrađene su od 100% prirodnog lateksa i veoma su otporne.

● bučice – tegovi za ruke mogu biti raznih težina. Neke bučice mogu i da se šteluju, a idealne su za jačanje mišića ruku.

● tegovi za noge – pomoću čičak trake jednostavno se postavljaju na noge. Mogu da se koriste i za ruke.

● lopta za pilates – idealna za istezanje, opuštanje mišića, pilates i aerobik. Maksimalna nosivost je do 160 kg, a prečnik lopte od 65 cm. Izrađuje se od PVC materijala.

U sobi se na podu nalazi velika plava lopta za fitnes, dve sive podloge za vežbanje i jedna plava, vijača za preskakanje, flašica sa vodom i par plavih tegova
Foto: Shutterstock

● podloga za trbušnjake – veoma praktičan deo fitnes opreme. Zbog svog anatomskog oblika pomaže da se trbušnjaci lakše izvode, sprečava povrede i bolove u leđima. Možete je poneti i na put, a mogu je koristiti svi ukućani, bez obzira na uzrast.

● klupa za trbušnjake – ovo je najefikasnija sprava za jačanje stomačnih i leđnih mišića. Jednostavno se i brzo montira, ima mogućnost podešavanja ugla, ali i nosače za bučice. Obično je konstruisana za težinu vežbača do 120 kg.

● ručke za sklekove – olakšaće vam izvođenje sklekova, a pritom će vam zaštititi zglobove šaka. Sklekeri su obično prilagođeni za maksimalnu težinu vežbača do 120 kg.

● sobni bicikl – idealna sprava za trening kod kuće. U zavisnosti u kakvoj ste kondiciji, omogućava vam da podesite magnetni prenos opterećenja na više nivoa. Ako ga imate u svom domu, istovremeno možete da vežbate i radite.

● traka za trčanje – još jedna odlična sprava za treniranje u stanu. Noviji modeli ovih sprava zauzimaju mnogo manje prostora, lako se sklapaju i prilagodljivi su po visini. Imaju više nivoa otpora i displej na kome se beleže vreme, brzina, pređena distanca, kalorije i puls vežbača.

● eliptični trenažer – fenomenalna sprava za sagorevanje kalorija. Obično poseduje magnetni kočioni sistem, ojačane gazne površine koje osiguravaju sigurno vežbanje, rebrasti kaiš koji omogućava dvosmerno pokretanje i prikaz trenutnih parametara pri vežbanju.

Redovnim vežbanjem kod kuće i uz zdravu ishranu doći ćete do najboljih rezultata

Kada ste instalirali dobru aplikaciju za vežbanje, obezbedili opremu za treniranje, imate još jedan korak do fit izgleda i forme – to je ishrana. Vežbanje kod kuće neće imati rezultate ako ne vodite računa o tome, to jednostavno ide jedno sa drugim.

Na sivom brodskom podu nalazi se par plavih patika i tegova. Između njih smeštena je činija u obliku srca sa zdravim namirnicama – paradajz, tunjevina, grožđe, žitarice, orasi, šargarepa
Foto: Shutterstock

Pomoću savremenih uređaja lako možete pripremiti zdravu hranu pa tako uvek možete imati smuti od povrća, ceđeni sok, hrono hleb kao i prečišćenu vodu za piće. Jedite redovno i umereno, bez preterivanja u količini. Jela od ribe i piletine pripremljena bez masnoća i priloga poput krompira, idealni su obroci. I što manje hleba, posebno onog od belog brašna. Ako je moguće, izbacite ga iz ishrane. Isto važi i za so i šećer. Ako morate da ih upotrebljavate, gledajte da to bude u najmanjoj mogućoj meri i po mogućstvu da koristite dvopek, hrono hleb ili onaj bez glutena, himalajsku ili kalijumovu so ili smeđi šečer. Kockica crne čokolade dnevno može da zadovolji vašu potrebu za slatkišima.

Pokrenite se, preuzmite neku od aplikacija, nabavite fitnes opremu i promenite svoj život na bolje

Za kraj, ključna je stvar volja. Nemojte se pravdati nedostatkom vremena. Nemojte da odlažete treninge. Stvorite sami sebi uslove za vežbanje tako da uživate u treniranju. Nije komplikovano. I samo uz prostirku i tegove za noge možete mnogo pomoći svom telu. Pokrenite se.

Za prave rezultate nabavite fitnes opremu za vežbanje. Svako od nas ima različite potrebe kada su rad od kuće i vežbanje u pitanju. U skladu sa tim, izaberite aplikacije za vežbanje koje vama najviše odgovaraju i promenite svoj život na bolje.Ostavite komentar