Epson projektori: Oduševljavaju poslovne korisnike ali i ljubitelje kućnog bioskopa

  0

Ako želiš da unaprediš način poslovanja, napraviš kućni bioskop ili modernizuješ tradicionalni način nastave projektor je pravi uređaj za tebe. Ali koji projektor kupiti?

Odgovor će u velikoj meri zavisiti od ključnog faktora današnjice – budžeta. Zato smo se odlučili da predstavimo jedne od najpristupačnijih modela – projektore kompanije Epson.

Osim što su Epson projektori dostupni po povoljnim cenama prati ih i niz drugih benefita koje ćemo zajedno u nastavku upoznati. Na samom kraju izdvojićemo i par odličnih modela koji pokrivaju različite sfere interesovanja.

Brend od poverenja – Epson

Kada govorimo o projektorima, kompaniji Epson jedva da treba posebna najava kako je ona decenijama zastupljena na tržištu proizvodnje projektora. U njihovoj ponudi mogu se pronaći projektori za škole, preduzeća i kućni bioskop.

Epson projektori svoj rad zasnivaju na 3LCD tehnologiji koja koristi 3 LCD ekrana za proizvodnju slike. Prednost korišćenja 3LCD tehnologije jeste što je svaki panel predviđen za jednu od osnovnih boja – crvena, plava i zelena. Na taj način izbegava se efekat duginih boja koji se najčešće može uočiti kod DLP projektora koji koriste kolor točak za projekciju.

Dodatna benefit koja prati Epson projektore jeste fleksibilnost u pogledu instalacije kako su obično lagani i nisu teži od 3 kg. Tako da ih možeš lako premeštati iz prostorije u prostoriju ili okačiti na plafon korstieći nosač za projektor.

Epson projektori imaju potpune kontrole sočiva sa fokusom, pomeranjem i zumom. Dok njihovi modeli iz nešto skupljeg ranga mogu imati čak i automatizovane kontrole.

Takođe, kod određenih modela sve je prisutniji i bežični način povezivanja putem Wi-Fi-a koji pomaže da se izbegnu ometajući kablovi.

Idealni su za kancelarije i konferencijske sale

Kako se poslovanje može brzo i lako unaprediti? Odgovor je vrlo jednostavan – uvođenjem Epson projektora u svakodnevno korišćenje. Projektori generalno nude brojne benefite, osvrnućemo se na nekoliko njih.

Oni olakšavaju komunikaciju između većeg broja zaposlenih na online konferencijama. Prezentovanje izveštaja i drugih bitnih podataka za preduzeće podićiće na znatno višu lestvicu. Takođe, projektor ima i vizuelni efekat na saradnike, on govori o tome kako kompanija konstantno prati trendove i  unapređuje poslovanje.

Projektori omogućavaju da svoju prezentaciju prikažeš na velikom ekranu koji dostiže veličinu i preko 300 inča. Na taj način tvoji slušaoci, gledaoci će lakše i bolje usvojiti tvoje izlaganje, pogotovo ako je reč o ciljevima za budućnost kompanije.

Kolege putem video konferencije drže sastanak

Ukoliko je sala u kojoj planiraš da prezentuješ sa jačim osvetljenjem poželjno je da izabereš model od 2000 do 3000 lumena. Što se tiče rezolucije SVGA ili XGA može biti sasvim dovoljna za osnovne potrebe prezentovanja tabela, prezentacija. Dok ako želiš da češće prezentuješ video snimke ili pak kratke filmove biraj Full HD projektor.

I ono što dodatno treba ispratiti jeste domet projektora, ako su manje prostorije u pitanju možeš uzeti projektor sa kratkim dometom (short throw), a kad su veće sale tu je projektor sa većim dometom (long throw).

Poželjno je da poslovni projektor instaliraš na plafon koristeći nosač za projektor. Na taj način izbećićeš ometanje prezentacije usled prolaska kolega zbog neodloženih obaveza ili izlaska zbog javljanja na službene pozive.

Kako bi dodatno ostavio bolji efekat tokom prezentacije i izlaganje učinio privlačnijim možeš koristiti i dodatnu opremu – prezenter za projektor. On je bežičan i olakšaće ti prelazak između slajdova bez odlaska do izvora projekcije.

Modernizuju i unapređuju nastavu

Zbog načina na koji današnje generacije usvajaju gradivo tradicionalni način nastave mora se sve češće transformisati. U tom poduhvatu idealan uređaj za modernizaciju nastave jeste Epson projektor.

Serviranje edukativnog sadržaja uz pomoć projektora ne samo da će oživeti učenje, već će i održati pažnju učenika duži vremenski period što nekad može da bude baš teško.

