Otkrijte sve prednosti Jotul peći i grejanja na norveški način

  2

Svake zime, godinama unazad, vodi se polemika koja vrsta grejanja je najekonomičnija.

S obzirom na to da centralno grejanje korisnici plaćaju tokom cele godine, da cena gasa konstantno raste, a da je grejanje na struju mač sa dve oštrice – grejanje na čvrsto gorivo pokazalo se kao najisplativije.

Posebno ako imate peći koje će pružiti maksimum. Upravo takve su Jotul peći na drva.

Šta Jotul peći čini tako posebnim?

Grejanje na drva izbor je velikog broja domaćinstava u Srbiji. Odluka da se opredele za taj način grejanja za neke je tradicija, a za druge ekonomičnost. Jedan od važnih faktora, naročito u poslednje vreme, je i ekološka svest korisnika jer grejanje na drva ostavlja najmanje posledica na planetu.

Ako želite da imate sve ovo u jednom, onda su Jotul peći na drva pravi izbor za vas.

Jotul je norveška firma koja je jedna od najvećih svetskih proizvođača peći i kamina. Kao prirodni sled nasleđa, Norvežani su iskustvo iz borbe sa hladnoćom kombinovali sa umetnošću fine izrade kako bi kreirali najbolja i najekonomičnija grejna tela.

Pogledajte šta je to što izdvaja Jotul peći od konkurencije:

 • Kvalitet koji traje – Izlivene od najboljih materijala koji garantuju izdržljivost, Jotul peći imaju fabričku garanciju od 25 godina za spoljne delove od livenog gvožđa
 • Ušteda – Zaštićena tehnologija proizvodnje omogućava uštedu do 40% u poređenju sa ostalim pećima
 • Sagorevanje – U ovim pećima vreme sagorevanja drveta je do 8 sati
 • Nemaju fioku za pepeo – Čišćenje je potrebno na 7 do 10 dana
 • Bezvremenski dizajn – Prošlost i sadašnjost spojeni u jedno i usklađeni sa arhitekturom modernog životnog prostora
U prelepom ambijentu moderne kuhinje ispunjene rustičnim detaljima, svećama, drvima, slikama nalazi se Jotul peć na drva
Foto: Jøtul

Ova grejna tela su finansijski isplativa, bezbedna za upotrebu i moderno dizajnirana. Lako će se uklopiti u bilo koji ambijent, a korist će biti višestruka. Spoj veština norveških zanatlija sa funkcionalnošću, uobličen vanvremenskim dizajnom rezultirao je izgledom za sva vremena.

Tehnologija sekundarnog sagorevanja

Jotul peći poseduju tehnologiju sekundarnog sagorevanja, pa su 40% efikasnije od ostalih grejnih tela. Od vitalnog je značaja da se koriste vrste goriva koja proizvode minimalne emisije čestica i to je, takođe, jedan od faktora koji motiviše ljude da zamene svoju staru peć.

Pored zaštite životne sredine, ova tehnologija je finansijski isplativija. Troškovi goriva će biti znatno smanjeni jer manje toplote nestaje kroz cev, a više se oslobađa u prostoriju.

Osim toga, u dimnjaku se stvaraju minimalne količine čađi tako da je posledica čistijeg sagorevanja značajno smanjenje rizika od požara u dimnjacima.

Način ručne izrade Jotul peći

Kvalitet ovih norveških grejnih tela ogleda se i u načinu izrade. Ručno rađene od livenog gvožđa, zasnovane su na tradiciji kojom se Norvežani ponose. Više od 160 godina kombinuje se veština borbe protiv hladnoće i umetnost izrade grejnih tela.

Jotul proizvodi peći od livenog gvožđa još od 1853. godine. Izdržljivost, odolevanje visokim temperaturama i brzim promenama temperatura, glavne su karakteristike jedinstvene legure od kojih su ove peći izrađene.Delovi ovih peći izrađeni na ovaj način neće se deformisati tokom godina upotrebe, ali su i jednostavni za zamenu, ako to eventualno bude potrebno.

Proizvođač se trudi da, kad god je to moguće, za izradu ovih grejnih tela koristi reciklirano staro gvožđe. Kupuje ih od lokalnih prodavaca starog gvožđa i topi. Sav otpad uklanja u isto vreme kada materijalu dodaju ugljenik i druge legure. Kada istopljeno gvožđe dostigne propisanu temperaturu vrši se laboratorijska analiza i, ako je potrebno, dodatno se obogaćuje legurama kako bi se postigao čuveni Jotul kvalitet. Tečno gvožđe se potom sipa u kalupe da se ohladi pre nego se liveni delovi pretvore u peći na drva.

Jotul peć na drva F-602-N-GD-BP – Najprodavanija mala peć na drva na svetu

Kao što je navedeno, peći napravljene na ovaj način ne uvijaju se i ne menjaju oblik kada su izložene promenama temperature. To je jedna od važnijih karakteristika zbog koje bi trebalo da se opredelite za peći na drva ovog brenda.

Najpoznatija među njima je F-602-N-GD-BP. „Mali džin”, kako je svi zovu, dobila je nadimak zahvaljujući svojim malim dimenzijama, a velikim mogućnostima, zbog čega je i najprodavanija mala peć na čvrsto gorivo.

