Koju grejalicu kupiti? Vrste grejalica i za koji model se opredeliti

  0

Treba ti efikasno i brzo rešenje za grejanje ili povremeno dogrevanje prostora? Prohladni dani tokom jeseni i proleća su vreme kada su grejalice gotovo nezaobilazno rešenje u mnogim domovima.

To je period godine kada grejna sezona ili još uvek nije krenula ili se kalendarski završila, a spoljašnje temperature su takve da je neophodno dodatno zagrejati prostor u kome boraviš. Ponekad je to potrebno samo izjutra ili tokom večeri, a neki grejalice koriste za grejanje kompletnog prostora tokom prelaznih perioda godine.

Ako se pitaš koja je najbolja grejalica za tvoje potrebe, u produžetku pročitaj koje sve vrste grejalica postoje, šta je specifično za svaku od njih i kako da lakše odabereš onu koja će ti biti odgovarajuća.

Koje vrste grejalica možeš pronaći u ponudi?

Danas je na tržištu mnogo različitih modela grejalica, te na raspolaganju imaš veliki izbor ovih uređaja.

Bilo da imaš manji ili veći prostor, ili ti je potrebna određena vrsta grejalice, u našoj ponudi te očekuje više vrsta grejalica koje ti mogu pomoći da dodatno zagreješ prostor u kome boraviš:

  • Konvektorske grejalice – Jedan su od najčešćih izbora kada su u pitanju grejna tela – one svoj rad zasnivaju na konvekciji, nemaju ventilator, te su iz tog razloga i tiše od modela na duvanje.
  • Kvarcne grejalice – Nekada su bile jedan od prvih izbora onima koji traže da kupe ove uređaje. Danas su primat preuzeli ventilatorski modeli, ali kvarcne i dalje imaju značajnu primenu u domovima, posebno kada se koriste za povremeno zagrevanje prostorija.

Neke od njih su namenjene za spoljašnju upotrebu, na terasama, u zimskim baštama, kafeima i restoranima. Obično imaju bešuman rad i predstavljaju praktično rešenje za efikasno trenutno grejanje. Za njih je karakteristično i da ne zadržavaju toplotu nakon isključivanja, te nisu idealno rešenje ako ti je potrebno ozbiljnije grejanje.

Kvarcna grejalica za spoljašnju upotrebu

 

  • Keramičke grejalice – Slične su kao i konvektorske – neki ih čak i ne izdvajaju kao posebnu vrstu. Za njih je specifično da su im grejači keramički, a neki baš njih smatraju kvalitetnijim i trajnijim u odnosu na klasične električne.
  • Kaloriferi – Ovo su grejna tela sa funkcijom izduvavanja namenjena zagrevanju prostorija. Najveći broj modela poseduje termostat koji omogućava automatsko uključivanje i održavanje željenog nivoa toplote u prostoriji koja se greje.

U ponudi su veći ili manji modeli, te u zavisnosti od njihove snage, mogu biti zgodni za prostorije različitih površina.

  • Zidne grejalice i grejalice za kupatilo – Specijalno su dizajnirane za montiranje na zid, te predstavljaju zgodno rešenje i u kupatilima, malim prostorijama poput njih, ali i u drugim prostorima unutar tvog doma ili poslovnog prostora.

I one mogu biti kvarcne, na duvanje i konvektorske, a neki od modela pored zagrevanja imaju i funkciju isušivanja vlage i kondenzacije. Neke zidne grejalice dolaze i sa daljinskim upravljačem, tajmerom, te je upravljanje njima komfornije i jednostavnije.

Ženska ruka okreće prekidač za podešavanje temperature na maloj kaloriferskoj grejalici

Iako su slične, sve ove grejalice imaju svoje specifične karakteristike, te u zavisnosti od tvojih potreba i veličine prostora možeš pronaći ono što tebi treba.

Da li se odlučiti za radijator ili grejalicu?

Kada pričamo o grejalicama, nezaobilazno je ne spomenuti i radijatore – u ponudi možeš pronaći panelne i uljane radijatore.

