Uklanjanje dlačica IPL metodom: Saznaj sve što te zanima o IPL epilatorima i da li su pravi izbor za tebe

  0

Možeš li da zamisliš slobodu koju donosi glatka koža bez dlačica, ali bez mukotrpnog posla oko njihovog redovnog uklanjanja?

Uklanjanje dlačica IPL metodom obećava upravo to: komfornu upotrebu, velike pauze između tretmana i odlične rezultate. Međutim, ova metoda nije baš za svakoga.

Donosimo sve što treba da znaš o IPL epilatorima, kao i odgovore na neka od najčešćih pitanja koja se javljaju oko ovih aparata, kao i samog postupka uklanjanja dlačica.

Prednosti IPL uređaja

Ukoliko se dvoumiš oko metode izbora za uklanjanje dlačica, IPL uređaji donose brojne prednosti koje ti mogu potpuno preokrenuti iskustvo postizanja glatke kože.

Umesto bolnih i neprijatnih depilacija ili čestih brijanja, možeš odabrati IPL uređaj koji će ti olakašati uklanjanje dlačica, a samo neke od prednosti su:

  • Ređi tretmani i dug period glatke kože

Nakon početnih tretmana, učestalost upotrebe IPL uređaja se značajno smanjuje i nakon nekog vremena najčešće je dovoljno da IPL epilator upotrebljavaš dva do tri puta godišnje, odnosno jednom u 6 meseci za održavanje efekta glatke kože.

Sve prednosti ovog efekta su posebno izražene leti, kada nema brijanja, iritacija ili puštanja dlačica da budu odgovarajuće dužine za depilaciju. Ovo znači da možeš nositi suknjice, haljinice i izbegavati duge pantalone tokom letnjih vrućina. Takođe, činjenica da ne moraš da uklanjaš dlačice dok si na moru, posebno ako ti je metoda izbora brijanje, sama po sebi je dovoljna da IPL zauzme počasno mesto u tvojoj beauty rutini.

Uređaj za uklanjanje dlačica IPL metodom i pribor za piling i negu kože na beloj pozadini

  • Bez uraslih dlačica

Za sve one koji imaju problem sa čestim urastanjem dlaka, IPL je metoda koja donosi pravo olakšanje. Kako se dlaka uspavljuje u korenu i time se sprečava njen rast, opasnost od uraslih dlaka i svih posledica koje to donosi je znatno smanjena. Ovo znači da nema bolnih rana, crvenila na koži, iritacija i ostalih neprijatnosti.

  • Ređe i slabije dlačice

U većini slučajeva, efekti ove metode su vidjivi već posle prve ili druge uporebe IPL uređaja. Dlačice su vidno ređe, slabije, a i rastu sporije.

Iako su IPL uređaji prvenstveno namenjeni ženama, ne postoji nikakva prepreka da u njihovim prednostima uživaju i muškarci. Za sve one koji imaju određene dlačice koje im smetaju, intenzivno pulsirajuće svetlo može biti idealno rešenje.

Kako rade IPL uređaji?

IPL je skraćenica od intenzivnog pulsirajućeg svetla (Intense Pulsed Light) koje se pomoću melanina u dlaci, odnosno tamnog pigmenta, sprovodi do folikula dlake i proizvodi veliku količinu toplote koja dlaku „uspavljuje” u korenu.

Pulsirajuće svetlo različitih talasnih dužina dolazi do folikula dlake i dovodi do značajnog usporavanja rasta dlačica, kao i njegovog zaustavljanja na određeno vreme.

Kako dlačice na telu imaju svoj ciklus rasta, potrebno je tretirati ih u odgovarajućem periodu. Nije svaka dlačica u istoj fazi ciklusa u istom trenutku, pa je zbog toga potrebno ponavljati tretman IPL depilatorom u određenim vremenskim razmacima, a periodi između dva tretmana vremenom postaje sve duži.

IPL uređaj prislonjen na kožu

Da li su IPL uređaji rešenje za trajno uklanjanje dlačica?

