Najekonomičnije grejanje na struju pomoću panelnih radijatora

  6

Miholjsko leto bliži se kraju, a sa dolaskom hladnih dana nameće se dilema kako smanjiti troškove za grejanje, ali ne po cenu toga da se smrzavate cele zime. Odgovor bi mogao ležati u grejanju na struju, koje se poslednjih godina izdvaja kao odličan izbor.

Veoma kvalitetno, a ujedno i najekonomičnije grejanje na struju mogu vam pružiti panelni radijatori koji pored željene toplote nude i pregršt dodatnih mogućnosti.

Faktori koji utiču na izbor grejanja

Izbor grejnog tela ili sistema grejanja jedna je od najvažnijih odluka koja u velikoj meri utiče na komfor i kvalitet života. Ta odluka nije jednostavna jer treba uzeti u obzir čitav niz faktora – od površine koja se greje, kvaliteta izolacije i stolarije, broja spoljnih zidova, željene temperature, budžeta pa do estetskog utiska koje grejno telo ostavlja na prostor.

Centralno grejanje koje obezbeđuju toplane nije svima dostupno jer ne postoji svuda mreža na koju biste mogli da se priključite, posebno ne na periferiji grada. Etažno grejanje, koje je najčešći izbor kod privatnih kuća, zahteva prilično mnogo truda, ulaganja i prostora. Pored posebne prostorije u kojoj će biti smešten kotao, potrebno je obezbediti i mesto za energent na koji se grejete, bilo da su u pitanju drva, ugalj ili pelet.

Prednost etažnog grejanja u odnosu na centralno je to što se računi ne plaćaju tokom cele godine, ali tokom grejne sezone računajte na mnogo posla – čišćenje kotla, iznošenje pepela, skladištenje pepela, redovno loženje…

Najdostupniji, a ujedno i najčistiji način grejanja je električna energija. Dodatnog angažovanja poput skladištenja drva ili uglja nema, nema ni posla oko održavanja sistema, a grejna tela na struju zauzimaju najmanje mesta.

Ipak, kada je reč o grejanju stana na struju važno je pažljivo odabrati aparat jer ne troše svi istu količinu energije niti su svi pojednako efikasni.

Izbor grejnih tela na struju danas je šarenolik. U ponudi su i uljani radijatori, kvarcne grejalice, inverter klime i TA peći, ali kao najbolje rešenje za grejanje na struju izdvojili su se panelni radijatori.

Na podu se nalazi Noirot panelni radijator sa nogicama, dok se pored njega na zidu nalazi drugi panelni radijator
Foto: Noirot

 

Šta su panelni radijatori?

Panelni radijatori rade na principu konvektorskog načina grejanja, odnosno ne zagrevaju grejno telo već vazduh koji ravnomerno raspoređuju u prostoriji.

Hladan vazduh ulazi u radijator kroz otvor u donjem delu, prelazi preko posebno konstruisanih grejača i izlazi kroz gornji otvor na radijatoru. Ovaj proces odvija se bez ventilatora, oslanjajući se na prirodne zakone fizike. Hladan vazduh je teži, zbog čega se zadržava bliže podu. Nakon zagrevanja vazduh postaje lakši, podiže se na više i cirkuliše kroz prostor.

Princip zagrevanja prirodnom cirkulacijom omogućava brže postizanje željene temperature. Kod uljanih, alumijumskih ili zastarelih livenih radijatora prvo se zagreva tečnost u njima (ulje ili voda), koja zagreva sam radijator, da bi on na kraju isijavao toplotu u prostor. Kod panelnih radijatora taj proces kraći je za dva koraka – ne zagrevaju se ni spoljašnjost ni unutrašnjost radijatora, već vazduh koji struji kroz njega.

Koji su najbolji panelni radijatori na našem tržištu?

Ako uzmemo u obzir cenu, brzinu zagrevanja prostora, potrošnju, bezbednost korišćenja, pa čak i estetiku, pobedu bi odneli Noirot panelni radijatori.

Radijatore renomirane francuske kompanije koja grejna tela proizvodi više od 75 godina izdvajaju dve karakteristike – patentirani grejač koji štedi energiju i precizan termostat koji omogućava kontrolisanje temperature.

Noirot radijatori imaju RX Silence® grejač, koji je napravljen od jednodelne aluminijumske legure sa dodatkom mangana, silicijuma i titana. Ova kombinacija materijala obezbeđuje vrhunsku toplotnu provodljivost uz nižu temperaturu grejnog elementa. Na primer, radijator snage 1000 W karakteriše temperatura grejača od 350 °C. To znači da ne dolazi do isušivanja vazduha, a ni čestice prašine ne sagorevaju tako da neće doći ni do prljanja zidova i samih radijatora.

RX Silence grejač koji koriste Noirot panelni radijatori
Foto: Noirot

 

RX Silence® grejač ima još jednu, možda i najvažniju prednost – omogućava uštedu energije. Punu radnu temperaturu postiže za svega 75 sekundi, što znači da će radijator početi da greje prostoriju gotovo istog trenutka kada ga upalite.