Kod tradicionalnog pisanja sadržaja po tabli često može doći do pogrešnog prepisivanja u zadnjim klupama zbog loše vidljivosti. Dok sa projektorima tog problema neće biti jer će sadržaj biti prikazan na velikom platnu koji će učenici iz svakog ugla moći lako da vide i prepišu.

Kada je u pitanju montaža projektora za nastavu i tu imamo toplu preporuku. Iako sadržaj možeš emitovati direktno na zidu učionice, bolje je da koristiš platno za projektor jer će on sadržaj učiniti dodatno vidljivijim. Dok zid može biti neravan, imati odsjaj ili neku drugu manu koja se može loše odraziti na tvoju prezentaciju.

Nastavnik drži prezentaciju učenicima koristeći projektor

U potrazi projektora za nastavu obrati pažnju na osvetljenost. Za učionice bez mogućnosti zamračenja dobro je izabrati model sa 4000 lumena. A kod učionica koje imaju kvalitetne venecijanere, zaves i mogu se lako zamračiti dovoljno je od 1500 do 25000 lumena.

Kada je reč o rezoluciju tu već možete i da napravite kompromise. SVGA, XGA su sasvim dovoljne za tabelarne prikaze, prezentacije sa manjom količinom multimedija. Dok ako si na primer profesor geografije i želiš da prikažeš realističnije određenu temu koristeći snimke koje viđamo na Nacionalnoj geografiji Full HD pa i 4K biće najbolji izbor.

Udaljenost od projektora takođe dosta utiče kao što smo videli i kod projektora za posao. Što je manja prostorija biramo manji domet, a kod većih učionica, poput amfiteatara biramo veći domet.

A kako bi se učenicima možda ovaj vid nastave predstavio na još zanimljiviji način možda treba obratiti pažnju na mogućnost Wi-Fi konekcije i korišćenja Glasovnog asistenta tokom prezentovanja.

Korišćenjem projektora sebi kao nastavniku možeš olakšati deljenje sadržaja, tako što ćeš nakon izlaganja prezentaciju samo jednim klikom proslediti svojim učenicima. Neće biti potrebe da materijal štampaš ili da trošiš vreme pisajući beleške na tabli.

Zašto ne bi pokušao da iskoristiš na vreme prednosti korišćenja projektora u nastavi i da postaneš novi omiljeni nastavnik budućnosti. Jer definitivno bez praćenja modernih trendova nastave koje diktiraju nove generacije, tehnološko vreme može lako „pregaziti“ tradicionalni način nastave i učiniti ga manje zanimljivim.

Pretvara tvoj dom u bioskop i pravu gejming igraonicu

Ukoliko se spremaš da napraviš u svom domu kućni bioskop ili ti projektor treba za praćenje utakmica, igranje igrica, Epson će svojom ponudom pokriti tvoje moguće različite specifikacione i cenovne zahteve.

Postoje Full HD projektori po povoljnim cenama za one sa ograničenim budžetom i izrazito svetli projektori za dosta osvetljene prostorije. Takođe, dostupni su i vrhunski 4K projektori za kućni bioskop koji isporučuju odlične slike praćene detaljima od kojih zastaje dah.

Bračni par gleda film na projektoru

Ukoliko želiš projektor za gledanje utakmica ili igranje igrica tu su modeli sa velikom brzinom osvežavanja od 120 Hz ka naviše koja će omogućiti da svaku akciju ispratiš bez zastoja i zamućenja.

Ono što je lako uočljivo jeste da Epsonov asortiman projektora za kućni bioskop pruža veoma jake performanse po povoljnim cenama koje se često ne mogu naći ni na projektorima koji su duplo skuplji.

Preporuke Epson projektora za posao ili zabavu

Kada je u pitanju ponuda projektora, Tehnomanija ti nudi šarenolik asortiman. Izdvojićemo samo par modela koji vrlo lako mogu zadovoljiti tvoje zahteve, posebno ako imaš nešto ograničeniji budžet sa višim specifikacionim kriterijuma.

  • Epson projektor EB-E01 je veoma iskusan poslovni asistent

Fantastični Epson projektor EB-E01 projektuje jasne i kvalitetne slike uz pomoć 3LCD tehnologije koja ne stvara efekat duge. Sadržaj emituje na ekranu veličine od 30 inča do čak 350 inča u XGA rezoluciji koja je idealna za posao ili nastavu.