Kao što smo već naveli, IPL epilatori usporavaju rast dlačica. Ovaj proces nije trajan, već posle određenog vremena dlačice nastavljaju svoj normalan ciklus.

Zbog toga je potrebno da u određenim vremenskim periodima ponavljaš tretman kako bi se zadržali efekti. Nakon nekoliko inicijalnih tretmana, proizvođači ovih aparata obećavaju i do 6 meseci glatke kože, ali imaj na umu da ovo zavisi od više faktora i može se razlikovati od osobe do osobe.

Zbog činjenice da epilacija IPL metodom dovodi do dugotrajnih efekata, kao i zbog svetlosnih talasa koje koristi, često se može čuti da se ova metoda poistovećuje sa metodama laserske epilacije, međutim u pitanju su različite tehnike.

Laserske epilacije se mahom obavljaju u profesionalnim salonima i to uređajima koji koriste talase jedne dužine. IPL uređaji koriste svetlosni talas punog spektra i namenjeni su kućnoj upotrebi.

Devojka sedi na stolici i uklanja dlačice sa nogu IPL aparatom

Šta treba da znaš pre upotrebe IPL uređaja

Pre nego što se upustiš u pustolovinu zvanu uklanjanje dlačica IPL metodom, važno je da znaš par stavki na koje je potrebno da obratiš pažnju.

Svakako, pažljivo pročitaj uputstvo uređaja za koji se odlučiš, a u nastavku možeš pročitati generalne smernice koje je potrebno da imaš na umu prilikom primene ove metode:

  • Epilacija IPL metodom nije pogodna za sve nijanse kože i dlaka

Kako intenzivna pulsirajuća svetlost zapravo deluje na tamni pigment, IPL uređaji imaju određena ograničenja, odnosno nisu podjednako efikasni na svim tipovima kože i dlake.

Izrazito tamna koža, kao i dlačice koje su svetloplave, bele, sede ili crvene neće na odgovarajući način reagovati na IPL talase, pa ukoliko spadaš u deo populacije koja ima ove karakteristike, IPL metoda uklanjanja dlačica nije za tebe.

  • Izlaganje suncu

Kada planiraš uklanjanje dlačica IPL epilatorom, preporuka je da preskočiš sunčanje. Kako svako izlaganje suncu dovodi do potamljenja kože, to može uticati na efekat ove metode. Takođe, na koži koja je crvena i ima opekotine od sunca, nemoj upotrebljavati ovaj uređaj.

Pored sunčanja, nije preporučljiva ni upotreba solarijuma ni sličnih metoda za potamljivanje kože, kao ni krema za samopotamljivanje.

Upravo iz ovih razloga se može čuti kako je najbolje vreme za uklanjanje dlačica IPL metodom upravo jesen, odnosno zima jer će do leta većina dlačica na regijama koje tretiraš biti uspavana, pa možeš opušteno uživati u glatkoj koži i sunčevim zracima.

Ali nemoj da te ovo obeshrabri, zahvaljujući senzorima koji se nalaze u određenim modelima ovih uređaja, intenzitet pulsacije se prilagođava nijansi tvoje kože, pa možeš IPL uređaj koristiti i leti, kada je koža preplanula. Međutim, svakako nemoj kožu izlagati suncu 48h pre tretmana, kao ni posle upotrebe aparata, odnosno onoliko vremena koliko je navedeno u uputstvu konkretnog uređaja.

Načelno, intenzivno izlaganje suncu se ne preporučuje dve nedelje pre tretmana.

IPL uređaj u beloj boji na roze pozadini

  • Oštećena koža

Upotrebu IPL uređaja treba izbegavati na delovima kože koji su oštećeni, pod infekcijom ili povređeni. Kada koža zaraste, možeš bez problema nastaviti sa postupkom.

  • Mladeži, fleke i tetovaže

IPL uređaje ne treba upotrebljavati na mladežima i pegicama, tetovažama ili u njihovoj blizini jer u njima ima više melanina, pa ova svetlost može dovesti do oštećenja kože, pa čak i opekotina.