Poređenja radi, kod radijatora drugih proizvođača grejač je čelični element sa aluminijumskom difuzijom, što znači da se sporije zagreva, povećava potrošnju, može biti bučan, a i vek trajanja je kraći.

Temperaturu koju Noirot radijatori održavaju u prostoru korisnik može izabrati sa preciznošću od 0,1°C zahvaljujući još jednom patentu ove kompanije – ASIC® elektronskom termostatu. Senzor termostata na svakih 20 sekundi proverava da li konvektor treba i koliko bi trebalo da radi, čime je eliminisana svaka mogućnost osciliranja temperature i bespotrebnog trošenja struje.

Najprodavaniji Noirot radijatori su modeli iz serije Spot E koji dolaze u dve varijante – sa digitalnim i analognim upravljanjem. Kod digitalnih radijatora moguće je podesiti nekoliko različitih režima rada: komforni, režim protiv smrzavanja, kao i režim koji možete sami da programirate što znači da imate mogućnost da napravite vlastiti program sa tri on/off ciklusa na dnevnom nivou. Analogni imaju tri režima rada: uključen/isključen, ekonomičan rad i protiv smrzavanja.

Devojka prstom podešava temperaturu na Noirot panelnom radijatoru putem digitalnog termostata
Foto: Noirot

 

Noirot panelne radijatore možete postaviti bilo gde pa čak i u kupatilo

Panelni radijatori na struju pojednako efikasno mogu grejati bilo koju prostoriju u stanu, čak i kada je reč o onoj najzahtevnijoj – kupatilu.

Grejanje kupatila na struju može biti izazov zbog velike količine vlage, zbog čega je ključno voditi računa o bezbednosti prilikom izbora radijatora za ovu prostoriju.

Noirot radijatori potpuno su bezbedni za upotrebu u prostorijama gde bi mogli biti izloženi vodi ili vlagi, što garantuje i sertifikat IP24.

Oznaka IP je skraćenica od Ingress Protection i označava stepen zaštite kako od čvrstih tela, tako i od tečnosti koja bi eventualno mogla da ošteti elektronske komponente. Prvi broj može biti od 0 do 6, a označava stepen zaštite od prljavštine, prašine i čvrstih tela. Broj 2 označava zaštitu od prodora čvrstih tela prečnika većeg od 12 mm. Drugi broj, koji može biti od 0 do 8, označava stepen zaštite od tečnosti. Broj 4 u konkretnom slučaju znači da je radijator bezbedan od prskanja vode, pa čak i od snažnog mlaza.

Pored bezbednosti, panelni radijatori za kupatilo dobar su izbor iz još jednog razloga – zdravlja.

Neravnomerno zagrevanje u prostorijama punim vlage može da dovede do pojave kondenzacije, plesni i buđi, što na duže staze može izazvati i ozbiljne zdravstvene probleme. Noirot radijatori nemaju ventilatore koji topao vazduh izduvavaju u jednom smeru, samim tim nema ni pojave takozvanih „hladnih džepova”. Cirkulacija toplog vazduha omogućava da se svi delovi kupatila ravnomerno zagreju.

Snagu radijatora izaberite prema vašim potrebama

Za razliku od kupatila gde je IP oznaka ključna karakteristika na koju treba da obratite pažnju, za radijatore koji se koriste u suvim prostorijama ključna je snaga.

Mlada devojka leži na kauču naslonjena na jastuk I čita časopis. Pored nje nalazi se Noirot panelni radijator koji stoji na nogicama
Foto: Noirot

 

Snaga panelnih radijatora meri se vatima (W), a koliko jak radijator vam je potreban zavisi od nekoliko faktora.

Prvo – veličina prostorije. Kako je najčešće dnevna soba najveća prostorija u stanu, najjači radijator trebalo bi da izaberete za tu sobu. Radijator slabije snage zadovoljiće potrebe kuhinje, s obzirom da je uglavnom manja kvadratura u pitanju, ali i zbog činjenice da u kuhinji često radi rerna i ringle koje takođe isijavaju toplotu.

Drugo – položaj prostorije. U obzir treba uzeti i broj spoljnih zidova, kako se greju okolne prostorije, odnosno da li su zidovi hladni ili ne, zatim kvalitet izolacije… Što je bolja izolacija, prostor će se lakše grejati i duže zadržavati toplotu.

Treće – koliko toplo želite da bude u prostoriji. Osećaj toplote je individualan, pa neki vole toplije, a neki ne. Postoje i zvanične preporuke o visini sobne temperature. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) temperatura bi trebalo da se kreće u rasponu od 18 do 23 stepena, s tim da varira od sobe do sobe. Na primer, za spavaću sobu i kuhinju se idealnom smatra 18 stepeni, za kupatilo do 23 do 24, a za dnevnu sobu između 20 i 22 stepena.

