Kako izabrati najbolji usisivač za kuću?

  0

Znamo da je usisavanje jedna od manje omiljenih kućnih obaveza, ali redovno održavanje čistoće u domu uz pomoć usisivača je veoma bitno iz mnogo razloga.

Pored toga što alergeni, prašina i druge čestice, koje se svakodnevno mogu uneti u dom, smetaju vizuelno, mogu uticati i na kvalitet života. Zato je važno imati usisivač koji će proces usisavanja ubrzati, olakšati i pomoći da dom učiniš besprekorno čistim i zdravim.

Ali kako odabrati usisivač kada je asortiman šarenolik? Vrlo lako, tako što ćeš zajedno sa nama upoznati koje vrste usisivača postoje, kolika je snaga usisivača odgovarajuća, koje prednosti donose usisivači sa HEPA filterom i mnogo toga još.

Koje vrste usisivača postoje?

Sigurno će ti biti poznate standardne vrste usisivača, ali koliko si upućena u modernije robot usisivače ili pak štapne usisivače? Da ne bi trošila vreme na dodatno istraživanje, u nastavku odmah pročitaj koje sve vrste usisivača možeš pronaći na tržištu:

  • Usisivači sa kesom za prašinu
  • Usisivači sa posudom za prašinu
  • Usisivači na vodu
  • Štapni usisivači
  • Ručni usisivači
  • Robot usisivači
  • Paročistači

Bez obzira za koju se vrstu usisivača odlučiš sigurno ćeš moći da svoj dom učiniš blistavo čistim, da ukloniš paučinu, prašinu. Dok ćeš sa nekim vrstama usisivača moći detaljno da eliminišeš dlake kućnih ljubimaca sa tepiha ili nameštaja.

Momak i devojka kupuju usisivač u prodavnici

Usisivači sa kesom za prašinu

Usisivači sa kesom za prašinu jedni su od zastupljenijih usisivača u našim domovima. Ukoliko usisivač za kesom bude tvoj izbor, važno je da obratiš pažnju na kapacitet kese. Kesa može biti jednokratna papirna ili platnena.

Platnenu kesu treba povremeno oprati kako bi se otklonile nataložene čestice prašine. Dok jednokratnu kesu jednostavno nakon korišćenja bacaš. Kada potrošiš jednokratne kese koje dobijaš uz sam uređaj, pri kupovini narednih kesa treba da obratiš pažnju na njihovu kompatibilnost.

Nakon pražnjenja jednokratne ili platnene kese ne zaboravi da pre narednog usisavanja proveriš da li si kesu vratila pravilno. Bez adekvatnog vraćanja kese ili zaboravljanja vraćanja kese prašinjavi nered može se dogoditi i najboljima.

Usisivači sa posudom za prašinu

Usisivači sa posudom za prašinu nešto su povoljniji za održavanje u odnosu na usisivače sa kesom za prašinu. Poseduju integrisanu posudu za prašinu koju jednostavno prazniš, čistiš, a pri tom je možeš koristiti neograničeno.

Dodatna prednost u odnosu na usisivače sa kesom, jeste to da se kod usisivača sa posudom na posudi lako uočava kada je posudu potrebno isprazniti.

Žena usisava tepih plavo-belim usisivačem

Usisivači na vodu

Usisivači na vodu posebno se ističu, kako kod njih nećeš osetiti ni minimalni trag prašine pa su zato idealan izbor za osobe koje se bore sa alergijama. Usisivači na vodu sadrže posudu sa vodenim filterom koji apsorbuje prašinu, bez daljeg rasipanja čestica u vazduhu.

U posudu za vodu možeš čak dodati i nekoliko eterničnih kapi kako bi tokom usisavanja vazduh u prostoriji dodatno osvežila. Ono što je poželjno nakon korišćenja ovih modela jeste redovno čišćenje posude, ne mesečno, već nakon svakog usisavanja.

Štapni usisivači

Štapni usisivači veoma su praktični za korišćenje i ne zauzimaju puno prostora za skladištenje. Njihovi nastavci su obično uži, ali veoma temeljni i brzi u čišćenju. Kako imaju uspravnu cev, tokom korišćenja štapnog usisivača neće biti velike potrebe za saginjanjem. Posebno su dobar izbor za vlasnike kućnih ljubimaca.