  • Trudnoća i dojenje

Ova metoda uklanjanja dlačica do trenutka pisanja ovog članka, nije testirana na ženama u periodu trudnoće ili dojenja, pa je nemoj koristiti u tim periodima.

Uzimanje određenih lekova, kao i određena medicinska stanja takođe mogu biti prepreka za upotrebu IPL uređaja, pa ukoliko imaš bilo kakvu nedoumicu, najbolje je da se posavetuješ sa svojim lekarom oko najbolje opcije za tebe.

Na koji način tretirati dlačice pre tretmana IPL epilatorom?

Uklanjanje dlačica IPL metodom najbolje je primeniti kada na površini kože nema dlačica.

Za uklanjanje dlačica možeš koristiti svoju omiljenu metodu: brijanje ili neku vrstu depilacije koja dlačice uklanja iz korena. Međutim, mnogi preporučuju brijanje jer će svetlosni talasi bolje delovati na dlaku koja se nalazi ispod površine kože.

Kako se upotrebljava IPL uređaj

IPL depilatori za kućnu upotrebu savršeno su jednostavni za korišćenje, u čemu je i deo njihove čari. Pre prve upotrebe, svakako pročitaj uputstvo i pridržavaj se navedenih stavki.

Kada uključiš aparat, ukoliko se opredeliš za model sa senzorom, prisloni ga na kožu kako bi očitao tvoju nijansu i preporučio ti najbolja podešavanja, odnosno intenzitet svetlosti koji ti najviše odgovara.

Kod IPL epilatora koji nemaju senzor, u sklopu uređaja ćeš uglavnom pronaći smernice koji intenzitet je namenjen kojoj nijansi kože, pa ćeš moći lako da odrediš šta je najbolje za tebe. Svakako, intenzitet možeš prilagođavati određenim regijama, onako kako ti najviše odgovara.

Kada odrediš intenzitet svetlosti, ukoliko tvoj IPL uređaj dolazi sa različitim nastavcima, odaberi onaj namenjen regiji koju želiš da tretiraš. Postavi nastavak na kožu i sačekaj signal da možeš da pritisneš dugme za pulsaciju. Pojedini modeli poseduju funkciju koja ti omogućava da pritisneš dugme i povučeš uređaj po koži, što će ubrzati ceo proces.

Devojka na krevetu epilira noge ipl uređajem

Aparat koristi na čistoj koži, bez ikakvih preparata poput losiona ili krema za telo. Prilikom tretmana možeš koristiti zaštitne naočare, a svakako je preporučljivo da uređaj upotrebljavaš u osvetljenoj prostoriji i da ne usmeravaš pogled na bljesak.

Koliko traje tretman IPL depilatorom?

Ovo je pitanje čiji odgovor zavisi od nekoliko faktora:

  • Površina kože koju tretiraš:

Da li tretiraš cele noge ili samo podkolenice ili pak neki drugi deo tela manje površine? Svakako, što je veća površina, postupak će trajati duže. Zbog toga su za veće površine kože namenjeni nastavci koji imaju veću površinu delovanja, kako bi postupak trajao kraće.

Međutim, odabirom odgovarajućeg nastavka i po mogućnosti, uređaja koji ima opciju klizanja, proces će biti kraći.

  • Opcije IPL uređaja koji odabereš:

Funkcija klizanja po koži aparatom tokom jednog blica dodatno ubrzava proces jer jednim pulsem pokrivaš veću površinu kože.

Takođe, vreme koje će ti biti potrebno za tretman određene regije zavisi i od vremenskog razmaka između dva blica kod odabranog uređaja.

IPL depilacija – Koliko često se radi?

Kada je u pitanju uklanjanje dlačica IPL uređajem i koliko je često potrebno to raditi, odgovor se razlikuje u zavisnosti od faze ciklusa tretmana. Tako je na samom početku primene IPL metode potrebno da tretmane obavljaš češće, dok je kasnije razmak između tretmana duži.

