Kako da očistiš rernu, frižider i ostale uređaje bez upotrebe teških hemikalija? + Bonus saveti!

  4

Kuvanje ti teško pada, a šta je tek sa čišćenjem kuhinje? Čišćenje je retko kome omiljena aktivnost, pogotovo čišćenje kuhinje, zato ovo često radimo kada baš moramo. A jasno je da to nije najbolje rešenje sa aspekta zdravlja i higijene, ali i količine posla koja nas u tom slučaju čeka.

Kada dođe vreme za čišćenje šporeta, rerne i ploče, frižidera i ostalih uređaja, obično se hvatamo za razne vrste hemijskih sredstava koje možemo naći u bilo kojoj prodavnici.

Reklame na TV-u nas ubeđuju u njihovu efikasnost, ali šta se desi kada krenemo sa njihovom upotrebom? Onaj efekat sa reklame uglavnom izostaje jer obično ništa nije tako lako i jednostavno kakvim se prikazuje.

Sredstva za čišćenja ne samo da često ne postižu efekat koji mi očekujemo već u sebi sadrže opasne supstance koje mogu da budu jako štetne. Iritacije se mogu javiti na rukama, ali problem može da se javi i zbog neprijatnog i jakog mirisa koji može da iritira oči, nos i grlo.

Ako se pitaš, pa dobro, čime onda da čistim sve one masne površine i šta je najefikasnije po tom pitanju, odlično rešenje mogu biti prirodna sredstva za čišćenje. Njih možeš napraviti samostalno, a većinu sastojaka verovatno već imaš u svom domu.

Najbolji odstranjivači nečistoće su namirnice koje svakodnevno konzumiramo, a nismo ni svesni da mogu imati i drugu svrhu. Tu pre svega spadaju so, sirće, zatim limun i soda bikarbona.

Samo je potrebno da ih pravilno iskombinuješ i iskoristiš, u zavisnosti od toga šta želiš da očistiš.

9 koraka za čišćenje rerne sodom bikarbonom i sirćetom

Hajde da počnemo od onoga šta te najviše zamara i šta zaista želiš da izbegneš. Za mnoge od nas, to je ribanje i čišćenje rerne. Da, da znamo koliko ovo može da bude teško, pogotovo ako nismo toliko vešti u kuhinji pa se neretko dogodi da neko jelo zagori u rerni.

Zbog toga smo spremili nekoliko jako korisnih saveta kako da što jednostavnije i najjeftinije očistiš svoje uređaje prirodnim sastojcima, bez upotrebe abrazivnih sredstava.

Šta ti je sve potrebno za čišćenje rerne?

  •        Soda bikarbona
  •        Voda
  •        Gumene rukavice za čišćenje
  •        Vlažna krpa za brisanje
  •        Plastična ili silikonska špatula
  •        Bočica sa raspršivačem
  •        Sirće

Slede jednostavni koraci koji će čišćenje rerne učiniti lakšim:

  1. Isprazni rernu: Prvo izvadi rešetke iz rerne i termometar. Takođe, ako su ostali ostaci neke hrane ili bilo šta drugo. Ujedno je važno i da rerna bude hladna.
  2. Napravi pastu od soda bikarbone: U malu činiju stavi ½ šoljice sode bikarbone i nekoliko kašika vode. Prilagodi odnos i količinu ovih supstanci sve dok ne dobiješ odgovarajuću smesu koja izgleda kao pasta.
  3. Pastom obloži rernu: Nanesi pastu na unutrašnji deo rerne, izbegavajući grejne elemente. Koristeći rukavice potrudi se da dopreš do svih uglova jer obično to mogu da budu mesta koja su najprljavija. Dok ribaš reru i trljaš nečistoće, pasta od sode bikarbone postaće braon boje.Ovo je dobar znak jer znači da skida svu masnoću. Pokušaj da prekriješ sve delove i posveti najviše pažnje onim delovima gde je masnoća u većim slojevima.
  4. Ostavi da ovako prenoći:  Ovako namazana rerna treba da odstoji minimum 12h kako bi se masnoća potpuno skinula.
  5. Očisti rešetke iz rerne: U međuvremenu, očisti rešetke iz rerne tako što ćeš ih namazati smešom od sirćeta i sode bikarbone. Ovo može da bude umarajuće, ali je zato rezultat neverovatan.
  6. Obriši pećnicu: Nakon što odstoji, pomoću vlažne krpe odstrani što je moguće više zakorele paste. Za ovaj korak možeš koristiti plastičnu ili silikonsku špatulu kao pomoć za one delove koje ne možeš da skineš običnom krpom.
  7. Isprskaj sirćetom rernu: Nanesi sirće pomoću boce sa sprejem gde god vidiš da ti je ostalo sode bikarbone. Sirće odmah reaguje sa sodom bikarbonom  tako što u dodiru sa njom stvara blagu penu i dodatno čisti površinu rerne.
  8. Obriši još jednom rernu: Vlažnom krpom prebriši ostatke mešavine sirćeta i sode bikarbone. Ponovi sve dok totalno ne ukloniš sve ostatke. Dodaj više sirćeta ukoliko želiš da tvoja rerna bude čista i sjajna.
  9. Vrati oprane rešetke u rernu: U rernu stavi prethodno oprane i dobro osušene rešetke i čišćenje rerne sodom bikarbonom i sirćetom je završeno.