Pored standardnih štapnih usisivača koji koriste kabl, tu su i sve učestaliji bežični štapni usisivači koji će te spasiti „borbe“ sa kablom prilikom usisavanja. Ono što ne treba zaboraviti jeste da bežični štapni usisivač radi na baterije i da ga je neophodno redovno puniti.

Devojka štapnim usisivačem na baterije usisava pakret

Ručni usisivači

Ručni usisivači su slabiji od standardnih usisivača tako da ih ne mogu zameniti u potpunosti, ali su idealan dodatak u svim domovima. Praktični su i savršeni za čišćenje manjih površina kada ne želiš da usisavaš ceo dom.

Ručni usisivač pogodan je za uklanjanje mrvica sa stola nakon jela, za održavanje auta i drugih mesta gde ne želiš da se zamaraš korišćenjem velikog usisivača koji je namenjen za redovno čišćenje.

Robot usisivači

Savremeni robot usisivači rade gotovo samostalno, neophodno je samo robot usisivač uključiti i pustiti ga da proces čišćenja obavi sam. Na taj način ukoliko si u žurbi i imaš niz drugih kućnih obaveza, uštedećeš na vremenu potrebnom za usisavanje.

Kada su u pitanju robot usisivači postoje dve vrste modela: robot usisivači za suvo i mokro usisavanje sa kojima možeš čak očistiti i prosutu tečnost na parketu ili pak pločice u kupatilu.

Dok devojka radi na laptopu robot usisivač čisti kuću

Paročistači

Paročistači pomažu da se kuća očisti od neprijatnih mirisa, bakterija bez korišćenja hemijskih sredstava. Mogu zameniti džoger ili brisko gotovo u potpunosti, kako koristeći paru efikasno uklanjaju čak i masnoću.

Pogodni su za osvežavanje nameštaja, tepiha i garderobe koja je duže stajala u ormanu. Mogu se koristiti i za održavanje zavesa čime bi se izbeglo njihovo pranje u mašini koje u većini slučajeva zavesu dodatno izgužva i stvara dodatni posao.

Šta je bitnije: Usisna snaga ili snaga motora usisivača?

Performanse usisivača uglavnom zavise od usisne snage, koja je verovali ili ne bitnija od snage motora. Ali kako na prvu razlikovati ova dva slična termina? Usisna snaga uvek ima manje brojke, dok je snaga motora drastično veća.

Usisna snaga varira obično u rasponu od 300 W do 400 W. Koliko će postojeća usisna snaga efikasno biti upotrebljena zavisi dosta i od korišćenja adekvatnih nastavaka za usisavanje različitih površina. Na primer, za usisavanje nameštaja bolji potencijal ima uska četka, dok je za čišćenje podova bolje koristiti širi nastavak.

Usisivač sa velikom snagom usisavanja je efikasniji u povremenom usisavanju, uklanjanju prljavštine u debljim tepisima, teško dostupnim uglovima i između nameštaja. Dok ako imaš tanje tepihe, redovno usisivaš dom moćićeš da odabereš usisivač sa manjom usisnom snagom.

Snaga motora se uglavnom kreće od 600 W do 2500 W i ponovićemo još jednom da ona ne određuje efikasnost usisiavanja, već se više odnosi na stepen iskorišćenja električne energije.

Čišćenje tepiha usisivačem

A kako bi još jednom uvidela važnost praćenja usisne snage rećićemo ti da motor snage od 2000 W i onog od 1000 W mogu da imaju identičnu usisnu snagu.

Kvalitetna filtracija usisivača za zdravije okruženje

Nije dovoljno samo usisavati dom kako bi on bio čist, već je važno imati usisivač sa dobrom filtracijom, odnosno velikom sposobnošću zadržavanja i nevidljivih čestica prašine unutar usisivača.

Ukoliko izabereš usisivač sa dobrim zaštitnim filterom, nećeš doći u tu situaciju da se sitnije čestice prašine, alergena nakon usisavanja iz usisivača vrate u prostoriju.

