Najbolji trimeri za travu: Savršeni za tvoje dvorište, baštu i voćnjak

  0

Želiš da imaš uredan travnjak, dvorište, vinograd ili bilo koju drugu zelenu površinu?

Uz odgovarajući trimer za travu, možeš se pobrinuti za to da sve travnate površine budu sređene i doterane baš onako kako ti želiš. I ne samo to – pomoći će ti da dovedeš do savršenstva svaki kutak svoga dvorišta, olakšaće ti precizno sređivanje trave duž ivica tvoje bašte, cvetnih leja, ograda.

Donosimo ti sjajne savete kako da odabereš najbolji trimer za košenje i šta je sve to što bi trebalo da uzmeš u obzir pri izboru.

Koje vrste trimera za travu možeš pronaći u ponudi?

Za početak je važno da znaš da postoji više vrsta ovih uređaja – u skladu sa drugim faktorima trebalo bi odabrati onu vrstu koja će biti idealna za tvoje potrebe i koja će ti maksimalno olakšati košenje i uređivanje trave. Na raspolaganju su ti:

  1. Električni trimeri za travu
  2. Akumulatorski trimeri za travu i
  3. Motorni trimeri za travu

U zavisnosti od toga šta ćeš kositi, koliko često i gde se nalaze površine za košenje, zavisi i odabir odgovarajućeg modela koji ti može skratiti muke oko održavanja trave, pa i nekih teže dostupnih mesta.

Ukoliko napraviš odabir u skladu sa svim važnim kriterijumima, najbolji trimer za travu može biti svaki od narednih.

Muškarac kosi travu trimerom

1. Da li kupiti električni trimer za travu?

Iako će ove modele neki izbegavati jer su sa njima ograničeni dužinom kabla, ne možemo nikako izostaviti i neke njihove značajne prednosti. Uz električne trimere ćeš se veoma lako izboriti sa travom – znatno su lakši i tiši u odnosu na motorne i akumulatorske modele jer nemaju bateriju ili gorivo koje moraš nositi. Značajno je istaći i da ne zahtevaju mnogo brige oko održavanja i da su oni i najjeftiniji među trimerima za travu.

Veoma su zgodni za upotrebu, posebno na terenima manjih površina, za koje su idealni. Čak i to što su ograničeni dužinom kabla ne može im se toliko zameriti jer jedan produžni kabl odgovarajuće dužine može da reši problem dosega do nekih daljih mesta. Ipak, ukoliko znaš da će ti ovaj uređaj biti potreban za košenje na mestima gde nema strujnog priključka, preporučujemo da se opredeliš za neku drugu vrstu.

Za bilo koji od brendova ovog uređaja da se odlučiš, sjajno je što su oni odmah spremni za rad – nema proveravanja da li imaju dovoljno benzina, da li im je baterija puna, a radiće sve do momenta do kad ih ne isključiš.

2. Koje su prednosti motornih trimera za travu?

Za razliku od spomenutih modela koji rade na struju, benzinski trimeri za travu će ti omogućiti uređivanje većih travnatih površina i jednostavniji rad kada je potrebno da se izborite sa većim korovom ili travom.

Oni su najčešći izbor za kupovinu jer pružaju i najviše mogućnosti. I mada je njihova masa veća, kako zbog same konstrukcije tako i zbog rezervoara sa gorivom, izuzetno su moćne sprave za sve teško dostupne površine i sva ona mesta koja su obrasla gustom i velikom travom, a koja je potrebno srediti.

Kada je u pitanju njihovo održavanje, treba voditi računa o njihovom motoru, redovnom dodavanju ulja i čišćenju filtera kako bi ti ove mašina pružile svoj maksimum kada je u pitanju efikasnost i učinak.

3. Akumulatorski trimeri za travu – Jednostavno korišćenje i brzo punjenje

Ukoliko želiš istovremeno lak i udoban uređaj, ali i dovoljno jak da ti pomogne da se rešiš trave i korova, tu su akumulatorski trimeri. Iako nude značajnu autonomiju i potpunu nezavisnost od toga koliko je benzina u rezervoaru, nema kabla o kome treba da vodiš računa, ipak i ta autonomija nije baš potpuna i apsolutna. Ono što te donekle može ograničavati jeste vreme trajanja njegove baterije.

Bez obzira na to, svi moderni i novi modeli su opremljeni savremenim litijum-jonskim baterijama koje obezbeđuju kratko, tj. brzo punjenje i produženo vreme rada sa jednim punjenjem. Time će ti omogućiti da i ako se baterija isprazni tokom rada, imaš mogućnost da je brzo dopuniš. Stavi svoj trimer na punjenje, a ti napravi kratak predah, osveži se, nakon čega možeš nastaviti košenje.