Kako bismo izbegli situaciju da nakon svakog pečenja hrane ribamo rernu duplo duže nego što se ta hrana spremala, važno je da zaustavimp nered na vreme.

Koristi papir za pečenje za oblaganje plehova kad god je to moguće i koristi posude za pečenje odgovarajuče veličine za količinu jela koju pripremaš. Takođe, ukoliko se desi da nešto iscuri ili kane na površinu rerne, iskoristi priliku i obriši čim završiš sa pripremom jela, kada se rerna ohladi.

Na ovaj način sprečićeš stvaranje tvrdokornih fleka i naslaga koje je teško skinuti.

Sličan proces važi i za čišćenje ploče. Ukoliko imaš keramičku ploču, nemoj da te njena osetljiva površina prevari. Ovi uređaji prilično dobro trpe sve hemikalije, tako da naša kombinacija sode bikarbone, malo deterdženta za suđe i tople voda će joj biti i više nego dovoljne da bude besprekorno čista. Samo napravljenu smesu ostavi jedno pola sata da odstoji kako bi omekšala tvrdokorne mrlje.

Najefikasniji način za čišćenje mikrotalasne rerne

Mikrotalasna rerna ume da nakupi veliku količinu zakorelih masnoća po zidovima rerne koje ni ne primetimo odmah.

Evo kako da se najlakše otarasiš masnoće iz mikrotalasne:

  1. Sipaj dve šoljice vode u staklenu ili keramičku činiju pogodnu za korišćenje u mikrotalasnoj, dodaj tri kašičice limunovog soka, može i sirće da posluži.
  2. Upali mikrotalasnu na tri minuta. Nakon toga pažljivo prebriši ubrusom unutrašnjost, a stakleni tanjir operi i vrati nazad u mikrotalasnu.
  3. U slučaju da je ostala masnoća na staklu, kriškom limuna pređi nekoliko puta i masnoća će nestati. Limun će dodatno neutralisati neprijatni miris.
  4. Ne zaboravi i na spoljašnost mikotalasne. Za brisanje ove površine potreban ti je samo vlažan sunđer, malo vode i sirćeta.

Nadamo se da su ti ovi saveti bili korisni, a u nastavku prelazimo na čišćenje malo kabastijih kuhinjskih uređaja.

Kako očistiti frižider bez upotrebe teških hemikalija?

Bilo da se radi o side by side frižideru ili frižideru sa jednim vratima, moraš da znaš da čišćenje može da potraje, posebno ako nemaš vremena da ove zadatke obavljaš često. Srećom, uz malo dobre organizacija i efikasnih sredstava bez agresivih hemikalija, i ovaj posao će biti uspešno završen.

Kako bi sve bilo besprekorno, pripremi se da zađeš u svaki ugao, policu i pregradu, ali i da očistiš i spoljašnji deo frižidera.

Pre nego što ti otkijemo kako da tvoj frižider bude besprekorno čist, donosimo i savete za održavanje koje lako možeš da ubaciš u svoju svakodnevnu rutinu:

  1. Redovno proveravaj namirnice da neke već nisu počele da dobijaju plesni
  2. Drži namirnice u plastičnim kutijama kako se ne bi širili mirisi, a i kako bi se dodatno sprečilo
    sušenje suhomesnatog, ali i povrća i voća
  3. Reorganizuj svoj frižider radi lakšeg pronalaženja željenih namirnica: odvoj po policama ili
    pregradama voće, povrće, meso i mlečne proizvode, tegle sa konzerviranom hranom,
    sokove i ostala pića

Šta ti je sve potrebno za čišćenje frižidera?

  •        Soda bikarbona
  •        Mlaka voda
  •        Limun
  •        Gumene rukavice za čišćenje
  •        Vlažna krpa za brisanje
  •        Bočica sa raspršivačem

Postupak je takođe jednostavan.Prvo što treba da uradiš jeste da isključiš uređaj i isprazniš ga, a zatim izvadiš police. Operi ih toplom vodom i ostavi da se osuše.

U slučaju da su police u takvom stanju da ih nije lako oprati, potopi ih u veću posodu u koju je prethodno dodato nekoliko kašika sode bikarbone i vrela voda. Unutrašnjost očisti rastvorom napravljenim sa 2 do 3 kašike sode bikarbone i 1 l tople vode koji će skinuti sve naslage i neutralisati onaj neprijatan miris koji može da se javi ako se bar jedna namirnica pokvari.

