Najbolji kuhinjski aspiratori kao vrhunski uređaji za vaš dom

  4

Mirisi koji se šire iz kuhinje koliko god su prijatni, mame i otvaraju apetit, mogu i da vas nerviraju jer ne želite da vam se u stanu oseća upravo skuvani ručak.

Bilo da imate malu ili veliku kuhinju, odvojenu kao posebnu prostoriju ili je ona deo dnevnog boravka, širenje mirisa ne možete sprečiti sem ako imate neki od najboljih aspiratora za kuhinju. Ovi vrhunski uređaji omogućiće vam da se u vašem domu priprema ukusna hrana, a da se mirisi ne šire po stanu. I ne samo to.

Zašto vam je potreban aspirator u kuhinji kada su u pitanju neprijatni mirisi od kuvanja?

Isparavanje pri kuvanju poseban je problem u stanu. Kada su dani topli i bez daška vetra ni otvoreni prozori ne pomažu, mirisi ostaju u prostoriji. Tokom zime i jeseni je još veći problem jer se prostorije ređe provetravaju zbog niskih temperatura. Para koja se stvara prilikom kuvanja često se zbog toga kondenzuje po ćoškovima, a kuhinja se pretvara u zagušljivu prostoriju. U nekim slučajevima se može stvoriti i buđ.

Zato su tu kuhinjski aspiratori koji će rešiti sve vaše probleme kada su u pitanju isparenja od kuvanja. Oni će vam pomoći u nekoliko stvari:

  • neutralisaće neprijatne mirise
  • sprečiće stvaranje vlage u kuhinji
  • doprineće da kuhinjski elementi duže traju – neće biti kondenzacije iznad šporeta i pare koja prodire u unutrašnje delove visećih elemenata, tako da neće biti ni buđi
  • estetski će se lako uklopiti
  • omogućiće lako smeštanje čak i ako vam je kuhinja mala

Danas postoji širok asortiman ovih uređaja. Kako biste se lakše opredelili, treba da znate i koje sve vrste aspiratora za kuhinju postoje. Najčešća podela je na osnovu dva kriterijuma:

  1. prema načinu montiranja: samostalni i ugradni
  2. prema načinu odvoda vazduha: odvodni i recirkulacioni

U nastavku saznajte kako se oni razlikuju međusobno i koje su njihove najvažnije karakteristike.

Samostalni aspiratori – Veliki izbor različitih modela

Jedan od najčešćih izbora za mnoge kuhinje su upravo neki od brojnih modela samostalnih aspiratora – njihova konstrukcija je veoma pouzdana, jednostavni su i laki za upravljanje i kompatibilne su veličine sa većinom ugradnih ploča ili šporeta. Smeštaju se odmah ispod kuhinjskih elemenata za koje se zapravo i pričvršćuju.

Samostalni aspirator u kuhinji
Foto: Shutterstock

 

Za razliku od spomenutih klasičnih varijanti, u ovu vrstu uređaja spadaju i dekorativni modeli kao što su kaminski, tj. zidni i ostrvski aspiratori. Osim što odlično uklanjaju neželjene mirise, oni i ukrašavaju kuhinju u kojoj se nalaze, ali i zauzimaju malo više mesta u odnosu na modele klasičnog dizajna. Zidni se montiraju na zid, a stručnjaci za enterijer vrlo često upravo na njih stavljaju akcenat i preporučuju ove modele onima koji imaju dovoljno prostora.

Ostrvski aspiratori su za veće, tj. velike i prostrane kuhinje, sa kuhinjskim elementima koji zauzimaju središnje mesto u prostoru. Oni su pričvršćeni za plafon i zahtevaju više prostora za postavljanje.

Ugradni aspiratori su idealni za manje prostore

Ova vrsta uređaja je preporuka za sve koji vole minimalistički izgled kuhinje. Pogodni su za sve koji žele da uštede na prostoru. Ugrađuju se u viseći kuhinjski element iznad ploče za kuvanje. Uz praktične ugradne aspiratore nećete morati mnogo da brinete i razmišljate o stilu kuhinje i o tome da li će se i kako uklopiti. Njihov sveden dizajn je takav da će se odlično uskladiti sa svakim enterijerom.

S obzirom na to da su viseći kuhinjski elementi uži od ploče za kuvanje, ovi modeli imaju deo koji se izvlači, pa ih neki zovu i aspiratori na izvlačenje. Pomoću tog dela obuhvata se cela ploča za kuvanje i tako se omogućava njihov efikasan rad i izvlačenje svih isparenja tokom spremanja hrane.

Vrste aspiratora prema načinu odvoda vazduha

Već smo pomenuli da se aspiratori razlikuju i po načinu odvoda vazduha – na osnovu ove kategorije oni mogu biti recirkulacioni i odvodni.

Prvi rade tako što se vazduh sa isparenjima i nečistoćama uvlači, prolazi kroz filtere, a zatim se prečišćen vraća u prostoriju. Oni ne zahtevaju spoljni otvor niti instaliranja odvodne cevi, što je i njihova velika prednost.

Za razliku od njih, kod odvodnih aspiratora vazduh odlazi napolje kroz ventilacioni kanal – neophodno je da se instalira odvodna cev i da postoji spoljni otvor, putem koga se izvlače isparenja, ustajali vazduh i vlaga.

Ovde je zanimljivo spomenuti i da određeni modeli poseduju i jednu i drugu funkcionalnost, i recirkulaciju i odvođenje, pa je vaše samo da ga montirate i prilagodite uslovima u svojoj kuhinji.

