Rešite se neprijatnih mirisa u stanu uz nekoliko sjajnih saveta

  0

Da li vam se dogodilo da vas iznenadi neprijatan miris iz frižidera, mašine za veš ili nekog drugog uređaja?

Kućni aparati su nešto što svakodnevno koristimo i ponekad se desi da zaboravimo nešto u frižideru, usisamo komad hrane ili ne ispraznimo potpuno mašinu za veš, što može dovesti do neželjenih posledica.

Ali nema razloga za brigu. Uz savete kako se rešiti neprijatnih mirisa neutralisaćete neke od najčešćih uzroka ove pojave iz svog doma brže nego što ste mislili.

Neprijatan miris iz frižidera

Ova pojava može biti posledica različitih faktora, kao što su neadekvatno skladištenje i pakovanje hrane, pokvarene namirnice ili nečistoće koje su se nakupile unutar frižidera ili u njegovom odvodu.

Izborom pravog frižidera obezbedićete optimalne uslove čuvanja i duže trajanje svojih namirnica. Uzevši u obzir količine i različite vrste hrane koje svakodnevno odlažemo u njega, neprijatan miris iz frižidera je nešto što se može dogoditi svakome od nas.

Žena oseća neprijatan miris iz frižidera

Kako ukloniti neprijatan miris iz frižidera?

U par jednostavnih koraka svoj frižider možete osvežiti i ponovo učiniti bezbednim za vaše omiljene namirnice:

  • Uklonite svu hranu koja se pokvarila ili kojoj je istekao rok trajanja.
  • Proverite odvod u unutrašnjosti frižidera i očistite ga u skladu sa uputstvom ukoliko je začepljen.
  • Prebrišite unutrašnjost frižidera mešavinom sirćeta i sode bikarbone. Možete dodati i malo limuna za dodatnu svežinu i citrusnu notu.
  • Ubacite osveživač frižidera ili posudu sa limunom i sodom bikarbonom koja će apsorbovati mirise hrane. Takođe, možete ubaciti i zrna kafe ili iskorišćene vrećice filter kafe koje će imati sličan efekat.

Zaboravite na neprijatan miris iz mašine za sudove

Može se desiti da vas vaša višestruko korisna mašina za pranje sudova s vremena na vreme iznenadi lošim mirisom kada otvorite vrata. Ovo se naročito dešava ukoliko je ne uključujete svakodnevno, pa ostaci hrane sa sudova mogu uzrokovati razvoj bakterija.

Devojčica u plavom kompletiću otvara mašinu za sudove iz koje se oseća loš miris

Prvo što treba da uradite jeste da proverite da li su se u filteru zadržali ostaci hrane ili prljavština koja je normalna nakon velikog broja pranja sudova i može biti uzrok neprijatnog mirisa iz mašine za sudove.

Proverite unutrašnjost svoje mašine kako biste uklonili ostatke hrane ili ambalaže koji su se možda zadržali na zidovima ili rešetkama.

Veliki broj ovih mašina među svojim programima ima i samočišćenje, pa s vremena na vreme uključite praznu mašinu i odaberite ovu opciju. Zavisno od preporuke proizvođača, možete dodati neko od sredstava za osvežavanje i održavanje namenjenih specijalno za ove mašine ili možete ubaciti pola limuna u korpu za escajg i pustiti ciklus pranja.

Kako ukloniti neprijatan miris iz veš mašine?

Svi znamo koliko nam vremena štede praktične i korisne mašine za veš. Međutim, velika količina vlage i toplote koja nastaje pri redovnim procesima u njima idealna je za razvoj različitih vrsta bakterija i buđi. Pravilnim održavanjem sprečićete njihov nastanak, kao i odbojne mirise koji mogu stvoriti loš utisak u celom kupatilu.

Žena izvlači veš iz mašine za pranje veša i zapušila je nos zbog neprijatnog mirisa

Neprijatan miris iz veš mašine možete ukloniti lako i jednostavno. Osvežite svoju mašinu u par jednostavnih poteza kako bi vam veš bio mirišljav svaki put:

  • Proverite fioke za deterdžent i omekšivač – Odstranite bilo kakve naslage sredstava za pranje veša i višak vlage.
  • Proverite i gumu na bubnju veš mašine – Pokupite višak vode i sitne predmete koji su tu možda dospeli i prebrišite je dezinfekcionim sredstvom ili sredstvom za čišćenje i održavanje veš mašine.
  • Pogledajte filtere – Možda je vreme za redovno čišćenje filtera i odstranjivanje nagomilanih čestica.
  • Osvežite je iznutra – Uključite praznu mašinu na intenzivan program pranja, najbolje na 90° C, poželjno sa dodatkom nekog od sredstava za čišćenje veš mašine ili uklanjanje kamenca. Za bolji efekat uključite i opciju pretpranja.

Kako biste smanjili mogućnost pojave čudnih mirisa u svojoj mašini za pranje veša, pobrinite se da bar s vremena na vreme veš operete na višim temperaturama – minimum 60° C, kao i da opran veš ne ostavljate dugo u mašini. Nakon pranja ostavite otvorena vrata kako bi se unutrašnjost bubnja lepo osušila.

Ukoliko je problem neprijatan miris iz mašine za sušenje koji nije posledica nekog kvara, probajte da prebrišite unutrašnjost bubnja sredstvom na bazi limuna i sirćeta. Ova kombinacija može biti sjajno rešenje za eliminisanje neugodnih mirisa i osvežavanje bubnja.

Takođe, kako biste izbegli ovakve pojave, prilikom pranja veša uvek koristite preporučene količine deterdženta i omekšivača.

Neprijatan miris iz usisivača

Funkcionalan usisivač koji će odgovarati vašim potrebama učiniće vaše podove čistim i bezbednim za istraživanje bosim stopalima ili igru sa mališanima.

Ali šta ako pri uključivanju neprijatan miris iz usisivača ispuni prostoriju? To svakako može pokvariti utisak čistog doma.

Muškarac prazni kesu iz usisivača i drži ruku na nosu zbog neugodnog mirisa

Iako možda deluje obeshrabrujuće, nekada je dovoljno uraditi najjednostavnije stvari i rešiti problem kao da nije ni postojao.

Najpre ispraznite kesu ili posudu na svom usisivaču. Moguće je da ste slučajno usisali nešto što ne miriše baš najbolje, pa ćete se na ovaj način rešiti uzroka i vaš usisivač će ponovo raditi kao nov.

Proverite da li se možda nešto zadržalo u crevu ili cevi usisivača, kao i da li je filter u odgovarajućem stanju ili ga je potrebno zameniti.

Ukoliko uzrok neprijatnih mirisa nije nešto što se može rešiti navedenim savetima i uklanjanjem čestica koje su se zadržale u delovima usisivača, radije se obratite ovlašćenom servisu za stručnu pomoć i savete.

Eliminišite neprijatne mirise iz svog doma brzo i efikasno

Redovno održavanje i jednostavni trikovi koji će učiniti da vaši uređaji rade svojim punim kapacitetom poštedeće vas glavobolja i uspešno eliminisati većinu potencijalnih problema koji se mogu pojaviti.

Neka vaš dom bude prijatan i udoban kutak prilagođen vama, vašoj porodici i uživanju u zajedničkim trenucima. Tu nema mesta za bilo šta što vam kvari raspoloženje.



Ostavite komentar