Lako do uredne živice i šimšira uz trimere za živu ogradu

Ukoliko pored košenja trave imaš potrebu i za uređajima koji će ti pojednostaviti održavanje i šišanje žbunastog bilja, onda su trimeri za živu ogradu pravo rešenje za to.

Iako se za ovakve dekorativne biljke u tvom dvorištu, naročito one manje, mogu koristiti i ručne makaze, kod većeg žbunja će ti sigurno biti od izuzetne pomoći baš jedan ovakav uređaj.

Zahvaljujući svom dizajnu i načinu funkcionisanja obezbediće ti maksimalni učinak u radu, koji se ogleda kako u brzini završenog posla, tako i manjem naporu.

Muške ruke drže trimer za živu ogradu

Trimeri za živu ogradu mogu biti električni, benzinski, a njihovim korišćenjem se pozitivno utiče i na kvalitet šišanja žbunastog bilja, čime se poboljšava rast i bujnost. Bilo da se radi o zimzelenom ili listopadnom žbunju, ovaj uređaj će ti biti od izuzetne pomoći ma koja vrsta da je u pitanju.

Značajni faktori pri izboru odgovarajućeg trimera za travu

Nakon što se odlučiš za vrstu trimera koja bi ti odgovarala, značajno je obratite pažnju i na neke od sledećih kriterijuma da bi odabir uređaja bio idealan za tvoje potrebe:

  • Širina sečenja sigurno je jedan od najvažnijih – U zavisnosti od širine košenja zavisi i koliko ćeš brzo završiti posao i pokositi određene površine. Kod manjih travnjaka možda ovaj kriterijum nije od presudnog značaja, ali kada su u pitanju veće površine, ovu stavku ne smeš zanemariti.
  • Težina trimera – Iako težina samih uređaja varira u zavisnosti od vrste koju odabereš i iako generalno važi da su motorni modeli nešto teži, predlažemo da svakako pogledaš da li ima sličnih modela, da uporediš karakteristike, težinu, te na osnovu toga možda uspeš da pronađeš bar delimično lakši.
  • Značajne karakteristike, kao što je npr. snaga – U zavisnosti od toga koje površine ćeš kositi, važno je znati učinkovitost određenih modela, kako bi se odabrao što efikasniji uređaj za tvoje potrebe. Veća snaga je sigurno značajna kada su u pitanju ozbiljnije kosidbe velikih terena, dok su za manje površine sasvim dovoljni i nešto slabiji modeli.
  • Da li poseduje udobne ručke ili rukohvate, kako bi rad bio lakši i ne previše opterećujući za vaše ruke.
  • Mogućnost postavljanja na leđa – Poznato je da postoje leđni trimeri koji su takvog dizajna da ti omogućavaju lakše nošenje, rukovanje i manje zamaranje pri radu.

Muškarac kosi voćnjak trimerom za travu

U skladu sa tim koliko ćeš često kositi, mogu ti biti korisne i karakteristike kao što su: tip motora, broj obrtaja u minuti, podaci o zapremini rezervoara za benzinske modele, vrsta noža, debljina niti i slično.

Šta je važno za sigurnost tokom rada sa trimerom za košenje trave?

Ma koju od vrsta i modela trimera bude tvoj izbor, nikako ne zaboravi na sigurnost i bezbednost tokom korišćenja istih.

Kako su različite osobine terena koji se kose, treba imati na umu da se može desiti da tokom rada npr. lete kamenčići, pa je dobro imati zaštitnu opremu. Tu spadaju: pantalone, posebna obuća, rukavice, naočare, viziri kojima se štiti lice, kacige ili kačketi koji čuvaju glavu i slušalice koje štite od buke.

Iako sve ovo nije obavezno, preporučljivo je da sebi obezbediš sigurno obavljanje posla, kako ne bi došlo do eventualnih povreda.

Odaberi najbolji trimer za travu i uživaj u urednim travnjacima i stazama

Čak i ako imaš kosilicu znamo da nije uvek lako izboriti se sa određenim delovima travnjaka, naročito kada su u pitanju ivice oko staza, betonskih površina, delovi oko cvetnih leja ili kada je u pitanju veće rastinje i korov. Zato će trimer za travu biti sjajno rešenje.

Bilo da ga koristiš kao dodatni alat za košenje određenih delova i površina ili kao glavno i jedino sredstvo, biće ti pravi saveznik u misijama održavanja većih ili manjih zelenih površina urednim i sređenim. Dvorišta, bašte, voćnjaci ili vinogradi, nema gde ti ovaj praktičan i sjajan baštenski alat neće biti od pomoći.

Nudimo ti fenomenalan izbor najrazličitijih trimera za travu i živu ogradu – tvoje je da odabereš onaj koji će se najbolje uklopiti u tvoje potrebe.



Ostavite komentar