NanoCell tehnologija LG televizora pružiće vam pravi bioskopski užitak

  1

Da li ste spremni za sasvim novo, neverovatno iskustvo gledanja televizije? Oštriji displej, življe boje, savršena slika kakvu do sada niste videli – sve će vam to pružiti NanoCell tehnologija implementirana u televizore poslednje generacije. Ako želite novi nivo uživanja u omiljenoj seriji ili filmu koji će vam pružiti pravi bisokopski užitak, potrebno je da birate televizore s NanoCell tehnologijom. A kako ona funkcioniše i kako izabrati televizor u skladu sa vašim potrebama, objasnićemo vam u ovom tekstu.
Krenimo redom.

Šta je NanoCell tehnologija?

Bogate boje koje se slivaju s ekrana i živopisna i oštra slika najočigledniji su benefit novih NanoCell LG televizora i direktan rezultat NanoCell tehnologije. Ovaj pojam je definitivno poslednja reč tehnologije kada je reč o ekranima. A o čemu se tačno radi?

LG NanoCell televizor sa Real 8K rezolucijom ekrana
Foto: LG

 

NanoCell tehnologija koristi ekstremno sitne nanočestice kako bi pojačala kvalitet slike LCD ekrana filtrirajući svetlo iz „pogrešnih” boja da bi za posledicu dobila bogate boje nudeći iskustvo gledanja televizije baš kakvo je reditelj zamislio. Uz to, NanoCell LG televizori imaju širok ugao gledanja, pa svi članovi porodice mogu da uživaju u perfektoj slici i savršenim bojama bez obzira na to gde sede.

Šta nudi 4K rezolucija, a šta 8K?

Šta znači kada vam na kutiji televizora piše 4K? Ovaj termin je zapravo skraćenica koja se odnosi na horizontalnu rezoluciju ekrana, u ovom slučaju 4.000 piksela. Oznake kao što su 4K UHD, „Ultra High Definition” ili UHDTV u osnovi znače isto to. Standardna 4K TV rezolucija je 3840 x 2160 piksela, što je četiri puta više piksela u odnosu na tradicionalni Full HD televizor od 1080 piksela. Uz to, 4K TV udvostručuje gustinu piksela u odnosu na HDTV.

Brzina osvežavanja slike na 4K televizorima je 60Hz (60 novih slika po sekundi) ili 120 Hz (120 novih slika po sekundi). Što je veća brzina osvežavanja, to je manje blura na slici, a to daje oštriju sliku. Ovo je najuočljivije na većim ekranima. Na ekranima televizora sa 4K rezolucijom pikseli su mnogo manje uočljivi nego na televizorima manje rezolucije, a iste veličine.

Što se tiče sadržaja sa 4K rezolucijom, za njih su vam potrebni pravi televizor i brza internet konekcija. Strimovanje sadržaja često zahteva širokopojasnu mrežu, a većina servisa za strimovanje traži brzinu od 25 megabita po sekundi i više.

Korak dalje ide 8K TV rezolucija, koja podrazumeva čak 33 miliona piksela. Više piksela, veća gustina piksela, što za rezultat daje najrealističniju moguću sliku, onu koja je sasvim blizu perfekcije.

Momak menja rezolucije na pametnom ekranu daljinskim upravljačem. Prikazani su 8K UHD, 4K UHD, Full HD i SD formati
Foto: Shutterstock

NanoCell tehnologija, HDR i Dolby Vision čine sliku savršeno čistom

Kao što smo već istakli, NanoCell tehnologija je donela snažan iskorak u pogledu savršeno jasne i čiste slike na televizorima poslednje generacije. Ona se snažno fokusira na poboljšanje kolorita jer mikroskopske čestice izvlače senke iz boja i gledaocu donose samo jarke i žive boje. LG ovaj efekat zove „Pure Colour”. A svi znamo da su boje ključne za doživljaj slike s ekrana; kada naginju ka sivom tonu, slika deluje mrtvo i dosadno, kada su prejake, slika izgleda lažno i veštački. Važan je i kontrast. Čak i najživlje boje gube živost kada imaju previše taman kontrast, pa izgleda kao da televiziju gledate s naočarima za sunce.

Dolby Vision igra ključnu ulogu u razvoju HDR tehnologije, kako u pravim bioskopima, tako i u ovim kućnim.

HDR, odnosno High Dynamic Range (visoki dinamički spektar), čini da prikaz crne boje bude crn, bez prosvetljavanja ili plavičastih tonova, a istovremeno da bela boja bude bela. HDR tehnologija čini da čitava paleta boja bude verodostojno prikazana. Ovaj način prikaza snimljenog materijala od velikog je značaja filmskoj i televiziskoj industriji jer reditelji mogu da prikažu svoj rad na način kakav su želeli.

Dolby Vision je naprednija verzija HDR-a, koji ima dinamičku metadatu u srži HDR prikaza. Tehnologija koju upotrebljavaju popularni striming servisi poput Netfliksa omogućava da sadržaj bude prikazan verodostojno, sa pravilno osvetljenim mračnijim scenama, bez gubljenja detalja, ali i sa isticanjem boja u osvetljenijim scenama.

Naime, televizori koji podržavaju Dolby Vision funkciju sposobni su da iz scene u scenu na ispravan način kontrolišu osvetljenje, kontrast i spektar boja.

Gledanje filmova i serija na LG Dolby Vision televizorima je posebno iskustvo, jer snimci značajno izgledaju bolje od HDR-a, a naročito od SDR-a (standardnog dinamičkog spektra).