Na koje karakteristike treba obratiti pažnju pri kupovini aspiratora?

Iako su neke od ovih karakteristika izuzetno važne i diktiraju nam izbor samog modela uređaja koji kupujemo za našu kuhinju, postoje i one koje nisu presudne pri odabiru. Ipak njihovim razumevanjem stičemo utisak o tome šta sve može biti važno i o čemu sve treba razmišljati kada su u pitanju detalji.

Dimenzije aspiratora su neizostavna stavka kada biramo odgovarajući model. One uvek treba da „prate” dimenzije šporeta ili ploča za kuvanje.

Aspiratori treba da budu nešto širi ili iste širine kao i uređaji za pripremanje hrane. Tako će se eliminisati sva isparenja i neprijatni mirisi. Najčešće se kupuju aspiratori širine 50, 60 ili 90 cm, u zavisnosti od kuhinje do kuhinje. Dubina uređaja nije od presudnog značaja, ali kod aspiratora može da bude od 30 do 50 cm.

Savet plus: Aspirator mora da bude postavljen 70 cm iznad šporeta ili ploče za kuvanje, a ukoliko kuvate na plin, razmak bi trebalo da bude najmanje 80 cm.

Filteri su važan deo kod ovih uređaja, bilo koja vrsta da je u pitanju. Najčešće se spominju filteri za masnoću i ugljeni filteri za aspiratore. Ovi prvi služe da zaštite motor aspiratora od masnih naslaga i gareži, i mogu biti izrađeni od metala ili sintetičkog materijala. Metalni se peru u mašini za pranje sudova i vrlo su dugotrajni, dok sintetički moraju češće da se menjaju.

Dečko i devojka menjaju filter na samostalnom aspiratoru
Foto: Shutterstock

 

Sa aspiratorima koji imaju filtere od aktivnog uglja postiže se najbolji efekat kada je reč o prečišćavanju vazduha. Ovi filteri zadržavaju i najsitnije čestice, zbog čega moraju da se menjaju najmanje dva puta godišnje.

Nivo buke koju aspirator pravi nekome može biti, ali uglavnom nije, presudna karakteristika pri izboru. Zvuk koji oni prave pri radu je naročito bitan ako je uređaj u kuhinji koja je sastavni deo dnevnog boravka. Iako najčešće nećemo birati aspirator samo prema tome koliku buku pravi, oni kojima je ovo značajno će sigurno obratiti pažnju i na ovu stavku.

Ovde naglašavamo da su zaista u pitanju nijanse i da razlike između većih i manjih vrednosti nivoa buke nije nešto što ćemo svi primetiti.

Brzina protoka vazduha, tj. brzina kojom aspirator „usisava” vazduh iz kuhinje, veoma je bitan pri odabiru ovog uređaja. Podatak koliko maksimalno vazduha aparat može da apsorbuje za 60 minuta ključna je stavka. Raspon se kreće od 150 m³ vazduha za sat vremena do 2500 m³. Koji ćete odabrati zavisi od dimenzija kuhinje i prostora spojenog sa njom.

Koji aspirator kupiti?

Kuhinjski aspiratori su vrlo korisni uređaji i u današnje vreme, može se reći, neophodni u svakoj kuhinji. Od veličine vašeg prostora, dizajna, pa i rasporeda spoljnih zidova, zavisi za koji ćete se aparat odlučiti.

Tehnomanija ima širok asortiman najrazličitijih aspiratora za kuhinju, pa bilo da tražite samostalne ili ugradne modele, verujemo da ćete pronaći baš onaj koji je vama potreban. Pročitajte brojne savete koje vam donosimo kroz ovaj tekst uz koje ćete lakše izabrati model koji je najbolji za vas.




  1. Saveti su ok ali kako naći ono što mi treba – aspirator podugradni, 60 cm sa velikim protokom vazduha (od 500 do 700) i odvodom iza aspiratora i da je kvalitetna marka. Danima pregledam internet i ne nalazim ono što mi treba. Volela bih da mi odgovorite može li se zidni priključiti ispod kuhinjsko dela i da ima odvod iza aspiratora. Hvala!

    • Tehnomanija


      Dobro jutro, Verice. Hvala Vam na postavljenom pitanju. Na ovom linku se nalazi izbor aspiratora prema krirerijumima koje ste naveli. Vi ih možete modifikovati čekiranjem, ili brisanjem opcija u filterima. I to je prvi korak. Kako odabrai pravi među isfiltriranim aspiratorima? Predlažemo Vam da posetite naše stranice na društvenim mrežama Facebook i Instagram, gde biste, u formi dijaloga, mogli detaljnije da definišete šta je to što želite i da dobijete precizniji savet, bilo od drugih posertilaca, bilo od naših kolega.


  2. Molim vas predlog za aspirator za kuhinju koja nema prozor? Hvala

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Lola. Hvala Vam na postavljenom pitanju. Evo kako ćete doći do najboljeg rešenja: na našim kanalima na društvenim mrežama Facebook i Instagram možete potražiti savet od kolega koji rade na kanalima o tipu aspiratora, a od posetilaca stranice i o korisničkim iskustvima u korišćenju aspiratora određenog brenda. Kako kanali na društvenim mrežama pružaju mogućnost čet-komunikacije, verujemo da ćete pronaći idealno rešenje u našoj ponudi.

Ostavite komentar