Maksimalna razdaljina za projektovanje iznosi 1,8 m što je sasvim dovoljno za manje sale za sastanke ili tipične školske učionice. Poseduje zvučnik jačine 2 W, dolazi sa osvetljenjem od 3300 do 2200 lumena i odnosom kontrasta od 15000:1.

Frekvencija osvežavanja iznosi od 100 Hz do 120 Hz što je sasvim dovoljno za prikaz sadržaja na poslu ili nastavi. Može se pohvaliti dugovečnom UHE lampom snage 210 W čiji je radni vek u standardnom režimu 6000 h, a u ekonomičnom duplo više – 12000 h.

Epson projektor EB-E01

Epson EB-E01 projektor je veoma lagan kako teži samo 2,4 kg pa ćeš ga lako po potrebi prenositi iz prostorije u prostoriju. Može se montirati na plafon ili na radni sto, a povezivanje sa izvorom moguće je korišćenjem VGA, HDMI kabla ili USB 2.0 porta.

  • Epson projektor EB-W51 za nastavu i kancelarije

Pouzdani projektor Epson EB-W51 koristi 3LCD tehnologiju za projekciju slike u WXGA rezoluciji koja se projektuje na veličini ekranu veličine od 32 inča do 320 inča.

Optimalna udaljenost za projektovanje iznosi od 1,68 m do 2,02 m što je zajedno uz njegovu prethodno navedenu rezoluciju savršeno za manje učionice i sale za sastanke.

I kod njega pristuan je zvučnik snage 2W, odnos kontrasta 16000:1. Zahvaljujući osvetljenosti od 4000 lumena slike će biti neverovatno svetle i jasne u veoma osvetljenim prostorijama.

Frekvencija osvežavanja je 100 Hz – 120 Hz što je sasvim dovoljno za poslovne prezentacije. Veoma je ekonomičan kako poseduje dugotrajnu lampu koja u eko režimu može da izdrži 12000 h, a u standardnom do 6000 h.

Epson projektor EB-W51

Što se montiranja tiče, nije težak ima samo 2,5 kg i vrlo se lako kači na plafon pomoću nosača ili se postavlja na radni sto. Od priključaka za povezivanje prisutni su RCA, HDMI i USB port, a ima i opcioni adapter za bežično Wi-Fi povezivanje.

  • Epson projektor EB-FH06 stvoren je za zabavne aktivnosti

Kao i njegov prethodnik, Epson projektor EB-FH06 koristi 3LCD tehnologiju za prikaz slike, ali u nešto bogatijoj rezoluciji – Full HD. Zbog njegove rezolucije koja pruža živopisniju sliku posebno je pogodan je za kućni bioskop. Može da prikaže slike veličine od 34 inča do 332 inča.

Minimalna udaljenost od projektora je 1,6 m dok je maksimalna udaljenost 1,9 m što je takođe savršeno za prostorije manje kvadrature. Ima integrisan zvučnik jačine 2 W, njegov odnos kontrasta je 16000:1, dok je osvetljenost u rasponu od 2300 do 3500 lumena.

Frekvencija osvežavanja je impozantna i iznosi od 192 Hz do 240 Hz što je i više nego dovoljno za praćenje utakmica ili igranje akcionih igrica bez bilo kakvog zamućenja slike. Lampa mu je dugotrajna i u standardnom režimu može izdržati bez zamene 6000 h, a u ekonomičnom režimu do 12000 h.

Epson projektor EB-FH06

Epson projektor EB-FH06A težak je samo 2,7 kg tako da njegovo prenošenje sa jednog na drugog mesta neće biti velki problem. Može se okačiti na plafon ili postaviti na sto, a sa video izvorom se povezuje putem USB 2.0 porta, VGA ili HDMi kabla.

Ono što ga posebno ističe u odnosu na prethodni Epson projektor jeste to da se uz opcioni adapter može Wi-Fi bežično povezati.

Izaberi Epson projektor za svoje potrebe i lično se uveri u njegove benefite

Ono što se na prvi pogled vidi jeste da je brend Epson spoj pouzdanosti, praktičnosti i pristupačnosti. Pomno prati inovacije, prilagođava se potrebama korisnika i u skladu sa svim faktorima proširuje i unapređuje postojeću ponudu.

Stoga možemo sa sigurnošću reći da su i Epson projektori jedni od sjajnih uređaja iz njihovog asortimana. Njihova namena je šarenolika kako se mogu koristiti za posao, nastavu, kućni bioskop, gledanje utakmica ili pak igranje igrica.

U zavisnosti od tvoje sfere interesovanja nadamo se da smo ti našim prethodnim smernicama pomogli da pronađeš najbolji projektor koji će te služiti dugovečno.



Ostavite komentar