Soundbar zvučnici i surround sistemi koji će oduševiti sve ljubitelje dobrog zvuka

  0

Uživaš u dobrim filmovima i voliš da uroniš u zanimljivu priču prepuštajući se utiscima koja dolaze sa malih ekrana ili ne možeš da zamisliš dan bez muzike uz koju se opuštaš upijajući svaki takt?

Ukoliko se pronalaziš u svemu prethodnom, postoji velika verovatnoća želiš više od standardnog zvuka koji tvoji uređaji reprodukuju, uz koje nemaš priliku da se potpuno prepustiš atmosferi.

Rešenje postoji i rezultira kompletnim doživljajem koji te osvaja na prvo slušanje. Ukoliko želiš da uživaš u vrhunskom zvuku, donosimo ti savete koji će ti pomoći da odabereš dobar soundbar ili surround sistem koji će stvoriti utisak da si u samom središtu radnje.

Koja je razlika između standardnog zvuka i surround zvuka?

Standardni zvuk dolazi iz jednog pravca i nema mogućnost da te okruži i time doprinese moćnoj, gotovo magičnoj atmosferi u kojoj kao da osećaš svaki šum. Za razliku od njega, surround zvuk ti pruža mogućnost da imaš utisak da se radnja dešava svuda oko tebe.

Surround sistem zvučnika koji se nalazi svetloj sobi

Razlog tome je činjenica da se standardni zvuk reprodukuje najčešće preko dva kanala, dok surround zvuk karakteriše više zvučnika koji se postavljaju na određena mesta u prostoriji. Ovi zvučnici zahvaljujući svojoj konfiguraciji, rasporedu i tehničkim specifikacijama naglašavaju tačno određene efekte i pretvaraju tvoju prostoriju u bioskopsku salu ili koncertnu dvoranu.

Primetićeš da se sistemi zvučnika obeležavaju određenim brojevima, te tako imamo npr. 2.0, 5.1, 7.1. sisteme. Brojevi predstavljaju broj kanala, odnosno zvučnika, koje konkretan sistem koristi kako bi reprodukovao audio sadržaj.

Ukoliko sistem zvučnika ima i vufer, on se obeležava oznakom .1 jer ovaj zvučnik emituje samo desetinu čujnog audio spektra, a učiniće da grmljavina na filmu zvuči kao nevreme u vašoj dnevnoj sobi ili da uživate u ritmu muzike osećajući svaki bas.

Kako bi te zvučni efekti oduševili, uz dobar surround sistem, biće ti potreban i odgovarajući risiver. Njegova uloga je da audio i video signal sprovede do odgovarajućeg uređaja (TV-a ili zvučnika). Neki risiveri podržavaju i novije 3D tehnologije zvuka (Dolby, DTS), pa je na ovo potrebno obratiti pažnju prilikom kupovine ukoliko želiš da imaš dodatne opcije.

Takođe, određeni risiveri imaju mogućnost konvertovanja sadržaja koji je prilagođen 5.1 sistemu i njegovu reprodukuju kroz svih sedam kanala 7.1 sistema za kompletan ugođaj.

Surround sistemi zvučnika za zvuk koji osvaja

Povezivanje na moćan surround sistem jeste odličan način da poboljšaš zvuk svog televizora ili drugog uređaja. Ovi sistemi se sastoje iz više zvučnika koji su raspoređeni po prostoriji i ispunjavaju je zvukom, što rezultira vrhunskom atmosferom bilo da gledaš film, igraš igrice ili đuskaš uz omiljenu muziku.

Kako nam je poznato koliko se pažnje u filmskoj industriji posvećuje zvučnim efektima i muzici koja prati svako ostvarenje, te da postoje i posebne kategorije za Oskara za navedene oblasti, prava je šteta ne uživati u kompletnom audio-iskustvu onako kako su to tvorci određenog dela zamislili.

Zamračena soba u kojoj se nalazi kućni bioskop i surround sistem zvučnika

Najpoznatiji surround sistemi obeležavaju se oznakama 5.1 i 7.1. Kao i u svakoj oblasti tehnologije, postoji stalna težnja za pomeranjem granica i predstavljanjem što boljih i moćnijih uređaja, tako danas postoje surround sistemi sa značajno više kanala.

Kako odabrati odgovarajući surround sistem?

Ukoliko se dvoumiš koji je najbolji surround sistem za tebe, prestavljamo ti par stavki koje treba uzeti u obzir prilikom odabira:

Vrsta spojeva na surround sistemu – Obrati pažnju i proveri dostupne izlaze/ulaze na svom uređaju sa kojim želiš da povežeš zvučnike kako bi bilo sigurno da možeš da ga povežeš sa surround sistemom. Možda ćeš morati da se opremiš nekim adapterom ili dodatnim uređajem kako bi uživanje u zvuku bilo bez premca.

Veličina i broj zvučnika – Uzmi u obzir prostoriju u kojoj ćeš postaviti sistem. Nisu sve prostorije iste veličine, a surround sistemi zahtevaju adekvatan prostor u kome će zvuk moći da dostigne svoj pun potencijal. Obezbedi da ima dovoljno prostora za svaki od zvučnika, kao i za prateće kablove. Za prostorije manjih dimenzija preporučljivo je da odabereš manji sistem.