Panelne modele neki poistovećuju sa konvektorskim grejalicama zbog principa rada, ali i izgleda.

Za razliku od njih, uljani radijatori se razlikuju svojim dizajnom, ali i načinom funkcionisanja. Zahvaljujući svojoj jedinstvenoj tehnologiji rada koja podrazumeva zagrevanje ulja u rebrima, uz ove uređaje zadržavanje toplote u prostoru je duže, pa i samo grejanje komfornije. U zavisnosti od broja rebara razlikuje se i njihova snaga – veoma su praktični jer i nakon isključivanja zadržavaju toplotu.

Šta je važno uzeti u obzir pri kupovini grejalice?

Kao i kad kupuješ bilo koji drugi uređaj, da bi odabir bio odgovarajući, potrebno je uzeti u obzir nekoliko kriterijuma.

Važno je razmisliti koje su tvoje potrebe i da li ćeš grejalicu koristiti povremeno ili često – u zavisnosti od toga, tvoj izbor treba da bude takav da ti omogući efikasno grejanje u skladu sa tvojim potrebama.

Pored toga, neophodno je uzeti u obzir površinu prostora koji ćeš grejati – posebno ukoliko kupuješ model koji ćeš montirati na zid i nećeš premeštati iz prostorije u prostoriju.

Naravno, tu je i odabir odgovarajuće vrste grejalice u skladu sa prethodnim, kao i svim drugim kriterijumima koji ti mogu biti važni.

Kvarcna grejalica u dnevnoj sobi gde devojka leškari na kauču

Sjajna opcija ovih uređaja je što su mobilne i praktične, mogu se premeštati iz prostorije u prostoriju i koristiti za grejanje i većih i manjih prostora.

Za modele koji su namenjeni montiranju na zid to ne treba gledati kao manu, posebno ako je to u skladu sa tvojim potrebama – svi oni kojima je potrebna grejalica koja se može premeštati će izabrati neki od takvih modela.

Karakteristike grejalica koje ti mogu biti važne pri izboru

Neki će sigurno tražiti male jednostavne modele za neke najosnovnije potrebe, dok će nekima biti značajne napredne funkcionalnosti određenih grejalica.

Pre nego što se odlučiš za neki od modela, važno je da znaš koje karakteristike mogu biti korisne i praktične pri korišćenju.

Snaga – U zavisnosti od ove karakteristike zavisiće i njena efikasnost i moć da zagreje određeni prostor

Termostat – Omogućava održavanje određene, prethodno podešene, temperature u prostoru

Tajmer – Pruža mogućnost podešavanja vremena rada grejalice unapred – neki modeli imaju podešavanje tajmera do 8 sati, ali se ovo može razlikovati od modela do modela

Podešavanje brzine rada – Mogućnost da u zavisnosti od trenutnih potreba odabereš jači ili slabiji rad, a samim tim i kontrolišeš jačinu grejanja i prilagodiš je svojim potrebama u određenom trenutku

Turbo funkcija – Njenim aktiviranjem omogućava se takozvani turbo rad grejalice koji će doprineti bržem grejanju prostora. Ovaj režim imaju samo određeni modeli i kod njih je sjajno što imaš opciju da aktiviraš brže i efikasnije grejanje kada ti je to potrebno

Ženska ruka pritiska dugme na uljanom radijatoru

Zaštita od pregrevanja i prevrtanja – Neke od mogućih opcija kada je sigurnost u pitanju – ovo su stavke koje pružaju bezbednost pri korišćenju i doprinosi dužem trajanju uređaja. Najčešće se ogledaju u tome da se grejalica automatski isključuje kad dostigne određenu temperaturu ili u slučajevima da dođe do prevrtanja

Tihi režim rada – Ovaj režim je takav da omogućava rad bez buke i odlična je opcija za sve one prilike kada želiš da imaš mir i da ništa ne remeti tvoje trenutke odmora

LED ekran – Svi modeli koji imaju LED ekran zgodni su za pregled odabranih opcija, kao i prikaz odabrane temperature. U zavisnosti od modela do modela može se razlikovati kakav je displej i šta prikazuje

Zanimljivo je da neki modeli imaju i određene estetske detalje, poput imitacije plamena – oni možda nisu presudni kada je u pitanju funkcionalnost samih uređaja, već su tu da dodatno ulepšaju prostor u kome se nalaze.