Za otklanjanje neprijatnog mirisa kao i za dezinfekciju, možeš koristiti limunov sok u razmeri 1:1 sa mlakom vodom i sve je spremno za brisanje. Limun zbog sadržaja limunske kiseline eliminisaće bakterije tako da ti nisu potrebna hemijska sredstva u te svrhe.

Ne treba da napominjemo koliko je korisno da za čišćenje frižidera koristiš prirodna sredstva za čišćenje. Ne samo da su jeftinija, već su vrlo efikasna i sprečavaju da hrana bude u bilo kakvom dodiru sa štetnim hemikalijama, čak i ako ne ispereš baš najbolje.

Čišćenje zamrzivača

Kako da znaš kada je pravo vreme za čišćenje? Kada je led na stranicama 0,5 cm već je vreme za čišćenje. U prazan zamrzivač stavi posudu vrele vode da se led brže otopi. Na taj način ubrzaćeš proces i lakše skinuti naslage leda. Plastičnom špaklicom skini led i izbaci ga iz zamrzivača.

Kod vertikalnih zamrzivača ovaj proces i nije tako težak dok ne možemo to da kažemo kada su u pitanju horizontalni zamrzivači gde skidanje ledenih naslaga može potrajati malo duže.

Sada je zamrzivač spreman za fino čišćenje. I u ovom slučaju prepuručljivo je da koristiš prirodna sredstva. Možeš da izabereš između limuna i sirćeta koji su najefikasniji u otklanjanju bakterija. U punu posudu sa toplom vodom sipaj decilitar sirćeta ili limunovog soka. Natopljenom krpom prebriši unutrašnjost zamrzivača. Ne zaboravi na ivice i uglove gde mogu lako da se uvuku ostaci hrane.

Bonus saveti za čišćenje odvoda

Ništa gore kada se zapuši sudopera, a posebno u trenutku kada imaš gomilu sudova za pranje. Zato povremeno iskoristi dobro poznate sastojke i ovaj problem se više neće javljati.

Najdelotvornija metoda je ponovo ona sa sodom bikarbonom i sirćetom. U odvod sipaj nekoliko kašika sode bikarbone i odmah preko zalij sirćetom. Reakciju možeš videti odmah, ali ostavi desetak minuta da zapušene cevi postanu prohodne.

Da završiš ceo proces naspi vrelu vodu u sudoperu i sve što je ostalo će biti otklonjeno, ovo se najviše koristi u borbi protiv masnih naslaga na odvodu. Ovo su samo neki praktični saveti, mnogi od njih su ti možda poznati, ali možda nije bilo prilike da ih isporabaš u praksi.

Nekima je prihvatljivije da i dalje koriste hemijska sredstva za čišćenje jer imaju utisak da ostavljaju bolji efekat, ali svakako ne škodi isprobati i prirodna sredstva za čišćenje rerne, frižidera i ostalih stavki u kuhinji.

Smanjeno korišćenje hemijskih sredstava, ne samo da će rasteretiti tvoj budžet namenjen sredstvima za čišćenje, već ćeš uz prirodna sredstva vešto izbeći dodir sa hemikalijama i na taj način zaštititi svoju kožu od izlaganja opasnim sredstvima.

Dodatni trikovi za čićenje kuhinje i kuhinjskih elemenata limunom!

Limun je svakako među prvim izborima kada su u pitanju prirodna sredstva za čišćenje. Ali to nije sve, limun možeš iskoristi i za još mnogo toga.

Kriške limuna postavi u kantu za smeće i na ovaj način neutrališi neprijatne mirise.

Limunom možeš ukloniti i one tragove i miris hrane sa daske za sečenje, dovoljno je da jednostavno istrljaš površinu daske, a možeš dodati i malo soli za temeljnije čišćenje. Nakon toga je operi i biće kao nova.

Mrlje od kamenca na sudoperi ili staklenom posuđu možeš lako otkloniti upotrebom limuna. Za bolje rezultate, ostavi par minuta da limunska kiselina bolje deluje.

Pored toga, koru limuna možete dodatno da iskoristiš tako što ćeš je zajedno sa alkoholnim sirćetom staviti u teglu i tako pustiti da odstoji dve nedelje. Nakon ovog perioda, tečnost će primiti sve dobre sastojke limuna i biće odlična za čišćenje svih površina osim drveta.




  1. Hvala na ovako dobrim savetima, ja koja sam u poodmaklim godinama sada cu lakse čistiti svoje uređaje. Dosada sam koristila hemikalije i dobro se namučila dok isperemi.

  2. Milica Strahinjić


    BRAVO, ja sam oduševljena, svaka čast na saradnji….!!!


  3. Odličan članak.jako.koristan
    Puno vam hvala koristila sam.sodu i.sirce za ribanje šporeta ali.ostalo nisam i bas mi je potrebno sada hvala

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Sandra. Hvala Vam na vremenu koje ste posvetili čitanju posta, kao i na pohvalama. Trudimo se da naši postovi budu što informativniji. Nadamo se da ćete u njima i ubuduće nalaziti zanimljive i korisne informacije i savete.

Ostavite komentar