Iako mala, može da greje prostoriju do 120 kvadrata sa standardnom visinom plafona i izolacijom. Dizajnirana je kasnih tridesetih godina, ali se i dalje lako uklapa u moderni enterijer.

Jotul peć na drva F-602-N-GD-BP u dnevnoj sobi savremenog dizajna sa lazy bagom, drvenom foteljom, lampom i velikim staklenim vratima
Foto: Jøtul

O tome zašto je do danas prodato više od dva miliona ovih peći najbolje govore njene karakteristike:

 • Jednostavna instalacija, lako se uklapa u prostor, ima veliku grejnu moć
 • Nema fioku za pepeo, čišćenje je potrebno na svakih 7 do 10 dana
 • Ušteda 40% u odnosu na druge peći, manja potrošnja drva
 • Ručno izrađena od livenog gvožđa
 • Poseduje ringlu za kuvanje
 • Retro dizajn uklapa se i u moderan prostor – staklena vrata pružaju pogled na vatru
 • Nominalna snaga je 6 kW po norveškim standardima
 • Poseduje brzu moć zagrevanja, za 30 minuta dostiže pola svoje nominalne snage
 • Fabrička garancija: 25 godina

„Mali džin” – Jotul peć na drva F-602-N-GD-BP može i da se nadogradi. Ako želite još jednu ringlu, jednostavno je dodate. Ulaganje u nju se vrlo brzo isplati.

Uživajte u umirujućem pucketanju vatre uz Jotul peć na drva F-3-TD-BP

Još jedan model Jotul peći je veoma popularan. Izrađena kao i ostale, od specijalne legure livenog gvožđa, sa uštedom do 40% u poređenju sa ostalim pećima, ona ima prostraniju komoru za sagorevanje. Izdvajaju je i sledeće karakteristike:

 • Sagorevanje drveta do 8 sati
 • Jednostavno i brzo održavanje
 • Velika komora za sagorevanje omogućava stavljanje i većih cepanica, veličine i do 40cm

Uz sjajnu Jotul peć na drva F-3-TD-BP uštedećete na ogrevu jer omogućava ređe loženje vatre, ali duže isijavanje toplote koja će vas zagrejati u hladnim zimskim danima.

Jednostavna za instalaciju i laka za održavanje, ova peć će vas osvojiti i staklenim vratima kroz koja možete uživati u pogledu na igru plamena. Oni koji vole detalje biće oduševljeni diskretnim ukrasima na staklu koji doprinose njenom retro šarmu.

Žena uživa sa svojim psom u umirujućem pucketanju vatre uz Jotul peć na drva F-3-TD-BP u svojoj dnevnoj sobi
Foto: Jøtul

Grejanje na norveški način

Život na ekstremno niskim temperaturama Norvežane je primorao da se prilagode i sve što mogu iskoriste iz prirode. Duga izloženost skandinavskoj zimi i iskustvo koje su stekli u takvim uslovima iskoristili su da olakšaju sebi život, steknu komoditet, a da ostanu u skladu sa prirodom.

Tako su stvorili Jotul. Provodeći život u zemlji bogatoj nepreglednim šumama, Norvežani su upravo drvo iskoristila za ogrev. Ali mudro, bez preterivanja. Osmislili su, konstruisali i izradili peći koje se lako instaliraju, ne troše mnogo, a odlično greju.

Ekološki svestan izbor sa Jotul tehnologijom sekundarnog sagorevanja

Ušteda u drvima ne samo da je ekonomična, nego je veoma značajna za ekološki sistem. Iako zemlja sa visokim standardom, u Norveškoj je svest o štednji i brizi o sredini na visokom nivou. Jotul je zato konstruisao svoje peći sa tehnologijom sekundarnog sagorevanja.

Pioniri u korišćenju te tehnologije, oni su postigli da njihove peći emituju minimalnu količinu čađi. Čistije sagorevanje i smanjena emisija štetnih čestica za 90%, u poređenju sa drugim grejnim telima, značajno smanjuje rizik od požara u dimnjacima.

Ukratko, svaki dom koji ima Jotul peć na drva imaće sve pogodnosti modernog života. Sjajne modele ovih norveških peći možete pronaći u Tehnomaniji.

Pogledajte njihovu ponudu i pronađite peć na drva prema svojim potrebama. Uživajte u ekonomičnom i ekološkom načinu grejanja uz maksimalnu udobnost i uštedu energije.

Ukoliko želite da vidite i ostale modele grejnih tela na čvrsto gorivo, predlažemo da prelistate našu celokupnu ponudu peći i saznate šta vas sve očekuje. 1. Godana Galode


  Kako kupiti vaše Jotul peći i koje su cene….gde se nalazite

  • Tehnomanija


   Dobar dan, Gordana. Hvala Vam na interesovanju. Na ovom linku se nalazi ponuda Jotul peći. Na sajtu su i cene, za različite oblike plaćanja. Više informacija o načinima plaćanja moežte dobiti na ovoj adresi , kao i na broj telefona: 011-3-713-713, iz mreže po izboru.

Ostavite komentar