Rezolucija TV ekrana – Koliko je važna i kako utiče na tvoje iskustvo gledanja?

  0

Uživanje u gledanju omiljenog programa može zavisiti od više faktora – kakav ti je bio dan, da li imaš malo vremena da se opustiš i potpuno uroniš u dešavanja na ekranu, ali i od karakteristika televizora na kome gledaš.

Rezolucija TV ekrana je bitna karakteristika, mada ne i jedina, koja utiče na način prikaza sadržaja, a šta ona zapravo znači i koje su razlike između oznaka kao što su Full HD, 4K, 8K i slično, saznaj u nastavku.

Šta je rezolucija ekrana?

Rezolucija predstavlja broj piksela na ekranu. Pikseli su tačkice koje zajedno čine sliku i njihov broj se razlikuje kod različitih oznaka rezolucije.

Načelno, što je više piksela njih je teže uočiti pa slika deluje ujednačeno i skladno. Naravno, broj piksela nije jedina stavka koja utiče na način prikazivanja slike i njen kvalitet, ali rezolucija TV ekrana jeste važan faktor pri odlučivanju koji model TV-a je najbolji izbor za tebe.

Prikaz različitih rezolucija na ekranu TV-a

Različite oznake rezolucija TV ekrana i šta one znače?

Sa razvojem tehnologije i sve većim dijagonalama ekrana, dolazi i veća rezolucija. Rezolucija je, osim skraćenicama, predstavljena i brojem horizontalnih i vertikalnih piksela koje određeni ekran ima.

Kako su ekrani televizora većinom u odnosu 16:9, uglavnom se koristi samo broj horizontalnih piksela koji podrazumeva pripadajući broj vertikalnih.

Kako bismo najbolje dočarali razliku između oznaka i skraćenica koje često mogu biti zbunjujuće, u nastavku donosimo kratka objašnjenja koja će ti pomoći da lakše odrediš šta je ono što je tebi potrebno.

Kakve su HD ready i Full HD rezolucije?

Rezolucija od 720 horizontalnih piksela, poznata je i kao 1280 x 720, odnosno HD ready rezolucija koja je lošijeg kvaliteta u odnosu na Full HD opciju.

Ekran u ovoj rezoluciji ima 720 horizontalnih i 1280 vertikalnih piksela, što ukupno čini preko 920.000 piksela.

Full HD je rezolucija od 1080 piksela, odnosno 1920 x 1080 i obezbeđuje kvalitetan prikaz sadržaja i slike u punom HD (high definition) formatu.

Par gleda TV sa slikom odličnog kvaliteta u zamračenoj sobi

Osim brojeva koji određuju broj piksela, kod označavanja rezolucije mogu se pojaviti i malo slovo p ili malo slovo i. Ova slova takođe imaju svoje značenje.

Malo p je skraćeno od progressive i stoji uz oznake rezolucije kod koje se prikazuju sve horizontalne linije piksela. Ako pored rezolucije vidite malo slovo i (skraćeno od interlaced), ono znači da se svaka druga linija horizontalnih piksela prikazuje, a da naš mozak koristi svoje mehanizme da dopunjuje sliku.

Kako je bolji kvalitete slike u varijanti obleženoj sa p, važno je znati i da se rezolucija 1080i ne smatra Full HD rezolucijom, već HD ready jer nije u stanju da prikaže sadržaj u punom HD kvalitetu.

4K rezolucija – Uronite u sadržaj sa 4 puta više piksela

Ova rezolucija se odnosi na broj horizontalnih piksela kojih ima skoro 4000 i iznosi 3840 × 2160. Naziva se 4K rezolucijom, a često se koristi i uz naziv UHD rezolucija, iako je UHD (Ultra High Definition) zapravo predstavlja ultra visoki kvalitet slike, a 4K, kao i 8K, su samo tipovi UHD rezolucije.

Televizori sa ovom rezolucijom daju odličnu sliku, sa mnoštvom detalja, kao i vrhunski prikaz sadržaja koji podržava ovu formu. Zbog ovoga su odličan izbor ukoliko pratiš programe streaming servisa kao što su Netflix, HBO i slični, ali i ako uživaš da igraš igrice na svom TV-u.

Pored visoke rezolucije, 4K televizori uglavnom dolaze sa brojnim funkcijama koje će na više načina poboljšati tvoje iskustvo gledanja i učiniti da uživaš u omiljenim scenama na fantastičan način.

Par igra igrice na TV-u

Kod 4K rezolucije postoji mala jezička nedoumica jer se ovaj pojam koristi i za označavanje rezolucije bioskopskih projektora koji dolaze u različitom odnosu u poređenju sa TV ekranima.

Kako se skraćenica 4K kod projektora koristi da označi rezoluciju od 4096 × 2160 neki poznavaoci naglašavaju da rezolucija 3840 × 2160 tehnički nije 4K, ali kako je dovoljno blizu, televizori ove rezolucije označavaju se kao 4K.

8K – Poslednja reč tehnologije kada je rezolucija TV ekrana u pitanju

Ova rezolucija donosi 7680 × 4320 piksela, odnosno oko 33 miliona piksela što je četiri puta više od 4K rezolucije, a čak 16 puta više od Full HD rezolucije. U trenutku pisanja ovog članka, predstavlja vrhunsku tehnologiju koja se može pronaći na tržištu.

Detalji su neprikosnoveni, a pikseli toliko sitni da se ne mogu uočiti ni iz velike blizine. Kako većina sadržaja još uvek nije dostupna za prikaz u ovoj rezoluciji, proizvođači televizora razvili su i implementirali različite tehnologije skaliranja kako bi se postigao bolji kvalitet slike, bez obzira iz kog izvora dolazi, kako bi se poboljšao prikaz.

Ali je 8K definitivno budućnost vrhunskog doživljaja sadržaja sa ekrana.

Devojka uživa u prikazu sadržaja na televizoru sa 8K rezolucijom

Koju rezoluciju da odabereš za svoj novi TV?

Stvar je prilično jasna – što veća rezolucija to je bolja slika. Iako je uglavnom tako, postoje i drugi faktori koji utiču na izgled slike i njen kvalitet, ali i tvoj subjektivni doživljaj.

Iako su UHD rezolucije nesumnjivo odlične, od tvog budžeta, ali i načina na koji koristiš TV zavisi da li će ti biti prihvatljivo i isplativo da izdvojiš nešto više novca za bolju rezoluciju ili ti je i neka od nižih dovoljna.

Važan faktor je svakako i dijagonala TV-a koja ima značajnu ulogu u odabiru ostalih karakteristika, a posebno rezolucije. Što je veći ekran, poželjno je da odabereš veći broj piksela za sliku koja će biti savršena do svakog detalja.

Kako bi odabrao odgovarajući televizor kod koga će sve funkcije, ali i rezolucija TV ekrana biti po tvojoj meri, pogledaj sjajan kompletan vodič za kupovinu televizora.



Ostavite komentar