Zato je važno obratiti pažnju na vrstu filtera koji usisivač poseduje ali i naknadno redovno održavanje filtera. Jedan od najboljih u svom poslu visoke filtracije jeste HEPA filter.

Šta je HEPA filter?

HEPA (High Efficiency Particulate Air) skraćenica ima značenje – visoka efikasnost zadržavanja čestica. HEPA filter je poseban oblik filtera napravljen da očisti ultra fine čestice nastale usled prašine, polena, grinja, dlaka kućnih ljubimaca ili alergena.

Zato je kod osoba koje pate od alergije ili su posebno osetljive na prašinu poželjno da kod usisivača bude prisutan HEPA filter koji zadržava prašinu na najuspešniji način. Čak i ako članovi tvoje porodice nisu preosetljivi na prašinu, svakako je HEPA filter u usisivaču poželjno imati preventivno.

HEPA filteri se označavaju sa slovom H u okviru kojeg postoji nekoliko klasa. U zavisnosti od brojne oznake klase zavisi i stepen zadržavanja čestica. Na primer, H10 ima efikasnost od 80% u otklanjanju čestica veličine 0,3 mikrona, dok je među njima najefikasniji H14 koji uspešno zadržava čak 99,99% odsto pomenutih čestica.

Zbog održavanja efikasnosti HEPA filtere treba redovno čistiti prema njihovim uputstvima. Papirne filtere u obliku harmonike možeš čistiti četkicom posle svakog usisavanja, dva put mesečno oprati, a nakon habanja u potpunosti zameniti. Postoje i oni filteri koji se ne peru, već menjaju na primer na godišnjem nivou.

Čišćenje HEPA filtera

Kako odabrati usisivač na osnovu vrste tepiha i poda?

Većina prljavštine koja se čisti sa tepiha i podova dolazi sa cipela i od kućnih ljubimaca. Ta prljavština  obično biva suva sa oštrijim ivicama. Kada se preko ovakve vrste prljavštine hoda može doći čak i do oštećenja poda ili vlakna tepiha.

Iz tog razloga važno je redovno koristiti usisivač kako bi se efikasno uklonila prljavština i sprečilo oštećenje različitih podnih površina. Međutim, nije dovoljno koristiti bilo koji usisivač, već je posebno potrebno obratiti pažnju na nastavke koji dolaze uz njih.

Na primer vrstu nastavka na usisivaču treba usklađivati sa kvalitetom tepiha, odnosno materijalom od kojeg je izrađen.

Sintetički tepisi (od najlona, poliestra) obično imaju izdržljivja vlakna, ali se na njima više vidi prljavština. Zbog toga je neophodno redovnije usisavati i može se koristiti usisivač sa agresivnijom četkom koja ima čvršća vlakna, bez bojazni da će se tepih oštetiti.

Vuneni tepisi zbog materijala od koga su napravljeni delikatniji su za održavanje, važno ih je nežnije čistiti. Dakle koristićeš usisivač koji ima mekšu četku, čija su vlakna fleksibilnija kako ne bi došlo do zamršenja prediva.

Usisavanje gustog tepiha sa drškom sa širokim nastavkom za usisavanje

Dok kada su u pitanju tvrdi podovi kao što su parket, laminat, pločice koji se lako izgrebu važno je izabrati usisivač čija četka ima mekana vlakna. Takođe, postoje i nastavci koji se mogu kupiti baš za održavanje ovakvih podova. Na taj način osetljivi podovi će se lako održavati kako mekane četke klize po tvrdim podovima nežno i temeljno.

Ako je u tvom domu ipak kombinacija tepiha, laminata i pločica onda bi trebalo uz usisivač proveriti koji su nastavci dostupni. Jer samo na taj način uz pomoć jednog usisivača moćićeš pravilno da održavaš različite podne površine u tvom domu.

Razmotri i druge karakteristike usisivača

Nakon što si otkrila neke od osnovnih informacija o usisivačima – vrste usisivača, usisnu snagu, filtraciju na red dolaze i druge stavke iz specifikacije.