Momak sedi na kauči u dnevnoj sobi i gleda film na NanoCell LG televizoru
Foto: LG

Za zvuk kao u bioskopu zaduženi su Dolby Atmos i DTS Virtual X

Za savremeni video ugođaj zaduženi su HDR i Dolby Vision, a za audio ugođaj i uživanje u postprodukcijskim detaljima audio inženjeringa brinu Dolby Atmos i DTS Virtual X.

Dolby Atmos se definiše kao najvažniji korak i napredak na polju zvuka u savremenim bioskopima. Surround zvuk 5.1 i 7.1 pomerili su granice u pravljenju atmosfere. Naime, Dolby Atmos kreira surround zvuk, plutajući zvuk, koji, za razliku od tradicionalnog kreiranja zvuka, stvara efekat trodimenzionalnog prostora, tj. kao da se nalazite usred scene koju gledate. Prednost Dolby Atmosa je to što se zvuk pomera u skladu s objektom na ekranu.

Zahvaljujući Dolby Atmos tehnologiji televizijski kanali i snimci koji su u stereo modu zvuče daleko bolje.

Sa druge strane, DTS je lider u kreiranju impresivnog zvuka u savremenim bioskopima, ali je od 2018. godine prisutan i na LG televizorima. Najnoviji audio kodek DTS:X omogućava impresivnu prezentaciju zvuka, koji uključuje i visinsku dimenziju, odnosno atmosferski efekat dobija potpuno drugačije značenje sa šuškanjem lišća, zvukom ptica ili burnom atmosferom na prepunim ulicama.

DTS Virutal X se u potpunosti oslanja na digitalno procesuiranje zvuka. Impresivni efekat može se dobiti u svakoj prostoriji, bez obzira da li je dnevna, spavaća, veća ili manja soba.

Šalje signal koji ostavlja utisak da je zvuk svuda oko vas. Naime, tehnologija uspeva da „prevari” vaš mozak jer ćete znati tačno odakle zvuk dolazi. Kad na snimku neko prilazi s leđa, vi ćete čuti zvuk koraka iza vas. Ova tehnologija se najbolje pokazala kod detaljne i visokobudžetne audio produkcije jer savremeni filmovi i serije koriste DTS: X kodek, a uz pomoć DTS Virtual X dobija se najbolji efekat.

Inteligentni operativni sistem WebOS ThinQ AI učiniće korišćenje lakim i zanimljivim

LG ThinQ AI tehnologija omogućava korisnicima LG televizora da na jednostavan i pristupačan način koriste sve funkcije koje televizori nove generacije nude. U pitanju je glasovna kontrola opcija i mogućnosti na televizoru. Umesto da na manuelan način tražite željene aplikacije ili usluge, dovoljno je da pritiskom dugmeta na daljinskom upravljaču i glasovnom komandom zatražite da se određena funkcija izvrši. Glasovnom komandom možete promeniti opciju prikaza slike iz SDR u HDR ili Dolby Vision, pojačati ili utišati zvuk i pokrenuti ili zatvoriti aplikaciju.

Pored aplikacija koje LG razvija za svoje proizvode, dostupne su i usluge Google Assistant i Amazon Alexa.

Muškarac drži u ruci mobilni telefon i glasovnim porukama putem Amazon Alexa asistenta upravlja televizorom
Foto: Shutterstock

 

AI ThinQ je lični digitalni asistent. Pomoću glasovne komande možete izaći iz aplikacija (YouTube, Netflix, Amazon Prime) ili ih pokrenuti. Istovremeno, ova tehnologija vam omogućava da pretražujete glasovnom komandom sadržaj unutar aplikacija, tj. pronalaženje klipova, filmova ili serija.

WebOS ThinQ AI omogućava da pristupite premijum sadržajima i posebim opcijama na LG televizoru. Operativni sistem na LG televizorima omogućava da se memorišu sadržaji, aplikacije i kanali koje korisnik najviše koristi. Pristup omiljenom sadržaju na ovaj način je olakšan.

Gledanje omiljenih filmova i serija dobija drugu dimenziju uz LG NanoCell televizore

LG NanoCell tehnologija zajedno sa opcijama HDR, Dolby Atmos i 4K rezolucijom dobija svoj potpuni potencijal prilikom gledanja sadržaja koji je reprodukovan s visokim bitrejtom u visokoj rezoluciji.

Filmovi i serije na Bly-ray diskovima kao i sadržaj striming servisa Netflix Amazon Prime koriste sve tehnološke prednosti NanoCell LG TV-a. Razlika je najvidljivija prilikom gledanja sadržaja koji je reprodukovan u SDR-u u 1080p rezoluciji, a potom kod gledanja filmova i serija koji koriste Dolby Atmos i UHD ili 4K rezoluciju. Nivo detalja, boje, kontrast i atmosfera promeniće način gledanja omiljenih serija i filmova, a gledanje sportskih kanala u 4K rezoluciji na NanoCell LG TV biće specijalno iskustvo.

Prilikom odabira televizora birate iskustvo koje želite da imate u svom domu.

Četiri prijatelja sede na kauču u dnevnoj sobi, gledaju košarkašku utakmicu i navijaju
Foto: Shutterstock

 

Za sve ljubitelje video-igara i next-gen konzola, za one koji žele da dožive bioskopski audio-vizuelni spektakl i iskuse DTS Virtual X u novim serijama, filmovima i utakmicama, LG NanoCell televizori sa mnoštvom dodatnih opcija pružiće vam i više od očekivanog. Televizori više nisu samo crna kutija u dnevnoj sobi, već audio-vizuelna platforma koja menja vaš život i pogled na savremenu tehnologiju.



  1. Milana Milanovic


    Vasi UHD TELEVIZORI SAVRSENSTVO BEZ MANE.HVALA STO PRATITE NAJNOVIJE TEHNOLIGIJE I PRIBLIZAVATE NAM SVET

Ostavite komentar