Snaga panelnih Noirot radijatora kreće se u rasponu od 500 W do 2500 W. U zavisnosti od vaših potreba možete izabrati radijator snage 500 W, 1000 W, 1500 W, 2000 W, 2500 W.

Kolika je potrošnja električne energije panelnih radijatora

Teško je dati odgovor na pitanje koje je najjeftinije grejanje na struju jer postoji mnoštvo faktora koje treba sagledati, ali možemo reći da su Noirot panelni radijatori u prednosti u odnosu na druga grejna tela iz dva razloga.

Prvo, radijatori ovog francuskog proizvođača postižu maksimum efikasnosti. Zahvaljujući patentiranom grejaču i specifičnoj kombinaciji materijala od kojih su napravljeni, čak 99 odsto utrošene struje pretvaraju u toplotu. Drugo, precizan termostat omogućava bolju kontrolu temperature, a samim tim i bolju kontrolu potrošnje.

Visoka efikasnost i precizna kontrola temperature omogućava uštedu od čak 65 odsto u odnosu na druge radijatore na struju.

Noirot panelni radijatori rešavaju sve vaše dileme

Dakle, štednja električne energije ne mora da znači i uštedu na toploti. Upravo to je razlog zbog kojeg su francuski radijatori Noirot već desetu godinu za redom najprodavaniji panelni radijatori na svetu.

Pouzdan su i efikasan izvor toplote u koju god da ih prostoriju stavite, a pri tom zahtevaju mnogo manje truda i ulaganja kada je montaža u pitanju.

Najidealnija pozicija za radijator je ispod prozora na pola metra udaljenosti od nameštaja, ali ukoliko to nije moguće Noirot panelni radijatori mogu se postaviti na bilo koji zid u stanu na kom imate utičnicu. Ukoliko želite da vaš radijator ne bude fiksno pozicioniran, postoji mogućnost kupovine točkića za svaki model koji će vam omogućiti da ga pomerate iz prostorije u prostoriju po potrebi.

Mlada žena u belim pantalonama naslonila se na zid pored Noirot panelnog radijatora
Foto: Noirot

 

Kod kupovine bilo kog grejnog tela najviše pažnje obratite na bezbednost

Zašto su Noirot radijatori najbolji električni radijatori na tržištu? Kupovinom radijatora ovog francuskog proizvođača dobijate kvalitetan izvor toplote, manje račune, ali i potpunu bezbednost u korišćenju.

Pored pomenutog IP24 sertifikata koji garantuje zaštitu od vode i i vlage, svi Noirot radijatori iz serije Spot E imaju i senzor protiv pregrevanja i dvostruku električnu zaštitu koja sprečava udar, odnosno prodor električne energije na kućište radijatora. Kod digitalnih modela postoji mogućnost programiranja vremena rada, pa možete podestiti radijator da se uključi i zagreje prostor i pre nego što stignete kući.

Takođe, možete biti potpuno bezbrižni ako je radijator u dečijoj sobi jer Noirot panelni radijatori imaju opciju roditeljska zaštita kojom možete „zaključati” željenu temperaturu i sprečiti da je deca slučajno pojačaju ili smanje.

I prilikom dizajniranja izgleda radijatora vodilo se računa o bezbednosti. Ivice su zaobljene, a spoljašnjost ravna bez rešetki i bočnih panela što omogućava lakše održavanje i manje skupljanje prašine.

Za kraj, treba napomenuti da su ovi radijatori potpuno bešumni, jer nemaju ventilatore. Ovaj „nedostatak” je ujedno i veliki plus. Ventilatori kod grejnih tela kao što su kaloriferi ili TA peći izduvavaju toplotu čime ujedno podižu i prašinu.

Postavljanjem Noirot radijatora obezbedićete topao dom za sebe i svoju porodicu, zdravije i bezbednije okruženje za mališane, ali i manje račune za električnu energiju.




  1. Koja je cena ovog radijatora?

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Danijela. Hvala Vam na upitu. Na ovom linku je naša kompletna ponuda panelnih radijatora, sa navedenim cenama. Verujemo da ćete naći model koji će zadovoljiti Vaše kriterijume.


  2. Izvinite mene interesuje da kupim grejač za ovu grejalicu

    • Tehnomanija


      Dobar dan, Slaviša. Hvala Vam na upitu. Rezerrvne delove i dodatnu opremu za “Noirot” radijatore možete dobiti u ovlašćenom servisu “Ignis Aurun”. Pančevački Put 152, Beograd, tel. 060-600-33-33.


  3. da li imate zamenske grejače za ove radijatore, ako ne, kome mogu da se obratim?

    • Tehnomanija


      Dobar dan. Hvala Vam na interesovanju. Rezerrvne delove i dodatnu opremu za “Noirot” radijatore možete dobiti u ovlašćenom servisu “Ignis Aurun”. Pančevački Put 152, Beograd, tel. 060-600-33-33.

Ostavite komentar