Proizvođač surround sistema – Renomirani proizvođači svakako će ti uliti dodatnu sigurnost u kvalitet samih zvučnika. Savet je svakako da svoje zvučnike odabereš po konkretnim karakteristikama koje će ispuniti tvoje kriterijume, pre nego po imenu brenda. Ukoliko biraš zvučnike kojima želiš da nadogradiš postojeće ozvučenje, tada je najbolja opcija opredeliti se za proizvođača čije zvučnike već imaš kako ne bi došlo do neslaganja u finim karakteristikama ili načinima reprodukcije zvuka koje se mogu javiti kod različitih proizvođača.

Za pravi surround doživljaj i sve njegove prednosti neophodan je najmanje 5.1 sistem. Ukoliko ipak želiš moćniji zvuk od onoga koji pruža 5.1 sistem, sa dva dodatna zvučnika koja će upotpuniti atmosferu i učiniti zvukove okruženja realističnijim, preporuka je 7.1 surround sistem.

Imaj na umu da je većina trenutno dostupnog multimedijalnog sadržaja prilagođena za reprodukciju putem 5.1 surround sistema. Međutim, kao što smo napomenuli, određeni risiveri imaju mogućnost konvertovanja ovakvog sadržaja i njegovu reprodukciju kroz sedam kanala.

Naravno, pod uslovom da imaš odgovarajući prostor i želiš zvuk koji će te apsolutno oboriti sa nogu na prvi takt, sistemi sa više kanala mogu biti pravi put za tebe.

Soundbar za bolji i kvalitetniji zvuk

Soundbar je kompaktan zvučnik karakterističnog oblika i akustičnog dizajna koji mu omogućava stvaranje privida surround zvuka. Uglavnom je sastavljen od dva ili više zvučnika koji su smešteni u jedan uređaj cevastog oblika.

Soundbar može, a ne mora imati vufer. On može biti integrisan ili može predstavljati zasebnu komponentu koja se žičano ili bežično povezuje sa soundbarom i doprinosi kvalitetu zvuka naglašavajući niske tonove. Kombinacija soundbar zvučnika i vufera može biti idealno rešenje za moćniji i čistiji zvuk ukoliko surround sistem nije tvoja opcija.

Sveden i atraktivan dizajn koji se savršeno uklapa u svaki prostor, bez suvišnih kablova, čini soundbar zvučnike jednostavnim načinom na koji možeš značajno poboljšati zvuk koji dolazi sa tvog uređaja.

Lepa, uređena soba sa soundbar zvučnikom pored televizora

Koje su prednosti soundbara?

Soundbar zvučnici su odlično rešenje ukoliko želiš da uživaš u sjajnom zvuku – ako izuzmemo činjenicu da ne proizvode pravi surround zvuk, u odnosu na surround sisteme, ipak imaju par prednosti:

  • Zahtevaju manje finansijsko ulaganje
  • Zauzimaju daleko manje prostora
  • Povezivanje i podešavanje je veoma jednostavno
  • Imaju mogućnost povezivanja preko Bluetooth-a za većinu modela
  • Pojedini modeli mogu zaista sjajno dočarati efekat kao da zvuk dolazi iz okruženja

Na šta treba obratiti pažnju prilikom odabira soundbara?

Ukoliko je soundbar tvoj izbor koji će ti omogućiti da uživaš u sjajnom zvuku i da osetiš razliku u odnosu na klasične zvučnike, prilikom kupovine obrati pažnju na sledeće stavke:

  • Dimenzije soundbara – Ako planiraš da postaviš svoj novi zvučnik tik ispod televizora, obrati pažnju na njegovu veličinu i da li može nesmetano da stane ispod TV-a, a da ne blokira senzor za daljinski upravljač.
  • Da li soundbar ima pojačalo ili je potrebno da ga priključiš na poseban uređaj – Većina soundbar zvučnika danas ima pojačalo, kao i sve ostale komponente u jednom sistemu, ali postoje i tzv. pasivni soundbarovi koje je potrebno povezati sa risiverom.
  • Da li soundbar ima displej i sopstveni daljinski upravljač – Ovo je stvar tvojih preferencija i izbora. Možda su ti estetski primamljiviji zvučnici bez displeja ili ti je jednostavnije da zvučnik kontrolišeš pomoću daljinskog upravljača tvog televizora ili plejera.
  • Da li konkretan soundbar ima vufer – Razmisli da li ti je dodavanje vufera potrebno i ukoliko želiš upečatljiviji zvuk odluči se za model koji dolazi sa vuferom.

Koje ulaze/izlaze ima soundbar zvučnik – Utvrdi na koji način je moguće spojiti vaš novi zvučnik sa opremom koju poseduješ i odaberi soundbar koji tebi odgovara.

Uz neke od sjajnih zvučnika pojačaj doživljaj na maksimum

Surround sistemi sa više ili manje kanala ili kompaktan soundbar koji će ti dočarati efekat kao da zvuci dolaze iz okruženja promeniće način na koji doživljavaš omiljeni sadržaj. Promena u odnosu na zvuk koji se ranije slušao, pre uvođenja nekih od navedenih zvučnika, biće evidentna i uskoro nećeš moći da zamisliš gledanje filma ili slušanje muzike bez njih.

Pažljivo isplaniraj, uzmi sve parametre u obzir i odaberi odgovarajući surround sistem koji će te okružiti zvukom ili kompaktan soundbar zvučnik. Uživaj u omiljenom sadržaju na način koji će te, ne samo slikom i pričom, već i audio-efektima i celokupnom atmosferom teleportovati pravo u središte dešavanja ili jednostavno stvoriti utisak da omiljeni bend održava koncert u tvojoj sobi.



Ostavite komentar