Kao što smo već naveli, dlačice su u različitim fazama rasta, pa je na početku tretiranja potrebno da ponavljaš postupak na svake dve nedelje. Nakon dva meseca, epilaciju ćeš obavljati po potrebi i dosta ređe, dok je nadalje za održavanje uglavnom dovoljno da tretman obaviš približno dva puta godišnje.

Svakako se ovo može razlikovati u zavisnosti od uređaja koji odabereš, pa dobro prouči uputstvo i pridržavaj se navedenih smernica za najbolje rezultate.

Devojka u kratkoj beloj suknji stoji na pločniku

Da li uklanjanje dlačica IPL metodom boli?

Što se tiče subjektivnog osećaja prilikom upotrebe IPL depilatora, iskustva su različita. Neke korisnice tvrde da je tretman potpuno bezbolan, dok su druge osetile blago do umereno peckanje čiji intenzitet može varirati.

Neprijatan osećaj može da se javi ukoliko aparat podesiš na intenzitet koji ne odgovara tvojoj nijansi kože, pa ako se odlučiš za aparat bez senzora i dvoumiš se oko jačine podešavanja koja bi ti odgovarala, radije podesi na niži intenzitet. Neprijatan osećaj se može javiti i ukoliko primenjuješ IPL depilaciju na koži sa izraslim dlačicama što se svakako ne preporučuje.

Svakako, definicija bola ili neprijatnog osećaja nije ista za sve i svako od nas ima svoje kriterujume, tako da ukoliko imaš osetljiviju kožu, nije isključeno da osetiš određeni nivo peckanja tokom tretmana. Međutim, sam tretman nije bolan, a kada uporedimo ostale načine uklanjanja dlačica, osim brijanja, definitivno je jedan od najbezbolnijih.

Vrste IPL uređaja

IPL epilatori rade na struju ili imaju punjive baterije, a postoje modeli koji se mogu upotrebljavati na oba načina – sa kablom ili bez.

Pored napajanja, razlikuju se i po dodacima, odnosno nastavcima koji su posebno prilagođeni određenim delovima tela, prisustvu senzora koji određuje tvoju nijansu kože za najbolje postavke, kao i po broju nivoa intenziteta svetlosti.

Jedna od značajnijih razlika jeste i tzv. „broj bliceva” odnosno koliko svetlosnih impulsa aparat sadrži u sebi.

Određeni modeli, poput Philips Lumea uređaja za depilaciju imaju i personalizovanu aplikaciju koja čitav proces uklanjanja dlačica i prilagođavanja tvojim potrebama čini lakšim.

Odlučujuće pitanje: Da li je IPL pravi izbor za tebe?

Ako se pitaš da li se isplati investirati u IPL, za nijanse kože i boje dlačica koje su pogodne za ovu metodu, ovi uređaji za kućnu upotrebu dostupni su u nekoliko varijanti različitog cenovnog ranga. Ukoliko želiš da se na duže vreme rešiš dlačica i to u udobnosti svog doma, onda je IPL uređaj možda i najbolja investicija trenutno dostupna na tržištu.

Iako se cena ovih uređaja inicijalno može učiniti visokom, u poređenju sa dinamikom i cenom ostalih načina uklanjanja dlačica, računica ubrzo postaje prihvatljivija. Naravno, ovo jeste individualno i nekome kome je depilacija nužno zlo i trpe bol, cena IPL uređaja se svakako neće učiniti jednako visokom kao osobi koja nema taj problem. O uraslim dlačicama i uštedi vremena da ne govorimo.

Prilikom odlučivanja, važno je da realno sagledaš dobre i manje dobre strane ovih uređaja, koje u zavisnosti od tvojih okolnosti, tipa kože i ostalih činilaca mogu biti različite. Ukoliko proceniš da je IPL uređaj ono što će te u borbi sa dlačicama učiniti apsolutnim pobednikom, odaberi model koji će ti odgovarati po svim stavkama i uživaj u glatkoj koži duže vreme.



Ostavite komentar