Koje su prednosti grejalica?

Za sve oni koji biraju grejanje ili dogrevanje na struju grejalice su sjajno rešenje iz više razloga.

Najpre, nude veliki izbor modela u okviru koga možeš sigurno pronaći nešto za svoj dom. Bilo da ti je potreban veći ili manji model, određena vrsta grejalice, u raznovrsnoj ponudi možeš pronaći baš onu koja će odgovarati tvom prostoru i potrebama.

Pored toga, izuzetno su zgodne svima onima koji žele da ih koriste kao dodatnu opciju za dogrevanje različitih prostorija, prema potrebi. Neki od modela imaju točkiće koji dosta olakšavaju njihovo premeštanje, a neke su same po sebi lagane i kompaktne, te ne zahtevaju neki veliki napor da bi se prenele na drugo mesto.

Devojka na kauču sedi i mazi crno-belu macu

Bilo koje grejno telo da je u pitanju, važno je da bude u skladu sa tim šta ti odgovara. Ako je tvoj izbor povremeno grejanje ili dogrevanje na struju, verujemo da neka od grejalica može da ti ponudi ono što ti treba. U slučaju da je grejanje na struju tvoj primarni izbor za grejanje tokom zime, na raspolaganju su ti i TA peći, radijatori ili klime.

Ako želiš da saznaš više informacija o različitim opcijama grejana, pročitaj naš tekst Sve što treba da znaš o grejanju ove sezone.

Da li su grejalice isplativo rešenje za grejanje?

Iako neki žele da ih zaobiđu, mnogi im ipak i pribegavaju bar povremeno, kada je temperatura napolju takva da možda nije neophodno celodnevno grejanje kao tokom zime, ali je ipak potrebno malo dogrevanja prostora.

Mnogi koji odlučuju da li da kupe grejalicu razmišljaju o potrošnji struje, isplativosti i često im je to jedan od značajnih faktora za donošenje odluke.

Kada pričamo o tome koliko struje troši konvektorska grejalica, na ovo pitanje nije uvek jednostavno odgovoriti jer treba imati na umu da se modeli međusobno razlikuju, pa je i potrošnja različita – grejalice su različitih veličina, razlikuje im se snaga, a možda i neke dodatne opcije koje pojedini modeli mogu uticati na to koliko će struje trošiti za određeni vremenski period.

Kvarcna grejalica u dnevnoj sobi

Dakle, zaključak bi mogao biti da ovo nije uvek najrelevantniji faktor na osnovu koga treba doneti odluku – neki jednostavno nemaju neku drugu ili bolju opciju, te je neka od grejalica upravo i najoptimalnije rešenje. Sa njima ćeš uvek moći da dogreješ prostor jer njihov rad ne zavisi od drugih energenata sem električne energije.

Jednostavniji i manji modeli će trošiti manje struje, a veći i oni sa naprednijim opcijama mogu trošiti više.

Izaberi grejalicu najbolju za svoje potrebe

Danas je na raspolaganju ogroman izbor modela i brendova ovih uređaja – male grejalice, velike, sa naprednim funkcionalnostima ili onim najosnovnijim – u ponudi je sjajan izbor modela za sve tvoje potrebe.

Ukratko, uzmi u obzir koje prostorije želiš da greješ, da li će ti ovi uređaji biti potrebni za dogrevanje ili neko učestalije grejanje različitih prostorija, da li ti odgovaraju mobilni modeli koji imaju točkiće ili se lako prenose, ili želiš da je okačiš na zid. Sve ove informacije će ti biti važne da lakše pronađeš ono što ti treba i ugreješ svoj dom na način koji tebi odgovara.



Ostavite komentar