Nivo buke jeste važno ispratiti jer ne želiš da naiđeš na model koji će ti zbog svojih zvukova biti nepodnošljiv za korišćenje. A kako bi pronašla u specifikaciji „prihvatljivu“ količinu buke pogledaj oznaku izraženu u decibelima (dB).

Kao polaznu tačku za stvaranje slike razlike u veličini decibela pogledajmo par primera. Zvuk opadanja lišća mogao bi se poistovetiti sa 10 db do 20 dB. Ukoliko se nalaziš na nekom manjem sastanku sa par ljudi, lagani razgovor mogao bi se izraziti sa oko 50-60 dB. Dok bi zvuk helikoptera mogao da proizvede oko 100 dB.

Tako da ukoliko odabereš usisivač sa nivoom buke oko 60 dB to će biti sasvim korektno jer ćeš tokom usisavanja moći lako da čuješ ako neko zazvoni na vrata ili ti zvoni mobilni telefon.

Nastavci za usisivač mogu biti jedan od važnih sastavnih delova usisivača ukoliko si veliki perfekcionista. Oni ti mogu pomoći da očistiš i teže dostupna mesta, pa čak i uglove na plafonu za koje si ranije koristila „praško“.

Jedan od možda ređe vidljivih nastavaka jeste mikrofiber dodatak za četku koji će nežno očistiti tvrde podove i dodatno ih učiniti blistavijim. Postoje čak i veoma fleksibilni nastavci koji olakšavaju čišćenje roletni, ventilatora ili visokih polica.

Nastavci za usisivač

Kapacitet usisivača zavisi od veličine dela koji sakuplja prašinu, to može biti obična kesa ili pak posuda za prašinu. Sa većim posudama ili kesama imaćeš manju potrebu za pražnjenjem sakupljene nečistoće, što je poželjno ako često usisavaš svoj dom zbog dece ili kućnih ljubimaca.

Radni domet usisivača takođe može igrati ključnu ulogu pri odabiru usisivača. Jer što je veći radni domet kod usisivača sa kablom trošićeš manje vremena na prebacivanje kabla iz utičnice u utičnicu. Jedan od najučestalijih dometa je 9 metara.

A uzimanjem bežičnog usisivača, radni domet biće neograničen, što je posebno sjajno ako živiš u kući na sprat ili u stanu sa velikim brojem prostorija.

Automatsko gašenje je jedna od veoma korisnih funkcija koja ti pogotovo može pomoći ako imaš decu ili kućne ljubimce koji često ostave stvari ispod nameštaja. Zahvaljujući automatskom gašenju nailaskom na čarapu ili igračku usisivač će se sam izgasiti.

Uz pravilno održavanje produžićeš vek trajanja usisivača

Jedna od stavki koju nakon kupovine usisivača ne bi trebalo zanemariti jeste njegovo održavanje. Više o procesu održavanja usisivača uvek možeš pronaći u samom uputstvu kod usisivača koje je obično vrlo jednostavno za praćenje.

Ono što možemo reći i bez uputstva, a što generalno važi za većinu usisisvača, jeste blagovremeno čišćenje filtera. Osim toga, važno je nakon punjenja redovno čistiti kesu ili posudu za prašinu. Ukoliko to ne uradiš možeš se vrlo lako naći u situaciji da prašina ode do motora i uzrokuje njegovo trošenje ili kvar.

Pražnjenje kese usisivača

Pronađi najbolji usisivač, učini svoj dom blistavo čistim!

Nakon što si detaljno upoznala vrste usisivača, isprati snagu usisivača. Potom razmotri da li ti je važan tip filtera koji usisivač koristi. Ne zaboravi da uzmeš u obzir vrstu tepiha i podova u tvom domu.

Na samom kraju preostaje ti da ispratiš koje nastavke usisivač poseduje, nivo buke, radni domet i da u finalnu odluku uključiš preferirani brend i raspoloživi budžet.

Prateći prethodno navedene korake sigurni smo da ćeš lako pronaći idealan usisivač za potrebe svog doma koji ćeš redovnim usisavanjem učiniti čistim i zdravim.



Ostavite komentar